XA: Αντίδραση προς τη ζώνη των 840 μονάδων

Με βοήθεια την εικόνα των ξένων αγορών, η εγχώρια αγορά επιχειρεί τη δική της ανοδική κίνηση. Οι τράπεζες είναι στον ρόλο του οδηγού, ενώ «βοήθειες» προσφέρει η ΔΕΗ. Προσεκτικές οι κινήσεις μετά τα «μαθήματα» της προηγούμενης εβδομάδας.

XA: Αντίδραση προς τη ζώνη των 840 μονάδων

Με τον... αέρα των ξένων αγορών, το ΧΑ επανακάμπτει υψηλότερα των 840 μονάδων. Το έναυσμα για την αντίδραση έχει δοθεί από το βράδυ της Παρασκευής, από τη Wall Street, επηρεάζοντας σταδιακά ασιατικά χρηματιστήρια και από νωρίτερα τα ευρωπαϊκά. Επιθετικότερη η τάση στη Φρανκφούρτη, με τον DAX έως 1,68% υψηλότερα προς τις 12.301 μονάδες (*).

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο κλίμα, συνακόλουθες οι κινήσεις των αγοραστών από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα. Ούτως ή άλλως, οι long θα ξεκινούσαν από ελαφρά θέση ισχύος σήμερα, εκ προοιμίου λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση τους, που ενισχύθηκε από τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη επανέκαμπταν οι αγοραστές.

Συνεπώς, με τη συνδρομή των ξένων, και το ΧΑ ακολουθεί στον ρυθμό των αγορών, μία εβδομάδα μετά το sell-off στη Wall Street. Από Δευτέρα σε Τρίτη και Πέμπτη και σήμερα Δευτέρα πάλι, με τους πωλητές να εναλλάσσονται με τους αγοραστές και... τούμπαλιν.

Με μικρό ανοδικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την τάση να ενισχύεται και σταδιακά να υπερβαίνει τις 840, ξεκινώντας από τις 835,23 μονάδες. Ανάλογα ανοδική η εικόνα για την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει και τηλεπικοινωνίες και τυχερά παιχνίδια να ακολουθούν.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά, σήμερα ανοδικά. Σχεδόν 2,50% η αντίδραση για τον ΔΤΡ που επανέρχεται προς την περιοχή των 940 μονάδων, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται και για FTSE25 (στις 2.133 μον.) και για FT Mid Cap (στις 1.335 μον.).

Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων (τόσο της προηγούμενης των 80 και των αμέσως δύο προηγούμενων των περίπου 105 εκατ. ευρώ), ενδεικτικά στοιχεία της επιφυλακτικότητας που διακρίνει (κυρίως) τους traders.

To 36% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένος σε Sarantis, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, αλλά και σε MIG, Κέκροψ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, FF Group, ΟΛΠ κ.ά.

Σταδιακή η ενίσχυση των αγοραστών, όπως αποτυπώνεται στη διακύμανση των βασικών δεικτών, με τον τραπεζικό σε θέση οδηγού. Και πάλι από τα 2 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, σταθερά υψηλότερα της τιμής της τρίτης ΑΜΚ η Εθνική, με κέρδη πάνω από 3% Πειραιώς και Eurobank.

Ενθαρρυντική η κινητικότητα κατ' αρχάς στα blue chips, με ισχυρή τάση σε μετοχές με long σήμα αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας/χαμηλότερης κατηγορίας. Ενδεικτική η σχέση 50/10 ανοδικών/πτωτικών στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Από τα blue chips επιβεβαιώνεται η long τάση μετοχών όπως Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου κ.ά. που είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, αλλά και τίτλων όπως η ΔΕΗ που είχε σήμα short.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Fourlis, Πλαίσιο, MIG, MLS, Ιντρακόμ, Cenergy. Αφορμής δοθείσης, συνεχίζεται η μόχλευση σε μετοχές της χαμηλότερης κατηγορίας, θυμίζοντας πως αρκετές επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά από τα blue chips στη διάρκεια των διορθωτικών συνεδριάσεων.

Κέκροψ με 4,85% στο 1,73 ευρώ και απόδοση 121,79% από την αρχή του έτους, ΕΚΤΕΡ, Profile, Ικτίνος κ.ά. μεταξύ αυτών με μεγαλύτερη απόδοση. Ωστόσο επιθετικότερη τάση είναι λογικό να δείχνουν μετοχές που υπερπιέστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτές είναι οι τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips και δευτερευόντως mid caps.

Στις 11:15 ο τζίρος ήταν 5,2 εκατ. ευρώ.

(*) στο προσυνεδριακό σχόλιο έχουν αναφερθεί οι τεχνικές... συντεταγμένες του DAX αλλά και του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v