Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η άνοδος και οι… αστερίσκοι

Η καθαρά ανοδική συνεδρίαση και το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου». Ποια είναι τα ορόσημα της Παρασκευής για την εγχώρια αγορά. Ο ρόλος του… τριημέρου, οι μετοχές που ξεχώρισαν και η τεχνική εικόνα της αγοράς.

XA: Η άνοδος και οι… αστερίσκοι

Το χθεσινοβραδινό, θετικό, κλείσιμο της Wall Street που πέρασε "ντούκου" την αύξηση του Αμερικανικού πληθωρισμού και τα σημερινά θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, έδωσαν την ευκαιρία, γενικότερης, επιστροφής των αγοραστών στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ήταν μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η γενικότερη εικόνα, σε συνδυασμό με τον τζίρο που επιμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δεν δίνουν απάντηση στο "ερώτημα του εκατομμυρίου", "αν η σημερινή θετική εικόνα οφείλεται στην εμφατική επιστροφή των αγοραστών, ή ήταν ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, που 'πάτησε' σε απολύτως βραχυπρόθεσμα 'στοιχήματα', λόγω της αυριανής πλούσιας ατζέντας.

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, η σημερινή αλλαγή της εικόνας στο Χ.Α. οφείλεται σε βραχυπρόθεσμα "πονταρίσματα" λόγω Fitch, στη σχετική αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, στην επιστροφή των θετικών προσήμων στις Διεθνείς Αγορές και στην επικείμενη, αυριανή λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων. Υπενθυμίζεται ότι στην αυριανή ατζέντα είναι επίσης η καταληκτική ημερομηνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% στα Ελ. Πετρέλαια), ενώ αύριο (αν δεν υπάρξει νέα παράταση) αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα της Εγνατίας Οδού (η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του Οδικού Άξονα των 658 χιλιομέτρων και τριών Κάθετων Αξόνων).

Με όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αν το θετικό κλίμα συνεχιστεί και αύριο, αναλαμβάνουν την "υποχρέωση" να δείξουν την δυναμική της Αγοράς και αν αυτή μπορεί, τουλάχιστον, να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα είναι αργία τόσο στο Χ.Α. (Καθαρή Δευτέρα), όσο και στην Wall Street (Presidents Day) οπότε είναι ζητούμενο το ποια χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παραμείνουν με αυξημένες θέσεις, μετά την αυριανή λήξη των Παραγώγων, όταν ακολουθεί ικανός αριθμός αργιών.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το Χ.Α., πιθανότατα, "είδε" τα υψηλά τριμήνου και μπαίνει σε φάση αναμονής μέχρι να ηρεμήσουν οι ταλαντώσεις στις Διεθνείς Αγορές. Σύμφωνα με τους ίδιους, "χρειάζεται μόνο μία μικρή αλλαγή στα επιτόκια για να μπούμε σε μία Παγκόσμια 'bear market".

"Η ισχυρή, χθεσινή, άνοδος στη Wall Street, που 'χώνεψε' την επίδοση του πληθωρισμού, είναι πιθανό να οδηγήσει σήμερα σε μια διαφορετική συνεδρίαση και συναλλακτική αναβάθμιση, ξεπερνώντας το 'hangover' της Αγοράς ομολόγων" εκτιμούσε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η Αγορά των ΗΠΑ πέρασε το 'τεστ', κυρίως λόγω του κλάδου της τεχνολογίας, παρόλο που τα μεγέθη του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων. Η δύσκολη περιοχή για τον Dow είναι οι 25300 - 25500 μονάδες και η βραχυπρόθεσμη πορεία του είναι που θα οδηγήσει την Ευρώπη και την Εγχώρια Αγορά. Η αύξηση της πολιτικής έντασης ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην σημαντική ανάκαμψη του Χ.Α., όταν και αν το κλίμα στο εξωτερικό βελτιωθεί. Τα μάκρο (ΗΠΑ) θα παραμείνουν στο επίκεντρο" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που σήμερα πήρε συμμετοχή στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αξίζει υπενθύμισης ότι ο κλαδικός του δείκτης ερχόταν από έξι πτωτικές, μία αμετάβλητη και μόλις μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις και "μετρούσε" αθροιστικές απώλειες 8,78%.

Σήμερα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 933,73 μονάδες (+3,11%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 930,83 (+2,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 925,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,23%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 926 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 947 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 939 μονάδες.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ανοδική αντίδραση, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,18%) παρέμεινε, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 2,00 ευρώ, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε και στην μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+3,95%), έστω και αν αυτή υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 17,20 ευρώ (+4,56%).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μάχη με τον χρόνο για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δίνει η Κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Ξεκάθαρη εικόνα για το εάν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει σφραγίδα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης μέχρι τώρα δεν υπάρχει, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές. Ορισμένες πηγές μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την εκταμίευση, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του ESM".

"Η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από το σχέδιο Ιδιωτικοποιήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος", δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Ράνια Αικατερινάρη. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προχωρήσει τις υποθέσεις που συμφώνησε με τους Δανειστές. Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να συγκεντρωθούν 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

"Εντός των προσεχών ημερών, χωρίς να αποκλείεται και στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να 'ανάψουν το πράσινο φως' για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ".

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε σήμερα Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, τα οποία τα χαρακτήρισε "τεχνικής φύσεως", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ίδιος Αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς για τα τρία ανοιχτά θέματα τα οποία αφορούν την Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, την Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "αν το διεθνές κλίμα συνεχίσει να είναι υποστηρικτικό, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να δοκιμάσει και υψηλότερα επίπεδα τιμών, όμως συνεχίζει να προβληματίζει η επιμονή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα σημειώθηκε "γενική επιστράτευση" των αγοραστών, αλλά έλειψαν οι βοήθειες από τον Δεικτοβαρή τίτλο της ΕΕΕ (-0,26%), ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση συνέδραμε αποφασιστικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ασφαλώς και ξεχώρισε το +5,91% για τον τίτλο της ΔΕΗ, έστω και αν αυτός υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό +8,31%. 'Όμως αξίζει υποσημείωσης ότι η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ερχόταν από οκτώ πτωτικές και μία μόλις ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα και επόμενο ήταν να επιχειρήσει αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 2,89 ευρώ για "stop short". Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,98 και 3,10 ευρώ. Πρώτη στήριξη στην ζώνη 2,78 - 2,76 ευρώ.

Από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος της Viohalco (+4,19%). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,67 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στην ζώνη 3,30 - 3,20 ευρώ.

Χρειάστηκε έξι συνεδριάσεις, για να ξαναβάλει μπροστά το "12" η μετοχή του ΟΤΕ (+4,54%), που άφησε πίσω της και τα 12,13 ευρώ ("stop" στο ημερήσιο "short"). Θα χρειαστεί το ... κάτι παραπάνω, για να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,30 ευρώ.

Σε αντίθεση με άλλος τίτλους που σήμερα έδωσαν αντίδραση στην πτώση των τελευταίων ημερών, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,39%). Έχει μπροστά της την αντίσταση των 5,50 ευρώ, που κατοχύρωση, σε κλείσιμο, μπορεί να δοκιμάσει συνέχιση στα 5,76. Τα 5,20 κοντινή στήριξη και τα 5,02 ευρώ το ημερήσιο "stop long".

Η επιστροφή του θετικού προσήμου για τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, είχε σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση αγοραστών και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι περισσότεροι των οποίων είχαν υποχωρήσει σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από τις μετοχές που δείχνουν να επιμένουν σε ανοδικό "βηματισμό" ανεξαρτήτως κλίματος, σε ρόλο "μοναχικού καβαλάρη ο Περσέας (+9,94%) που συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Κρι Κρι (+3,73%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Ικτίνος (+2,44%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Επίλεκτο (+1,55%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Έλτον (+3,63%), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις ΕΚΤΕΡ (+4,40%) και AS Company (+3,14%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ελτράκ (+3,30%).

Για την περίπτωση του τελευταίου τίτλου, από την 21/2/2018 οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη τελική ονομαστική αξία, € 0,3400 ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού € 0,6010 ανά μετοχή.

Αντέδρασαν μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι ΕΛΧΑ (+7,51% και στον απόηχο της νέας επένδυσης στα Οινόφυτα), Ελλάκτωρ (+4,88%), MIG (+3,36%), από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν η Cenergy (+4,43%) και από εννέα πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες δέκα ο Άβακας (+7,12%).

Αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Αιολική (+13,43%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Έλαστρον (+4,51%), Ιντρακόμ (+1,94%) και Intralot (+1,95%), ενώ στην περίπτωση της Foodlink το Διοικητικό της Συμβούλιο καθόρισε την τιμή διάθεσης των 0,30 ευρώ για εκάστη εκ των 10.005.765 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, οι οποίες θα εκδοθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 3.001.729,50 ευρώ με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία έκδοσης τρείς (3) νέες μετοχές για κάθε τέσσερις (4) παλιές. Υπενθυμίζεται ότι η γ.σ. της 19.01.2018 όρισε ως προθεσμία καταβολής της Α.Μ.Κ., το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από την ημέρα της λήψης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης.

Η Αγορά αντέδρασε στο άκουσμα της είδησης, δίνοντας ένα -9,92% στην μετοχή.

Μπορεί να άλλαξε, ελαφρώς, το κλίμα, όμως δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στις 845 μονάδες.

Για όσους κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, το "αυστηρό stop long" στις 821, ή στις 809 μονάδες και το "αυστηρό stop short" στις 868 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,69%), το ημερήσιο "stop short" στις 2173 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 2078 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2068 - 2052, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ των 30 ημερών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η πρόσφατη υποχώρηση στην Wall Street, μετά από ένα συνεχόμενο ράλι τιμών χωρίς διόρθωση, εκτόξευσε τον δείκτη φόβου (VIX) και έσπειρε ανησυχίες στις Παγκόσμιες Αγορές, για το αν αυτό που έγινε ήταν μια συνηθισμένη διόρθωση ενός 'Bull market rally', ή αρχή ενός 'Bear Market rally" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οικονομία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινείται συγχρονισμένα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με κάποιες Χώρες να υπεραποδίδουν έναντι Άλλων και μακροοικονομικά μεγέθη όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία και η καταναλωτική δαπάνη να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθησυχάζει τις ανησυχίες πολλών αναλυτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συγχρονισμένης ανάπτυξης έχουν παίξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Κεντρικές τράπεζες κυρίως οι FED, ECB, BOJ, με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που παρείχαν κυκλικά απεριόριστη ρευστότητα στο Σύστημα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Όμως έφτασε η ώρα, αρχής γενομένης από την FED, να μαζευτεί πίσω η υπερβάλλουσα ρευστότητα, σε μια προσπάθεια να υπομοχλευθεί ο δυσθεώρητος ισολογισμός των Κεντρικών Τραπεζών.

Η ρευστότητα, που ως τώρα έπεφτε στα οικονομικά συστήματα με πολύ χαμηλά επιτόκια, τοποθετήθηκε σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, κυρίως μετοχικά και ομολογιακά, υποτιμολογώντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Λησμονήθηκαν σχεδόν από το σύνολο των Συμμετεχόντων οι υψηλοί επιτοκιακοί κύκλοι του παρελθόντος. Παρατηρήθηκε δε το φαινόμενο τόσο σε Κρατικά όσο και σε Εταιρικά ομόλογα, των πολύ χαμηλών, ή ακόμα χειρότερα και αρνητικών επιτοκίων (πχ Bund). Ακόμα και μη διαβαθμισμένα εταιρικά ομόλογα παρουσίασαν ιστορικά χαμηλές επιτοκιακές αποδόσεις.

Όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το ανησυχητικό φαινόμενο αύξησης της καμπύλης επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων στην Αμερικανική Αγορά, σε όλη την σειρά.

Τα γεγονός ότι το 30ετες Αμερικανικό ομόλογο παραμένει σταθερά άνω του 3% και το 10ετές φλερτάρει και αυτό να ξεπεράσει το επίπεδο του 3%, έχει σημάνει συναγερμό στα desk ομολόγων και επαναφέρει δυσάρεστες μνήμες στους γηραιότερους traders, μια και κάνεις από τις νεότερες γενιές δεν έχει ζήσει τις Αγορές σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Οι λόγοι για αυτό που συμβαίνει είναι πολλοί, οι σημαντικότεροι όμως είναι το συνεχώς αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ, που προκύπτει από τα αθροιστικά ελλείμματα πολλών ετών, τα οποία αντί να μαζευτούν την περίοδο των "παχιών αγελάδων" διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο και ο επικείμενος περιορισμός του φθηνού χρήματος των ποσοτικών χαλαρώσεων.

Το γεγονός ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν σπαταλήσει τα "πυρομαχικά" ρευστότητάς τους σε μια θετική συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι η αποταμίευση στις ΗΠΑ παρουσιάζει ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, αυξάνουν την σχετική ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί αν αρχίσουν τα επιτόκια να ανεβαίνουν στα Κρατικά χρέη. Σε δεύτερη φάση το φαινόμενο θα επηρεάσει, σχεδόν ταυτόχρονα και τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και το αξιόχρεο των Ιδιωτικών εταιρειών.

Η Ελληνική Οικονομία δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη σε μια Παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων, που θα οδηγήσει και σε πτώση των μετοχικών αξιών.

Δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα που η Παγκόσμια Οικονομία συγχρονισμένα αναπτυσσόταν, εμείς προσπαθούσαμε να λύσουμε τις ενδογενείς παθογένειές μας. Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα αποκλιμακώθηκαν σημαντικά από το 2015, εκτιμούμε ότι τα πρόσφατα χαμηλά που επιτεύχθηκαν πριν την πρόσφατη έκδοση του 7ετους ομολόγου, σε όλες τις σειρές δεν θα τα ξαναδούμε σύντομα. Το γεγονός ότι το 80% του Κρατικού χρέους είναι διακρατικό και το 40% είναι σταθερού επιτοκίου, προσφέρει ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον. Όμως μία άνοδος των επιτοκίων θα διαταράξει την ήδη οριακή βιωσιμότητά του και θα δημιουργήσει πρόσθετες παρενέργειες στο ασθενές οικονομικό περιβάλλον. Ίσως αυτό βλέπει και ο κεντρικός τραπεζίτης και επιμένει σε μία συμφωνία για πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης.

Η Ελληνική Αγορά δεν θα μείνει ανέγγιχτη από τυχόν αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, λόγω των εγγενών αδυναμιών της, αλλά και του μεγάλου χρέους.

"Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά και συνεχή παρακολούθηση του 10ετους Αμερικανικού Κρατικού ομολόγου, καθώς υπέρβαση της απόδοσης πάνω από το 3%, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διόρθωση τις Αγορές" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,97% του δείκτη Hang Seng.

Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα, στην Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν και στο Βιετνάμ είχαν αργία.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά οι δείκτες έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο 8,9% υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 9,6% το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση των 0,7 μονάδων, ήταν η μεγαλύτερη από το 2008.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου στις 230.000, από 223.000 προηγουμένως. Η αύξηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο κατά 0,4%, σε μια ακόμα ένδειξη ότι κινείται ανοδικά ο πληθωρισμός. Άνοδο 0,4% σημείωσε και ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ευμετάβλητη κατηγορία του Πετρελαίου.

"Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διολίσθησε 0,1% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Τα στοιχεία δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο 0,3%. Εν τω μεταξύ, το άλμα 0,9% του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, στο 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Δεν έχω ημερομηνία για την επόμενη αποστολή στην Αθήνα, αλλά είμαστε σε στενή επαφή με τις Ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους", τόνισε ο Gerry Rice ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

"Τα θέματα συζήτησης δεν είναι νέα. Εστιάζουμε στο πως θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί 'επί της αρχής' και εξαρτάται από δυο διαστάσεις: Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους", είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., "λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας 'Προοδευτική', από σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2018, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, στις 14 Φεβρουαρίου 2018, σε δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2017", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο.

Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης".

"Επικίνδυνη η Αγορά Εικονικών Νομισμάτων (Bitcoin κ.α.)", προειδοποιεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, "ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας είναι και η διόγκωση της Αγοράς Κρυπτονομισμάτων, Bitcoin, Ethereum κ.λπ. Τα Κατασκευάσματα αυτά δεν αποτελούν ούτε Νομίσματα, ώστε να εποπτεύονται από κάποια Κεντρική Τράπεζα, ούτε θεωρούνται Κινητές Αξίες, ώστε να εποπτεύονται από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι Κάτοχοί τους, δεν τυγχάνουν κάποιας προστασίας, όπως συμβαίνει με άλλους τίτλους που διαπραγματεύονται σε Ρυθμισμένους Τόπους Συναλλαγών. Συνεπώς ο κίνδυνος απώλειας μέρους, ή και του συνόλου του υπενδεδυμένου κεφαλαίου σ’ αυτά είναι μεγάλος".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 844,79 μονάδες (+2,32%), που "είδε" στις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 842,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,09%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 52,6 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΙΚΤΙΝ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η Eurobank.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η τελική εικόνα, με 92 ανοδικές μετοχές, έναντι 18 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.795 συμβόλαια).

Στα 3.166 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.360, 5.656 για τον Φεβρουάριο, 5.667 για τον Μάρτιο, 37 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.157,75) κινήθηκε μεταξύ 2.134 και 2.159,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.575), Εθνική (11.943), MIG (5.172), Alpha Bank (2.915), Πειραιώς (4.438), ΔΕΗ (1.642), Μυτιληναίο (386), Intralot (625), Viohalco (461), ΟΤΕ (880), Ελ. Πετρέλαια (129), ΟΠΑΠ (172), Ιντρακόμ (276), Τέρνα Ενεργειακή (257), Cenergy (137), Τρ. Αττικής (700), Ελλάκτωρα (243), ΓΕΚ (181), ΕΧΑΕ (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 80.230, Eurobank 41.120, Εθνική 139.933, Alpha Bank 26.453, Τρ. Αττικής 11.769, Intralot 16.489, ΔΕΗ 11.191 και Πειραιώς 17.625.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                      Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.809.377 τεμ., (από 9.788.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.499.752 τεμ. (116.501.046), Πειραιώς 9.290.059 τεμ. (9.209.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v