Διεθνείς αγορές και τέταρτη αξιολόγηση, stress tests, εθνικά θέματα, πολιτικές εξελίξεις συνθέτουν το πτωτικό μείγμα, που οδήγησε το ΧΑ χαμηλότερα και των 800 μονάδων και αρκετά ξένα σπίτια σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων τους.
Μόνο τον Μάρτιο, που ολοκληρώθηκε (χρηματιστηριακά) την Πέμπτη με απώλειες μεγαλύτερες του 5% (για τον Γενικό Δείκτη) καταγράφηκε το μεγαλύτερο αρνητικό σερί (εννέα συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων) των τελευταίων περίπου 4 χρόνων, έγιναν "καπνός" περίπου 5 δισ. από την αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ισχυρά ξένα funds προχώρησαν σε μείωση των θέσεων τους και σε blue chips.
Συγχρονισμένο με τις διεθνείς αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί σταθερά από τις αρχές Φεβρουαρίου (από τις 895,64 μονάδες της 1/2) περνώντας εδώ και μέρες σε αρνητικό έδαφος όσον αφορά στην απόδοση του ΓΔ από την αρχή του έτους.
Τι μέλλει γενέσθαι; Θα εξαρτηθεί αφ΄ ενός από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και δη της Wall Street (ο S&P 500 υποχωρεί 2,97% από την αρχή του έτους) αφ΄ετέρου από τις εξελίξεις στο "εσωτερικό μέτωπο".
Στις διεθνείς αγορές είναι εμφανές, πως με την Wall Street να έχει εισέλθει σε μία new era, μεγαλύτερης μεταβλητότητας και αυξημένου ρίσκου η συνέχεια θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα λόγω της επιτοκιακής πολιτικής της Fed, των δασμολογικών μέτρων Τραμπ, των αναταράξεων στις αγορές ομολόγων. Παρότι δύο πανίσχυρα σπίτια (BofA/Merrill Lynch, Blackstone) θεωρούν, πως αν και έχει αυξηθεί ο κίνδυνος στις αγορές διεθνώς είναι νωρίς να γίνει λόγος για bear market, οι πωλητές υπερισχύουν των αγοραστών, ο δε δείκτης φόβου (VIX) παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο το πρόβλημα του ΧΑ δεν είναι μόνον η διεθνής συγκυρία, που έχει δυσχεράνει αλλά και οι εξελίξεις στα πολλά ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα. To... δίπτυχο υποχώρηση μετοχών-επιβάρυνση απόδοσης 10ετούς ομολόγου είναι ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, συνέπεια των επιφυλάξεων των ξένων από τα αποτελέσματα των stress tests, το αν θα "κλείσει στην ώρα της" η τέταρτη αξιολόγηση μέχρι την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις όποιες πιθανές πολιτικές εξελίξεις, με την Handelsblatt να προσθέτει στο μείγμα και το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.
Δεδομένου... ότι τα ξένα (και... ξένα) funds ελέγχουν περισσότερα από 38 δισ. της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων, με ένα μικρό μέρος από αυτά (περί τα 4 δισ.) στον τραπεζικό κλάδο πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση τους το επόμενο διάστημα. Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους ή θα αρχίσουν να υπερισχύουν και πάλι οι αγοραστές. Μέχρι τώρα οι πωλητές υπερισχύουν, καθώς όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα από τις 25 μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για τις 16 η απόδοση από την αρχή του χρόνου είναι αρνητική έναντι 9 που είναι θετική.
Πηγή: Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ
Ωστόσο στην συγκεκριμένη ομάδα μετοχών (όπου είναι επενδεδυμένο το 92% των ξένων κεφαλαίων) η εικόνα δεν είναι... ενιαία καθώς οι τράπεζες έχουν υποστεί dilution σε αντίθεση με τα περισσότερα blue chips που είτε μετρούν πολύ μικρότερες απώλειες είτε γράφουν κέρδη. Για να γίνει κατανοητή η "μεγάλη εικόνα" από τις 23/4/2010 (Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο) ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 98,9% όταν ο γενικός δείκτης το 57,7%.
Συνεπώς σε άλλα επίπεδα τιμών είναι φερ' ειπείν οι τραπεζικές μετοχές και σε άλλα πολλά από τα blue chips, που σε όρους ΓΔ αντιστοιχούν σε υψηλές τιμές 3-8 ετών. Αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική και οφείλεται κυρίως στις επενδυτικές θέσεις που έχουν "χτίσει" τα ξένα funds σε μετοχές ισχυρών ομίλων, εξαγωγικών εταιρειών, καινοτόμων επιχειρήσεων και... new entries μικρομεσαίων εισηγμένων που διεκδικούν μία θέση στην "επόμενη ημέρα".
Δεν είναι τυχαίο, πως ο δείκτης ΑΡΙxB που βασίζεται σε 30 μη τραπεζικές εισηγμένες/μετοχές έχει στην διάρκεια της κρίσης κέρδη 14% σε μία περίοδο που ο ΓΔ εμφάνιζε ζημιές πάνω από 35%.
Από αυτή την άποψη η διαφοροποίηση στην σύνθεση των ξένων χαρτοφυλακίων θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, μήνες φθάνοντας στα τέλη Αυγούστου με αρκετά ενδιάμεσα ορόσημα οπότε θα κριθεί είτε η άνοδος είτε η πτώση για δείκτες και μετοχές.
Από την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των stress tests θα εξαρτηθεί εάν τα ξένα funds θα βγουν αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο δημιουργώντας και την ανάλογη τάση για μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς. Παράλληλα για τα ξένα funds από την έκβαση των ελέγχων αντοχής θα κριθεί εάν θα επιτευχθεί συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα κινηθούν ανάλογα.
The party is over
Σύμφωνα με τους χρηματιστές το... πάρτυ των εύκολων αποδόσεων διεθνώς έχει τελειώσει, με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος χρηματιστηριακή) να σημειώνει, πως το πολυετές bull market στηρίχθηκε κυρίως στο "φθηνό χρήμα/χαμηλά επιτόκια". Ο Σωτήρης Χαλκιάδης (Δεπόλας χρηματιστηριακή) θεωρεί, πως εταιρείες με ποιοτικά χαρακτηριστικά (από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση) που παρουσιάζουν σταθερή μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών και της λειτουργικής ανάπτυξης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα ακόμη και εάν υποχωρήσει προς τις 750 μονάδες ο ΓΔ.
Διαγραμματικά ο Πέτρος Στεριώτης (Nuntus Sec) "μετρά" για το επόμενο διάστημα στηρίξεις (για τον ΓΔ) στην ζώνη από τις 777 μέχρι τις 759 μονάδες, πριν έρθουν στο προσκήνιο τα χαμηλά Νοεμβρίου στις 700 μονάδες. Ωστόσο ακόμη και σε μία αγορά σε κλίση παρουσιάζονται αναλαμπές/ανοδικές διορθώσεις που σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance). Στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας ανοδικής διόρθωσης η περιοχή των 800 μονάδων είναι η πρώτη που ως αντίσταση θα πρέπει να υπερβεί ο ΓΔ, ενώ αμέσως επόμενες είναι στις 811 (εκθετικός ΚΜΟ200), στις 829 και 839 μονάδες.
Η τάση αλλάζει (και πάλι σε μέτρηση από την αρχή του χρόνου) μόνο στην περίπτωση που ο ΓΔ περάσει πάνω από τις 860/880 μονάδες σενάριο, που με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.