Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμέτρηση με τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες θετικές εξελίξεις. Αυξημένος ο τζίρος. Κέρδη για τις τράπεζες, ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Σαράντης. Κινητικότητα στα mid caps και θετικά πρόσημα για 68 μετοχές.

Αναμέτρηση με τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στην περιοχή των 870 μονάδων το ΧΑ, με... καύσιμα από την άνοδο των διεθνών αγορών αλλά κυρίως από τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την «επόμενη ημέρα» του Eurogroup, του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.

Με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο (σημαντικά και σήμερα τα πακέτα, οι προσυμφωνημένες πράξεις), με ευρεία διασπορά στις κινήσεις/επιλογές των traders, με σταθερά ανοδικό momentum και με 68 μετοχές να γράφουν θετικό πρόσημο.

Σε νέα υψηλά ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών να διαμορφώνεται ως μία από τις πιο εξαιρετικές για Ιανουάριο των τελευταίων ετών.

Σε αυτό το... κύμα κινείται, παρασύρεται υψηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που η απόδοση του 2ετούς και 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch αναλύει ποιες είναι οι αντοχές των τραπεζών στα stress tests. Είναι προφανές πως οι traders επιχειρούν να αποτιμήσουν, να προεξοφλήσουν τα επόμενα βήματα στην πορεία της οικονομίας προς την κανονικότητα, που σε πρώτη φάση σηματοδοτείται κυρίως από την έκδοση του νέου ομολόγου. Αυτά στον απόηχο της βαθμολόγησης από τη Standard & Poor's, το χθεσινό Eurogroup, θυμίζοντας πως ο οίκος Fitch είναι αυτός που ακολουθεί τον επόμενο μήνα (στις 20 Φεβρουαρίου) στη βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Στις παρυφές των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ενισχυμένος κατά 7,92% από την αρχή του έτους, στις 981 ο Δείκτης Τραπεζών, έχοντας «τρέξει» ένα 12% στο ίδιο διάστημα. Με σημαντική απόδοση και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Το 37% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στον τίτλο της Alpha Bank.

Αφαιρούμενων των πακέτων που έχουν γίνει (κυρίως στα 8,1 εκατ. στη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα, στο 1,3 στη μετοχή του Μυτιληναίου, στις 628 χιλιάδες ευρώ στην Jumbo), η καθαρή αξία διαμορφώνεται στα 54 εκατ. ευρώ, αναλογικά αρκετά πάνω από τη χθεσινή συνεδρίαση και σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί και της εισροής νέων κεφαλαίων/καινούργιων traders στην αγορά.

Συνεχίζει σε νέα υψηλά η μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,57 ευρώ, ενισχύονται ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ κ.α., με μόλις 4 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε αρνητικό έδαφος. ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil και Jumbo.

Σταθερή η κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με μεγαλύτερη απόδοση (από τον FT Mid Cap) για ΟΛΘ, J&P Αβαξ, Attica Bank, Νηρέα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ και MIG.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v