Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενο profit taking στο ΧΑ

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 880 μονάδων. Λελογισμένες πωλήσεις στις τράπεζες, σε θετικό έδαφος η Alpha. Ξεχωρίζει η μετοχή της Lamda. Πιέσεις για Coca Cola, Aegean, OΛΠ.

Ελεγχόμενο profit taking στο ΧΑ

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και υποχώρηση των βασικών δεικτών/μετοχών κυλά η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Εως τις 875 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, σε μία αναμενόμενη, απόλυτα φυσιολογική και εκ προοιμίου γνωστή κίνηση οπισθοχώρησης των traders.

Μέτριες -σε σχέση με χθeς αλλά και τοn μέσο όρο εβδομάδaς- οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, στοιχεία ενδεικτικά της στάσης (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε η συνεδρίαση, τόσο προς το χρηματιστήριο όσο και προς την ΕΚΤ καθώς το μεσημέρι είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ., με τις αγορές να περιμένουν τη θέση του Μάριο Ντράγκι για τα επιτοκιακά μετά και τη χθεσινή εκτίναξη του ευρώ σε υψηλά 3ετίας.

Για τον DAX, η μέχρι τώρα διακύμανση έχει τη μορφή V, στο εύρος των 13.401-13.350, νωρίτερα στις 13.391, θυμίζοντας το προ ημερών ιστορικό υψηλό στις 13.596 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, ορισμένοι traders επιλέγουν -και δικαιολογημένα- να περάσουν από το «ταμείο», έχοντας ωστόσο ως γνώμονα και τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε ως στηρίξεις/σημεία αναφοράς (κατ' αρχάς για σήμερα και βλέπουμε για αύριο) τις 865 μονάδες για τον ΓΔ, τις 965 για τον ΔΤΡ και τις 2.225 για τον FTSE25.

Για την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, είμαστε εντός πλαισίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, συνεκτιμώντας πως τα ισχυρά χέρια ενεργούν -συνήθως- σταδιακά μετά τις 14:00-14:30. Ετσι θα λέγαμε πως η συνεδρίαση έχει δρόμο μπροστά της.

Στον τραπεζικό κλάδο λελογισμένες πωλήσεις, προφανώς στο πλαίσιο του «κλειδώματος» σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με τον ΔΤΡ να αντιδρά από τις 970 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη, μένει να δούμε εάν θα έχει ανάλογη συνέχεια.

Για τα blue chips, μετά την υπεραντίδραση αρκετών μετοχών αυτής της κατηγορίας (από την αρχή της εβδομάδας), η κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογική, εντάσσεται δε στο πλαίσιο αναδιανομής ρευστότητας/θέσεων, σε μία αγορά που είναι σε εμφανή ανοδική φορά.

Ετσι η εικόνα των blue chips (έως τις 11:40) δεν εμπνέει ανησυχία στους long, από τη στιγμή μάλιστα και μετά που ενεργοποιήθηκαν αγορές σε τίτλους των Alpha Bank, Lamda Development, Motor Oil, EXAE, FF Group, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίου.

Η... επιστράτευση συγκεκριμένων blue chips, που συγκριτικά έχουν υστερήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις, διευκολύνει στο να απορροφηθεί η έκταση της υποχώρησης και σταδιακά να συντηρηθεί η αγορά πάνω από τις 880 μονάδες.

Ενδεικτική της στάσης των ισχυρών traders η εικόνα της ΔΕΗ, που μετά τη χθεσινή υπεραντίδραση κυμαίνεται στο εύρος 2,82-2,98 ευρώ με αρκετούς αγοραστές και πριν λίγο στο μόλις μείον 0,48%.

Μετοχές σηματωροί, στις κατηγορίες τους, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG κ.α. επιβεβαιώνουν τις διαθέσεις των long.

Στις 11:40 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 14,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v