Εικόνα κατάρρευσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «τραυματικές» απώλειες ο DAX στη Φρανκφούρτη και βαθιά διόρθωση αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Με απώλειες 1,77% ο S&P 500 στις 2.706, με χαμηλό συνεδρίασης μόλις 8 μονάδες πιο κάτω.
Αλλά και στα καθ' ημάς, έκτακτη αναβάθμιση από τον S&P αργά το βράδυ, δεύτερο βήμα στήριξης από τα ξένα σπίτια μετά την κίνηση Moody's (*). Η προοπτική των αναβαθμίσεων προφανώς και είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το outlook της οικονομίας, της αγοράς, ωστόσο απαιτείται και η έξωθεν τουλάχιστον ήρεμη κατάσταση.
Μεταναστευτικό και δασμοί «τρόμαξαν» τις ευρωαγορές (μετοχών και ομολόγων), με τους γνωρίζοντες να υποστηρίζουν πως ακόμη είμαστε στην αρχή, στα πρώτα βήματα μίας διαδρομής που ξεκίνησε αρχές Φεβρουαρίου και θα μας πάει για καιρό εν μέσω αναταράξεων και ευρύτερων εξελίξεων σε πολιτικό, γεωστρατηγικό και βεβαίως οικονομικό επίπεδο διεθνώς.
Για την ανησυχητική κλίση του DAX κάναμε λόγο και πάλι στα τελευταία σχόλιά μας, εστιάζοντας στον επόμενο... αδύναμο κρίκο του γερμανικού χρηματιστηρίου που «απειλεί» η Ουάσιγκτον και που δεν είναι άλλος από αυτόν των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Μετά τις τράπεζες και την Deutsche Bank, οι διορατικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως έφθασε η ώρα των BMW και VW. Αυτά για τη γερμανική αγορά, καθώς λειτουργεί σαν οδηγός των ευρωπαϊκών, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η για ακόμη μία ημέρα ασφυκτική πίεση στα ιταλικά ομόλογα και δευτερευόντως στα ισπανικά και πορτογαλικά, ενώ πλέον αρχίζει να «ακουμπά» και τα γαλλικά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον σημειώναμε χθες πως ναι μεν στο ΧΑ επιχειρείται μία προσπάθεια αυτονόμησης, πλην όμως διαφοροποίηση πέραν των 1-2 συνεδριάσεων φαντάζει δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση το ΧΑ ακολούθησε εντελώς contrarian κίνηση, διόρθωσε ανοδικά, αφού επιβεβαιώθηκε η ασθενής στήριξη στις 769, για να κλείσει τελικά στις 777,08, με υψηλό ημέρας στις 780,98 μονάδες. Για αφύπνιση αλλά με... ρίσκο, έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τις συναλλαγές στα 27,690 εκατ. μετοχές και τον τζίρο στα 41,648 εκατ. ευρώ, με το 52% στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του βραχυπρόθεσμου πονταρίσματος από την Πέμπτη - Παρασκευή λόγω Eurogroup.
Στη συγκριτικά καλύτερη απόδοση του τραπεζικού κλάδου και στους λόγους που αυτή συμβαίνει αναφερθήκαμε στα τελευταία σχόλιά μας (Κυριακή - Δευτέρα), ωστόσο, για να μπορεί να έχει συνέχεια η αντίδραση πέραν και των 940 μονάδων απαιτείται αναστροφή -έστω και προσωρινή- στις διεθνείς αγορές, κυρίως σε Wall Street και Φρανκφούρτη.
Αναμφίβολα οι υποστηρικτικές κινήσεις των Moody's και S&P λειτουργούν υπέρ της αγοράς, υπέρ των long και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συντηρήσουν, αν μη τι άλλο, τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα του ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Αλλωστε, όπως σημειώναμε και χθες, το ΧΑ μετρά κέρδη 2,84% τον Ιούνιο και 14,90 (!) ο τραπεζικός κλάδος, όταν στο ίδιο διάστημα ο DAX υποχωρεί 5,16% (με τιμές «κλεισίματος» Δευτέρας 25/6).
Για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών, σημείο στήριξης είναι για σήμερα Τρίτη οι 905-900 μονάδες και χαμηλότερα οι 890, όπου ενεργοποιούνται τα stops για τους long. Χαμηλότερα των 890 αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση για τον ΔΤΡ, με κίνδυνο περαιτέρω σημαντικής διόρθωσης. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς αγορές.
Στα blue chips, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μεν ενθαρρυντική, πλην όμως για να υπάρξει συνέχιση θα πρέπει να αλλάξει η τάση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, ειδάλλως οι χθεσινές υψηλές τιμές θα είναι πλέον αντιστάσεις στον επόμενο καθοδικό κύκλο. Σήμερα Τρίτη θα φανεί εάν η χθεσινή ανοδική διόρθωση ήταν μία καλή ευκαιρία για να κατοχυρωθούν θέσεις σε blue chips σε υψηλές τιμές και πως οι αγοραστές στα «υψηλά ημέρας» θα κινδυνεύσουν να είναι οι πρώτοι εγκλωβισμένοι στη διόρθωση του ΧΑ που θα ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια.
Ενθαρρυντικός ο απολογισμός με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη, εκτός από τις 4 τραπεζικές και για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.
Ομως σε ένα νέο πτωτικό «γύρισμα» της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, θα δοκιμαστούν οι αντοχές αρκετών μετοχών του δείκτη με διαμορφωμένη long τάση και σε μηνιαίο.
(*) όπως σημειώνει φίλος, ο S&P επίσπευσε κατά 25 μέρες νωρίτερα την αξιολόγησή του και απέχει πλέον 4 βαθμίδες (η επενδυτική κατάταξη ) για συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Εάν ο οίκος Moody's αναβαθμίσει κατά 2 βαθμίδες με θετική προοπτική (outlook), ώστε να κλείσει λίγο η ψαλίδα στη συνέχεια και πάντα υπό προϋποθέσεις. Κλάδος που ευνοείται κατ' αρχάς από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο τραπεζικός, κάτι που εξηγεί το «τρέξιμό» του από συγκεκριμένα ισχυρά χέρια τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρυντική και αυτή η κίνηση (του S&P) μετά από αυτήν του Moody's, περιμένοντας την επόμενη, ενδεχομένως από τον οίκο Fitch; Θα δείξει.