Mε καθοδικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, απόρροια της συνεχιζόμενης υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως δε της Φρανκφούρτης.
Σε αρνητικό έδαφος από νωρίς σχεδόν στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με νέο γύρο πωλήσεων/πιέσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι τον... νότο. Ντόμινο στην υποχώρηση Μαδρίτης, Μιλάνου, που παρασέρνει και την Αθήνα, με τους πωλητές να επιβάλλουν τον ρυθμό τους από την πρώτη κιόλας εντολή.
Σε όλο το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από τράπεζες μέχρι blue chips, οι ρευστοποιήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς την περιοχή των 850 μονάδων. Συνολικότερη η υποχώρηση, με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, ενδεχομένως ετεροχρονισμένα από την Παρασκευή, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες.
Με τον ΔΤΡ να χάνει σχεδόν 2,50% προς τις 960 μονάδες, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η κατάσταση στα μη τραπεζικά χαρτιά, που ούτως ή άλλως ήταν σε δυσχερέστερη θέση ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Συνέπεια αυτών των πωλήσεων, η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη προς τις 2.180 μονάδες.
Η περαιτέρω οπισθοχώρηση της αγοράς, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν ήδη προς τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις τους, παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συντελείται όχι με τον κύριο όγκο των συναλλαγών που συνήθως πραγματοποιούν τα ισχυρά ξένα χέρια (συνήθως μετά τις 14:00-14:30) αλλά με εντολές της... δεύτερης ομάδας επενδυτών και traders.
Πρόκειται για αναπόφευκτη (και φυσιολογική) κίνηση αρκετών παικτών να μειώσουν μέρος των θέσεών τους καθώς επιφυλάσσονται για τη συνέχεια και για τα πιθανά περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών.
Είναι ενδεικτικό πως στα τρέχοντα επίπεδα για τον ΓΔ ακόμη καταγράφεται θετική απόδοση 7,25% από την αρχή του έτους και για τον ΔΤΡ λίγο πάνω από το 10%.
Συνεπώς υπάρχει και περιθώριο μερικού «κλειδώματος» μηνιαίων αποδόσεων και ενδεχόμενο επαναγορών από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Πρακτικά, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο μας, για τον ΓΔ, λογική -και από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης- είναι μία δοκιμασία έως τα επίπεδα των 830-820 μονάδων (όπου και το 23,6% της ανόδου από τη βάση των 700 μονάδων).
Επίσης εκ προοιμίου γνωστό πως η τάση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των ξένων αγορών, θέτοντας ως «κλειδί» σήμερα τη Wall Street και σήμερα-αύριο τη Φρανκφούρτη.
Ειδικότερα για τον DAX, η τεχνική εικόνα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
Σε αυτό το περιβάλλον, ζητούμενα είναι: το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αγοραστών από τη σημαντική γραμμή άμυνας των 850 μονάδων για τον ΓΔ, με «κλειδί» όχι τόσο τον τραπεζικό κλάδο αλλά με συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips.
Η προσοχή των βραχυπρόθεσμων εστιασμένη στον ΟΤΕ, καθώς νωρίτερα υποχώρησε οριακά κάτω από τα 12 ευρώ, στον ΟΠΑΠ, καθώς από τα 10,52 ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς, στην Coca Cola, που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη υποχώρηση (από αυτή την ομάδα μετοχών). Σταθεροποιητικά ο ΤΙΤΑΝ στα 13,58 ευρώ αλλά προφανώς δεν αρκεί, ενώ προσπάθειες των long γίνονται και σε Motor Oil, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ωστόσο πρόκειται για μετοχές που από την αρχή του έτους αποδίδουν μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη και αυτό αποτελεί -σε μία τέτοια αγορά- το μεγαλύτερο δέλεαρ για μερική κατοχύρωση θέσεων. Από την άλλη οι αγοραστές, πέραν των επιλεκτικών κινήσεων που κάνουν σε μία πτωτική αγορά, δεν έχουν λόγους να κινηθούν επιθετικότερα, όσο η Wall Street δεν δίνει το ανάλογο έναυσμα.
Λίγο πριν τις 11:30, ο τζίρος ήταν στα 12,8 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στο συντριπτικό 8/78 μετοχές.
Ευρωπαϊκή Πίστη και ΕλβάλΧαλκόρ από τις λιγοστές εξαιρέσεις...