Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει αντίδραση διαρκείας

Αρνητική παρακαταθήκη για τη σημερινή συνεδρίαση, η χθεσινή ισχυρή πτώση του τραπεζικού κλάδου. Τα κρίσιμα σημεία για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η προσοχή και στα ξένα χρηματιστήρια.

ΧΑ: Ψάχνει αντίδραση διαρκείας

Βαρύ το κλίμα διεθνώς, αιφνίδιες εξελίξεις που δεν περνούν απαρατήρητες από το... ραντάρ των ξένων στο εσωτερικό «έκαψαν» χθες τον θετικό αιφνιδιασμό της Standard & Poor's, με συνέπεια οι πωλητές να επιβάλουν τους όρους τους ακριβώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Συνέπεια ήταν οι πωλήσεις να επικεντρωθούν στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να κλείνει στο χαμηλό ημέρας των 892,30 μονάδων, παρότι στην αρχή της συνεδρίασης είχε ξεκινήσει από σχεδόν 40 μονάδες υψηλότερα.

Αποτέλεσμα η «βύθιση» του ΓΔ στο χαμηλό ημέρας των 768,89 μονάδων όπως επίσης του FTSE25 στις 2.011,21 μονάδες. Για ακόμη μία συνεδρίαση μέτριες οι συναλλαγές, στα 27,315 εκατ. μετοχές, ανάλογος ο τζίρος στα 39,847 εκατ. ευρώ, με περίπου 12 εκατ. να πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο, σημαντικό δε μέρος αφορούσε επιθετικές ρευστοποιήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης.

Πρακτικά το κλίμα δεν ήταν καλό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, ωστόσο ήταν η μεταμεσονύκτια αιφνιδιαστική κίνηση της S&P λίγες ώρες μετά από τη Moody's, που είχε έρθει να δημιουργήσει προσδοκίες για κάτι καλύτερο, μετά την προσπάθεια διαφοροποίησης του ΧΑ κόντρα στις ανησυχίες των ευρωπαϊκών αγορών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Επιχειρώντας να βρουν έναν λόγο, μία αφορμή οι χρηματιστές για το χθεσινό «άδειασμα» στάθηκαν και στην αναφορά/μήνυμα του Reuters (με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ) πως «οποιοδήποτε σημάδι πολιτικής αστάθειας παρακολουθείται στενά από τις αγορές. η πολιτική σταθερότητα είναι μία από τις παραμέτρους που οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν μεγάλη βαρύτητα. Εξελίξεις σαν αυτή, που αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους καθώς περιορίζεται η προβελψιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε ποιο βαθμό αυτή η εξέλιξη ήταν όντως η αφορμή, όπως ισχυριζόταν στην εκτίμησή του το Reuters, είναι ένα ζήτημα, ωστόσο η ζημιά στις δημοπρασίες έγινε. Αλλωστε σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο όπως το ΧΑ, δεν θέλει και πολύ για να γίνει η δουλειά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Αποθαρρυντικό το γεγονός πως για τον ΓΔ χάθηκε η στήριξη των 773 μονάδων, με την προσοχή των αναλυτών να στρέφεται πλέον προς αυτές των 765 και 759 μονάδων. Επίσης αποθαρρυντικό το ότι η χθεσινή διόρθωση έγινε με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή αυτόν που τον Ιούνιο υπεραποδίδει όχι μόνον έναντι των blue chips αλλά πραγματοποιεί εντελώς κόντρα κίνηση στους ευρωπαϊκούς.

Μία άλλη παράμετρος που εξαρχής έδινε συγκριτικό προβάδισμα στους short, οι αποκοπές μερισμάτων, είχε σημειωθεί από το σχόλιο της Κυριακής πως θα πρέπει να προσεχθούν. Στα υπόψη.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα: προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης στη Wall Street αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα. Το γεγονός πως ο S&P 500 παραμένει χαμηλότερα των 2.727 μονάδων δίνει προβάδισμα στους short, το γεγονός της αρνητικής εικόνας του DAX (στις 12.234 μον.) συντηρεί το πλεονέκτημα των πωλητών, το ότι χθες στο ΧΑ η... όμορφη είδηση της κίνησης από τον οίκο S&P όμορφα «κάηκε» όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, επίσης αδυνατίζει τις θέσεις των long.

Ελκυστικό στοίχημα παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με την UBS, καθαρή αλλά υβριδική η έξοδος από το πρόγραμμα λέει ο οίκος Fitch, οι... ενέσεις αισιοδοξίας των ξένων οίκων που αναφέρεται από νωρίτερα το πρωί ο Γιώργος Α. Σαββάκης δείχνουν πως όντως ο διεθνής παράγων θέλει να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Eurogroup του Λουξεμβούργου, αλλά το ερώτημα είναι εάν μπορούν αυτά τα αποτελέσματα να αποτυπωθούν σε μετοχές και ομόλογα.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως όχι και ότι ανοδικές διορθωτικές κινήσεις θα λειτουργούν σαν αφορμές για νέες πωλήσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες/υψηλότερες τιμές. Βλέπετε είναι και η υπόθεση Folli Follie που παρά το ότι επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι επικοινωνιακά, έχει επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στην αξιοπιστία/εμπιστοσύνη προς την αγορά, τις εισηγμένες.

Το (νέο) αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα συζητήθηκε στην αγορά και ήρθε να (ξανα)θυμίσει πως όσο παραμένει ανοιχτή η... πληγή Folli Follie τόσο η αγορά θα παραμένει ευάλωτη και ευπρόσβλητη σε φήμες, διαρροές, σενάρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Για σήμερα και αναλυτικότερα για τον FTSE25, η απώλεια -έστω και οριακή- των 2.014 μονάδων αποτελεί για έμπειρο αναλυτή αρνητική εξέλιξη, εκτός εάν ο δείκτης «ανοίξει» σήμερα και «κλείσει» σήμερα υψηλότερα.

Συνεπώς σημείο αναφοράς μας οι 2.014 και η δυνατότητα υπέρβασής τους ή όχι. Το πιο αποθαρρυντικό όμως της χθεσινής ημέρας ήταν η «βύθιση» του ΔΤΡ, που μέχρι και τα μέσα της συνεδρίασης έδειχνε εξαιρετική συμπεριφορά. Οι ελπίδες των αγοραστών, πάντα σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, εναπόκεινται στην επιβεβαίωση της αντοχής των στηρίξεων 892 μον. (εκθ.ΚΜΟ 30 ημερών) και 880 μονάδων.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v