Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 880 μονάδες. Ξεχωρίζει και πάλι η ΔΕΗ, με άνοδο 3%. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Eurobank, Σαράντης, Τιτάν. Απώλειες για Alpha, Εθνική, Πειραιώς. Μέτριος ο τζίρος.

Διστακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Με θετικό πρόσημο το ΧΑ, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν σταδιακά μετά τις 12:00 μ. «Γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη από τις 874,89 προς τις 882,88 μονάδες, με τον τραπεζικό και την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να διαμορφώνονται στο συν. Οι κινήσεις των traders έγιναν πιο επιθετικές από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η ισχύς των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και για τους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και συγκεκριμένων blue chips και μετοχών-σηματωρών.

Οπως σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας, από τα κύρια χαρακτηριστικά (μέχρι τις 11:40) οι περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος που παρέπεμπε σε φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών, αλλά και σε προσεκτικές αγορές από λίγο καλύτερες/χαμηλότερες τιμές από τους αγοραστές.

Ετσι σταδιακά μετά την πρώτη μιάμιση ώρα και αφού απορροφήθηκε η μετρημένη προσφορά υπερίσχυσαν ελαφρώς οι αγοραστές και εδώ και λίγη ώρα, με... τάση και πάλι από τη ΔΕΗ, επανήλθαν προς τις 883 μονάδες.

Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, βραχυπρόθεσμα για τον ΓΔ είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης προς τις 865, πριν την επόμενη προσπάθεια για προσέγγιση των 900 μονάδων.

Εχοντας αυτό ως γνώμονα, πωλητές - αγοραστές κινούνται σήμερα σε στενό εύρος διακύμανσης, συνεκτιμώντας πως είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους γρήγορους παίκτες.

Ικανοποιητικές την τελευταία μισή ώρα οι συναλλαγές, μένει να φανεί εάν ο ρυθμός θα επιταχυνθεί μετά τις 14:00-14:30 και κατά πόσον θα υπερισχύουν οι πωλητές σε «κλείσιμο» συνεδρίασης.

Στις 967 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.240 ο FTSE25, με τον FT Mid Cap στις 1.400 μονάδες.  Στις 13:40 τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε ανοδικό ξεκίνημα κατά 0,28%, αλλά με οριακές απώλειες πριν λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη. Στα υπόψη πως στις 15:30 ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που προφανώς θα «μετρήσει» στη Wall Street. Για αυτό μετά τις 15:30 η εικόνα από τη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να επηρεάσει Ευρώπη και ΧΑ.

Στα καθ' ημάς πάλι με «γύρισμα» του ΔΤΡ λίγο χαμηλότερα, καθώς στις 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές υπερισχύουν εκ νέου οι πωλητές. Με θετικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank.

Από τα blue chips και τα mid caps, η προσοχή στραμμένη στη ΔΕΗ, μετά και την τελευταία κίνηση της διοίκησης (για το ομολογιακό των 150 εκατ. ευρώ), με τη μετοχή να ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή, δευτερευόντως στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ που ακολουθεί.

Αυξημένος τζίρος στον ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές έως τα 11,11, πολύ κοντά στα υψηλά των 11,15 ευρώ, στα 12,81 ευρώ ο ΟΤΕ, που μετά το χθεσινό των 12,80 είναι νέο υψηλό για τον Οργανισμό.

Από τον FTSE25 περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο, συνολικά 15. Αναλυτικά οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, TITAN, FF Group.

Από τα «μεσαία», κινητικότητα για MIG, Ιντρακόμ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Cenergy, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Υγεία, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

Στις 13:50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 56/48 μετοχές, με μεγαλύτερη άνοδο για ΑΝΕΚ, Κρητών Αρτος, Κέκροψ, Δρομέας, Flexopack, Μουζάκης, Αστ. Ακίνητα κ.α. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 28+ εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v