Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Που βρίσκονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και αντιστάσεις

Τα ισχυρά κέρδη του μήνα και ο σκόπελος του «profit taking». Κλειδί για την πορεία της αγοράς η πορεία των ξένων αγορών και τα σήματα από τον τραπεζικό κλάδο. Ποιες είναι οι μετοχές -σηματωροί που θα κρίνουν την τάση.

ΧΑ: Που βρίσκονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και αντιστάσεις

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα και πλέον απομένουν άλλες τρεις συνεδριάσεις για το "κλείσιμο" Ιανουαρίου. Με απόδοση 3,60% ο ΓΔ ενισχύθηκε στις 878,06 μονάδες, "μετρώντας" συνολική απόδοση 9,20% έως τώρα από την πρωτοχρονιά.

Ακολουθώντας το διεθνές "φούσκωμα" των αγορών (απ' άκρου εις άκρον της χρηματιστηριακής γης) με οδηγό την Wall Street το ΧΑ έφτασε στα υψηλά (σχεδόν) 3ετίας.

Είναι προφανές, πως η συνέχεια θα κριθεί κατ' αρχήν από την πορεία των ξένων αγορών, με οδηγό τη Νέα Υόρκη και δευτερευόντως από τις εξελίξεις στα θέματα που αφορούν στα stress tests, την έκδοση του 7ετούς νέου ομολόγου, τις συζητήσεις για το χρέος αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Για τις ξένες αγορές ενδεικτικά αναφέρεται ο "συναγερμός" της BofA για ισχυρό sell- off, σημειώνοντας πως τα funds έριξαν 33,2 δισ δολάρια στις μετοχές μόνο την τελευταία εβδομάδα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου να κάνουν λόγο για παγκόσμιο... φούσκωμα των αξιών. Δεν είναι η πρώτη η BofA/Merrill Lynch που προειδοποιεί, προφανώς ούτε η τελευταία, πλην όμως η Wall Street, οι "αγορές" έχουν -μέχρι τώρα- αντίθετη άποψη.

Αναμφίβολα η προσοχή των traders παραμένει εστιασμένη στις "αγορές", υποψιασμένοι και έτοιμοι για το σήμα εάν και εφόσον δοθεί ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπροστά τους έχουν την εβδομάδα, που "κλείνει" ο Ιανουάριος και ξεκινά ο δεύτερος μήνας του έτους, εξίσου σημαντικός και για την "ελληνική υπόθεση".

Θα περιοριστούμε μόνο στα της εβδομάδος, που ξεκινά με τον ΓΔ στις 878,06, τον FTSE25 στις 2.239,93, τον ΔΤΡ στις 958,39 και με τον FT Mid Cap στις 1.397,31 μονάδες. Συνεκτιμώντας την θεαματική αύξηση της αξίας συναλλαγών- στα 89,8 εκατ./ημερησίως, κατά 13,6% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- την ενίσχυση της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων- στα 58,8 δισ.-την καλύτερη εισροή κεφαλαίων στα μετοχικά εσωτερικού (21,4 εκατ.) από τον Ιανουάριο του 2006 (!).

Επίσης τα στοιχεία, πως ο τζίρος Ιανουαρίου 2018 είναι κατά 85,2% (!) ενισχυμένος έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2017 αλλά και κατά 4% πάνω από του Δεκεμβρίου του 2017. Πρακτικά στην αγορά, στις μετοχές μπαίνει νέο χρήμα, τοποθετούνται όλο και περισσότερα ισχυρά χέρια, ωθώντας όλο και πιο πάνω τιμές/χρηματιστηριακές αξίες.

Στα 58,8 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων δηλαδή ακόμη στο (περίπου) 32% του ΑΕΠ, χαμηλότερα του μέσου ευρωπαικού όρου.

Από τις τρεις συνεδριάσεις, που μένουν μέχρι την ολοκλήρωση του μηνός η προσοχή των traders στρέφεται κυρίως στην Τετάρτη, οπότε η ΕΒΑ ανακοινώνει τους όρους για το βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests, με τους ελέγχους να αρχίζουν από τα τέσσερα εγχώρια συστημικά σπίτια. Πιθανόν την Τετάρτη να υπάρξει μεγαλύτερη μόχλευση και μεταβλητότητα με... ουρά μέχρι και την Παρασκευή. Να συνεκτιμηθεί πως η λήξη μηνός Φεβρουαρίου για τα ΣΜΕ του δείκτη συμπίπτει με την αξιολόγηση του ελληνικού outlook στις 16 Φεβρουαρίου.

Την προσεχή εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών σε Wall Street (Apple, Amazon, Google κ.ά.) και Ευρώπη (Φρανκφούρτη) που ενδεχομένως να συντηρήσει το volatility, την διάθεση για κατοχύρωση "μέρους" των βραχυπρόθεσμων θέσεων και "ταμείο Ιανουαρίου" δίνοντας ένα μικρό προβάδισμα στους short έναντι των long.

Στις 958,39 μονάδες ο ΔΤΡ, με απόδοση 1,68% στην εβδομάδα και 9,38% από την αρχή του έτους θεωρείται πως θα είναι αυτός που θα επηρεαστεί κυρίως από τις κινήσεις της ΕΒΑ, με την Εθνική στα 0,34 ευρώ (απόδοση 6,58% από την αρχή του έτους), με την Alpha Bank στα 1,997 (11,75%), με την Πειραιώς στα 3,61 (17,59%) και με την Eurobank στα 0,885 ευρώ (απόδοση 4,12% από την αρχή του έτους).

Να σημειωθεί, πως την τελευταία εβδομάδα η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών (ξανά) ξεπέρασε το όριο των 10 δισ. (από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017).

Απαραίτητη για την υπέρβαση των "νέων υψηλών" (886,18 για τον ΓΔ) η τουλάχιστον μη υποχώρηση των τραπεζών χαμηλότερα των 950 από τη στιγμή που για τον ΔΤΡ χάθηκε η σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη των 965 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση οι short θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα.

Παράλληλα απαιτείται η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον FTSE25 και για μία ομάδα 8-10 δεικτοβαρών μετοχών του δείκτη, με τον ΟΤΕ σε εμφανή long τάση και βοήθειες από Coca Cola, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ κ.ά. Η μετοχή της τελευταίας με απόδοση 27,39% σε εβδομάδα και 50,26% (!) από την αρχή του έτους αναδεικνύεται πανηγυρικά σε... πρωταθλητή Ιανουαρίου.

Εάν στη συνεδρίαση της Δευτέρας-Τρίτης ολοκληρωθεί (ή βαίνει προς ολοκλήρωση) η υποχώρηση μετοχών που μετά την τελευταία θεαματική υπεραπόδωση κλίνουν χαμηλότερα τότε η τάση παραμένει long και για το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου.

Πρακτικά σε μετοχές-σηματωρούς, όπως είναι οι ΓΕΚ/Τέρνα- Ενεργειακή, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. που τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν πωλητές -προφανώς "κλειδώνονται" βραχυπρόθεσμες υπεραξίες- θα πρέπει αν όχι από τις πρώτες, έστω στις δεύτερες στηρίξεις να ενεργοποιηθούν εκ νέου αγορές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για έναν επόμενο κύκλο, αυτή την φορά προς τις 900 μονάδες. Ειδάλλως θα πρέπει να περιμένουμε την αγορά χαμηλότερα.

Για τον ΓΔ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη μία περαιτέρω υποχώρηση προς τις 861 ή ακόμη προς τις 842 μονάδες θα ήταν υγεία για την αγορά. Στο πολύ θετικό σενάριο- που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία- συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 888 θα ενεργοποιούνταν άμεσα το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου των 930 μονάδων, συνεκτιμώντας πως όσο ο ΓΔ (βλέπε το διάγραμα) είναι πάνω από τις 861 η τάση είναι επιθετικά long. Το stop για τους long παραμένει στις 831 με πολύ πιθανό να ανέβει προς τις 842 μονάδες εάν Δευτέρα- Τρίτη η αγορά δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 861 μονάδων.



Στην επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου, 7ετούς διάρκειας, αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης αρχικού ενδιαφέροντος (κατά πάσα πιθανότητα) για 3 δισ., με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να διαγράφουν αξιοζήλευτη πορεία και το πρόσφατο swap να αποδίδει ήδη σε όσους συμμετείχαν.

Σημειωτέον, ότι την Τετάρτη θα γίνει η καθιερωμένη έκδοση εξάμηνων εντόκων του Δημοσίου, ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν τα μεγέθη της Grivalia Properties και το μέρισμα χρήσης.

Την Δευτέρα, εκτός νέας ανατροπής, θα γίνει γνωστή και η (τελεσίδικη) απόφαση (Προεδρικό Διάταγμα) για το mega project του Ελληνικού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v