Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθύτερα στο κόκκινο το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 750-755 μονάδων. Πτώση υψηλότερα του 3% για Alpha, ΔΕΗ, Μοtor Oil. Υποχωρούν ΟΤΕ και Coca Cola λόγω αποκοπής μερισμάτων. Κέρδη για Grivalia και ΕΥΔΑΠ.

Βαθύτερα στο κόκκινο το Χρηματιστήριο

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, σταθερά στο μείον και το ΧΑ. Η πολιτική κρίση στην Γερμανία και το μεταναστευτικό, η Σύνοδος της ΕΕ και οι εμπορικές ανησυχίες στο προσκήνιο, δημιουργώντας ένα "πτωτικό μείγμα" που δίνει την απόλυτη ευχέρεια κινήσεων στους short.

Νωρίτερα ο DAX με διευρυνόμενες απώλειες- στο 1,05%- υποχωρούσε στις 12.226 μονάδες μετρώντας σωρευτικά απώλειες 4,95% για τον Ιούνιο. Αρνητικό το κλίμα στο ΧΑ, με εκ προοιμίου γνωστό το...άνοιγμα της συνεδρίασης λόγω αποκοπής του μερίσματος των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του ΧΑ με τον ΟΤΕ και την Coca Cola να στρώνουν από την αρχή την... κατηφόρα για τους short με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σταδιακά έως τις 754,25 μονάδες.

Με πτωτικό χάσμα και διόρθωση το...άνοιγμα, με τις κινήσεις των traders να επηρεάζονται και από διάφορες φήμες που κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων επιβεβαιώνοντας όσους εξ΄αρχής προεξοφλούσαν ότι η υπόθεση Folli Follie θα ρίχνει επί μακρόν την σκιά της πάνω από τις εισηγμένες και δη αυτές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που λόγω μεγέθους και έκθεσης στα ξένα funds είναι πιο ευάλωτες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με μόλις μία αναλαμπή και προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης στο διάστημα 10.40΄-11.00΄καθώς έκτοτε οι πωλητές ανέλαβαν πλήρως οι δε λιγότεροι αγοραστές ενεργοποιούνταν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Εως τις 860,11 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 1.969,80 ο FTSE25 με αποθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως και για τους 3 δείκτες "χάθηκε" η βραχυπρόθεσμη στήριξη (το χθεσινό χαμηλό) όπως είχε τεθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.

Στα 26,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14.45΄, με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, Motor Oil, Coca Cola κ.α. Με τη μετοχή του ΟΤΕ στο μείον 4,21% στα 10,47 ευρώ και της Coca Cola στο μείον 2,53% στα 28,17 ευρώ οι short κάνουν...περίπατο προς την περιοχή των 750 μονάδων.

Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα των αυτής της περιοχής ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 735 μονάδες. Στις 15/80 η σχέση ανοδικών/πτωτικών συντριπτική υπέρ των πωλητών.

Ενδιαφέρον το ότι ενώ ο ΔΤΡ υποχωρεί 2,14% το 10ετές συντηρείται χαμηλότερα και οριακά πάνω από τα 4% στα 4,063%.

Σε οριακά ανοδικό άνοιγμα του S&P 500 παραπέμπουν τα futures, από τις 2.707 μονάδες. Στο μείον 0,80% η μηνιαία απόδοση του δείκτη για τον Ιούνιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v