Ο Τραπεζικός δείκτης είχε συμπληρώσει δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,54% και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τρεις συνεχόμενες πτωτικές, με αθροιστικές απώλειες 5,37% και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με "χορηγό" των προσπάθεια των Ευρωπαϊκών Αγορών να "αποδράσουν" από τα χαμηλά 5μηνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε σημαντικά στροφές (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), έστω και αν ο τζίρος του πρώτου ημιώρου (10,4 εκατ.) άφηνε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.
Παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η περίοδος "ανεξάρτητης κίνησης" του Χ.Α. περατώθηκε, μέχρι νεωτέρας και πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει προσδεθεί "στο άρμα" των Διεθνών Αγορών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ενεργοί traders καλούνται να αναπροσαρμόζουν τις ημερήσιες κινήσεις τους με βάση το προηγούμενο κλείσιμο της Wall Street και τα futures που θα παρακολουθούν μέχρι να επανεκκινήσουν οι συναλλαγές στο NYSE.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, μέχρι να κοπάσει η μεταβλητότητα και να μειωθούν οι ταλαντώσεις των ξένων δεικτών.
"Για σήμερα και μετά τη χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street, αναμένουμε η Αγορά να κινηθεί με θετικό ρυθμό, σε συνέχεια της αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά των 815 μονάδων, ενώ πολύ πιθανή είναι η συνέχιση της μεταβλητότητας τόσο για την Ελληνική όσο και για τις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε στις πρωινές του εκτιμήσεις το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην οριοθετημένη, από εμάς, περιοχή των 820 - 810 μονάδων, αλλά με την βελτίωση του κλίματος ανέκαμψε με αυξημένο τζίρο. Η μεταβλητότητα εκτιμούμε ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες. Η μερισματική απόδοση του S&P 500 (1,97%) είναι ακόμα μικρότερη από την απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ (2,081%) και αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί, στην παρούσα φάση, ως μια μικρή ένδειξη ότι πιθανότατα να μην έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση των μετοχών στην Wall Street. Η Αγορά μας θα λάβει κατεύθυνση απ’ έξω, αλλά η περιοχή των 800 - 820 μονάδων είναι καθοριστική για την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση" τόνιζε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Για το θέμα της αυξημένης μεταβλητότητας, η στήλη απευθύνθηκε στον "πιστό" συνεργάτη Μάνο Χατζηδάκη. Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. "όλες οι ταλαντώσεις τείνουν να φθίνουν με την πάροδο του χρόνου, εκτός αν υπάρχει μια πηγή που προσφέρει 'ενέργεια' στο σύστημα σε αξιοποιήσιμη μορφή. Και επειδή αυτή η ενέργεια (ρευστότητα) φαίνεται να εξέρχεται του συστήματος, η αναζήτηση χαμηλότερων σημείων ισορροπίας φαίνεται το αναμενόμενο σενάριο για όλες τις Αγορές".
Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το "πρόβλημα για το Χ.Α. είναι εισαγόμενο" και αυτό κάνει πιο δύσκολη την στάθμιση και την εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Από την άλλη και ανεξάρτητα των βασικών δεικτών, αρκετές, μη Τραπεζικές, μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχαν, λίαν προσφάτως, "χτυπήσει" πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά και η διορθωτική κίνηση ήταν απολύτως αναμενόμενη, αν όχι επιβεβλημένη.
"Η διάρκεια της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, θα καθοριστεί αποκλειστικά και μόνο, από τις διαθέσεις των Διεθνών Αγορών" τονίζουν οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς.
Με βάση τα παραπάνω, οι "κωδικοί λιανικής" που έχουν ενεργοποιηθεί στο Χ.Α., καλούνται να βρουν τα "χαρτιά - αντιδείκτες", που θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα, ακόμα και εν μέσω επιφυλακτικού περιβάλλοντος (!)
Δεν ήταν πολλές, ως συνήθως, οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.
Δικαστική αγωγή κατά της EXIN Financial Services Holdings B.V., της Ολλανδικής εταιρείας holding της EXIN Group, κατέθεσαν σε Δικαστήριο του Ιλινόις, οι John P. Calamos και John S. Koudounis, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή ποσού άνω των $41 εκατ., σε αρχικό κεφάλαιο, συν τόκους.
Πρόκειται για ποσό που τους οφείλει η EXIN, στο πλαίσιο μιας σειράς δανειακών συμφωνιών, οι οποίες έληξαν και ήταν πληρωτέες στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Ως εκ τούτου είναι πλέον ληξιπρόθεσμες.
Επιπλέον, με την αγωγή, ζητούν πλήρη αναφορά του πότε και πώς η EXIN χρησιμοποίησε τα κεφάλαια τα οποία της χορηγήθηκαν.
"H Ελλάδα αναμένει να ηρεμήσει το κλίμα στις Αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ομολόγου", σημειώνει το IFR.
"Είμαστε σε αναμονή. Θέλουμε να δούμε τις Αγορές να ομαλοποιούνται", ανέφερε Έλληνας Αξιωματούχος στο Reuters.
Ένας από τους Αναδόχους δήλωσε ότι "περίμεναν την Τετάρτη για να διαπιστώσουν αν θα ηρεμήσει το κλίμα στις Αγορές και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το marketing της έκδοσης την Πέμπτη, αναλόγως του τι θα συμβεί και στη Wall Street".
Επιστέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 946,36 (-0,13%) και 969,4 μονάδων (+2,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 958,19 (+1,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 961,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.
Στις επιμέρους μετοχές και ανεξαρτήτως τελικού κλεισίματος, αξίζει να σημειωθεί η επιφυλακτική εικόνα για την μετοχή της Εθνικής (+0,25%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,314 ευρώ (-1,26%), μετά και τις τελευταίες εξελίξεις - δικαστικές διαμάχες μεταξύ των Διεκδικητών της Εθνικής Ασφαλιστικής και η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο της Πειραιώς (+4,30%), καθώς οι traders συνεχίζουν να αναζητούν τον Τραπεζικό τίτλο που "έχει μείνει πίσω".
Αν η Πειραιώς συνεχίσει να έχει αγοραστικό ενδιαφέρον, πολλά θα κριθούν από την επόμενη αντίσταση που εντοπίζεται στα 3,93 ευρώ.
Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αυτός χρειάζεται επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 965 μονάδων, για να επιστρέψουν οι συζητήσεις που θα βλέπουν κίνηση προς τις 1023 μονάδες. Αντίθετα, νέο κλείσιμο χαμηλότερα των 939 μονάδων, αποκλείεται να μην βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στις 902 μονάδες.
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισε το -2,25% της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "καμπανάκι' για την ΔΕΗ 'χτυπά' η McKinsey & Company μέσα από το business plan που εκπονεί για λογαριασμό της Επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', στελέχη της Πολυεθνικής Συμβούλων Επιχειρήσεων παρουσίασαν χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλειάς για τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι ίδιες πηγές θέλουν τη διοίκηση της εισηγμένης να προχωρά στην ανανέωση της σύμβασης της McKinsey για ακόμη τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο προκειμένου να ολοκληρώσει τη σύνταξη του. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημόσια εταιρεία. Όπως αναφέρουν πηγές επισημάνθηκε πως η σχέση δανεισμού - λειτουργικών κερδών είναι μη βιώσιμη, με αποτέλεσμα η εταιρία να πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανάκαμψής της.
Ο τίτλος συμπλήρωσε "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων και μετά από οκτώ συνεδριάσεις επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης 3,05 - 2,95 ευρώ. To "stop" στο ημερήσιο στα 2,78 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,14%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Η τελευταία κίνηση της μετοχής δείχνει να "πατάει" στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία "υπεγράφη μεταξύ της Σέρβικης Κυβέρνησης και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Goran Knežević και τον Υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας κ. Aleksandar Antić και την εκπρόσωπο της Μυτιληναίος, ο διακανονισμός της αποζημίωσης των $40 εκατ. που θα καταβάλει η Σέρβικη Κυβέρνηση μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα RTB-BOR".
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Σέρβικη Κυβέρνηση πρότεινε και η Μυτιληναίος αποδέχθηκε, η αποζημίωση να καταβληθεί σε 4 άτοκες τριμηνιαίες δόσεις, η τελευταία δε το Δεκέμβριο του 2018. Με τον τρόπο αυτό, τα δυο Μέρη έλυσαν οριστικά ένα πρόβλημα 15 ετών, ενώ δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη σύντομη επενδυτική επαναφορά της Ελληνικής εισηγμένης στη Σερβική Αγορά.
Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "τρεις σοβαρές αναπτυξιακές κινήσεις στον Ενεργειακό τομέα ξεδιπλώνει το επόμενο διάστημα η Μυτιληναίος, με τον πρόεδρο της κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο να τονίζει πως για το άνοιγμα της αγοράς απαιτούνται κεφαλαία. Ο κ. Μυτιληναίος για 12η συνεχόμενη χρόνια συνάντησε τους αναλυτές των τραπεζών και χρηματιστηριακών. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο ο πρόεδρος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μίλησε για τη χρόνια που πέρασε σε σχέση με τον εισηγμένο όμιλο χαρακτηρίζοντάς την 'πολύ καλή'. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 οι πωλήσεις κλείνουν στα 1,3 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 300 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 150 εκατ. ευρώ".
Σε περίπτωση "come back" του τίτλου, προς τα πρόσφατα πολυετή υψηλά και κλεισίματος υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη αντίστασης 10,10 - 10,38 ευρώ.
Επιστροφή των αγοραστών στην Grivalia (+2,02%), που συνδυάστηκε και με δύο "πακέτα" συνολικού αριθμού 1097455 τεμ., που έγιναν σήμερα στην τιμή των 9,00 ευρώ.
Το κλείσιμο υψηλότερα των 9,03 ευρώ σηματοδότησε το ημερήσιο "stop short", με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 9,15 και 9,57 - 9,60 ευρώ.
Εμφανώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως και σήμερα δεν έλειψαν οι θετικοί πρωταγωνιστές.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+2,37%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+1,56%), ενώ ο Κέκροπας ξεκίνησε δυνατά αναρριχόμενος μέχρι τα 1,63 ευρώ (+5,84%), όμως η προσφορά που βγήκε έδειξε να αιφνιδιάζει τους αγοραστές και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος.
"Μοίρασαν λίγα χαρτιά" στον Περσέα (+9,31%), ακόμα ψηλότερα η Nexans (+5,95%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Ελτράκ (+2,64%), ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς ήταν το σημερινό +9,95% για την Βιοκαρπέτ και το +6,06% για την Newsphone.
Ξανά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ η ΕΛΧΑ (+1,52%), αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι AS Company (+4,44%), Centric (+7,10%) και Μύλοι Λούλη (+4,20%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+3,01%), αλλά είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ πάντα ενεργός δείχνει ο σταθερός αγοραστής στη ΕΚΤΕΡ (+8,28%) και αυτό φαίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η σημερινή ανοδική αντίδραση, δεν άλλαξε τα δεδομένα που δημιούργησαν οι αμέσως προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως και οι "short" παραμένουν σε "red alert".
Για όσους διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις, η πρώτη ειδοποίηση θα "ηχήσει" με το κλείσιμο υψηλότερα των 850 μονάδων, η δεύτερη υψηλότερα των 860 μονάδων και η τρίτη και αποφασιστικότερη με το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 868 - 877. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές θα έχουν ξαναπάρει τον έλεγχο της Αγοράς, με επόμενη αντίσταση στις 887 μονάδες.
Αν το διεθνές κλίμα συνηγορήσει για επιστροφή των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 838 και 815 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,25%), το αποφασιστικό "stop short" εντοπίζεται στις 2217 μονάδες, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 2232. Πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 2130 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εμπλεκόμενοι στο Χ,Α. μπορούσαν να παρακολουθούν τις Ξένες Αγορές με ... καθυστέρηση, καθώς η Ελληνική Αγορά σημείωνε το ένα πολυετές χαμηλό μετά το άλλο και συνήθως απέκλινε από τις Ξένες που τον περισσότερο καιρό βρίσκονταν σε αγοραστική τάση, στις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον των εγχώριων παρατηρητών της Αγοράς στρέφεται και πάλι έντονα προς τη Νέα Υόρκη, που υποδέχθηκε τον νέο επικεφαλής της Federal Reserve με 'κραχ" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η απώλεια των 860 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, εγείρει υποψίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του "bull market" του προηγούμενου διμήνου, αν και δεν προκαλεί έκπληξη μία διόρθωση που ακολουθεί σωρευτικά κέρδη της τάξης του 28% από το χαμηλό Νοεμβρίου 2017 στο υψηλό Ιανουαρίου 2018.
Τα ποσοτικά (ημερήσια διακυμανσιμότητα, διάρκεια, όγκος, ποσοστό μεταβολής) και ποιοτικά (πρωταγωνιστές κλάδοι, αποκλίσεις με τις Ξένες Αγορές) χαρακτηριστικά του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά τριετίας, θα πρέπει να αναλυθούν ιδιαίτερα προσεκτικά. Ίσως η παρούσα φάση αναδείξει νέους ανθεκτικούς τίτλους, που θα υπεραποδώσουν στο επόμενο ανοδικό "κύμα" της Ελληνικής Αγοράς.
"Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει εβδομαδιαίες στηρίξεις στις 815, 798 και 775 μονάδες και αντιστάσεις στις 860, 895 και 945 μονάδες" εκτιμά ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.)
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,75%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-2,31%).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Η ενίσχυση του Δολαρίου πιέζει σημαντικά Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μεγάλου Κυβερνητικού Συνασπισμού.
Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδό της 3,1% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5%.
Οι τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση για δεύτερο μήνα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τη "Halifax", οι τιμές υποχώρησαν 0,6%, μετά την πτώση 0,8% τον Δεκέμβριο. Αυτό πήγε τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής, τους τελευταίους τρεις μήνες στο 2,2%, το πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούλιο.
Στο 2,3% για φέτος και στο 2% για το 2019 αναβάθμισε η Κομισιόν την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στις Χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
"Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναγκάζουν τις Τράπεζες να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ίσως τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, τρεις μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.
"Η βουτιά στα Ψηφιακά Νομίσματα που 'έσβησε' σχεδόν $500 δισ. τον τελευταίο μήνα, θα μπορούσε να είναι ακόμη βαθύτερη", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο επικεφαλής έρευνας επενδύσεων της Goldman Sachs.
"Τα περισσότερα Ψηφιακά Νομίσματα, πιθανότατα, δεν θα παραμείνουν στη σημερινή τους μορφή και οι Επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν να χάσουν όλη την αξία τους, καθώς αντικαθίστανται από ένα μικρό σύνολο μελλοντικών Ανταγωνιστών", σημείωσε σε έκθεσή του, ο Steve Strongin της Goldman.
"Λόγω της έλλειψης εσωτερικής αξίας, τα Νομίσματα που δεν θα επιβιώσουν, πιθανότατα, θα πάνε στο μηδέν", πρόσθεσε.
Επιστροφή στο ΧΑ
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το Reuters. Αντλήθηκαν 1,138 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,99%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.
Η UBS δηλώνει περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία του Ελληνικού ΑΕΠ απ’ ότι οι επίσημες προβλέψεις αλλά και η μέση εκτίμηση της Αγοράς. Για το 2018, η μέση επίσημη πρόβλεψη μιλά για ανάπτυξη 2,5% και η μέση εκτίμηση (consensus) των αναλυτών μιλά για 1,9%, ποσοστά που είναι κάτω από αυτά της Ελβετικής Τράπεζας (2,8%).
Η UBS υπενθυμίζει ότι στην έκθεση που ετοίμασε ενόψει της φετινής χρονιάς υποστήριξε ότι ενώ μια προληπτική γραμμή για την Ελλάδα είναι πιθανά η κατάλληλη λύση, μια "καθαρή έξοδος" χωρίς μια τέτοια βοήθεια (μολονότι με περισσότερους όρους σε σχέση με άλλες Χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα) μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική προοπτική. Οι εξελίξεις, σημειώνει, είναι συνεπείς με αυτό το αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά τα "stress tests", η UBS εκτιμά ότι "με βάση το βασικό σενάριο είναι απίθανο να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις. Σε ότι αφορά το δυσμενές, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί".
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 850,26 μονάδες (+1,37%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 848,24 (+1,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο τζίρος, υποχώρησε στα 71,4 εκατ., από τα οποία τα 12,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.
-----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, με συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων κερδών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μείωση της μεταβλητότητας κατέβασε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.887 συμβόλαια).
Στα 15.949 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.171 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.348, 1.123 για τον Φεβρουάριο και 225 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.168,75) κινήθηκε μεταξύ 2.141 και 2.164 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.495), Εθνική (26.004), MIG (3.674), Alpha Bank (3.276), Πειραιώς (5.824), ΔΕΗ (2.064), Μυτιληναίο (665), Intralot (1.171), Ελλάκτωρα (343), Viohalco (410), ΑΔΜΗΕ (362), ΟΤΕ (521), Lamda Development (126), Ελ. Πετρέλαια (243), ΟΠΑΠ (114), Ιντρακόμ (1.227).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 81.281, Eurobank 45.009, Εθνική 159.582, Alpha Bank 30.188, Τρ. Αττικής 11.755, Intralot 16.870, Viohalco 10.031 και Πειραιώς 19.173.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
| | | |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-28 |
AXIA VENTURES GROUP LTD | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.693.010 τεμ., (από 9.638.666 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.760.048 τεμ. (112.760.048), Πειραιώς 9.131.510 τεμ. (9.622.889), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.122.766 τεμ. (19.833.094), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.