Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα... μερίσματα ρίχνουν το Γενικό Δείκτη

Προς τις 760 μονάδες υποχωρεί το Χρηματιστήριο, με τις πιέσεις να αποδίδονται εν μέρει και στην αποκοπή μερισμάτων από ΟΤΕ και Coca Cola. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Τα... μερίσματα ρίχνουν το Γενικό Δείκτη

Με το...καλημέρα σε διόρθωση το ΧΑ. Αρχικά λόγω της διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΤΕ και της Coca Cola από χαμηλότερες τιμές (λόγω της αποκοπής του μερίσματος 0,35 ευρώ/μετοχή και ο,54 ευρώ αντίστοιχα) στη συνέχεια με αφορμή τις πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips προκαλώντας έναν μικρό-πανικό στα πρώτα 25΄-30΄της συνεδρίασης με συνέπεια ο ΓΔ πολύ γρήγορα να...φύγει προς τις 757,29 μονάδες.

Εύλογα η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στην παραμικρότερη φήμη και...διαρροή ή "πληροφορία" που σε συνδυασμό με την ρηχότητα της μπορεί να παρασύρει σε πολύ σύντομο χρόνο τους traders σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Κάτι που παρατηρήθηκε για ακόμη μία φορά στο διάστημα 10.35΄- 10.50΄ οπότε και άρχισε να αντιδρά μετά την ενεργοποίηση συντονισμένων αγορών από τα χαμηλά ημέρας.

Συνεπώς η συνεδρίαση ξεκινά με "τεχνητή" διόρθωση, υποχωρεί χαμηλότερα μετά από μία ομοβροντία στοχευμένων πωλήσεων, μαζεύεται και διορθώνει ανοδικά προς τις 762 μονάδες. Διασφαλισμένη για σήμερα η αυξημένη μεταβλητότητα (και βλέπουμε για αύριο) κάτι που αποτυπώνεται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα ξένα χρηματιστήρια, από νωρίτερα το κλίμα είναι αρνητικό αλλά με μικρότερες απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Στο επίκεντρο η Φρανκφούρτη με τον DAX στην περιοχή των 12.350 μον. υπό την σκιά των πολιτικών εξελίξεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβάθυνσης της κρίσης στις σχέσεις CDU και CSU.
Η παράμετρος "ξένα χρηματιστήρια-Φρανκφούρτη" προφανώς και επηρεάζει το ΧΑ, αλλά με την Wall Street να δίνει ούτως ή άλλως τον ρυθμό διεθνώς.

Ωστόσο για το ΧΑ σε αυτή την φάση- και καθ΄οδόν προς την 20 Αυγούστου- μετρούν οι εξελίξεις που αφορούν από την "έξοδο στις αγορές" μέχρι τα πολιτικά δρώμενα. Για αυτό ένα μεγάλο μέρος της προσοχής στρέφεται και προς αυτά τα "εσωτερικά" ζητήματα.

Σε διορθωτική τροχιά και οι τρεις βασικοί δείκτες, με αποθαρρυντική ένδειξη την απώλεια των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που είχαν τεθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο (και αφορούσαν στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης).

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ένδειξη πως αρκούν λίγα χρήματα για να γίνει η...ζημία στο "ρηχό" ΧΑ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Το 41% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος γίνεται σε μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Coca Cola κ.α.

Ωστόσο σημασία έχει το επιπλέον πλεονέκτημα με το οποίο παίζουν και σήμερα οι short λόγω της αποκοπής μερίσματος σήμερα των δύο βαρύτερων μετοχών στην διαμόρφωση στάθμισης των δεικτών. Ενδεικτικά για τον ΓΔ ΟΤΕ και Coca Cola βαραίνουν από κοινού με σχεδόν ένα 20%.

Οριακά πάνω από το όριο του 4% το 10ετές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v