Ούτε η διάθεση για ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε η νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,02% η απόδοση του 10ετους), αλλά ούτε και το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, μπόρεσαν να "κινητοποιήσουν" τους λίγους αγοραστές και έτσι και η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, μέσα στην "κινούμενη άμμο" της συναλλακτικής απαξίωσης.
Και όπως στο ποδόσφαιρο "παίζουν 22 παίκτες και τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί", όπως είχε πει ο Γκάρι Λίνεκερ, στο Τραπεζικό ταμπλό και σήμερα τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές, στέλνοντας τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και τρίτη στις τελευταίες τέσσερις (!)
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "το Χ.Α. παραμένει βυθισμένο σε συναλλακτικό λήθαργο, οι όποιες θετικές ειδήσεις έχουν βραχύβιο, ή και μηδενικό αντίκτυπο στο ταμπλώ, με τις αρνητικές να κάνουν σαφώς περισσότερο 'θόρυβο', ενώ εδώ και πολλές συνεδριάσεις, αν εμφανιστεί κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλεται σε απογοητευμένο πωλητή, που αποφάσισε να πάρει επιθετικότερες πρωτοβουλίες". Σε άλλη περίπτωση δεκάδες τίτλοι ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με μηδενικές, ή ελάχιστες συναλλαγές, μην μπορώντας να "δικαιολογήσουν" την παρουσία τους στο ταμπλώ του Χ.Α. Και δυστυχώς αρκετοί από αυτούς τους τίτλους, αντιπροσωπεύουν εταιρείες με ικανοποιητικά θεμελιώδη.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και αφού το Χ.Α. πέρασε, συναλλακτικά, "άβρεχτο" το πρόσφατο road show στις ΗΠΑ, τις αποφάσεις του Eurogroup και την αναβάθμιση - έκπληξη (από πλευράς timing) από την S&P, όλα δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο γνωστό εύρος, περιμένοντας την επόμενη επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.
Όλα όσα αναφέρονται στον πρόλογο του σχολίου, έχουν επαναφέρει δριμύτερες τις αγωνίες για το μέλλον των Ιδιωτικών ΑΧΕ, τις οποίες "εισπράττει" ο γράφων την στήλη επί καθημερινής βάσεως.
"Η βεβαρημένη τεχνική εικόνα προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση, με δεδομένη τη 'ρηχότητα' της Ελληνικής Αγοράς και τη διακοπή της αποκοπής μερισμάτων. Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου είναι πιθανό να οδηγήσει σε κινήσεις 'καλλωπισμού' αποτιμήσεων (window dressing) από διαχειριστές χαρτοφυλακίων που, ενδεχομένως, να φέρουν σε ανοδική κίνηση και τον Γενικό Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο, προσεγγίζοντας τα κρίσιμα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης των 880 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να συσσωρεύει στα τρέχοντα επίπεδα, επηρεαζόμενος και από τις αποκοπές μερισμάτων των μεγάλων εισηγμένων. Ως άνω όριο παραμένει η περιοχή των 800 - 820 μονάδων και ως κάτω όριο η ζώνη των 750 - 740 μονάδων, ενώ αναμένουμε την κατεύθυνση από το εξωτερικό. Η συναλλακτική δραστηριότητα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών 90 ημερών να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από αρχές Μαρτίου, στα 63,11 εκατ. ευρώ" τονίζει στο δικό report η Merit Investment Sec.
Πριν προχωρήσουμε στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 25.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας "B&F Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Ενδυμάτων", ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολογιακού δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 26/06/2018, σταθερού επιτοκίου 4,95% ετησίως.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-2,01%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δίνοντας και σήμερα ενδείξεις παρουσίας επιθετικού πωλητή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Γενικό Δείκτη, στον οποίο ο τίτλος της ΑΛΦΑ έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή με ποσοστό 10,67% (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χ.Α.)
Από εκεί και πέρα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με διαθέσεις ήπιας ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 897,03 μονάδες (+0,53%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση που τον έφερε μέχρι τις 876,82 (-1,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 877,26 (-1,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 876,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,81% και στο χαμηλό ημέρας (!)
Όλο και απομακρύνεται το τεχνικά ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την υπέρβαση των 919 μονάδων, ενώ μετά και το σημερινό κλείσιμο οι αναλυτές "σήκωσαν τα χέρια ψηλά", καθώς χάθηκαν με εντυπωσιακή ευκολία, οι στηρίξεις στις 892 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 880 μονάδες (!)
Εννοείται, με όλα τα παραπάνω, ότι όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι, έχουν επιστρέψει χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, συνέχισαν να αυξάνουν οι καταθέσεις τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα: Αύξηση κατά 514 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 115 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 41,3%, από 32,8% τον προηγούμενο μήνα.
Από την άλλη, στην Αθήνα βρέθηκαν στελέχη της Bank of America-ML μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το Ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα σε έκθεσή της, "μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας. Από τις συναντήσεις μας ήταν εμφανές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο βέβαια, από τα ραντεβού που έγιναν, αυτή η στροφή μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο".
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, παρά το "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων που συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,20%), αυτό δεν φάνηκε αρκετό προκειμένου να "βάλει δύσκολα" στην ζώνη αντίστασης 11,19 - 11,30 ευρώ, ενώ υποχώρησε σχετικά και από σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 11,01 ευρώ (+1,94%). Η παραπάνω αναφορά γίνεται καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από αύριο οι μετοχές του Οργανισμού θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μικτό μέρισμα χρήσης 2017, ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή.
Το ποσό του μερίσματος που θα καταβληθεί τελικώς διαμορφώνεται στο μικτό ποσό των 0,352880 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 4.000.232 ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15% (με την εξαίρεση, ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για Μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις). Συνεπεία αυτού, το καθαρό προς είσπραξη ποσό από τους Μετόχους θα ανέλθει στο ύψος των 0,299948 ευρώ ανά μετοχή.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 10,48% (τρίτη η ΕΕΕ με ποσοστό 9,65%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αυριανή συνεδρίαση.
Παρά τις συνεχείς αγορές από τους βασικούς Μετόχους, ο τίτλος του Τιτάνα δείχνει αδυναμία προσέγγισης της σημαντικής αντίστασης στα 21,90 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,90 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 20,15 ευρώ.
Πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ, περιστρέφεται ο τίτλος του Fourli (+2,01%), που σήμερα ήταν από τις ελάχιστες μετοχές του 25αρη, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο "long stop" στα 5,98 ευρώ, ενώ αντίσταση - κλειδί δείχνει αυτή στην ζώνη 6,23 - 6,30 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, διέκοψαν την πλαγιοκαθοδική κίνηση οι Intralot (+1,83%), Παπουτσάνης (+2,87%) και Ελλάκτωρ (+5,53%), ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών ήταν το σημερινό +11,11% για την CPI.
Από την άλλη, έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Profile (-3,75%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Ιντρακόμ (-0,15%), τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε για τον Νηρέα (-8,50%), τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε για την Σελόντα (-14,14%), τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις για την Αιολική (-13,33%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις το Ιατρικό (-4,41%).
Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, η εικόνα στους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α., είναι "ελεγχόμενη με ανησυχητικές ενδείξεις".
Για τον Γενικό Δείκτη που συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 792 μονάδων, η παραμονή χαμηλότερα των 773 μονάδων συνεχίζει να επιβαρύνει την τεχνική εικόνα. Αν χαθούν οι στηρίξεις στις 765 και 759 μονάδες, δεν αποκλείεται ο Δείκτης να αναζητήσει στήριξη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (0%), συνεχίζει να έχει ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα των 2014 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 2023 - 2027 και 2055 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1989 μονάδων, απαιτεί σημαντικό κλείσιμο "long" θέσεων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η συνεχιζόμενη μείωση του spread μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολογιών στις ΗΠΑ, κάνει και πάλι επίκαιρες, μετά από 10 περίπου χρόνια, τις θεωρίες περί 'ανεστραμμένης καμπύλης επιτοκίων', οι οποίες στο παρελθόν έχουν προβλέψει επιτυχώς τις φάσεις ύφεσης στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τις διακηρύξεις της Federal Reserve ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα Αμερικάνικα επιτόκια, εξέλιξη η οποία κάνει "ακριβότερο" τον δανεισμό Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων, στηρίζει το Δολάριο, αυξάνοντας τις εκροές κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Οικονομίες και πιθανότατα θα οδηγήσει και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες στη σταδιακή σύσφιξη της Νομισματικής τους πολιτικής. Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω δηλώσεων περί "Εμπορικού πολέμου", μίας ιδιαίτερα αρνητικής προοπτικής για την Παγκόσμια Οικονομία.
Στα καθ' ημάς, η μείωση της ημερήσιας μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δείχνει μία Αγορά εμφανώς αναποφάσιστη, χωρίς προσανατολισμό και "καταλύτες" και με λίγους Συμμετέχοντες, οι οποίοι δε βιάζονται να τοποθετηθούν σε αυτήν.
Ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει σε πτωτική τάση, μιμούμενος "ομολόγους" του ανά την Ευρώπη, καθώς τα ανοικτά ζητήματα (είσπραξη και αναδιάρθρωση παλαιών δανείων, πιθανότητα κεφαλαιακών αυξήσεων κ.λ.π.) παραμένουν. Μάλιστα και εντός της ΕΚΤ υπάρχουν "φωνές" που υποστηρίζουν ότι τα ιστορικώς χαμηλά επιτόκια απομακρύνουν τους υποψήφιους Καταθέτες από τα Τραπεζικά γκισέ, διατηρούν τα δανειακά spread (δηλαδή την κύρια παραδοσιακή πηγή εσόδων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) σε χαμηλά επίπεδα και πιθανώς δημιουργούν "φούσκες" σε αρκετά assets.
Από διαγραμματικής άποψης και σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) "ο Γενικός Δείκτης, θα δώσει πιο ξεκάθαρο σήμα για τις προθέσεις του άπαξ και διαφύγει από το εύρος τιμών μεταξύ 757 και 792 μονάδων, στο οποίο έχει παραμείνει 'εγκλωβισμένος' τις 3 τελευταίες εβδομάδες".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,82%).
Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών ενισχύθηκαν οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία τον Ιούνιο.
Οι τιμές κινήθηκαν κατά μέσο όρο 2% υψηλότερα αυτόν τον μήνα σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας επιβράδυνση από το 2,4% του Μαΐου.
Ήταν ο πιο αργός ρυθμός της τελευταίας πενταετίας, αν και καλύτερος από τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters, που τον προσγείωναν στο 1,7%.
Στη Γαλλία, η τελευταία ανάγνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει πτώση στις 97 μονάδες τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, από το επίπεδο των 100 που ήταν προηγουμένως.
Ετήσια αύξηση 3,6% σημείωσε ο δανεισμός σε μη Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς τον Μάιο στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2009. Ο δανεισμός σε Επιχειρήσεις τον Απρίλιο είχε ενισχυθεί κατά 3,3%.
Ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά ήταν επίσης ισχυρός, με ετήσια αύξηση 2,9% τον Μάιο, σταθερή από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
"Οι Τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό 'Brexit' τον επόμενο Μάρτιο αν χρειαστεί", σημείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες.
Η ΒΟΕ τόνισε ότι οι Τράπεζες στη Βρετανία έχουν αρκετό κεφάλαιο και δεν θα χρειαστούν άλλο για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή στις Αγορές, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο χωρίς συμφωνία.
Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", απομακρύνονται οι αγοραστές από την Αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Οι συνολικές αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν 4,9%, εποχικά προσαρμοσμένες, σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών Στεγαστικής Πίστης "Mortgage Bankers Association". Ήταν 12% λιγότερες σε σύγκριση με την ίδια περσινή εβδομάδα.
Όπως μεταδίδει το CNBC, "οι αιτήσεις για στεγαστικά κατοικιών οδήγησαν την πτώση, με υποχώρηση 6% από την προηγούμενη εβδομάδα".
Οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών υποχώρησαν 0,6% τον Μάιο, μετά από βουτιά 1,6% ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι θα καταγράψουν πτώση 1%.
Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Μάιο, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων διολίσθησε 0,5%, στις 105,9 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Το Eurogroup έκανε ότι έπρεπε και συμφώνησε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, τώρα χρειάζεται ανάπτυξη", τονίζει η HSBC σε ανάλυσή της για τη Χώρα μας.
Όπως σημειώνει, "η απόφαση μπορεί να μην είναι αρκετή για να υπογράψει το ΔΝΤ τη βιωσιμότητα ανάλυσης χρέους, αλλά πιστεύει ότι προσφέρει μια καλή βάση για το μέλλον και εξαρτάται πλέον από τη Χώρα να βελτιώσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Επιπρόσθετα η συμμετοχή στο 'QE' παραμένει απίθανη εξαιτίας της επιλογής για 'καθαρή έξοδο', κάτι που σημαίνει ότι θα χαθεί τον Αύγουστο η εξαίρεση (waiver) καθώς η Χώρα παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κατά την HSBC σημαντικό ζήτημα.
Σε ότι αφορά το "μαξιλάρι" ρευστότητας, ο Οίκος εκτιμά ότι "δεν χρειάζονται πολλά, ώστε η Χώρα να είναι απόλυτα καλυμμένη, όχι μόνο τους επόμενους 22 μήνες, αλλά και επιπλέον δύο χρόνια αργότερα. Για το 2021 και το 2022 οι πληρωμές είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ (προς ΔΝΤ και Ιδιώτες Επενδυτές) και η Χώρα, αν πιάνει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να μη χρειαστεί καν να βγει στις Αγορές, δεδομένου ότι θα έχει λαμβάνειν και τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα".
Για την HSBC, "η συμφωνία 'αγοράζει χρόνο', ώστε η Ελλάδα να δείξει πως είναι σοβαρή σε ότι αφορά το θέμα της ανάπτυξης και των δομικών μεταρρυθμίσεων".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 765,11 μονάδες (-0,49%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 773,72 (+0,63%). Στις 17.00 είχε επιστρέψει στις 767,74 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 767,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.
Ο τζίρος στα 50 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΓΡΙΒ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, όμως για 11 τίτλους, οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή, περαιτέρω, μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.592 συμβόλαια).
Στα 10.570 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.506 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.485, 1.435 για τον Ιούλιο και 50 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.998) κινήθηκε μεταξύ 1.989,75 και 2.012,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (14.046 Alpha Bank, 16.000 ΟΠΑΠ, 58.291 Μυτιληναίος, 20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.470), Εθνική (11.541), MIG (550), Alpha Bank (2.896), Πειραιώς (2.384), ΔΕΗ (251), ΟΤΕ (890), Μυτιληναίο (645), Viohalco (676), Ελλάκτωρα (254), Intralot (279), ΓΕΚ (219), Jumbo (146).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.593, Eurobank 22.740, Εθνική 181.071, Alpha Bank 22.571, ΔΕΗ 13.204, Πειραιώς 23.846.
*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,76% | 2018-05-24 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,19% | 2018-05-23 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. . | 0,60% | 2018-06-15 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.247.382 τεμ., (από 15.327.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.624.092 τεμ. (15.824.566), ΔΕΗ 5.322.341 τεμ. (5.318.243), Eurobank 21.476.229 τεμ. (21.376.229), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.