Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η S&P έστειλε το ΧΑ σε υψηλό 34 μηνών!

Ακάθεκτη συνέχισε η εγχώρια αγορά κατακτώντας μια ακόμα κορυφή. Η ανάγνωση της έκθεσης της S&P για τον τραπεζικό κλάδο και οι βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΛΠ, και Τέρνα Ενεργειακή. Η εικόνα στα ομόλογα και οι μετοχές με ενδιαφέρον.

Πώς η S&P έστειλε το ΧΑ σε υψηλό 34 μηνών!

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε επιφυλακτικά αλλά σχετικά γρήγορα οι αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο και με την βοήθεια των επιλεκτικών τοποθετήσεων σε μη Τραπεζικά blue chips, ο Γενικός Δείκτης έφθασε να διεκδικεί και να πετυχαίνει κλείσιμο υψηλότερα από τις 858,08 μονάδες (κλείσιμο 17/7/2017), που σηματοδοτεί νέα υψηλά 34 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/3/2015 (861,24 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Standard and Poor's.

O Οίκος αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα το Ελληνικό αξιόχρεο σε "Β" από "Β-" ενώ διατηρεί θετικό outlook στην αξιολόγηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών, είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων, είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης. Σε σχέση με τις Τράπεζες, επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος στην Ελλάδα.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται από την Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου.

Η αναβάθμιση από την S&P κατά μία βαθμίδα, ασφαλώς και δεν δικαίωσε όσους πόνταραν σε κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ξεκινήσει με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών μέχρι τις 929,87 μονάδες (-1,35%).

Από εκεί και πέρα, τα "ηνία" της Αγοράς ανέλαβαν οι ψυχραιμότεροι, οι οποίοι "πάτησαν" στην εκτίμηση της S&P, πως "δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος στην Ελλάδα" και αυτό γύρισε το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε θετικό πρόσημο, με την ανοδική αντίδραση να οδηγεί η μετοχή της Πειραιώς (+8,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που ήταν και ο Τραπεζικός τίτλος με την επιφυλακτικότερη συμπεριφορά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 960,87 μονάδες (+1,94%), στις 17.00 βρέθηκε στις 957,16 (+1,54%)) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και στις 962,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,06%.

Όσο ο Τραπεζικός δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων, παραμένει σε ισχύ το σενάριο δοκιμασίας της επόμενη αντίστασης στις 982 μονάδες, ενώ αν οι αγοραστές συνεχίσουν να "δηλώνουν παρόντες", οι επόμενες αντιστάσεις ορίζονται για την Alpha Bank στα 2,03, - 2,09 και 2,23 ευρώ, για την Εθνική στα 0,359 και 0,366 ευρώ, για την Eurobank στα 0,924 - 0,94 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,93 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "κόντρα στην τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) κινούνται τα στεγαστικά δάνεια, στα οποία το πρώτο εννεάμηνο του 2017 προστέθηκαν 600 εκατ. ευρώ NPEs, αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το τέλος του 2016. Η αρρυθμία που παρουσιάζει το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών Τραπεζών οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος να συστήσει στο Σύστημα για πρώτη φορά την ανάγκη πώλησης και μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Όσον αφορά το επιχείρημα των Τραπεζών ότι η ζημιά από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πλήξει έτι περαιτέρω τα κεφάλαιά τους, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι 'σε κάθε περίπτωση, οι Τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο επιθετική πολιτική πώλησης, ή μεταβίβασης, αναγνωρίζοντας τις ζημίες" (!)

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας. "την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα υλοποιηθεί η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου (covered bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', τα μηνύματα από τους Επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ενισχύουν την εκτίμηση πως το επιτόκιο του ομολόγου θα κινηθεί κάτω του 3%”.

"Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τιμολογηθεί η κατά μία μονάδα αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την S&P. Η συνεδρίαση του Eurogroup προσδοκάται να υιοθετήσει την θετική εισήγηση του EWG της Παρασκευής, σε σχέση με την έγκριση της 3ης αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας. Ακόμη, η Τράπεζα Ελλάδος που έχει καταγράψει ήδη νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων, θα δημοσιοποιήσει τα ετήσια αποτελέσματά της" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εσωτερικού ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "σε τυπική διαδικασία, ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η πρώτη υπό την προεδρία του Μάριο Σεντένο. Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, αλλά όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένονται εκπλήξεις. Αν η συζήτηση επεκταθεί στην τέταρτη αξιολόγηση, στην οποία θα κριθούν το πλαίσιο της εποπτείας της επόμενης ημέρας, σε συνδυασμό με τις νέες δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει".

Μικτά ήταν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τις κοντινές λήξεις (στο 1,33% η απόδοση του 2ετους) και οριακή ενίσχυση των αποδόσεων για τις μακρινές (3,85% το 10ετες).

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την επικρατούσα θετική ψυχολογία, αλλά και τονίζοντας ότι "για να κινηθεί η Αγορά σημαντικά ψηλότερα, χρειάζεται σταδιακή και συνεχής αύξηση των συναλλαγών".

Όλα τα παραπάνω τίθενται υπό επανεξέταση, αν συνεχιστεί το "shutdown" στις ΗΠΑ και αυτό αρχίσει να επηρεάζει τις Διεθνείς Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπως προαναφέρθηκε, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και οι τελικές δημοπρασίες, έδωσαν τις επιπλέον βοήθειες προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 34 μηνών.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Viohalco (+2,11%), επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά 35 μηνών. Με βάση τα τρέχοντα, τεχνικά, δεδομένα, σαν επόμενοι στόχοι δείχνουν το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 4,36 ευρώ. Το "longstop" ανέβηκε στα 3,65 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο του "market test" κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,35%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείνοντας πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2,43 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,53 - 2,56 και 2,75 - 2,80 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή (+3,08%). Κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, θα σηματοδοτήσει νέα υψηλά 8ετιας (!)

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ (επισημάνθηκε εγκαίρως από την στήλη), έφερε "αντανακλαστική αντίδραση" και στον ΟΛΠ (+4,52%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Η μετοχή πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17,00 ευρώ, που είναι υψηλά 40 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 18,65 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ εμφανίζονται και "φρέσκες ιδέες" που "εξαργυρώνονται" με νέους πρωταγωνιστές στο ταμπλώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανακόπτουν την ανοδική τους πορεία τίτλοι που έχουν ξεκινήσει την "βόρεια" κίνησή τους, πολύ νωρίτερα.

Έτσι, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+1,62%), Cenergy (+3,29%) και Κρι Κρι (+2,98%), με τις πληροφορίες, για τον τρίτο τίτλο, να αναφέρονται σε "διανομή χαρτιών" σε εγχώριους Θεσμικούς. Το ημερήσιο "long stop" στα 3,16 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Pasal (+10,20%) και Βιοτέρ (+14,49%), όμως και στις δύο περιπτώσεις είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ τουλάχιστον "άτσαλη" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή διόρθωση στον Κέκροπα (-8,26%), ενόψει του αποφασιστικού Δικαστηρίου στις 24 τρέχοντος μήνα.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά Πλαίσιο (+1,54%, με το ημερήσιο "longstop" να έχει ανέβει στα 4,14 ευρώ) και Intralot (+2,26%), εμφάνιση αγοραστών σε CPI (+2,33%), CENTRIC (+5,13%) και ΕΛΒΕ (+7,69%), η Nexans (+9,23%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, ενώ ο Ελλάκτωρας (+5,79%) έδωσε ανοδική αντίδραση μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Χρειάζεται μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών για να κινηθεί ψηλότερα ο Περσέας (0%), όμως το συνεχιζόμενο "bid" στο limit up προϊδεάζει για το τι θα συμβεί μόλις αυξηθούν οι συναλλαγές, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο ΟΛΘ (+4,32%) κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας και πάνω στο ψυχολογικό όριο των 29,00 ευρώ. Το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 41 μηνών, με τις αμέσως επόμενες, κοντινές, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 29,80 και 31,40 ευρώ.

Νεότερη, τεχνική, βελτίωση στα διαγράμματα των βασικών δεικτών, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,93%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, υπερκεράστηκε η κοντινή αντίσταση στις 2195 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 2232 και 2260 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2400 μονάδες (!) Το 2140 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να φέρει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2115 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" παραμένει στις 2059 μονάδες, με πιθανότητες να ανέβει υψηλότερα τις επόμενες μέρες.

Για τον Γενικό Δείκτη, πάρα πολλά θα κριθούν από την υπέρβαση των 860 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 874 μονάδες. Το 830 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη διόρθωση προς τις 810 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" στις 792 μονάδες με την πιθανότητα να ανέβει αισθητά υψηλότερα τις επόμενες μέρες να είναι μεγάλη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η s&p αναβάθμισε σε 'B' το αξιόχρεο του Ελληνικού χρέους, δείχνοντας εμπιστοσύνη και κάνοντας συντηρητική κίνηση, μιας και περιμένει να δει τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα χρέος, αλλά και το πώς θα πάνε οι Ελληνικές Τράπεζες στα 'τεστ αντοχής" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2018 - 2021 είναι της τάξεως του 2,4%, κατά μέσο όρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2002. Σχολιάζει ότι το πολιτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εικάζει ότι προς το τέλος του προγράμματος οι Πιστωτές, αναγκαστικά, θα αποφασίσουν μείωση χρέους. Η πρόβλεψη της σε σχέση με τις τράπεζες είναι ότι δεν θα χρειαστούν στην παρούσα νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Από την άλλη βλέπουμε επιχειρηματικές εξελίξεις, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια. Ο κλάδος της Υγείας είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον για τις πολλές εταιρείες στον κλάδο. Από την άλλη περιμένουμε τις εξελίξεις σε σχέση με τις θέσεις του Τραπεζικού κλάδου σε εταιρίες που ελέγχουν λόγω δανείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος των Ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο επόμενος κλάδος που έχει ενδιαφέρον είναι αυτός της Ενέργειας με τον Ελλάκτωρα να συνεχίζει την πώληση συμμετοχών του, όπως αυτή του Καζίνο της Πάρνηθας (Intralot) και την πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρείας του, τον Άνεμο.

Ο όμιλος Viohalco συνεχίζει να εκπλήσσει με την μεγάλη αναδιάρθρωση, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζει, ειδικά στον κλάδο του Αλουμινίου μιας και στόχο έχει τον διπλασιασμό της παραγωγής τα επόμενα δυο χρόνια.

Πλέον βλέπουμε σε συγκεκριμένους τίτλους ενδιαφέρον από Θεσμικούς με την αρχή να κάνει ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ με placement που έγινε στην συνεδρίαση της Παρασκευής της τάξεως των 12 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Η κίνηση της Αγοράς θυμίζει το 2014, με την διαφορά ότι πλέον το πολιτικό ρίσκο έχει απομακρυνθεί, ακόμα και αν αποφασιστούν εκλογές, η Αγορά μπορεί να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά, ενώ αυξάνονται και οι επενδυτές που συμμετέχουν στην αγορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται μιας και όπως είναι λογικό, η Αγορά μπορεί να δοκιμάσει και διόρθωση μετά από το σημαντικό ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια ανεύρεσης υψηλών δεν έχει νόημα, μιας και το μόνο αποτέλεσμα είναι να χάνει κάποιος την τάση και τις αποδόσεις.

"Τα 'stop', ή η διαχείριση θέσης, είναι ότι καλύτερο για να μπορέσει κάποιος να πάρει την απόδοση που η Αγορά προσφέρει απλόχερα και γρήγορα μετά από καιρό" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτης συνεδρίασης της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,81%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Κορεάτη Kospi (-0,72%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "το σχέδιο για μια νέα κατηγορία ασφαλών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, θα δημοσιευτεί πολύ σύντομα, μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση", δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Η έκθεση, την οποία έχει παραγγείλει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα περιλαμβάνει μια πρόταση για την τιτλοποίηση Κρατικού χρέους, από τα 19 Κράτη Μέλη, σε ένα χρεόγραφο που θα μπορεί να αντέχει την χρεοκοπία ενός, ή παραπάνω Χωρών, χωρίς να προκαλεί μετάσταση. Η πρωτοβουλία για ένα Ευρωπαϊκό ασφαλές ομόλογο ξεκίνησε το 2016, ως ένα μέσο για να αποφευχθεί μια επανάληψη της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Σημαντική αναβάθμιση κέρδισε η Ισπανία από τον Οίκο Fitch, που βαθμολογεί, πλέον, τη χώρα με "Α-" (με σταθερό outlook) από "ΒΒΒ+" χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τον περιορισμένο αντίκτυπο από την κρίση στην Καταλονία. Η βαθμολογία της Fitch έφερε τη Χώρα μια βαθμίδα υψηλότερα από την αντίστοιχη της S&P (BBB+) και δυο πάνω από την Moody's (Baa2).

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, είναι γεγονός η πρώτη παύση λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Κράτους από τον Οκτώβριο 2013. Η Γερουσία προγραμματίζει να διεξαγάγει μια ψηφοφορία σήμερα στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) επί ενός μέτρου που θα εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ως την 8η Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει σε χιλιάδες υπαλλήλους του Ομοσπονδιακού Κράτους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε υψηλότερα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2018 και το 2019, λέγοντας πως η αναθεώρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Τραμπ. Η Παγκόσμια Οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με 3,9% το 2018 και το 2019, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,7%.

Αναλυτικά, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με 2,7% το 2018, αντί για 2,3% που αναμενόταν προηγουμένως.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2018 αναβαθμίστηκε στο 6,6%.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2018, αντί για 1,9% που ανέμενε στο προηγούμενο "World Economic Outlook".

Επιστροφή στο ΧΑ

Κατά 4,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το Δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 313,5 δισ. ευρώ, από 309,13 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 310,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

"Καταλύτη για την επαναξιολόγηση της μετοχής του ΟΤΕ θεωρεί η Goldman Sachs την νέα πολιτική επιστροφών κεφαλαίων στους μετόχους", όπως αναφέρει σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 13,9 ευρώ (από 12,7 ευρώ) και διατηρεί σύσταση "buy".

Ο Οίκος περιμένει υψηλή μονοψήφια συνολική απόδοση για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα, ακόμη και χωρίς διανομές έκτακτων μερισμάτων και περιμένει περαιτέρω υπεραπόδοση της μετοχής το επόμενο διάστημα.

Πτωτικά ρίσκα για τη μετοχή, σύμφωνα με τον Οίκο, είναι τυχόν επιδείνωση του μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, μια απογοήτευση για το μέρισμα και ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος ανταγωνισμού στη Ρουμανία.

Τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο σημερινό Eurogroup σχολιάζει η Citi. Ο Αμερικανικός Οίκος αναφέρει ότι, "όπως αναμενόταν, η τρίτη αξιολόγηση αποδείχθηκε μία από τις πιο ομαλές στην οκταετή περίοδο των μνημονίων για την Ελλάδα. Η τελευταία εξέλιξη ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Επενδυτών, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει ότι έχει επανακτήσει την πρόσβαση στις Αγορές, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο".

Με τιμή - στόχο τα 14,3 ευρώ και τη σύσταση "outperform" ξεκινά εκ νέου την κάλυψη του ΟΤΕ η Alpha Finance. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο Οργανισμός θα δημιουργήσει εύρωστες ταμειακές ροές την περίοδο 2018 - 2021, δεδομένο που θα οδηγήσει σε αυξημένα μερίσματα. ή επιστροφές κεφαλαίου.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι η μέση ετήσια αύξηση των EBITDA του Ομίλου την περίοδο έως το 2021 θα ανέλθει στο 1%. Σύμφωνα με την Alpha Finance, το μέρισμα του ΟΤΕ για τη χρήση του 2017 θα ανέλθει στα 0,34 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, υποχωρώντας μέχρι τις 844,64 μονάδες (-0,34%), όμως η αντίδραση των αγοραστών τον γύρισε σε θετικό πρόσημο, ωθώντας τον μέχρι τις 859,34 μονάδες (+1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 857,17 (+1,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 77,1 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΚΡΙ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.963 συμβόλαια).

Στα 11.921 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 11.048 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.755, 2.627 για τον Φεβρουάριο και 128 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.206,25) κινήθηκε μεταξύ 2.177,25 και 2.212,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Τέρνα Ενεργειακή, 27.885 ΟΠΑΠ, 11.252 Jumbo, 5.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.625), Εθνική (18.844), MIG (2.662), Alpha Bank (7.691), Πειραιώς (7.690), ΔΕΗ (1.799), Μυτιληναίο (226), Intralot (1.128), Ελλάκτωρα (380), Viohalco (322), Cenergy (110), ΑΔΜΗΕ (246), ΟΤΕ (396), Τέρνα Ενεργειακή (723), ΓΕΚ (184), Τρ. Αττικής (243), Ελ. Πετρέλαια (152).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 83.645, Eurobank 55.259, Εθνική 133.013, Alpha Bank 34.557, Viohalco 11.058, Τρ. Αττικής 13.155, Intralot 17.024, ΔΕΗ 10.479 και Πειραιώς 21.751.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.843.728 τεμ., (από 9.591.174 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.851.445 τεμ. (116.356.492), Πειραιώς 9.194.680 τεμ. (9.183.680), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 21.141.049 τεμ. (21.044.419), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v