ΧΑ: Βαθαίνουν οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Αμεσα «συνδεδεμένο» με τη βουτιά των τελευταίων ημερών στις διεθνείς αγορές το ΧΑ, δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τις 830 μονάδες. Στο κόκκινο το σύνολο των blue chips. Σε Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ η μεγαλύτερη πτώση.

ΧΑ: Βαθαίνουν οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Στη δίνη της Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και αφού νωρίτερα είχε μεσολαβήσει η... βαθιά «βουτιά» στις αγορές της Ασίας. Κύριο χαρακτηριστικό η υψηλότατη μεταβλητότητα (μεγαλύτερη από την αρχή του έτους), κάτι που θα δοκιμάσει τις αντοχές πωλητών και αγοραστών, τουλάχιστον για σήμερα.

Με καθοδικό χάσμα το «άνοιγμα» των αγορών στην Ευρώπη, καθώς με το ξεκίνημα ενεργοποιήθηκε «πυρ ομαδόν» κατά των ευρωπαϊκών μετοχών, καλύπτοντας το σύνολο των χρηματιστηρίων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με το... ντόμινο να πλήττει με το... καλημέρα και την Αθήνα.

Στα ύψη η μεταβλητότητα, λόγω της βιαιότητας της διόρθωσης, με επίκεντρο τις αγορές μετοχών και τους δείκτες-πρόδρομους (ενδεικτικό το συν 115% για τον VIX στη spot αγορά), με τους traders να υποχρεώνονται να κινηθούν ταχύτερα, διευρύνοντας έτσι το volatility στις αγορές.

Ενδεικτικό το ότι η διόρθωση που προκλήθηκε με αφορμή τις ανησυχίες για τις αγορές επιτοκίων, ομολόγων κ.λπ. είχε ως συνέπεια μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα να έρθουν τα πάνω-κάτω και τα κάτω-πάνω. Χαρακτηριστικό το ότι ενώ αρχικά οι πιέσεις που προκλήθηκαν από την υποχώρηση των yields πολύ γρήγορα έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την αύξησή τους στις αγορές καθώς με την κατάρρευση των μετοχών (ξανα)στράφηκαν σε «ασφαλή καταφύγια» στα ομόλογα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Πρακτικά από τη συνεδρίαση της Πέμπτης-Παρασκευής οι αγορές (μετοχές, ομόλογα, συμβόλαια) έχουν κάνει μία φορά τη διαδρομή που συνήθως -υπό κανονικές συνθήκες- απαιτείται περισσότερος χρόνος εβδομάδων ή ακόμη και μηνών.

Σημειολογικό, σύμφωνα με μερίδα ξένων αναλυτών, το ότι σε αυτή τη συγκυρία αλλάζει (και τυπικά) η ηγεσία στη Fed, με τη νέα διοίκηση να έχει αφήσει ήδη ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4 (αντί για 3) νέες αυξήσεις επιτοκίου μέσα στο 2018.

Εύλογη η εικόνα στις αγορές (μετοχών, ομολόγων, συμβολαίων) καθώς πριν από λίγο και ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε περισσότερο με νέες απώλειες 2,21% στις 12.402 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχανε και τις 5.180 μονάδες.

Σχεδόν παράλληλα ανέβαιναν και πάλι τα ομόλογα, υποχωρούσε ο «δείκτης φόβου», ενώ τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε αντίδραση κατά 1,06% στις 2.635 μονάδες. Στα ύψη η μεταβλητότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ταχύτητα κινήσεων στην αγορά, περιβάλλον που απαιτεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα (κυρίως ) από τους traders.

Σε αυτό το περιβάλλον, το gap down με το άνοιγμα της συνεδρίασης ήρθε νομοτελειακά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να... βυθίζεται με τη μία προς την περιοχή των 830 και 820 μονάδων. Προδιαγεγραμμένη κίνηση καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές που είχαν περαστεί στο σύστημα, οι πωλήσεις υπερίσχυαν σε αναλογία 5/1 έναντι των αγορών. Εγινε προσπάθεια αντίδρασης, η οποία επανέφερε για λίγο τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 830 μονάδες αλλά λίγο μετά τις 12:00 οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν.

Στα 12 εκατ. ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 20' της συνεδρίασης, με το 43% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Στα 42 εκατ. ευρώ είχε φτάσει στις 12:30. 

Το εύρος των ρευστοποιήσεων καλύπτει από τράπεζες μέχρι blue chips και δευτερευόντως mid caps. Στην πλειονότητά τους δείκτες και μετοχές ακόμη και μετά το χθεσινό «κλείσιμο» κατέγραφαν κέρδη από την αρχή του έτους, κάτι που λειτουργεί ακόμη και στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ως κίνητρο για νέες πωλήσεις/μερικό κλείδωμα θέσεων.

Σχεδόν στο 3,5% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς (κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα) επιβαρύνεται το κλίμα και όσον αφορά στην πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου. Ωστόσο οι πωλήσεις/πιέσεις είναι σχεδόν ισοβαρείς και στα blue chips καθώς αρκετοί (περισσότεροι απ' ό,τι χθες αυτή την ώρα) «πυροβολούν» τις μετοχές, με συνέπεια ο FTSE25 να διορθώνει χαμηλότερα και των 2.100 μονάδων (3%), ο δε FT Mid Cap προς τις 1.300 μονάδες (3,7%).

Είναι ενδεικτικό για τους βασικούς δείκτες πως για τον ΓΔ μετρώνται απώλειες 4,18% σε εβδομαδιαίο αλλά θετική απόδοση 3,66% (ακόμη) από την αρχή του έτους. Μάλιστα για τον ΔΤΡ,μ η εβδομαδιαία απόδοση είναι ακόμη θετική (1,04%), με κέρδη (ακόμη) 5,89% από την αρχή του έτους.

Από τα blue chips, μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Intralot, ΔΕΗ, αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FF Group κ.ά. Συντριπτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μόλις 9 με θετικό πρόσημο και 78 με αρνητικό.

Ωστόσο, δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας και της εικόνας των ξένων αγορών (με την προσοχή εστιασμένη στα futures της Wall Street, τα οποία λίγο πριν από τις 11:00 γύρισαν θετικά για να «κοκκινήσουν εκ νέου στη συνέχεια»), θεωρείται βέβαιο πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι από τις «πυκνότερες» σε εξελίξεις και ανατροπές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v