Συνεδρίαση δύο όψεων, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε επιφυλακτικά, ακολούθησαν ήπιες πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για να έλθει η αναστροφή του κλίματος μετά την έκθεση της Morgan Stanley και το δημοσίευμα του Bloomberg, που γύρισαν σε θετικό πρόσημο σύσσωμο τον Τραπεζικό κλάδο, κλείνοντας δείκτη και μετοχές στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η μικτή εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη και η αυξημένη μικτή αξία συναλλαγών, λόγω και των σημαντικών βοηθειών από τα "πακέτα".
Μεταξύ των προσυμφωνημένων συναλλαγών, πέρασε και το 29% της Κορρές (συνολικά 13 "πακέτα") στην τιμή των 5,08 ευρώ προς Morgan Stanley – Profex η οποία αποκτά τον έλεγχο της εισηγμένης και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αισιόδοξη εμφανίζεται για τις επιδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών στα "stress test" η Morgan Stanley. Όπως γράφει σε ανάλυσή της, "το 2015 προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 11 δισ. ευρώ όμως, τώρα με την Οικονομία σε καλύτερο βηματισμό και τους δείκτες κεφαλαίων CET1 περίπου 500 μονάδες βάσης υψηλότερα, δεν περιμένει ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν καταλύτη για περισσότερο κεφάλαιο".
Τα σενάρια της EBA στη βάση των οποίων θα γίνει το "stress test" παρουσίασε το Bloomberg.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, "πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό".
Ευνόητο είναι, με τα παραπάνω δεδομένα, ότι τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 903,42 μονάδες (-1,56%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 957,54 (+4,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 957,38 (+4,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 957,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,33%.
Για την περίπτωση του εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πιθανή επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 965 μονάδων, θα γίνει αφορμή να "ξεχαστούν" οι χθεσινές σημαντικές απώλειες και θα επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα σενάρια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.
Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, αν η επιστροφή των αγοραστών επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αν δεν προκύψουν νέες αρνητικές εκπλήξεις από τις Διεθνείς Αγορές, για την Alpha Bank (+3,10%) η επόμενη, τεχνική, αντίσταση εντοπίζεται στα 2,00 - 2,06 ευρώ, για την Εθνική (+2,70%) στα 0,357 ευρώ, για την Eurobank (+7,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) στα 0,90 (εδώ ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση) και 0,926 ευρώ και για την Πειραιώς (+6,45%) στα 3,88 ευρώ.
Οι ανακοινώσεις από Morgan Stanley και Bloomberg, άφησαν "εκτεθειμένο" το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, που επηρεασμένο από την ένταση της χθεσινής υποχώρησης και τα "φτιασιδώματα" που έλαβαν χώρα στις τελικές δημοπρασίες, εκτιμούσε σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της συνέχισης των πιέσεων, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.
Πριν μεταφερθούμε στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει υπενθύμισης ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία, του πρώτου μήνα του χρόνου, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετικός επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για "January effect".
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τον μήνα με κέρδη 9,53% και αυτή είναι η καλύτερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων 20 μηνών, με την αμέσως καλύτερη να έχει σημειωθεί τον Μάιο του 2016 (+10,85%).
Επίσης ο φετινός Ιανουάριος έδωσε το καλύτερο "flying start" της τελευταίας 6ετιας, καθώς καλύτερη εκκίνηση είχε δώσει ο Ιανουάριος του 2012 (+16,99%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε τον μήνα με κέρδη 9,27%, ενώ στο ίδιο διάστημα η ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,3 εκατ., ενισχυμένη κατά 7,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 και ενισχυμένη κατά 91,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017.
Μετοχή του μήνα, με ελαχιστότατες συναλλαγές η Τζιρακιάν με μηνιαία απόδοση 104,55%, ενώ κατά τον πρώτο μήνα του έτους η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 4,4 δισ. περίπου.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, προσπάθεια αντίδρασης, μετά το χθεσινό -7,27% για την ΔΕΗ (+4,12%). To "stop" στο ημερήσιο στα 2,78 ευρώ, με πρώτη στήριξη στην ζώνη 3,05 - 2,95 ευρώ. Στόχος και αντίσταση που θέλει προσοχή τα 3,47 ευρώ, σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών.
Επέστρεψε υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 9,00 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου (+3,27% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,19 ευρώ, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 9,40 ευρώ.
Δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά που είναι και υψηλά 8 ετών η Τέρνα Ενεργειακή (+1,34%). Κρίσιμη αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.
Αν ληφθούν υπ΄ όψιν τα κέρδη των βασικών δεικτών, θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως σημαντικός αριθμός από τους ενεργούς traders μετέφερε το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον του στον Τραπεζικό κλάδο.
Σε κάθε περίπτωση και πλην της Κορρές (+1,83%) επέτρεψαν οι αγοραστές σε ΕΛΤΕΧ Άνεμο (+2,91%, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και ΕΚΤΕΡ (+3,09%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η ΕΥΑΘ (+2,21%).
Πιο επιθετικοί οι αγοραστές στην τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση της Παπουτσάνης (+10,48%), προς υψηλά 43 μηνών η Profile (+11,91%), ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό η Κρι Κρι (+1,08%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Centric (+0,56%).
Πέταξαν έξω τους "βιαστικούς" στον Κέκροπα (+7,97%), ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε Μαθιό (+8,89%) και Q&R (+10%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+5,70%), ενώ προς νέα πολυετή υψηλά βαδίζουν τα Πλ. Κρήτης (+2,97%).
Αλλαγή, τεχνικών, δεδομένων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 875 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης των 887 μονάδων.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,95%) κρίνεται σαν άκρως θετική ένδειξη η επαναφορά, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2232 μονάδων, αρκεί αυτό να επιβεβαιωθεί από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σε κρίσιμο, τεχνικά, "σταυροδρόμι" o Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με τη χθεσινή μεγάλη πτώση και την επακόλουθη προσέγγιση της σημαντικής πλέον στήριξης των 860 μονάδων να δημιουργούν υποψίες 'αγοραστικής παγίδας', αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Με απλά λόγια, κλεισίματα του Δείκτη κάτω από τις 860 μονάδες, θα λειτουργήσουν ως "stop-loss" για αγοραστικά χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών, τα οποία άλλωστε μόνο ευχαριστημένα μπορεί να νιώθουν μετά από το ράλι του τελευταίου διμήνου και "δικαιούνται" να ψάχνουν αφορμές προκειμένου να "πάρουν τα κέρδη τους από το τραπέζι".
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιανουάριος αποδείχτηκε ένας από τους θετικότερους μήνες της τελευταίας τριετίας για το Γενικό Δείκτη, ενώ, αντίθετα, ο Τραπεζικός δε μπόρεσε να τον ακολουθήσει σε νέα πολυετή υψηλά, προφανώς αντικατοπτρίζοντας τα κλαδικά ρίσκα και τα πολλά ανοιχτά "μέτωπα" που αυξάνουν τη μεταβλητότητά του, τα οποία, δηλαδή, εμπράκτως πολλαπλασιάζουν την ευαισθησία και τη δυσπιστία των επενδυτών απέναντί του.
Εκτιμούμε ότι διαδικασίες της Αγοράς όπως το "short covering" και το "short squeeze" μπορούν να οδηγήσουν έναν ολόκληρο κλάδο υψηλότερα, αλλά από ένα σημείο και πέρα χρειάζεται η συνδρομή απτών βελτιώσεων στα οικονομικά μεγέθη των σχετικών τίτλων και παράλληλα αποφυγή του "dilution" των ΑΜΚ.
Όσο το Χ.Α., είτε στους τζίρους, είτε στη σχετική με αυτό ειδησεογραφία, έχει ως πρωταγωνιστές τις Τράπεζες και σε "δεύτερους ρόλους" άλλες, ενδεχομένως, υγιέστερες εισηγμένες Επιχειρήσεις, τόσο θα εμφανίζει υψηλό beta σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια των Χωρών της Ευρωζώνης.
Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι μετά από μία "χαμένη" δεκαετία "bear market" και με την αποτύπωση (ίσως και σε υπερθετικό βαθμό) των δημοσιονομικών ζητημάτων της Χώρας στο "ταμπλώ", η Αγορά ακόμη ψάχνει να χτίσει τη νέα βάση, που για τους αγοραστικούς θα είναι ένας μακροχρόνιος "πυθμένας τιμών", από τον οποίο το Χ.Α. θα μπορέσει να συνεχίσει το ανοδικό του momentum σε σχέση με τα πολυετή χαμηλά του 2016.
"Πέραν του 'στροφέα' (pivot point) των 860 μονάδων, τον οποίο θα παρακολουθήσουμε στενά το επόμενο διάστημα, στηρίξεις υπάρχουν στις 832, στις 817 και στις 794 μονάδες και αντιστάσεις στη ζώνη 889 - 900 μονάδων" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,86%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,83% και έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).
Επιφυλακτικότητα και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ προσπαθεί να αντιδράσει, στις χθεσινές σημαντικές απώλειες, η Wall Street.
Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, ο επίσημος δείκτης PMI για τον κλάδο της Μεταποίησης υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 51,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα Κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία εμφάνισαν τον Δεκέμβριο απρόσμενη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους, έναντι μείωσης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 1,9%, έναντι ανόδου 2,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία τον Ιανουάριο, με το ποσοστό της να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας έδειξαν ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 25.000 άτομα, στα 2,415 εκατ. άτομα, έναντι μείωσης κατά 17.000 άτομα που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 5,4% τον Ιανουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Νέα υποχώρηση σημείωσε τον Ιανουάριο του 2018 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3%, από 1,4% τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Στο 8,7% παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2017 το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη, όσο ήταν και τον Νοέμβριο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το 9,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας στην Ευρωζώνη από τον Ιανουάριο του 2009.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "28", η ανεργία σταθεροποιήθηκε στο 7,3% τον Δεκέμβριο, από 8,2% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Αλλάζοντας Ήπειρο, οι Αξιωματούχοι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένεται να κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά κατά τη διήμερη συνεδρίασή τους που ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για το αν έχουν αλλάξει θέση για το 2018, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Η συνεδρίαση είναι η τελευταία της προέδρου Τζάνετ Γέλεν. Επόμενος που τη διαδέχεται στη θέση είναι ο Τζερόμ Πάουελ.
Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Ειδικότερα, οι Αμερικανικές εταιρείες δημιούργησαν 234.000 θέσεις εργασίας, από 250.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 185.000 θέσεις εργασίας.
Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν οριακή άνοδο το Δεκέμβριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 0,5%, στις 110,1 μονάδες τον τελευταίο μήνα του 2017. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,4%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,65% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Στα 13,5 ευρώ, από 12,4 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η IBG σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "accumulate" από "buy".
H χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή του Οργανισμού έχει καταγράψει άνοδο 10% από τις αρχές του έτους, ενώ έχει ενισχυθεί 22% σε διάστημα τριών μηνών.
"Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η νέα μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός", τονίζει η IBG.
"Για το 2017 ο ΟΤΕ θα καταγράψει πωλήσεις 3,86 δισ. και καθαρά κέρδη 209 εκατ. ευρώ", προβλέπει η χρηματιστηριακή.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 857,49 μονάδες (-1,22%), για να ακολουθήσει αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στο υψηλό ημέρας των 879,01 μονάδων (+1,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 878,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 115,2 εκατ., από τα οποία τα 24,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΡΡΕΣ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΚΟΡΡΕΣ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ, απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Σαράντης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Folli Follie Group και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού με θετικά πρόσημα και στην Αγορά Παραγώγων, αλλά οι συναλλαγές, παρά την σημαντική μεταβλητότητα, υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (76.945 συμβόλαια).
Στα 15.796 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.055 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.223, 2.605 για τον Φεβρουάριο και 618 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.247) κινήθηκε μεταξύ 2.197 και 2.250 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.500 MIG, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.804), Εθνική (26.467), MIG (8.185), Alpha Bank (12.341), Πειραιώς (9.047), ΔΕΗ (3.581), Μυτιληναίο (360), Intralot (1.901), Ελλάκτωρα (457), Viohalco (342), ΑΔΜΗΕ (784), ΟΤΕ (222), ΓΕΚ (293), Lamda Development (118), Ελ. Πετρέλαια (418), Cenergy (108), Τρ. Αττικής (546), ΕΧΑΕ (127), Motor Oil (118).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 87.399, Eurobank 50.243, Εθνική 150.462, Alpha Bank 35.304, Τρ. Αττικής 12.731, Intralot 19.439, Ελλάκτωρα 10.523 και Πειραιώς 22.279.
Ας σημειωθούν τα 170 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,59% | 2018-01-02 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-28 |
AXIA VENTURES GROUP LTD | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.501.625 τεμ., (από 9.501.625 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.676.823 τεμ. (112.676.823), Πειραιώς 9.495.880 τεμ. (9.582.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 22.058.815 τεμ. (22.314.815), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.