Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες το σήμα, η ΔΕΗ το… ρεύμα

Οι δυο όψεις της συνεδρίασης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς. Το νέο ράλι της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+12,6%) και η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο. Ποιες είναι οι επόμενες αντιστάσεις.

ΧΑ: Οι τράπεζες το σήμα, η ΔΕΗ το… ρεύμα

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε έκδηλα επιφυλακτικά, όμως η σταδιακή επιστροφή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, ήταν η κίνηση που σηματοδότησε την ενεργοποίηση κινητικότητας στον μη Τραπεζικό 25αρη και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έλειψαν οι βοήθειες από την ΕΕΕ (-1,37%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "είδε" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ από τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνο ο τίτλος της Εθνικής (+2,65%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, αυτός κινήθηκε μεταξύ 949,52 (-0,93%) και 975,45 μονάδων (+1,78%), στις 17.00 βρέθηκε στις 971,11 (+1,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 969,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει σαν τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 985 μονάδων, κίνηση που βάζει σαν πρώτο στόχο τις 1080 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1011 - 1030 μονάδες. Αντίθετα, η επιστροφή, με κλείσιμο, χαμηλότερα των 965 μονάδων, θα αυξήσεις τις συζητήσεις για το αν υπάρχει, άμεσα, η δυναμική, για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Για την περίπτωση της Εθνικής, συνεχίζει να έχει μπροστά την κρίσιμη αντίσταση 0,353 - 0,359, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,363 μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,377 ευρώ.

Σχετική απογοήτευση από το τελικό κλείσιμο της Alpha Bank, καθώς ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,024 ευρώ (+1,35%), αλλά το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στα 1,992 ευρώ (-0,25%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο των προβληματικών στεγαστικών δανείων, έστειλαν στις Τράπεζες τα στοιχεία του Δεκεμβρίου καθώς, για πρώτη φορά, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στον αριθμό των ρυθμίσεων, όσο και στο ύψος των εισπράξεων.

Σύμφωνα με Ιδιωτική ΑΧΕ που επικοινώνησε με Ξένους διαχειριστές, το Χ.Α., εκτός του ότι έχει μείνει παρασάγγας πίσω, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το ένα είναι ότι πάρα πολλά deals βρίσκονται "καθ΄ οδόν", όχι μόνο λόγω των επικείμενων Ιδιωτικοποιήσεων, που ως συνήθως καθυστερούν χαρακτηριστικά, αλλά λόγω του ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν την σημαντικά αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις, κίνηση που θα φέρει ανακατατάξεις σε πολλούς κλάδους.

Το δεύτερο είναι ότι σε σχέση με την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικό, σε σύγκριση με πολλές από τις Διεθνείς Αγορές και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα Ξένα Funds, αν συνεχίσει να μειώνεται το ρίσκο Χώρας και ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών, ή και αρνητικών επιτοκίων.

"Στην εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται η γνωστοποίηση των παραδοχών με τις οποίες θα διενεργηθούν τα 'τεστ κοπώσεως' των Τραπεζών (την Τετάρτη 31/1), ενώ αναμένεται η έκδοση του 7ετους ομολόγου, με στόχο την άντληση 3 δισ. Η θετική έκβαση των θεμάτων αυτών αναμένεται να έχει τον ευεργετικό απόηχό της και στο Χρηματιστήριο" ανάφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας επιτρέπουν αισιοδοξία για την συνέχεια, αλλά υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου ξεκινούν και επίσημα τα 'τεστ αντοχής' των Ελληνικών Τραπεζών. Ήτοι, η κατεύθυνση θα έρθει από τον Τραπεζικό κλάδο. Το αισιόδοξο σενάριο θα είναι η σταδιακή προσέγγιση της περιοχής των 960 - 970 μονάδων, με σκοπό να κατοχυρωθούν τα επίπεδα των 890 - 900 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουμε ότι όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 810 - 820 μονάδες η ανοδική τάση διατηρείται. Οι προσδοκίες των μετοχοποιήσεων συντηρούν την άνοδο για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΠΣ" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

"Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι. Οι Δανειστές θέλουν να δουν ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οι συζητήσεις για το χρέος τώρα ξεκινάνε και δεν μπορώ να σας πω πιο είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι Πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι Χώρες - Πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις", δήλωσε σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο Κλάους Ρέγκλινκ.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε επίσης ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά", εκτιμώντας ότι "είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο, στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι Αγορές".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με ένα 'μαξιλάρι' ασφαλείας, το οποίο μπορεί και να υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στους σχεδιασμούς 'αυτόνομης' χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη στο 'μαξιλάρι' βρίσκονται τοποθετημένα 1,5 δισ. ευρώ, στο ποσό αυτό αναμένεται να προστεθούν 1,9 δισ. ευρώ από τον ESM με την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης στα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ εκτιμάται από αναλυτές πως θα μπορούσε να προστεθεί μέσω της επικείμενης (είναι θέμα ημερών) έκδοσης επταετών ομολόγων".

"Η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις Αγορές με έκδοση επταετούς ομολόγου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ", δήλωσε Ανώτατη Κυβερνητική Πηγή στο Reuters. "Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις, έως το τέλος του Καλοκαιριού", σημείωσε η ίδια πηγή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., του οποίου ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση σε νέα υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες), αξίζει να σημειωθεί ότι όλα όσα συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αιφνιδίασαν τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν μία συνεδρίαση συσσώρευσης, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους.

Η προσπάθεια της Χώρας να βγει στις Αγορές, με έκδοση 7ετούς ομολόγου και οι ειδήσεις που θα βγαίνουν γύρω από την έκδοση αναμένεται να απασχολήσουν τους ενεργούς επενδυτές τις επόμενες μέρες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι την "παράσταση έκλεψε" το +12,63% της ΔΕΗ, με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, με βοήθειες και από σημαντικό "stop short".

Ο τίτλος στο υψηλότερο κλείσιμο μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/6/2017 (3,83 ευρώ).

Η μετοχή άφησε πίσω της και την αντίσταση 3,08 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο την ζώνη 3,80 - 4,00 ευρώ.

Το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 10ετιας για τον Μυτιληναίο (+2,22%). Η μετοχή έκλεισε μέσα στην ζώνη αντίσταση 10,12 - 10,20 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή ανοίγει τον δρόμο για αναρρίχηση προς τα 10,72 - 10,80 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 9,70 ευρώ και το "stop" για τους γρήγορους στα 9,61 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+0,82%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Διαγραμματικά, ο τίτλος έχει σχηματίσει "ώμο - κεφάλι - ώμο", ενώ αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 20,30 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 21,90 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στα 18,60 ευρώ.

Αν και υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 16,36 ευρώ (+3,15%), το σημερινό κλείσιμο της Jumbo (+2,77%) σηματοδοτεί την ισοφάριση των υψηλών "ever", καθώς το ίδιο, ιστορικά υψηλό, κλείσιμο των 16,30 ευρώ, είχε σημειωθεί και στις 29/5/2017. Μόνο θεωρητικές, οι όποιες τεχνικές αντιστάσεις.

Νέα υψηλά 40 μηνών για τον ΟΛΠ (+1,15%). Προσοχή χρειάζεται η επόμενη ζώνη αντίστασης, μεταξύ των 18,70 και 19,20 ευρώ.

Νέα θετικά δεδομένα δημιούργησε η σημερινή συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50%), παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2262 μονάδων, κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 2300 μονάδων και βάζοντας σαν μακρινό στόχο τις 2400 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα. Το 2230 και 2205 κοντινές στηρίξεις ενώ μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο πολύ σημαντικό 2177. Το "stop", πλέον, είναι στο 2140.

Για τον Γενικό Δείκτη και πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 890 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 930. Το 875 και 861 είναι στηρίξεις, ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει μία μεγαλύτερη διόρθωση στο 842. Τo "stop" στις 831 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αισιοδοξία μεγαλώνει μέρα με την μέρα, με τις εισροές να συνεχίζονται, σε μία Αγορά που εδώ και πολλά χρόνια ήταν σε 'ύπνωση' και πλέον 'νιώθει' να απομακρύνεται το ρίσκο της Χώρας" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Με κλεισμένη την Γ΄ αξιολόγηση και περιμένοντας από τους Οίκους νέες αναβαθμίσεις, οι πωλητές παραμένουν διστακτικοί, μιας και βλέπουν υψηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Η αύξηση του τζίρου και η ρευστότητα δημιουργούν πόλο έλξης σε νέα Ξένα κεφάλαια, που συμπτωματικά έχουν και τεράστια κέρδη από άλλες Αγορές.

Τα επιτόκια στα ομόλογα έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που βολεύει την Κυβέρνηση να δοκιμάσει να βγει στις Αγορές. Οι Τράπεζες ήδη προχωράνε σε νέες εκδόσεις ομολόγων, με τεράστια ζήτηση και χαμηλά επιτόκια, μικραίνοντας το μέγεθος των αναγκών τους για τα "stress tests".

Μένει μόνο η λύση για το χρέος, που αν συμβεί θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα. Ουσιαστικά η Χώρα χρειάζεται ένα "extra μαξιλάρι" της τάξεως των 9 δισ., τα επόμενα δύο χρόνια, αν θέλει να μην χρειαστεί νέα στήριξη.

Το "GREK", χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέγεθος των εισροών, από αρχές έτους πλησιάζει τα 40 εκατομμύρια.

Πλέον έχουμε διάχυση της κίνησης και στην μικρή κεφαλαιοποίηση ενώ ενεργοποιούνται deals και επιχειρηματικές κινήσεις που ήταν στην "κατάψυξη" εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η ΔΕΗ συνεχίζει να κάνει την διαφορά σε απόδοση, ενώ η δημόσια πρόταση για 150 εκατομμύρια στο ομολογιακό που λήγει το 2019, δείχνει τις προθέσεις της για το μέλλον. Καθημερινά έχουμε "πακέτα" σε Θεσμικούς κάτι που είχαμε δούμε σε τέτοιο βαθμό από το 2005. Το γεγονός δείχνει πως βλέπουν το μεσομακροπρόθεσμο της κατάστασης.

Πλέον, οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, αρχίζοντας να ορίζουν και στόχους. Σε μία τέτοιου τύπου άνοδο αναμένονται και αναταράξεις και μάλιστα γρήγορες σε ταχύτητα. Προς το παρόν δεν έχουμε δει τεράστιους όγκους συναλλαγών, που συνήθως βοηθάνε σε διόρθωση.

Οι Ξένες Αγορές είναι ικανές να επηρεάσουν σε περίπτωση διόρθωσης, ειδικά μετά τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος.

"Η διαχείριση των θέσεων μας και τα 'Stops', είναι ικανά να μας βοηθήσουν σημαντικά στο να μεγεθύνουμε τις αποδόσεις μας" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Κορεάτη Kospi (+0,91%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,99%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ δείχνουν να διορθώνουν από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, οι δείκτες στην Wall Street.

Η ανοδική αντίδραση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας κινείται, επιτέλους, κοντά στο στόχο του 2%", δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "ένα νέο τιτλοποιημένο ομόλογο της Ευρωζώνης μπορεί να είναι ασφαλές όσο σχεδόν και το Γερμανικό χρέος", υποστήριξε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΚΤ που έχει αναλάβει να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τιτλοποίηση Κρατικού χρέους, από τα 19 Κράτη - Μέλη. Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν, δήλωσε πως "η τιτλοποίηση Κρατικού χρέους και η πώλησή του σε τμήματα διαφορετικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, μπορεί να προσφέρει στις Τράπεζες μια εναλλακτική μορφή ενέχυρου (collateral) και να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις.

Το τμήμα με την υψηλότερη αξιολόγηση θα μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο ακόμα και από μεγάλες οικονομικές κρίσεις".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά από μια άνοδο 0,8% το Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ενισχυθούν κατά 0,4% το Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το τέταρτο τρίμηνο οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν κατά 3,8% υψηλότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε 0,4% υψηλότερα, μετά από άνοδο 0,3% το Νοέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι αποταμιεύσεις υποχώρησαν στα $351,6 δισ. το Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007.

Το ποσοστό αποταμίευσης διολίσθησε στο 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2005.

"Η διαχείριση πλούτου της Deutsche Bank συμβουλεύει να μην γίνονται επενδύσεις σε Ψηφιακά Νομίσματα", σύμφωνα με τον Markus Mueller, Παγκόσμιο επικεφαλής επενδύσεων.

"Τα προβλήματα περιλαμβάνουν υψηλή μεταβλητότητα, πιθανή χειραγώγηση της τιμής, απώλεια δεδομένων, ή κλοπή δεδομένων", σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Luis Maria Lind σημείωσε ότι "τα Κρυπτονομίσματα είναι περιουσιακό στοιχείο που έχει μεγάλο ρίσκο".

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις υπήρξαν και από την Αυστριακή "Financial Planners Association", που συνέκριναν τις επενδύσεις σε bitcoin με "επίσκεψη σε Καζίνο".

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 15 από 13,5 ευρώ δίνει η Morgan Stanley, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight".

Όπως αναφέρει, η νέα πολιτική μερισμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη υποδηλώνει ετήσια απόδοση 4% - 8% ως το 2020. Ωστόσο, η Morgan Stanley τονίζει ότι βλέπει περιθώρια πρόσθετης μόχλευσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την απόδοση του ΟΤΕ σε επίπεδα άνω του 20%.

Ο Οίκος εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ, μετά τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και για την αγορά φάσματος, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 443 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 530 εκατ. ευρώ το 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 875,09 μονάδες (-0,34%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 889,17 (+1,27%), στις 17.00 βρέθηκε στις 886,55 (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 886,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,97%.

Ο τζίρος στα 73,5 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ και ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας νοι Σαράντης και Lamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ισοφάρισε τα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+0,81%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MIG (+2,67%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Υγεία (+9,02%, αλλά με μικρά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αν δεν υπάρξουν εντυπωσιακές εκπλήξεις) και Κέκροψ (+20%, η στήλη είχε προειδοποιήσει για τα επερχόμενα "πονταρίσματα").

Επιστροφή αγοραστών σε Έλαστρον (+3,09%) και ΕΚΤΕΡ (+0,58%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Reds (+4,44%), Ιντρακόμ (+2,89%) και Ελλάκτωρ (+0,10%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ (+2%), ενώ την κίνηση του Υγεία ακολούθησε και το Ιασώ (+4,83%).

Προς νέα πολυετή υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+1,02%), προσπάθησε να αντιδράσει στο -6,25% της Παρασκευής η Creta Farm (+2,93%), παρά την σημαντική επιχειρηματική είδηση έδειξε να έχει πωλητή ο Δρομέας (-2,60%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +8,96% για την Paperpack (+8,96%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Frigoglass (-0,84%), ενώ με συναλλαγές ελάχιστων τεμαχίων και πρόθυμους πωλητές η Μινέρβα (-10%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ανώτατο όριο πτώσης (!)

Αντέδρασε από το πρωινό χαμηλό των 0,155 ευρώ (-8,82%) η Centric (-0,59%) αλλά δεν απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, προς νέα ιστορικά υψηλά η Autohellas (+1,67%), προς νέα υψηλά 41 μηνών ο ΟΛΘ (+2,33%), ενώ επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 18ετιας η Quest (+3,64%).

Σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.742 συμβόλαια).

Στα 15.590 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.639 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.564, 2.410 για τον Φεβρουάριο και 154 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.266) κινήθηκε μεταξύ 2.234 και 2.276 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,70%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Fourlis, 30.000 Intralot, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.460), Εθνική (13.823), MIG (7.779), Alpha Bank (5.297), Πειραιώς (2.611), ΔΕΗ (2.564), Μυτιληναίο (403), Intralot (383), Ελλάκτωρα (729), Viohalco (208), ΑΔΜΗΕ (521), ΟΤΕ (283), Τέρνα Ενεργειακή (374), ΓΕΚ (454), Lamda Development (106), Ελ. Πετρέλαια (142), Cenergy (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 85.985, Eurobank 53.921, Εθνική 144.062, Alpha Bank 37.053, Τρ. Αττικής 12.794, Intralot 18.199, ΔΕΗ 12.081, Ελλάκτωρα 10.330 και Πειραιώς 22.042.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer             NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.516.371 τεμ., (από 9.914.371 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.930.563 τεμ. (113.826.992), Πειραιώς 9.582.880 τεμ. (9.557.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 22.024.815 τεμ. (21.715.444), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v