Αποκαρδιωτική η χθεσινή ημέρα για τους long, όπου γης. Το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street αργά το βράδυ, ειδικά το μείον 0,86% του S&P 500 στις 2.699,63 μονάδες, περιορίζει τις πιθανότητες για έναν επόμενο γύρο σημαντικής ανόδου διεθνώς, εκτός εάν τα μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ δεδομένα έρθουν από κάτω-πάνω.
Τεχνικής μορφής οι «ανάσες» που δόθηκαν, κυρίως για τον DAX προς τις 12.348 μον., δεν θα ξεγελάσουν τους έμπειρους traders καθώς η φορά του δείκτη σε μηνιαία βάση είναι αρνητική (μείον 4%) και όπως αποκάλυψε χθες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε «ναυάγιο» σέρνει η Γερμανία τη Σύνοδο για το προσφυγικό, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο κυρίως σε εμάς.
Θα τα δούμε αυτά συν τω χρόνω, καθώς η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση μένουν για να ολοκληρωθεί ένας μήνας που παρ' όλη την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών, είχε θετικό πρόσημο στο ΧΑ, για τον ΓΔ κατά 1,63% και με το αντίστοιχο 8,66% του ΔΤΡ να καταδεικνύει τον κλάδο που πρωταγωνίστησε τον Ιούνιο.
Θα σταθούμε, όπως και στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε μία... λεπτομέρεια που σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων χρηματιστηριακών παραγόντων, μπορεί να επηρέασε τη στάση των traders. Χθες κάναμε λόγο για την αναφορά/δημοσίευμα του Reuters με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, πως «οποιοδήποτε σημάδι πολιτικής αστάθειας παρακολουθείται στενά από τις αγορές...».
Σήμερα, επίσης στο προσυνεδριακό σχόλιό μου, θα σταθώ σε μία άλλη... λεπτομέρεια, την οποία πολύ εύστοχα επισημαίνει η Ελενα Λάσκαρη. Στο εξαιρετικό άρθρο της, η κυβέρνηση ανοίγει τη «βεντάλια» των παροχών, σημειώνει (στο τέλος του κειμένου της) «... ένας επιπρόσθετος παράγοντας που θα κρίνει τα πραγματικά περιθώρια παροχών είναι η περιβόητη στάση των αγορών. Εάν η τυχόν ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις γίνει σε περιβάλλον ασυμφωνίας με τους δανειστές, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κίνδυνος υπαναχώρησης από την απαιτούμενη μεταρρυθμιστική προσήλωση θα τιμολογηθεί αρνητικά».
Εύστοχη, ευστοχότατη η Ελενα και όντως έμπειροι παράγοντες της αγοράς συσχέτισαν το χθεσινό «γύρισμα» με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg. Το αν όντως η απόδοση της αφορμής είναι ακριβής ή όχι θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ίσως όχι σήμερα-αύριο, που είναι η αποκοπή μερισμάτων και η όποια προσπάθεια για window dressing που τουλάχιστον χθες ούτε σαν σκέψη δεν πέρασε από το μυαλό των traders, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο.
Στις 767,91 με υψηλό ημέρας στις 773,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 876,13 με υψηλό ημέρας στις 897,03 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.011,16 με υψηλό ημέρας στις 2.024,50 μονάδες ο FT25. Οι υψηλές τιμές ημέρας εκ των πραγμάτων λογίζονται για αντιστάσεις σήμερα-αύριο, στην περίπτωση που επιχειρηθεί ένας «καλλωπισμός» λόγω κλεισίματος Ιουνίου.
Οι τελικές τιμές λίγο πιο πάνω από τις χαμηλές ημέρας είναι, σήμερα-αύριο, οι στηρίξεις που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν προκειμένου να μη διαμορφωθεί απόλυτα πτωτική τάση, που σε άμεσο χρόνο θα οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα των 750 μονάδων.
Συναλλαγές 27,539 εκατ. μετοχών με τζίρο 49,980 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,8 εκατ. άλλαξαν χέρια με 2 πακέτα στον ΟΤΕ στην τιμή των 10,855 και 2 των 2,5 εκατ. στον Μυτιληναίο, στην τιμή των 8,8378 και 8,57 ευρώ. Τελικές τιμές για τις δύο μετοχές στα 10,93 (με υψηλή ημέρας στα 11,01) και στα 8,68 (με 8,71 ευρώ) αντίστοιχα.
Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται προσοχή καθώς θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μικρό μέρισμα χρήσης 2017, ύψους 0,35 ευρώ. Συνεπώς προσοχή στο τεχνικό πλεονέκτημα που έχουν οι short στη βαρύτερη μετοχή του ΓΔ, με συμμετοχή στάθμισης 10,72%. Προσοχή, λοιπόν, καθώς μερίδα αναλυτών και traders εκτιμά πως στην αγορά είναι σε εξέλιξη διαδικασία μερικής κατοχύρωσης θέσεων που δεν αποτυπώνεται ανάλογα στους δείκτες καθώς αυτοί το τελευταίο διάστημα διατηρούνται σχετικά υψηλά, άλλοτε με την υπεραπόδοση της δεύτερης βαρύτερης μετοχής, της Coca Cola (στάθμιση 9,77%) και άλλοτε της πρώτης.
Το αν είναι σε εξέλιξη «διανομή χαρτιών» είναι ένα εύλογο ερώτημα, που το έχουμε θέσει από την απαρχή της υποχώρησης του ΓΔ από τις 860 μονάδες στις αρχές Μαΐου (2/5) και σε δεύτερο χρόνο από τις 802 μον. (22/5).
Σημειωτέον πως η τελευταία συνεδρίαση που ο ΓΔ είχε το 8άρι μπροστά ήταν στις 22 Μαΐου, καθώς έκτοτε ακολουθεί μία εμφανής πλαγιοκαθοδική πορεία, με τάσεις συσσώρευσης μεταξύ των 795,83 και 735,66 μον., που είναι τα δύο ενδοσυνεδριακά ακρότατά μας.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, από τις 5 Ιουνίου μέχρι και χθες, ο ΓΔ συσσωρεύει μεταξύ 792,37 και 759,15 μον., που είναι τα τρέχοντα άκρα μας και ενδεχόμενη είτε υπέρβαση είτε διάσπαση θα δώσουν την κίνηση είτε για πάνω από τις 805 είτε για χαμηλότερα ακόμη και των 735 μονάδων.
Απαραίτητες νομίζω οι λεπτομέρειες, καθώς ο Ιούλιος αναμένεται ακόμη πιο ρευστός για τις αγορές διεθνώς και ένας μήνας ακόμη πιο κοντά προς την πολυθρύλητη έξοδο της χώρας μας από τον μνημονιακό λαβύρινθο και την είσοδό της στον κόσμο των αγορών.
Τι έβγαλαν τα ραντεβού BofA - τραπεζιτών στην Αθήνα είναι ένα θέμα, καθώς τον Ιούνιο κλάδος-οδηγός ήταν ο τραπεζικός, παραμένοντας αυτός που επηρεάζεται κατ' αρχάς και κυρίως από τη διαδικασία της εξόδου προς τις αγορές, σε μία συγκυρία που τα ξένα σπίτια υποστηρίζουν αυτή την προοπτική.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη θετική στάση αρχικά της Moody's και στη συνέχεια των UBS, HSBC, JP Morgan, με κορυφαία την κατά 25 ημέρες εσπευσμένη αναβάθμιση από την S&P.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο αναμφίβολα το γεγονός της εβδομάδας (και όχι μόνο) είναι η προγραμματισμένη για αύριο γενική συνέλευση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια αναλύεται όλη η κατάσταση και δίνεται μέρος του πλούσιου παρασκηνίου. Για τους tradrers, οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής έχουν τη σημασία τους, καθώς χθες η επίμαχη μετοχή ήταν αυτή που με 5,53% στα 1,984 ευρώ (διακύμανση 1,862-1,984) είχε την υψηλότερη απόδοση από τις 20 του δείκτη και τις 25 του FTSE25. Συναλλαγές 103.163 μετοχών με τζίρο 200.941 ευρώ, χαμηλότερα του μέσου όρου το τελευταίο διάστημα, που ενίσχυε τη θέση της η πλευρά Καλλιτσάντση.
Τέλος, καθότι σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση Ιουνίου, σημειώνουμε και τη σε μηνιαία μέτρηση long θέση των μετοχών:
ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, EXAE, Lamda, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και Fourlis. 18 από τις 25, καλός απολογισμός -δεδομένης της κατάστασης διεθνώς- και με πρωταθλητή (FTSE25) μηνός τη μετοχή της Πειραιώς, με απόδοση 21,25% και δεύτερη με 11,83% τη μετοχή της Eurobank.