Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 770 μονάδες ο ΓΔ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Viohalco, Eθνική, Σαράντης, Τιτάνας, Eurobank, ΔΕΗ. Aπώλειες για Τράπεζα Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Alpha. Πακέτα στον ΟΤΕ.

ΧΑ: Ισορροπεί στις 770 μονάδες ο ΓΔ

Προσπάθεια ανασύνταξης στο ΧΑ, εν μέσω νέας διόρθωσης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οπως στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου το ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρήθηκε να διαφοροποιηθεί και σε σημαντικό βαθμό επιτεύχθηκε, έτσι και σήμερα οι ενεργούντες traders και επενδυτές ακολουθούν μία περισσότερο αμυντική τακτική, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται με οριακά θετικό πρόσημο.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει και άλλο έδαφος, καθώς κλίνει προς τις 12.150 μονάδες και τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη παραπέμπουν σε άνοιγμα με απώλειες (0,80%) από τις 2.706 μονάδες, στην Αθήνα είναι εμφανής η προσπάθεια και των πωλητών και των αγοραστών να ελεγχθεί η υποχώρηση, να γίνει διαχείριση στις συνέπειες του αρνητικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς.

Προσπάθειες που μέχρι και τις 12:00 απέφεραν θετικό αποτέλεσμα και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο αποτυπώνονταν στις οριακές απώλειες του δείκτη. Δεν είναι τυχαίο πως εικόνα ανάλογα ενθαρρυντική καταγραφόταν σχεδόν παράλληλα και στην αγορά ομολόγων, με ενδεικτικό το ότι το 10ετές ήταν στο 4,106% ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει και στο 4,095%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν αυτή την εικόνα της αγοράς στις επίμονες και συνεχείς προσπάθειες των ξένων οίκων να (υπο)στηρίξουν το «ελληνικό αφήγημα», είτε επισπεύδοντας τη θετική αξιολόγησή τους είτε διακρίνοντας ευκαιρίες στους κρατικούς τίτλους.

Στις 2.016 μονάδες ο FTSE25 με ποσοστό 0,25%, στις 891 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με οριακές απώλειες 0,13%.

Σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα συναλλαγές και τζίρος, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υποχωρήσει στο 25%, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας συναλλαγών (55%) αφορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Δύο μεγάλα πακέτα μετοχών στον ΟΤΕ, συνολικής αξίας σχεδόν 5,9 εκατ. ευρώ, έχουν ανεβάσει τον τζίρο στα 13,5 εκατ. ευρώ, πριν λίγο, στις 12:10.

Στο επίκεντρο η μετοχή του ΟΤE με συναλλαγές στα 10,89 ευρώ (0,83%), με την Coca Cola στα 28,68 ευρώ (0,28%) συμβάλλουν στη θετική διαμόρφωση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά για τον ΓΔ συνεχίζεται η συσσώρευση, με τις 774 και 764 μονάδες να είναι οι δύο σημαντικές/κοντινότερες στηρίξεις. Με βάση το διάγραμμα, σημείο αναφοράς για τους long είναι οι 792 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v