Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αφύπνιση αλλά… με μέτρο

Οι αγοραστές έκαναν τη ρελάνς παρά το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, αλλά ο όγκος συναλλαγών προβληματίζει για τη συνέχεια. Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ ηγήθηκαν της προσπάθειας. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τους δείκτες.

ΧΑ: Αφύπνιση αλλά… με μέτρο

Όσοι περίμεναν τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας, προκειμένου να δουν τις συναλλακτικές επιδόσεις του Χ.Α., μετά το πρόσφατο road show στις ΗΠΑ, τις αποφάσεις του Eurogroup που ακολούθησαν, αλλά και την συνεδρίαση - εγκλωβισμό των πρωινών αγοραστών, ασφαλώς και δεν αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, με την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, που έχουν απομείνει, ασφαλώς και το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο, σε κίνηση κόντρα στο επιφυλακτικό - αρνητικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, είναι κάποιου είδους "επιτυχία", όμως και αυτοί συμφωνούν ότι "με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη, υπάρχει και η δύσκολη ερώτηση, "μήπως και η επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, σχετίζεται με την επερχόμενη λήξη χρηματιστηριακού εξαμήνου και έχει ξεκινήσει κάποιου είδους 'καλλωπισμός' των αποτιμήσεων, εν όψει της ερχόμενης Παρασκευής;".

Από εκεί και πέρα και πλην του απογοητευτικού τζίρου, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η, σχεδόν, πλήρης απόσυρση των αγοραστών, σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η αναφορά γίνεται για τίτλους που δεν διαμορφώνουν τιμές, με ελαχιστότατες συναλλαγές.

"Στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 28/5 - 29/5, με το Προσφυγικό (ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα) στην ατζέντα και ενώ θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία. Η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. αποκαλύπτει ότι οι 790 μονάδες συνιστούν, πλέον, ισχυρό επίπεδο αντίστασης, που ενισχύεται από το μεγάλο αριθμό αποκοπών μερισμάτων (Motor Oil, EEE, OTE, Καρέλια, Τιτάν)" ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Αποκλιμακώθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Χώρας την Παρασκευή (4,08% ytm), αλλά δεν ήταν αρκετή να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη του Γενικού Δείκτη, ο οποίος 'άκομψα' πέρασε και σε αρνητικό έδαφος στην τελική δημοπρασία. Ενδιάμεση στήριξη αποτελούν οι 770 μονάδες, ενώ ενδεχομένως η καθοριστική στήριξη βραχυπρόθεσμα βρίσκεται στις 750 μονάδες. Δεν αποκλείουμε εκ νέου ανοδική προσπάθεια για την περιοχή των 800 - 820 μονάδων, αλλά σημειώνουμε ότι συνολικά διατηρούμε την επιφυλακτικότητα μας για την συνέχεια. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο εξωτερικό, ενώ επισημαίνουμε ότι οι δείκτες Μεταποίησης PMI Markit για τον Ιούνιο καταγράφηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, αλλά και του Μάιου σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία. Συγκεκριμένα για την Γερμανία η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2016" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το +2,08% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για τον κλάδο που ηγήθηκε της αντίδρασης, όμως αξίζει υποσημείωσης ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 903,82 (-0,42%) και 937,61 μονάδων (+3,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 933,84 (+2,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 926,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,08%.

Τεχνικά, το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 919 μονάδων, δίνει ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 950 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με ταχείς ρυθμούς προσπαθούν να αντιμετωπίζουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες τα 8,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 100 Επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων, που έχουν άνοιγμα σε όλες τις Τράπεζες, με αποτέλεσμα να τα διαχειρίζεται το 'NPL forum'. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα 6,5 δισ. ευρώ, με το 50% αυτών να έχουν μπει σε ρύθμιση με τη συμβολή και συνεργασία του Επιχειρηματία, ενώ οι υποθέσεις του υπόλοιπου 50% έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης".

Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες - λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στάση αναμονής τηρούν Υπουργείο Οικονομικών και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Η πρώτη αντίδραση των Αγορών στην απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ήταν θετική, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε καθοδικό κανάλι, πλην όμως, το μέγεθος της πτώσης και η διατήρηση των τάσεων θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα, στη βάση των αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους αλλά και της αντίδρασης των Οίκων Αξιολόγησης, αν υποθέσουμε ότι τα εξωγενή ρίσκα παραμένουν υπό έλεγχο".

Μένοντας εδώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Χώρα, αναμένεται στις 20/7 (S&P).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, η "ετεροχρονισμένη" σημερινή αντίδραση και εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς περιβάλλοντος, όχι μόνο δεν έπεισε τους επιφυλακτικούς, αλλά είναι και πολύ δύσκολο να έχει μεγάλη διάρκεια, αν συνεχίσουν να επιμένουν τα αρνητικά πρόσημα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς η Εγχώρια Αγορά, μάλλον, ξεμένει από ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος και θα αποκτήσει αυξημένη εξάρτηση από την διεθνή τάση.

Άρα ζητούμενο της χρηματιστηριακής εβδομάδας που ξεκίνησε είναι αν θα μπορέσει να βρει δυνάμεις η Αγορά, για μία νέα προσπάθεια υπέρβασης των 790 μονάδων σε περιβάλλον απουσίας σημαντικών ειδήσεων και τα Ξένα Χρηματιστήρια να επιμένουν στις διαθέσεις "Νότιας" κίνησης, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τις επιπτώσεις του Εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Τιτάν ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2017, €0,052716 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,044809 ανά μετοχή).

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2/821/08.06.2018 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της JP Άβαξ, για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Αθηνά, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε, μετά το μέσον την συνεδρίασης, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη και το οποίο βοήθησε τους βασικούς δείκτες να κινηθούν προς νέα υψηλά ημέρας.

Ένας από τους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ (+3,71%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, επιστρέφοντας, εκ νέου, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Μένει να φανεί αν η σημερινή κίνηση ήλθε στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε το πρωί η Επιχείρηση, ή ήταν προσπάθεια να "διασκεδαστεί" το -6,28% και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, από την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, το ημερήσιο "stop short" για τον τίτλο εντοπίζεται στα 2,194 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 2,03 ευρώ, ενώ συνεχίζει να δείχνει ισχυροποιημένη η στήριξη στα 1,86 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,18%), δίνοντας σήμα αγορών με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 10,70 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στην ζώνη 11,19 - 11,30 ευρώ και αμέσως μετά στα 11,96 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η εμφάνιση μικρού πωλητή στην Byte, που σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη αγοραστών, είχαν σαν αποτέλεσμα το σημερινό -9,24%, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της Intralot (-2,99%), που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αυτοί θέλουν να διανύσουν αρκετή απόσταση προκειμένου να δώσουν ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης πρέπει να μπορέσει να κατοχυρώσει το σημαντικό επίπεδο των 792 μονάδων, που είναι το "stop" μας τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Οι 760 κοντινή στήριξη που σε διάσπαση μπορεί και πάλι να τεσταριστεί η ζώνη 743 - 737.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,68%), το 2060 - 2070 είναι κύρια αντίσταση και ουσιαστικά το επίπεδο που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλουμε να έχουμε αγοραστικό σήμα. Από την άλλη οι 2000 μονάδες είναι ένα επίπεδο στήριξης που καθοδική διαφυγή, μπορεί να δώσει και πάλι "δοκιμαστική" του 1949.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα νέα τελειώνουν και η συμφωνία, σε πρώτο χρόνο, δεν έδωσε τα αναμενόμενα κέρδη στο Χ.Α.", επισημάνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Χώρα ναι μεν κάλυψε τις ανάγκες της για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα επέκτεινε τον χρόνο αποπληρωμής του ESM για 10 χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να μειώσει το χρέος. Απεναντίας δεσμεύτηκε για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Οι Ευρωπαίοι, ουσιαστικά, "κλώτσησαν το ντενεκεδάκι στο μέλλον" με την λιτότητα να έχει την τιμητική της στην Χώρα.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει, είναι να προσελκύσει επενδύσεις πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Ξένοι βλέποντας πως δεν υπήρξε κάποιο αναπτυξιακό μέτρο, φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι και στάση αναμονής, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα.

Ο Τραπεζικός κλάδος, παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι "οδηγός" στην Αγορά. Φαίνεται πως τόσο η απομάκρυνση του ρίσκου για την Χώρα, η πιθανή συνέχιση αποκλιμάκωσης του spread, αλλά και η προσπάθεια του κλάδου να μειώσει περαιτέρω τα "κόκκινα" δάνεια, τραβούν το ενδιαφέρον των Επενδυτών.

Ήδη έχουμε κλείσει ένα τετράμηνο συσσώρευσης από το υψηλό του Φεβρουαρίου, με το νέο που η Αγορά περίμενε να μας βρίσκει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, από τα υψηλά έτους στις 895 μονάδες.

"Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά έχει να περιμένει ως νέα τις καλύτερες αξιολογήσεις από τους Ξένους Οίκους, ή την προκήρυξη εκλογών, μιας και είναι κάτι που θα μεγαλώσει τις προσδοκίες για την αλλαγή πολιτικής, σε σχέση με την Οικονομία και την ανάπτυξή της" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Kospi (+0,03%) διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng (-1,29%).

Σε "κόκκινο φόντο" η κίνηση στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, Κρατικό Κινεζικό Επενδυτικό Fund απέκτησε τον έλεγχο του Ασφαλιστικού Κολοσσού "Anbang Insurance Group", ένα μήνα μετά την κήρυξη πτώχευσης και την φυλάκιση του Ιδρυτή της για απάτη.

Το "China Insurance Security Fund", διαθέτει πλέον πάνω από το 98% των μετοχών της "Anbang".
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση έγινε μετά την "ένεση" $9,7 δισ. από το fund τον Απρίλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο "Ifo". Ο δείκτης έφτασε στις 101,8 μονάδες, ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 101,7 και ενώ τον Μάιο ήταν στις 102,3 μονάδες. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους.

Μία άλλη μέτρηση που αφορά τις τρέχουσες συνθήκες, έδειξε ότι το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του πρακτορείου, φτάνοντας στις 105,1 μονάδες (η πρόβλεψη ήταν για 105,6) και αρκετά μικρότερο από τις 106,1 μονάδες του Μαΐου.

Ο δείκτης για τις προσδοκίες ήταν υψηλότερος, στις 98,6 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι πρόβλεψης για 98 και σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάιο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 6,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 689.000. Τoν Απρίλιο είχαν καταγράψει πτώση 3,7%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 667.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα κέρδισε σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους Πιστωτές, ένα πιστωτικά θετικό γεγονός", τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της. Το Eurogroup, σημειώνει, προσέφερε στη Χώρα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, που εξασφαλίζει ότι η Χώρα έχει πολύ μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο Οίκος περιμένει η συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να επιστρέψει η Χώρα και να χρηματοδοτείται με διατηρήσιμο τρόπο από τις Αγορές.

Η Χώρα θα υπόκειται σε πολύ πιο στενή επιτήρηση από τις άλλες Χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από πρόγραμμα και αυτό προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Την ίδια στιγμή, οι Πιστωτές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετου "reprofiling" μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τη δημιουργία σημαντικού "μαξιλαριού" ρευστότητας, που εξασφαλίζει ότι η Χώρα δεν χρειάζεται να βγαίνει στις Αγορές όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμενόταν, 24,1 δισ. ευρώ (10% του προβλεπόμενου για το 2018 ΑΕΠ), καλύπτοντας τις ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η Moody’s πιστεύει ότι η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει πως οι μελλοντικές Κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, υπάρχουν δύο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος: η επιστροφή των κερδών που είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μία από τις σειρές ομολόγων του EFSF.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει η έκθεση, δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα μείνει τεχνικός Σύμβουλος, κάτι που θα καθησυχάσει τις Πιστώτριες Χώρες.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το υφιστάμενο πακέτο πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι.

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 769,68 (-0,19%) και 780,98 μονάδων (+1,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 780 μονάδες (+1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 777,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,77%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 41,6 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Δεν ενθουσίασε η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Με άνοδο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την ευδιάκριτη μεταβλητότητα, υποχώρησαν σημαντικά οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.357 συμβόλαια).

Στα 10.520 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.534 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 945, 823 για τον Ιούλιο και 122 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.027,75) κινήθηκε μεταξύ 1.998,5 και 2.030 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (55.000 Alpha Bank, 78.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.739), Εθνική (14.625), MIG (873), Alpha Bank (2.563), Πειραιώς (3.360), ΔΕΗ (470), ΟΤΕ (390), Μυτιληναίο (209), Viohalco (113), Ελλάκτωρα (230), Intralot (172), ΓΕΚ (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.373, Eurobank 22.892, Εθνική 177.661, Alpha Bank 20.469, ΔΕΗ 13.295, Πειραιώς 22.603.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.307.142 τεμ., (από 15.307.142 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.193.024 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.735.599 τεμ. (15.738.198), ΔΕΗ 5.318.243 τεμ. (5.318.243), Eurobank 21.123.768 τεμ. (20.981.767), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v