Καθαρά ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που ήλθε σαν αντίδραση μετά τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τις τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις.
Στα κυριότερα χαρακτηριστικά, η κίνηση τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο, η αύξηση του τζίρου με την βοήθεια και των προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθώς πέρασε το placement της Τέρνα Ενεργειακή στην τιμή των 4,35 ευρώ και η προσπάθεια αναζήτησης νέων θετικών πρωταγωνιστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Όλα τα παραπάνω, σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε και από την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, όμως αυτό δεν έδειξε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις ημερήσιες διαθέσεις των ενεργών χαρτοφυλακίων.
Θα μπορούσε, κάλλιστα, να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε μέσα "πολύ ΟΤΕ", μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού για αυξημένη μερισματική πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "θετικό σήμα τόσο για τους μετόχους του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ΤΑΙΠΕΔ που επιδιώκει να πωλήσει το 5%, αλλά και στην Οικονομία έδωσε η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να αυξήσει σημαντικά το μέρισμα που θα διανείμει φέτος. Από τη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου προκύπτει πως το μέρισμα, που θα ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου στις 22 Φεβρουαρίου, θα κινείται κοντά στα 170 εκατ. ευρώ. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική αμοιβών των Μετόχων θα ανέλθει περίπου σε €260 εκατ., έχοντας ενσωματώσει τις πληρωμές για εξαγορά φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες".
Θετική για τη μετοχή, χαρακτήρισε η Wood & Company την απόφαση του ΟΤΕ να ακολουθήσει μια πολιτική αμοιβών προς τους Μετόχους. Τονίζει ότι η διοίκηση του Οργανισμού διαθέτει πλέον μια ευρύτητα επιλογών για τον τρόπο που θα διαθέσει τα ποσά που θα μοιραστούν στους Μετόχους. Ο Διεθνής Οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 10,7 ευρώ και τη σύσταση "hold" για τη μετοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (+4,77%) ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με "Α.Μ.Ε.Μ." (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και την ολοκλήρωσε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ.
Το σημερινό κλείσιμο του ΟΤΕ σηματοδοτεί νέα υψηλά 43 μηνών και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, σαν επόμενος στόχος δείχνουν τα 13,20 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 11,74 και η αμέσως επόμενη στα 11,34 ευρώ που είναι και το ημερήσιο "stop long".
Με θετική διάθεση αποτίμησαν την σημερινή προσπάθεια αντίδρασης της Αγοράς, οι περισσότεροι από τους αναλυτές, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από τον βραδινό "χρησμό" της S&P (υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με "B-" και θετική προοπτική, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα έχει προεξοφληθεί πλήρως από την τελευταία κίνηση της Αγοράς) και από τις αποφάσεις του επερχόμενου Eurogroup της Δευτέρα 22/1.
Στα επιμέρους, ίσως η επόμενη εβδομάδα έχει περισσότερη "ορατότητα" όσον αφορά την προσπάθεια πώλησης των Νηρέα (+1,11%) και Σελόντα (-0,44%), ενώ την Τετάρτη 24/1 είναι το αποφασιστικό δικαστήριο για τον Κέκροπα (-0,91%).
"Συνεδρίαση σε αναμονή της ανακοίνωσης της S&P αργά το βράδυ και της πιθανής αναβάθμισης της Ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας είναι η σημερινή, ενώ έχουμε και λήξη Παραγώγων. Μένει να αποδειχθεί αν οι 835 μονάδες αποτελέσουν τη βάση του Γενικού Δείκτη για συνέχιση στην ανοδική του κίνηση, ή όχι" ανάφερε στις πρωινές εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Το πιθανότερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη, τις επόμενες ημέρες, είναι η ταλάντωση στο εύρος των 870 - 810 μονάδων. Μόνο αν υπάρξει θετική έκπληξη, ήτοι αναβάθμιση πάνω από μία βαθμίδα, από τον Οίκο S&P μπορεί να κινηθούμε προς το άνω εύρος των 870 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ίσως πιθανότερο να συνεχιστεί η μικρή διόρθωση της Αγοράς ακόμα και μέχρι την κρίσιμη περιοχή των 810 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, για πολλοστή συνεδρίαση, τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 923,81 (-0,02%) και 954,61 μονάδων (+3,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 945,5 (+2,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 942,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.
Τεχνικά η επιστροφή του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 939 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 982 μονάδες, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί αξιοπρόσεκτες πιέσεις.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+2,27%) κινήθηκε μεταξύ 1,935 (-0,26%) και 2,01 ευρώ (+3,61%), της Εθνικής (+0,59%) μεταξύ 0,339 (-0,18%) και 0,348 (+2,47%), της Eurobank (+3,47%) μεταξύ 0,83 (-0,60%) και 0,8705 ευρώ (+4,25%) και της Πειραιώς (+1,82%) μεταξύ 3,274 (-0,79%) και 3,456 ευρώ (+4,73%).
Αν η σημερινή αντίδραση δεν ήταν διάλειμμα στην πτωτική κίνηση και οι αγοραστές επιμείνουν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι επόμενες αντιστάσεις ορίζονται για την Alpha Bank στα 2,03, - 2,09 και 2,23 ευρώ, για την Εθνική στα 0,344, 0,359 και 0,366 ευρώ, για την Eurobank στα 0,924 - 0,94 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,43 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ρυθμισμένα δάνεια ύψους 11,2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 51,1 δισ. ευρώ που έχουν μπει κατά τη διάρκειά τους σε ρύθμιση, 'ξανακοκκινίζουν' και βρίσκονται σύμφωνα με την ΤτΕ σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος των Δανειοληπτών, όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη προοπτική εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.".
Εν τω μεταξύ, στις Barclays, Citi, Commerzbank, J.P. Morgan και NatWest Markets ανέθεσε η Alpha Bank να διοργανώσουν συναντήσεις με Θεσμικούς Επενδυτές ανά την Ευρώπη, προκειμένου να προωθηθεί έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα.
Πιστοληπτική αξιολόγηση "Β3" στα καλυμμένα ομόλογα που αναμένεται να εκδώσει η ΑΛΦΑ δίνει η Moody's σε έκθεσή της. Η Moody's σημειώνει ότι "το 'ταβάνι' αξιολόγησης της Χώρας στο 'Β3' περιορίζει και το rating των τίτλων στα αντίστοιχα επίπεδα".
Πιστοληπτική αξιολόγηση "Β" με θετικό outlook στα καλυμμένα ομόλογα που αναμένεται να εκδώσει η ΑΛΦΑ δίνει η Fitch σε έκθεσή της. Η Fitch σημειώνει ότι "το 'ταβάνι' αξιολόγησης της Χώρας στο 'Β' περιορίζει και το rating των τίτλων στα αντίστοιχα επίπεδα".
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και πλην του ΟΤΕ, δεν ήταν λίγοι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που έδωσαν αποφασιστικές βοήθειες στην επιχείρηση αντίδρασης των βασικών δεικτών του Χ.Α.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,62%), αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 4,925 ευρώ (+3,36%). Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική για την βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει η αντίσταση στα 4,99 ευρώ.
Αλλάζει πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,62%). Σε αυτή την περίπτωση, προσοχή χρειάζονται τα όρια της ζώνης 8,15 - 8,30, καθώς η διάσπαση ενός των δύο άκρων μπορεί να σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.
Όπως προαναφέρθηκε, κατά την σημερινή συνεδρίαση έλαβε χώρα το placement της Τέρνα Ενεργειακή.
Ο τίτλος ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 4,54 ευρώ (-1,84%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 4,71 ευρώ (+1,84%) και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Τα 4,86 ευρώ είναι το "stop" στο ημερήσιο "short", με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Κοντινή στήριξη στα 4,60 ευρώ.
Αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων η μετοχή της ΕΧΑΕ (+3,16%), ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς ευνοείται αν διατηρηθούν οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Προσοχή στην ζώνη αντίστασης 5,54 - 5,65, καθώς ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.
Από εκεί και πέρα συνεχίστηκαν και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς, οι εισροές στα Αμοιβαία Μετοχικά Κεφάλαια εσωτερικού, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec. έφθασαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στα 7,6 εκατ. ανεβάζοντας τις εισροές από την αρχή του έτους στα 14,5 εκατ. ευρώ (!)
Η επιστροφή των traders στον Τραπεζικό κλάδο, δεν ανέκοψε το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου αναζητούνται τα "νέα πουλέν", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν την αναρρίχησή τους μετοχές που διαθέτουν πιο "εύφλεκτα αντανακλαστικά".
Έτσι, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+4,82%), σε νέα υψηλά 17ετιας οι Quest (+4,48%) και Καράτζη (+0,79% και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΚΤΕΡ (+5,19%), Reds (+1,15%), Intralot (+3,91%).
Στην περίπτωση της τελευταίας σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,39 ευρώ, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ο τίτλος, τεχνικά, θα έχει αλλάξει επίπεδο.
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορδέλλου (+0,82%), ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Pasal (+18,55%), με "ανοιχτές" εντολές αγοράς επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντερτέκ (+4,62%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Έλτον (3,37%), ενώ η τελευταία επιχειρηματική είδηση επέστρεψε στον Ικτίνο (+2,40%) να συνεχίσει ανοδικά μετρώντας τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.
Επιστροφή αγοραστών και για την Cenergy (+1,33%), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις η BRIQ (+6,99%), η Εβροφάρμα (+7,89%) και τα Πλ. Κρήτης (+4,84%) που δείχνουν να επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα πολυετή υψηλά, ενώ το σημερινό +12,15% του Δρομέα ήταν αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς.
Λίγο ψηλότερα, από τις 3/1 έχει να "δει" αρνητικό πρόσημο η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+2,33%), ενώ ο ΟΛΘ (+6,92%) πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 27 ευρώ, που είναι και υψηλό 40 μηνών.
Ο τίτλος του Λιμανιού Θεσσαλονίκης θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αν συνεχίσει ανοδικά, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 28,50, 29,80 και 31,40 ευρώ.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή ανοδική αντίδραση έδιωξε κάποια από τα "σύννεφα" που είχαν αρχίσει να συσσωρεύουν οι προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Θεωρείται θετική ένδειξη ότι ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε, με κλείσιμο, υψηλότερα των 841 μονάδων, όμως έχει πάντα μπροστά του την δύσκολη ζώνη 858 - 860. Το ημερήσιο "stop long" στις 831 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,12%), οι επόμενες αντιστάσεις στις 2186, 2194 και 2200 μονάδες και το "stop long" στις 2141 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 0,42% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 3,12%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,5% και διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,63% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 7,58%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
"Με τις 858 μονάδες να αποτελούν το στόχο που θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της ανόδου, το Χρηματιστήριο έκανε βραχύβια διόρθωση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος. Μέχρι στιγμής, η διόρθωση δεν απείλησε σημαντικές στηρίξεις όπως αυτή στις 818 μονάδες, οπότε είναι εύκολα αναστρέψιμη.
Κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, λάβαμε ορισμένα σημαντικά μηνύματα. Οι μη Τραπεζικές μετοχές, που όλο αυτό το διάστημα συντηρούν την άνοδο, ξαφνικά σταμάτησαν. Οι Τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν απότομα, αλλά χωρίς να πανικοβάλλουν τους μετόχους. Το σημαντικότερο όμως, έγινε διάχυση τζίρου στις πιο μικρές και συνεπώς πιο περιφερειακές μετοχές, δίνοντας δυσθεώρητα κέρδη σε όσους τις έχουν εμπιστευτεί.
Το Χρηματιστήριο βασίζεται σε λίγες μετοχές που έχουν δώσει τα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Οι Τραπεζικές μετοχές ακόμη δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και οι κινήσεις τους είναι πολύ απότομες. Όμως φαίνεται να γίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κλάδους της Οικονομίας, που ήταν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεγάλο διάστημα, αν και πολλοί λένε ότι αυτό σημαίνει το τέλος της ανόδου.
Μπροστά μας έχουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους Διεθνείς οίκους. Τη Δευτέρα έχουμε Eurogroup για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε ομολογιακή έκδοση, για να αρχίσουμε να εντυπωσιάζουμε τις Αγορές και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο "μαξιλάρι" για το Καλοκαίρι. Ακόμα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.
Αν δεν έχουμε πάλι "πολιτικές αστοχίες" η άνοδος θα συνεχιστεί. Δυστυχώς στα επίπεδα που βρισκόμαστε, αυτό πρέπει να γίνει σύντομα.
"Συνέχιση της διόρθωσης, ή ακόμη και παραμονή στα παρόντα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα μας επαναφέρει στο πτωτικό κανάλι που μας ταλανίζει τα τελευταία πολλά χρόνια" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
"Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να κρατηθεί πάνω από το βραχυχρόνιο 'μαξιλάρι' στήριξης των 830 με 820 μονάδων και πλησίον της σημαντικής περιοχής των 855 με 860 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. Κίνηση και τμήση προς κάθε κατεύθυνση, θα χρειαστεί επιβεβαίωση τόσο από τη δυναμική, όσο και από το καθαρό τζίρο συναλλαγών.
Έτσι εάν ο Γενικός Δείκτης "αρπάξει" ανοδικά την αντίσταση των 860 μονάδων, θα πάρει ενέργεια για να "περπατήσει" έως το κατώφλι του μεσοπρόθεσμου επίπεδου των 880 μονάδων. Αντιθέτως αποτύπωση ενός ημερήσιου κλεισίματος κάτω από τις 820 μονάδες, θα "αναψοκοκκινίσει" το ταμπλώ, ανοίγοντας δίοδο για το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
Μέχρι την εκδήλωση, όμως, της όποιας κίνησης, οι ενεργοί επενδυτές θα βρίσκονται στην αμφιβολία της αποκομιδής, ή μη των κερδών της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
Σχεδόν 11 συνεδριάσεις πάνε να ολοκληρωθούν, που ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συσσωρεύει με συνεχόμενες επικαλύψεις στα ημερήσια candlesticks, δίνοντας έτσι παραπλανητικά βραχυχρόνια σήματα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Διαγραμματικά πάντως και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, πόντους παίρνει το σενάριο αντιπαράθεσης με τις 2200 μονάδες, με πιθανή διάσπαση και κίνηση προς το ψηλό 30 μηνών, στις 2240 μονάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την αντίσταση των 2240 μονάδων, το επόμενο επίπεδο εντοπίζεται στις 2454 μονάδες, στη τιμή δηλαδή εκείνη, που είχε κλείσει την αποφράδα ημέρα, όπου οδήγησε στα "capital controls" και στο ανιστόρητο κλείσιμο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Στη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Νοεμβρίου, στις 912 μονάδες περίπου, σταμάτησε η βραχυχρόνια κατάβαση του Τραπεζικού δείκτη, αρνούμενος έτσι να συνεχίσει τη πτωτική πορεία προς τη ζώνη στήριξης των 900 με 885 μονάδων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "επιτυχής επαναφορά του Τραπεζικού δείκτη άνω των 955 μονάδων και σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, θα ανοίξει εκ νέου την 'όρεξη' των 'Bulls' για να κινηθούν ανοδικά προς το σημείο ορόσημο των 1000 μονάδων".
-Μάνος Χατζηδάκης
"Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν μέρος των πολύ ικανοποιητικών κερδών που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Σημείο αναφοράς είναι και παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνεχίζει να κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα είτε προς την θετική, είτε προς την αρνητική κατεύθυνση.
Η αποψινή ανακοίνωση της S&P αναμένεται να δώσει εκ νέου λόγους τιμολόγησης προσδοκιών στην Ελληνική Αγορά, ειδικά αν υπάρξει βελτίωση του αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες.
Εκτός από τις δυνητικές αναβαθμίσεις, οι Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται η ΕΚΤ να δώσει στην δημοσιότητα τις παραμέτρους των "τεστ αντοχής". Όλα τα παραπάνω συνιστούν νέες "ενέσεις" εμπιστοσύνης, ξεκαθαρίζουν το τοπίο από αβεβαιότητες και δημιουργούν προϋποθέσεις θετικής τιμολόγησης μετοχών και ομολόγων.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σημάδια "κόπωσης" τάσης και τζίρου στα επίπεδα των 850 μονάδων και ως εκ τούτου η υποχώρηση του προς την περιοχή των 830 μονάδων ήρθε σε δύο χρόνους, αλλά οι διορθώσεις ήταν ρηχές και σε καμιά περίπτωση ανησυχητικές για την συνέχεια.
Οι αγοραστές έκαναν διαχείριση της διόρθωσης, εκτονώνοντας τις επιμέρους υπερβολές, φροντίζοντας το διάγραμμα να αποκτήσει εκ νέου ανοδικό περιθώριο στους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον διαπραγματεύονται κάτω από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση των 860 μονάδων έδειξε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο "σθένος" και συμμετοχή, αφού στο πρόσφατο παρελθόν οι ζώνες αυτές αντιστοιχούσαν σε μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους 80 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά, η ως τώρα δομή της ανόδου έχει συνέπεια, η στάση που έγινε είναι σημάδι υγιούς διόρθωσης και η τάση μπορεί να ξαναδοκιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα τα υψηλά των 52 εβδομάδων, έχοντας "πληρώσει" τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
Το Eurogroup στο οποίο αναμένεται η Ελλάδα να πάρει το "οκ" για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1). H ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον λόγω της επικείμενης έκδοσης της Ελληνικής 7ετίας, μια ομολογιακή έκδοση η οποία θα αποτελέσει ισχυρό δείγμα γραφής αφού δεν συμμετέχουν άλλα ανταλλάξιμα Ελληνικά ομόλογα. Επίσης κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα η έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου από την Alpha Bank. Οι μέτοχοι του Ιασώ προσκαλούνται την ερχόμενη Δευτέρα σε έκτακτη γ.σ. η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με την πώληση του Ιασώ General στο CVC fund.
Επίσης τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και οι ημερομηνίες αποκοπής και είσπραξής του μερίσματος. Πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μοιράσει 0,672 ευρώ ανά μετοχή, και η αποκοπή είχε γίνει στις 9 Μαρτίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα 345 εταιρίες στις ΗΠΑ θα ενημερώσουν την Επενδυτική Κοινότητα για τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου.
"Στις κυριότερες από αυτές: 22/1 Charles Schwab Corp, 23/1 Johnson & Johnson, Mattel Inc, Navios Maritime, Procter & Gamble, Verizon Communications 24/1Abbott Laboratories, Ford Motor, General Electric 25/1 3M, Bancorp, Caterpillar, Colgate-Palmolive, GasLog Partners και Intel" επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,15%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,71%).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ασία, τα στεγαστικά δάνεια στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20,9% σε σχέση με πέρυσι, στα $5,03 τρισ., στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Reuters, ο ρυθμός ανάπτυξής τους το 2017 ήταν κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από αυτόν του 2016. Τα εκκρεμή στεγαστικά στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 22,2% στα 21,9 τρισ. γιουάν, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου κι έστειλε το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο. Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ εκπνέει το Σαββατοκύριακο και η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το "shutdown", δηλαδή την αναστολή λειτουργίας Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως αξίωσε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους Δημοκρατικούς.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε αναπάντεχα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σε χαμηλό έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου υποχώρησε στις 94,4 μονάδες, από 95,9 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 97 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Την διαγραφή της Guardian Trust ΑΕΠΕΥ από Μέλος διαπραγμάτευσης των Αγορών Αξιών και Παραγώγων του Χ.Α. ενέκρινε η Επιτροπή Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών.
Στα 5,9 ευρώ, από 6,2 πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Alpha Finance, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή.
Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πως οι μετοχές της εισηγμένης έχουν καταγράψει άνοδο της τάξεως του 28% τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα εκτιμά ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο θα υποχωρήσει το διάστημα 2018 - 2020.
Για το 2017 προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 4 εκατ. και τα έσοδα στα 30 εκατ. ευρώ.
Σε υποβάθμιση της σύστασης για τα Ελ. Πετρέλαια σε “neutral” από “buy” και μείωση της τιμής - στόχου στα 8 ευρώ ανά μετοχή, από 8,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η UBS με έκθεσή της, ενώ σε ξεχωριστή της έκθεση χαρακτηρίζει την Motor Oil μεταξύ των προτιμώμενων μετοχών της από τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, διατηρώντας τη σύσταση “buy”, αλλά μειώνοντας την τιμή - στόχο στα 21 ευρώ, από 22 ευρώ προηγουμένως.
Σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ, η UBS αναφέρει πως προχώρησε στην υποβάθμιση της σύστασης καθώς το προφίλ ρίσκου/ανταμοιβής δεν φαίνεται πλέον αρκετά ελκυστικό. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ τα περιθώρια διύλισης πιέζονται περισσότερο απ’ όσο αναμένονταν λόγω του ράλι των τιμών του Πετρελαίου. Η UBS προχώρησε επίσης σε μείωση της πρόβλεψής της για τα EBITDA του 2018 κατά 7%. Σημειώνει πως η μερισματική απόδοση είναι πλέον λίγο χαμηλότερη του μέσου όρου του κλάδου, τόσο για τις εταιρείες διύλισης όσο και για τον ευρύτερο Ενεργειακό κλάδο, με ένα προφίλ υψηλότερου ρίσκου. Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ανάκαμψη στα περιθώρια αργότερα φέτος.
Εκτιμά πως τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν τελικό μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας το συνολικό μέρισμα για το 2017 στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή (έναντι των 0,34 ευρώ που αναμένει η Αγορά).
Αναφερόμενη στο θέμα της πώλησης του ποσοστού που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ, η UBS κάνει λόγο για κάποια πρόοδο, εν όψει του deadline της 16ης Φεβρουαρίου. Η πώληση του ποσοστού των ΕΛΠΕ, την αξία του οποίου η UBS υπολογίζει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια άνοδο αργότερα φέτος, καθώς θεωρεί ότι η Αγορά εφαρμόζει discount στην αξία του ΔΕΣΦΑ.
"Το 2018 αναμένεται να αποδειχτεί χρονιά 'στροφής' για την Ελλάδα", γράφει σε ανάλυσή της η Société Générale. Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει τη Δευτέρα και το τρίτο πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχημένα τον Αύγουστο. Επιπλέον, χάρη στη βελτιωμένη οικονομική και δημοσιονομική απόδοση, η Χώρα θα μπορέσει να εκδώσει νέο χρέος τις επόμενες εβδομάδες και αυτό αναμένεται να δώσει σινιάλο σε Αγορές και Οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι οι ανάγκες της Χώρας σε κεφάλαια τα επόμενα τρία χρόνια είναι περιορισμένες.
Η Société Générale εκφράζει την έκπληξή της γι’ αυτή τη στρατηγική, καθώς δεν βλέπει τον λόγο, ενώ επισημαίνει ότι οι νέες εκδόσεις θα κοστίσουν, καθώς η Χώρα δανείζεται πολύ φθηνά από τον ESM (σχεδόν 1%), αντί 3,5% που βρίσκεται σήμερα η απόδοση του τίτλου που λήγει το 2023.
Ωστόσο, σημειώνει η Γαλλική Τράπεζα, ένα "ελαφρύ οικονομικό πρόγραμμα", παρότι αυτή τη στιγμή αντιτίθεται η Κυβέρνηση, πιθανότατα θα είναι απαραίτητο για να επιτρέψει στις Ελληνικές Τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωτράπεζα. Ακόμα πιο σημαντικό, όσο το Eurogroup παραμένει διστακτικό να προσφέρει ευμεγέθη ελάφρυνση χρέους, η βιωσιμότητά του θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμα άλυτο θέμα.
Δεν είναι ξεκάθαρο για τη Société Générale πώς θα αποδώσουν οι Ελληνικές Τράπεζες και τα ομόλογα, αν δεν υπάρξει προληπτική γραμμή.
Όπως πάντως σημειώνει η Γαλλική Τράπεζα, οι τρεις Οίκοι αξιολόγησης έχουν θετικό outlook και η Χώρα αναμένεται να αναβαθμιστεί και από τους τρεις, τους επόμενους λίγους μήνες, πιθανότατα κατά δύο βαθμίδες.
Τις αλλαγές στη μερισματική πολιτική του ΟΤΕ σχολιάζει η Beta Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 12,1 ευρώ και σύσταση "overweight" για τον τίτλο.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα αποδοθούν στους μετόχους για τη χρήση του 2017 θα ανέλθουν στα 169 εκατ. ευρώ και οι επαναγορές ιδίων μετοχών στα 91 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, το μέρισμα ανά μετοχή, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, εκτιμάται στο 0,35 ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας μερισματική απόδοση 2,9% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η στρατηγική απόφαση του ΟΤΕ να στραφεί σε υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους, θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της μετοχής.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 850,44 μονάδες (+1,54%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 848,76 (+1,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,19%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 158,9 εκατ., από τα οποία τα 62,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ απέσπασαν το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Jumbo δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΛΠ, Jumbo, Grivalia.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
---ΧΠΑ
Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με την λήξη συμβολαίων Ιανουαρίου.
Χαμηλότερα οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.787 συμβόλαια).
Στα 11.048 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.586 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.809, 1.777 για τον Ιανουάριο, 2.923 για τον Φεβρουάριο και 109 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.190) κινήθηκε μεταξύ 2.164 και 2.197,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.521 Τέρνα Ενεργειακή, 6.001 Cenergy, 8.185 Lamda Development, 5.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.399), Εθνική (18.408), MIG (1.578), Alpha Bank (6.696), Πειραιώς (4.594), ΔΕΗ (292), Μυτιληναίο (239), Intralot (2.396), Ελλάκτωρα (823), Viohalco (507), Cenergy (123), ΑΔΜΗΕ (157), ΟΤΕ (1.621), Τέρνα Ενεργειακή (958), ΟΠΑΠ (143), ΕΥΔΑΠ (109), ΓΕΚ (122), Jumbo (183), Lamda Development (106).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.350, Eurobank 52.775, Εθνική 124.428, Alpha Bank 31.902, Viohalco 11.189, Τρ. Αττικής 13.285, Intralot 16.760 και Πειραιώς 19.687.
Ας σημειωθούν τα 75 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ, ενώ έκλεισαν μικρές "long" θέσεις σε Πειραιώς και Alpha Bank.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,59% | 2018-01-02 |
Marshall Wace LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,59% | 2017-12-13 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-28 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.591.174 τεμ., (από 9.591.174 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.356.492 τεμ. (113.356.492), Πειραιώς 9.183.680 τεμ. (9.339.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 21.044.419 τεμ. (21.044.419), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (0)
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.