Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό το ξεκίνημα για το ΧΑ

Ανοδική παραμένει η τάση στο Χρηματιστήριο, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στις ξένες αγορές. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε Σαράντη, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ. Πτωτικά το ξεκίνημα.

Πτωτικό το ξεκίνημα για το ΧΑ

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX στη Φρανκφούρτη. Πάνω στο ανοδικό κύμα των ξένων αγορών και το ΧΑ, με τους traders να εντείνουν τις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα χθες να σημειωθεί ακόμη μία μεστή συνεδρίαση. Μεστή από πολλές απόψεις, καθώς οι βασικοί δείκτες συνέχισαν υψηλότερα, οι συναλλαγές και ο τζίρος διαμορφώθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη, ενώ για 70 μετοχές καταγράφηκαν μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη. 

Πλέον το ανοδικό κλίμα, η τάση έχει διαχυθεί πέραν της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε μικρότερα... χαρτιά, με αποτέλεσμα να έχουμε ενεργότερη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επαγγελματιών της αγοράς, επιχειρηματιών, με τις διαθέσεις στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία να έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. 

Στις 872 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με κοντινότερη αντίσταση στις 875, ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση της οποίας ενισχύει τις πιθανότητες προσέγγισης και των 900 μονάδων. 

Για τον ΓΔ, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η τάση παραμένει ξεκάθαρα long όσο είναι πάνω από τις 848, ενώ το stop έχει ανέβει προς τις 831 μονάδες. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. 

Οι traders από την επομένη κιόλας του Eurogroup κινούνται στον ρυθμό της νέας εξόδου στις αγορές, με την Ελενα Λάσκαρη να σημειώνει από νωρίς πως κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η επόμενη έκδοση πρέπει να γίνει το «ταχύτερο δυνατόν». Είναι προφανές, πως μία μερίδα των traders κινείται με γνώμονα και την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου, την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων 2ετούς και 5ετούς διάρκειας υποχωρούν σε χαμηλότατα επίπεδα. Τα ισχυρά χέρια έχουν πάρει θέσεις στην αγορά, στις τάξεις των οποίων καθημερινά προστίθενται και νέα, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει στο... πολυεργαλείο του GREK. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και των προσδοκιών που καλλιεργούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των μεγάλων παικτών και των funds. Αλλωστε είναι σημαντικές οι business που εξασφαλίζουν το τελευταίο διάστημα οι κάθε λογής σύμβουλοι και όσοι εμπλέκονται ενεργά στο παιχνίδι. Ενδεικτικά όσο και αποκαλυπτικά τα λεπτομερή στοιχεία που παραθέτει ο Φώτης Κόλλιας

Με απόδοση 8,68% για τον ΓΔ από την αρχή του έτους και με 12,28% για τον ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα, είναι προφανές πως τα στοιχήματα που παίζονται στην ελληνική αγορά (μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, ΣΜΕ κ.λπ.) είναι σημαντικά. Και πληθύνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. 

Αποτέλεσμα αυτών η νέα χθεσινή ανοδική κίνηση, με μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη να υποχωρούν (Lamda Development,  Τέρνα Ενεργειακή), ενώ για 8η απόδοση ξεπέρασε το 2%. 

Κορυφαίες σε απόδοση, Sarantis με 6,29% και ΔΕΗ με 4,08%, με τη δεύτερη να οδηγείται από ισχυρά ξένα χέρια. 

Διαγραμματικά για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 2,498 ευρώ είναι πολύ κοντά στο υψηλό του καλοκαιριού των 2,54, που είναι και η σημαντική αντίσταση. Επόμενος στόχος στα 2,78, με την τάση long όσο συντηρείται πάνω από τα 2,30 ευρώ. Το stop έχει ανέβει στα 2,26 ευρώ. 

Σε διαμορφούμενη επιθετική long τάση η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά το χθεσινό 1,61% στα 8,18 ευρώ, υψηλότερα «βλέπει» ο Μυτιληναίος που έπιασε και το 10άρι, στα 5 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα στοχεύει στην επόμενη φιλόδοξη αντίσταση/περιοχή προς τα 7 ευρώ. 

Σε J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Fourlis από τη μεσαία κατηγορία, η τάση ενισχύεται σε long, με βλέψεις για υψηλότερες τιμές.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v