Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήριξη από την Coca Cola

Hπιες μεταβολές στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 825 μονάδων. Ξεχωρίζει η Coca Cola, με κέρδη 2,4%. Ανοδο καταγράφουν Πειραιώς, Τιτάν, Εurobank. Aπώλειες για Εθνική, OTE, Alpha, Motor Oil. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Στήριξη από την Coca Cola

Θεαματική η κίνηση της Coca Cola, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2017 και τη διανομή μερίσματος 0,54 ευρώ/μετοχή, πλην όμως όχι αρκετή για να οδηγήσει την αγορά πάνω από τις 830 μονάδες.

Με ανοδικό gap ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι αγοραστές στη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ενθαρρυντικό κλίμα τουλάχιστον για τα πρώτα 15'-20', με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει έως τις 828,82 μονάδες. Κίνηση που ακολουθήθηκε εν μέρει από τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως όμως από αρκετά blue chips. Εως τις 2.114,46 μονάδες ο FTSE25 με τη βοήθεια και των ΟΠΑΠ, FF Group, ΤΙΤΑΝ, αλλά στα «τοπικά υψηλά αρχής» ενεργοποιήθηκαν σχεδόν άμεσα εντολές πωλήσεων.

Ενδειξη του πόσο έχει επηρεασθεί η ψυχολογία των traders και πώς επιχειρούν να προσαρμοσθούν σε μία αγορά που έχει γίνει πιο ευμετάβλητη και ο επενδυτικός κίνδυνος έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ενδεικτική η άνοδος του 7ετούς έως το 4,40% (στο 3,50% η έκδοση και στο 3,75% το επιτόκιο εκκίνησης), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με ενεργοποίηση των αντανακλαστικών από την πλευρά των αγοραστών λίγο πάνω από την περιοχή των 900 μονάδων. Και αυτό αποτέλεσε την ίσως πρώτη σημαντικά ενθαρρυντική ένδειξη για σήμερα-Παρασκευή.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος σε σχέση ακόμη και με τη χθεσινή μέτρια συνεδρίαση. Ενδειξη πως traders και επενδυτές έχουν «κατεβάσει ταχύτητα» και έχουν γίνει πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Και σήμερα ο τζίρος στις τράπεζες είναι χαμηλότερος απ' ό,τι στα blue chips, ένδειξη πως έχουν κάνει πίσω (κυρίως) τα επιθετικά funds που είχαν πρωτοστατήσει στη θεαματική αντίδραση του Ιανουαρίου. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ο τραπεζικός, έχει υποχωρήσει συναλλακτικά καθώς σημαντικό μέρος των συναλλαγών έχει μεταφερθεί στα blue chips. Δηλαδή ακριβώς εκεί όπου περισσότερο τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν «χτίσει» μεσομακροπρόθεσμες θέσεις.

Σήμερα θα φανεί εάν από την πλευρά των ισχυρών χεριών, που είναι τοποθετημένα σε blue chips, υπάρχει διάθεση να... διακινδυνεύσουν ρευστότητα προς υψηλότερες τιμές, αξιοποιώντας την ευκαιρία που δίνει η υπεραπόδοση της Coca Cola.

Η ανθεκτικότητα της τελευταίας, πάνω από τα 25,90 ευρώ, επανεργοποίησε σταδιακά μετά τις 11:30 νέο γύρο αγορών και σε άλλα blue chips, με αποτέλεσμα το εκ νέου ανοδικό «γύρισμα». Εως τις 825 μονάδες ο ΓΔ, έως τις 2.105 ο FTSE25, έως τις 908 ο ΔΤΡ, ωστόσο η συνεδρίαση έχει ακόμη πολύ δρόμο. Και κυρίως όταν μετά τις 14:00-14:30 φανούν οι διαθέσεις των ξένων σε μετοχές όπως η Coca Cola ή ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.λπ.

Στις 11:35 τον δρόμο της Coca Cola ακολουθούσαν Lamda Development, Jumbo, FF Group, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ, Sarantis, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και από τον τραπεζικό κλάδο, Πειραιώς και Eurobank. Στις 34/37 μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Περσεύς, Επίλεκτο, Ελτον, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΡΑΚ, Καράντζη, Νηρέα κ.α.

Από την εικόνα της αγοράς μέχρι τις 11:40, διαφαινόμενο εύρος κίνησης μέχρι τις 14:00 μεταξύ 820-830 μονάδων. Και μετά βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v