Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ισορροπεί στις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Eurobank, Fourlis, Μυτιληναίος. Απώλειες για Alpha, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean.

XA: Ισορροπεί στις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με ενθαρρυντικές ενδείξεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, τελευταία του Ιουνίου και του 6μηνου. Ανοδική από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παίρνουν... ανάσα μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο για το μεταναστευτικό.

Το βελτιωμένο κλίμα από νωρίς αποτυπώθηκε τόσο στις αγορές μετοχών όσο αυτές των ομολόγων, με ενδεικτική τη σημαντική υποχώρηση του ιταλικού 10ετούς κατά 1,51% στα 2,743%.

Και στο ΧΑ το κλίμα ήταν εμφανώς βελτιωμένο σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που αποτυπώθηκε στην αγορά παραγώγων («ανοίγει» 15' πριν την υποκείμενη), με τα λιγοστά ΣΜΕ του δείκτη σε premium έως 1,25% υψηλότερα.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ανασαίνουν και τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε επαναφορά, με ενδεικτικό το συν του S&P 500 στις 2.733 μονάδες, η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις και στο ΧΑ.

Με μικρό ανοδικό χάσμα «άνοιξαν» οι βασικοί δείκτες, με τον ΓΔ από τις 751,06, με τον ΔΤΡ από τις 855,54 και με τον FTSE25 από τις 1.964,66 μονάδες. Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα, που εάν έχει διάρκεια μέχρι και τη διαδικασία των δημοπρασιών, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 750 μονάδες (σε μηνιαίο).

Μεγαλύτερη άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν μετά τις πρώτες διερευνητικού χαρακτήρα κινήσεις από την πλευρά των long.

Στο 45/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στα πρώτα 40', ενδεικτική της θετικής διάθεσης που διαμορφώνεται και πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς εκτείνεται και προς τίτλους της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Εως 1,85% στις 869 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 39% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, την ώρα που το ελληνικό 10ετές «φλέρταρε» και πάλι οριακά με το... 3άρι. Την ώρα που ο ΔΤΡ διαμορφωνόταν στις 869,87 μονάδες, το 10ετές υποχωρούσε έως το 4,017%, προφανώς ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των άλλων ευρωπαϊκών, απόρροια κυρίως της χθεσινής συνόδου για το μεταναστευτικό.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέσα στον Ιούνιο, ανάλογος ο τζίρος, καθώς το ενδιαφέρον της πλειονότητας των ξένων παραμένει υποτονικό, με τους περισσότερους να παραμένουν -και εύλογα- επιφυλακτικοί.

Στο 1,907 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,268 η Εθνική, στο 0,8945 η Eurobank, στα 2,902 ευρώ η Πειραιώς.

Στον ΟΤΕ ο συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος, με τις 4 συστημικές τραπεζικές να έπονται και τις μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΔΕΗ, Sarantis, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. να ακολουθούν.

Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα, ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό το ότι στις 11:15 στη μετοχή του ΟΤΕ η αξία συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 820 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v