Με σημαντικές απώλειες αλλά και περιορισμένες συναλλαγές ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στον ρυθμό της Wall Street, της νέας μεγάλης «βουτιάς» του GREK και της αρνητικής εικόνας που διαμορφώνεται σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.
Είναι προφανές πως οι αγορές έχουν εισέλθει ήδη σε μία νέα περίοδο, όπου μετά από έναν μεγάλο ανοδικό κύκλο (εύκολων κερδών), οι κινήσεις των traders (και δευτερευόντως των επενδυτών) θα χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικότητα αλλά και ταχύτητα, σε ένα περιβάλλον πιο κάθετων διακυμάνσεων και συχνότερων αναταράξεων.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που στη Wall Street σημειώνονται συνεχόμενες διορθώσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας. Εύλογα ο ρυθμός/τάση που διαμορφώνεται σε όλες τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη είναι ανάλογος. Από νωρίς στο κόκκινο η Φρανκφούρτη, το Παρίσι αλλά και το Μιλάνο και η Μαδρίτη, όμως με απώλειες μικρότερες απ' ό,τι «μετρά» στην αρχή της συνεδρίασης η Αθήνα.
Για ετεροχρονισμένη διόρθωση κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη βιαιότητα στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των γραμμών στήριξης που έχουν διαμορφωθεί για τους βασικούς δείκτες. Αναλυτικό το ρεπορτάζ/ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη αποτελεί πλοηγό κατ' αρχάς για σήμερα.
Εως τις 824,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 917,47 ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 2.094,62 ο FTSE25 και έως τις 1.317,83 μονάδες ο FT Mid Cap. Καλό για τους long θα ήταν οι χαμηλές τιμές που διαμορφώθηκαν στο πρώτο 5λεπτο να αποτελέσουν για σήμερα και τα χαμηλά ημέρας.
Συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, συνεκτιμώντας πως η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση) ήταν στα 80,4 εκατ. ευρώ, με αυξημένα μερίδια για τα blue chips.
Το 47% του μέχρι πριν λίγο (*) τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο σε Πειραιώς και Alpha Bank. Χρήζει αναφοράς το θετικό πρόσημο για τη μετοχή της Eurobank στο 0,8675 λίγο πριν τις 11:00, μετά από ενεργοποίηση ισχυρών αγορών.
Τεχνικά ο κλάδος εξακολουθεί να είναι σε απόκλιση (υστέρηση) έναντι της αγοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θυμίζοντας πως στην πρόσφατη ανοδική κίνηση (μέχρι το τοπικό υψηλό των 895,64 την 1η Φεβρουαρίου) δεν είχε καταγραφεί «νέα τοπική κορυφή», όπως είχε συμβεί εκείνο το διάστημα για τον ΓΔ και τον FTSE25.
Από τα blue chips, μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει σε Motor Oil, OTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, FF Group, MIG, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.
Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, απώλειες μικρότερες του ΓΔ σημείωναν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ (στο 1,974), Αεροπορία Αιγαίου (8,70), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,25), ΔΕΗ (2,85), ΕΧΑΕ (5,45), Lamda Development (6,73), Μυτιληναίος (9,68), ΟΠΑΠ (10,21), ΟΤΕ (11,82), Sarantis (14,25), TITAN (23). Με θετικό πρόσημο ο Sarantis στα 14,25 αλλά με μόλις 5 τεμάχια και σταθερός ο ΤΙΤΑΝας. Λίγο μετά τις 11:05, σε θετικό πρόσημο «γύρισε» η μετοχή της Motor Oil, με αγοραστές από τα χαμηλά των 18,72 ευρώ.
Συγκριτικά καλύτερη και σήμερα εικόνα στα mid caps (όπου η συμμετοχή/έκθεση των ξένων είναι πολύ πιο περιορισμένη), με τους τίτλους των Νηρέα και Πλαισίου σε θετικό πρόσημο και σταθερούς τους Cenergy, ΚΛΜ, Κορρές, MLS, Fourlis. Χωρίς συναλλαγή αρχής (στις 11:05) η μετοχή της Asco.
(*) στις 11:10 ο τζίρος προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ, συγκριτικά λιγότερος απ' ό,τι χθες και με την προσφορά να έχει απορροφηθεί σε δύο πτωτικές φάσεις της συνεδρίασης. Την πρώτη φορά στο πρώτο 5λεπτο και τη δεύτερη περίπου στις 11:00.
Στις 15/57 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών, με Alcatel, ΕΚΤΕΡ, Νηρέα να σημειώνουν το υψηλότερο ποσοστό.