Από τις κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων που εν τέλει οδήγησαν τον ΓΔ σε αρνητικό πρόσημο και εν συνεχεία πάλι σε άνοδο χαρακτηρίζεται το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης.
Η αρχικά ισχυρότερη αντίδραση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετριάζεται καθώς συντηρείται ο προβληματισμός από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Fed στα θέματα των επιτοκίων/κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Ούτως ή άλλως οι αγορές είναι κοντά είτε σε νέα ιστορικά ή σε πολυετή υψηλά, με αρκετούς επενδυτικούς οίκους να επιφυλάσσονται για την διατηρησιμότητα του ανοδικού κύκλου, το ενδεχόμενο διορθώσεων/αναταράξεων από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη. Εχει προηγηθεί και ο πολύ καλός για τους long Ιανουάριος με συνέπεια οι πρώτες κινήσεις για τον Φεβρουάριο να έχουν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
Τουλάχιστον μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο για τον δεύτερο μήνα του έτους, με δεδομένο ότι ο τραπεζικός κλάδος κυρίως λόγω stress tests θα είναι για το επόμενο μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο των αγορών.
Οσον αφορά στην εικόνα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων ενδεικτική είναι η οπισθοχώρηση του DAX από το αρχικό υψηλό των 13.301,41 προς τις 13.216 μονάδες (στο συν 0,20% στις 13.50΄). Την ίδια ώρα τα futures στην Wall παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα για τον S&P από τις 2.829 (0,12%).
Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ ήρθε και η υποχώρηση του αρχικού... ενθουσιασμού με τον ΓΔ χάνει τα κέρδη και να κινείται στις 877 μονάδες. Ωστόσο το υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης ήταν στις 895,64 που αποτελεί και νέο ενδοσυνεδριακά υψηλό για τον δείκτη.
Αρκετά τα πακέτα ωστόσο η αξία συναλλαγών έφτασε στις 16:00 στα 93 εκατ. ευρώ.
Εως τις 998,46 νωρίτερα ο ΔΤΡ με τον κλάδο να είναι αυτός που κάνει κάθε φορά την διαφορά διαμορφώνοντας κλίμα και για τα blue chips αλλά και τα mid caps ακόμη και τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Εκτίμηση μας, πως όσο ο ΔΤΡ παραμένει σε απόκλιση από τον ΓΔ και τον FTSE25 τόσο η αγορά θα χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα για τους intraday traders σε... αναταράξεις όπως αυτή στην προτελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου.
Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ- της τρίτης ΑΜΚ- η μετοχή της Alpha Bank με τις συναλλαγές έως τα 2,068 ευρώ, κίνηση που εξελίσσεται με το μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλη μετοχή. Ενδεικτικό το ότι στην Alpha Bank ο τζίρος ήταν στα 13 εκατ. ακολουθούσε ο ΟΤΕ με 8 και έπονταν Πειραιώς, Εθνική, Eurobank αλλά και ΤΙΤΑΝ (*),ΟΠΑΠ, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, FF Group, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΑΔΜΗΕ κ.α.
Οπως σημειώνονταν και νωρίτερα δεδομένης της μικρής κλίσης που έχουν λάβει τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, κυρίως η Φρανκφούρτη έπρεπε να αναμένεται η ενεργοποίηση περισσότερων εντολών πώλησης από τα ισχυρά χέρια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης του ΓΔ.
Με... αστερίσκους η τεχνική εικόνα για τον FTSE25 παρά το ότι εχθές υπερέβη με ευκολία τις 2.229-2.232 μονάδες περιοχή που ίσως (ξανά) δοκιμάσει σαν στήριξη στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Από τα βαριά blue chips σηματωρός παραμένει ο ΟΤΕ καθώς μετά την καταγραφή των νέων υψηλών στα 12,81 μπορεί να κλίνει χαμηλότερα και των 12,55 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά σήμερα υποχώρησε έως τα 12,59 ευρώ. Με οριακές απώλειες στα 27,55 η Coca Cola, στα 10,26 ο Μυτιληναίος, στα 5,60 η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,86 η Viohalco.
Από τα Mid Caps χρήζει αναφοράς πως όλες οι μετοχές είναι με θετικό πρόσημο, ενώ μεγαλύτερη απόδοση σημειώνουν οι Νηρέας (6,54%), MIG (4,50%), J&P Αβαξ (3,15%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,99%), ΕΥΑΘ (2,36%) κ.λ.π.