Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες «έκαψαν» τον αιφνιδιασμό της S&P

Με «επίδειξη ισχύος» των πωλητών στο τέλος της συνεδρίασης και πτώση του τραπεζικού δείκτη κατά 3,7%, ο ΓΔ επέστρεψε στις 768 μονάδες. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών, ενώ προβληματίζει το διεθνές σκηνικό.

ΧΑ: Οι τράπεζες «έκαψαν» τον αιφνιδιασμό της S&P

"Οι όμορφες ειδήσεις, όμορφα καίγονται" αναφέρει ένα γνωστό χρηματιστηριακό ρητό και το Χ.Α., κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σπεύδει και το επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο.

Έτσι, μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, που μπορεί να υποτεθεί ότι είχαν προεξοφληθεί, εν μέρει, από την Αγορά, ήλθε ο θετικός αιφνιδιασμός από την, εκτός προγράμματος, αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P (ήταν προγραμματισμένη για τις 20/7) η οποία αναβάθμισε σε "B+" από "Β" την Χώρα, υποβαθμίζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό.

Το Χ.Α. έμεινε "ασυγκίνητο" και από την αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης των Ευρωπαϊκών Αγορών και ο Γενικός του Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με το τελικό πρόσημο να "παίζεται" μέχρι τέλους και επειδή "It ain't over 'til the fat lady sings" (τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, στον ρόλο της χοντρής κυρίας οι τελικές δημοπρασίες), το "κουδούνι" της λήξης βρήκε βασικούς δείκτες του Χ.Α. και 8 τίτλους του 25αρη, στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής ανάλυση στην συνέχεια του σχολίου).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, ήταν μία ακόμα επίδειξη ισχύος των "short", όσο αυτή επιμένει σε τόσο χαμηλούς τζίρους (ο σημερινός, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

"H αναβάθμιση από την S&P είναι πιθανόν να αποτελέσει το θετικό καταλύτη που θα συμβάλει στη συνέχιση της ετεροχρονισμένης χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. Ωστόσο, οι αναταράξεις στη Wall Street, λόγω της υποχώρησης των τεχνολογικών μετοχών, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις λοιπές Αγορές, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική επίδοση του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης κόντραρε την χθεσινή πτώση των Διεθνών Αγορών προερχόμενη κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας, με υποτονικό, ωστόσο, τζίρο. Η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από την S&P, εκτιμούμε ότι ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά σίγουρα λειτουργεί υποστηρικτικά. Ο Dow βαδίζει προς την 3η πτωτική εβδομάδα, με κρίσιμο επίπεδο εκείνο των 23600 μονάδων. Ενημερωτικά, η διαφορά απόδοσης της 10ετίας με την 2ετία στις ΗΠΑ (ως τρόπου μέτρησης της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων) βρίσκεται πλέον σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,35%, ενώ αναμένονται επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων από την FED εντός του 2018" τόνιζε στο δικό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Όχι για μια ακόμα αξιολόγηση στα πλαίσιο του μνημονίου, μιας και το πρόγραμμα του Ταμείου ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, αλλά για τη σύνταξη της έκθεσης του 'άρθρου 4', η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται έως τα μέσα Ιουλίου. Τα ραντεβού με Τεχνικά Κλιμάκια του Ταμείου ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Πέμπτη. Πεπραγμένα και Κυβερνητικές προθέσεις καταγράφονται, ενώ οι Τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν ξεκινήσει ήδη την εκπόνηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η Κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, βολιδοσκοπεί ήδη τους Θεσμούς αναφορικά με τη δυνατότητα πρώτων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό εντός του 2018. Στο μέτωπο των συντάξεων και με φόντο τα προνομοθετημένα μέτρα νέων περικοπών από την 1η Ιανουαρίου 2019, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει ζήτημα μη εφαρμογής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το πράξει αργότερα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εκείνο που συνεχίζει να προβληματίζει περισσότερο από την αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, είναι η συνεχιζόμενη "αποψίλωση" του τζίρου, η απόλυτη "απονεύρωση" του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, η "νηοπομπή" αποκοπής μερισμάτων που περιμένει και βάσει της οποίας, ίσως δικαιολογείται το σημαντικό discount, με το οποίο διαπραγματεύεται το συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων και η κάθε διάθεση για παρατεταμένο "window dressing", εν όψει τέλους χρηματιστηριακού εξαμήνου (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 17 λεπτά συνεδρίασης, στο ημίωρο ο τζίρος έφθασε στα 1,8 εκατ. και στο τρίωρο στα 10 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ).

Ξεκινώντας την αναφορά ημέρας, ως είθισται, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τις τελευταίες εντυπώσεις να τις κερδίζουν κατά κράτος οι πωλητές, που έκλεισαν Τραπεζικό δείκτη και επιμέρους Τραπεζικές μετοχές στο χαμηλό ημέρας (!)

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 934,79 (+0,90%) και 898,04 μονάδων (-3,07%), στις 17.00 βρέθηκε στις 900,97 (-2,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 892,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,69%.

Τόσο τα ημερήσια, όσο και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, είχαν "απαίτηση" από τον εν λόγω δείκτη να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 919 μονάδων (κάτι στο οποίο απέτυχε σήμερα), για να διατηρεί ελπίδες κίνησης προς τις 942 - 950 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 926 μονάδες, την οποία υπερκέρασε ενδοσυνεδριακά, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα, χάνοντας και την πρώτη στήριξη στις 893 μονάδες. Η αμέσως επόμενη στις 861 μονάδες.

Έχοντας σαν "μπούσουλα" τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και για την περίπτωση της Εθνικής (-4,77% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), για να υπάρχουν ελπίδες κίνησης προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 0,30 ευρώ, ζητούνται επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 0,285 ευρώ. Αντίθετα, η νέα υποχώρηση χαμηλότερα της ζώνης 0,274 - 0,272 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,252 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, ένας από τους λίγους τίτλους που κινήθηκαν σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-4,08%), όμως έχει σαν "άλλοθι" ότι από σήμερα, οι μετοχές ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2017, €1,00 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,85 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Τιτάν (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,50 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,527163 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών.

Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: ΤΙΤΚ: € 21,4500, ΤΙΤΠ: € 15,9500.

Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως ημερήσιων μεταβολών, δύο τίτλοι συνεχίζουν την αναρρίχησή τους χωρίς ιδιαίτερο "θόρυβο" και αυτοί είναι οι ΟΤΕ (+0,28%) και ΟΠΑΠ (+2,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), οι μετοχές των οποίων συμπλήρωσαν και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Για την περίπτωση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 11,19 - 11,30 ευρώ και αμέσως μετά στα 11,96 ευρώ.

Για τον Οργανισμό Προγνωστικών, το ημερήσιο "stop short" στα 9,83 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 10,25 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 9,29 ευρώ.

Εντείνονται οι κινήσεις αποεπένδυσης από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Έτσι, πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, αθροίζει ο τίτλος της Intralot (-5,49% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές η μετοχή της Ιντρακόμ (-1,95%).

Τρεις πτωτικές, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για Μουζάκη (-3,43%), Creta Farm (-5,36%) και Σελόντα (-17,84%).

Εμφάνιση πωλητή σε Επίλεκτο (-12.50%), Ναύπακτο (-6,78% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Nexans (-6,57% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Pasal (-10,61%).

"Φωτιά" στα διαγράμματα των αναλυτών, έβαλε το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Εκεί που ο Γενικός Δείκτης διεκδικούσε πιθανό κλείσιμο υψηλότερα των 790 - 792 μονάδων, σύμφωνα με τις αμέσως προηγούμενες αναλύσεις, βρέθηκε να ολοκληρώνει την σημερινή συνεδρίαση, μία ανάσα από την καθοριστική στήριξη στις 765 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας βάζει σαν επόμενους στόχους των πωλητών τις 759 και 754 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 740 μονάδων, βάζει τους "sellers" στην "θέση του οδηγού" και επόμενο στόχο το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,87%) ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 2055 μονάδων και αντ΄ αυτού έχασε και την πρώτη στήριξη στις 2014 μονάδες. Τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών, οι 1989 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup συνεχίζει να βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, άρα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους Οίκους πιστοληπτικούς ικανότητας να σπεύδουν να σχολιάσουν και την S&P να επισπεύδει την αναβάθμιση" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και πράγματι, μια νηφάλια αξιολόγηση των νέων δεδομένων, οδηγεί στις εξής επισημάνσεις: ο συνδυασμός της 10ετούς επιμήκυνσης που δόθηκε με το ύψος των κεφαλαίων-"μαξιλάρια" από κοινού με τις επιστροφές των κερδών από ομόλογα (29 δισ. περίπου) διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2022, αλλά και για την επόμενη δεκαετία, ως το 2032 δηλαδή. Η Χώρα, ωστόσο, θα υπόκειται σε διαδικασία εποπτείας ανά τρίμηνο, ώστε να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% εφεξής μέχρι το 2060) και την υλοποίηση των Μεταρρυθμίσεων.

Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε με χαρμόσυνο τρόπο τα παραπάνω δεδομένα μόνο για μερικές ώρες στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, εκδηλώνοντας έτσι το σκεπτικισμό του παρά την πανθομολογούμενη εκτίμηση των θετικών στοιχείων της συμφωνίας, σε σχέση με το χρέος. Όμως, είναι φανερό ότι η συνέχιση της διατήρησης του δημοσιονομικού "κορσέ" υπονομεύει το αναπτυξιακό αφήγημα που οφείλει να διαφοροποιηθεί πειστικά, για να αλλάξει την στάση των Επενδυτών. Ήδη δε, το πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον (υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, θεσμικές παθογένειες) και το ανεπαρκές, τουλάχιστον, αναπτυξιακό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ε.Ε., δεν προϊδεάζουν για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2%.

Επιπλέον, η διεθνής συγκυρία τείνει να επιδεινώνεται, διαμορφώνοντας ακόμη λιγότερες προϋποθέσεις να υπάρξουν κεφαλαιακές ροές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως καταδείχθηκε και στο Road Show των προηγούμενων ημερών στη Ν. Υόρκη και ενώ τα ζητήματα αξιοπιστίας που έχουν εγερθεί με την υπόθεση Folli - Follie, συνεχίζουν να απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα.

Έτσι, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και την Ε.Ε., για τους δασμούς, απειλεί την κλιμάκωση Εμπορικού πολέμου, προκαλώντας τη βάσιμη ανησυχία για είσοδο της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, αν δεν επιδειχθεί η απαραίτητη ψυχραιμία.

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας τη ρευστότητα. Ήδη, οι αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές είναι φανερές, καθώς και η αναζήτηση "ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων", που για την ώρα επικεντρώνεται στους πολυετείς Αμερικανικούς τίτλους, αλλά όχι στο Πετρέλαιο ή το Χρυσό.

Εν μέσω αυτών των δεδομένων και με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές, ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει χαμηλά, με το σενάριο επανόδου στην κανονικότητα που είχε προαναγγελθεί στην αρχή του έτους, να ακυρώνεται επί του παρόντος.

Με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά τεχνικά όρια (750 - 790 μονάδες) και την προσπάθεια κάποιου "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων ενόψει λήξης του 1ου εξαμήνου, να συνιστά βραχυχρόνια το μόνο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ανοδική κίνηση.

"Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε, ότι ακόμη και το καλοκαίρι πολλά απρόβλεπτα μπορεί να συμβούν στη γεμάτη εκπλήξεις πολιτική και οικονομική Ελληνική πραγματικότητα, επηρεάζοντας και το πολύπαθο Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex (+0,06%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-052%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η αβεβαιότητα σχετικά με το 'Brexit' έχει μειώσει κατά το ήμισυ τις νέες επενδύσεις στον τομέα της Βρετανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς τα τρέχοντα σχέδια της Κυβέρνησης για το Εμπόριο, μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, είναι μη ρεαλιστικά", όπως σημειώνει το μεγαλύτερο Λόμπι του Τομέα της Χώρας (SMMT).

Οι νέες επενδύσεις σε εργοστάσια, εξοπλισμό, εργαλεία, ανάπτυξη μοντέλων υποχώρησαν στις 347,3 εκατ. Στερλίνες ($461,1 εκατ.) στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και 21 Ιουνίου, σημειώνοντας πτώση, από τις 647,4 εκατ. Στερλίνες του πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς.

Διακυβεύεται το μέλλον ενός Τομέα που αποτελεί ένα από τα λίγα "success stories" από τη δεκαετία του 1980: Η Αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 800.000 Εργαζομένους, με τζίρο $110 δισ.

"Η πρόσφατη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα από τις άλλες Χώρες έρχονται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, κατά την οποία οι Φορείς άσκησης πολιτικής θα έπρεπε να εργάζονται σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ξεπερνά τις εκτιμήσεις μας η συμφωνία για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup. Η συμφωνία, βελτιώνει σαφώς το προφίλ αναχρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, τα ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μακροπρόθεσμα, ταυτόχρονα με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, προκαλούν αμφιβολίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους" αναφέρει η Citi σε σχόλιό της.

"Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα βρίσκεται στο 'άνω εύρος' των προσδοκιών μας", δηλώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι "η Χώρα θα έχει 'καθαρή έξοδο' από το πρόγραμμα, χωρίς προληπτική γραμμή".

Ο Οίκος είχε σύσταση "overweight" στα Ελληνικά πενταετή ομόλογα πριν τη συνεδρίαση και όπως τονίζει, εξακολουθεί να βλέπει αξία στο να παραμείνει με αυτή τη σύσταση, παρά τη μείωση των αποδόσεων των Ελληνικών τίτλων κατά 30-40 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την JP Morgan, η συμμόρφωση με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τους δημοσιονομικούς στόχους, θα είναι η βασική παράμετρος για την απόδοση της Ελλάδας στις Διεθνείς Αγορές. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν βλέπει περιθώρια διαφορετικής κίνησης, καθώς εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις του ESM και Εθνικών Κοινοβουλίων.

"Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που ελήφθησαν για το χρέος βελτιώνουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες, όταν αναβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο σε 'Β/Positive' τον Φεβρουάριο" αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Η Fitch επισημαίνει ότι "δεν περίμενε μείωση στο ονομαστικό ύψος των χρεών που βρίσκεται στα χέρια του Επίσημου Τομέα και τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%). Οι ανακοινώσεις, συνάδουν με τις προσδοκίες μας για 'υβριδικά καθαρή έξοδο' της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με σημαντικούς όρους" αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Τα Ελληνικά ομόλογα ήταν ένα από τα καλύτερα "στοιχήματα" των τελευταίων ετών στην συγκεκριμένη Αγορά και ένα από τα "top trades" του Οίκου. Μετά το Eurogroup, ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών.

Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεση οι λόγοι πηγαίνουν πέρα από την ελάφρυνση χρέους που έλαβε στο Eurogroup:

α) ο πήχης είναι χαμηλά για θετικές μακροοικονομικές εκπλήξεις που μπορούν να τονώσουν τη βιωσιμότητα χρέους.

β) το "μαξιλάρι" ρευστότητας καλύπτει τη Χώρα για δυο χρόνια.

γ) Η δομή χρέους της Χώρας παραμένει πολύ ελκυστική.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Οίκος η αποσύνδεση από την πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία αποτελεί ένδειξη της υποκείμενης θετικής δυναμικής, ενώ η χθεσινή αναβάθμιση από την S&P προάγγελος περαιτέρω θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης από τους Οίκους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αναρριχόμενος μέχρι τις 779,99 μονάδες (+0,37%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 770,76 (-0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 771,44 (-0,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 768,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 39,8 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΤΙΤΚ, ΕΛΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Fourlis, Εθνική, Πειραιώς, Τιτάν και Αεροπορία Αιγαίου.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με μεταβλητότητα και τελικό αρνητικό πρόσημο, όμως παρά το volatility μόνο στο συμβόλαιο του δείκτη παρατηρήθηκε σχετική αύξηση των συναλλαγών. Μικρή μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.185 συμβόλαια).

Στα 10.506 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.658, 1.574 για τον Ιούλιο και 84 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.007,25) κινήθηκε μεταξύ 1.998 και 2.026,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (85.000 Alpha Bank, 11.000 Εθνική, 85.420 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.465), Εθνική (14.151), MIG (350), Alpha Bank (1.716), Πειραιώς (2.188), ΔΕΗ (386), ΟΤΕ (191), Μυτιληναίο (262), Viohalco (132), Ελλάκτωρα (106), Intralot (559), ΑΔΜΗΕ (115), ΟΠΑΠ (117), Motor Oil (126).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.321, Eurobank 22.610, Εθνική 175.769, Alpha Bank 20.718, ΔΕΗ 13.225, Πειραιώς 23.297.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.327.582 τεμ., (από 15.307.142 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.193.024), Πειραιώς 15.824.566 τεμ. (15.735.599), ΔΕΗ 5.318.242 τεμ. (5.318.243), Eurobank 21.376.229 τεμ. (21.123.768), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v