Πρώτη διόρθωση της χρονιάς για το ΧΑ

Κάτω από τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Σημαντικές πιέσεις και στα mid caps. Αντιστέκονται τα ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς κάτω από το 3%.

Πρώτη διόρθωση της χρονιάς για το ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν σχεδόν από την αρχή τον έλεγχο της κατάστασης. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σημαντική υποχώρηση της αγοράς, μετά το μείον 2,43% της 16ης Νοεμβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως το... χείλος των 700 μονάδων.

Παράγοντες της αγοράς θυμίζουν πως από τα μέσα Νοεμβρίου το ΧΑ ακολούθησε μία σχεδόν αδιάλειπτα ανοδική αντίδραση έως τις παρυφές των 860 μονάδων. Κλάδος-κλειδί και μοχλός αυτής της θεαματικής ανόδου ήταν ο τραπεζικός, γεγονός που δικαιολογεί τις σημαντικές σημερινές του απώλειες. 

Από τις 851,43 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης, για να δοκιμασθεί η περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης των 840, η διάσπαση της οποίας ήταν η αφορμή για να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, με την τάση να μεταφέρεται γρήγορα στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αντίθετη πορεία τα ελληνικά ομόλογα, με το πενταετές να βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%.

Από τις 958,88 έως 4,25% χαμηλότερα, πριν λίγο, προς τις 915 μονάδες, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν τη σημαντική υποχώρηση στις αιτιάσεις των Κερέ, Νουί αλλά και Βάιτμαν στη συνάντηση της Δευτέρας, τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών, θέμα που ανέπτυξε εκτενώς χθες η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Οι αναφορές της ΕΚΤ περί «καθαρής ή μη καθαρής εξόδου», οι πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για τη λειτουργία μίας «υβριδικής γραμμής πίστωσης/στήριξης» (μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου) λειτουργούν υπέρ των πωλητών. Οι υψηλές αποδόσεις που έχουν καταγραφεί στον τραπεζικό κλάδο (με τελευταία φάση από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου μέχρι και χθες) λογίζονται ως σημαντικό δέλεαρ για τους traders να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεών τους, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. 

Ενδεικτικό το ότι το 48% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών αλλά και οι απώλειες που είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι στα blue chips. 

Εύλογη η επικέντρωση των traders στις τράπεζες, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα των 928,57 μονάδων (μείον 3,40%) ο ΔΤΡ «μετρά» ακόμη συνολική θετική απόδοση 5,84% από την αρχή του έτους. 

Αναλυτικότερα στις τράπεζες, χαμηλότερα κατά 2,57%, στο 0,3332 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής, αλλά με άνοδο 4,45% από την αρχή του έτους. Στο 1,948 η μετοχή της Alpha Bank, χαμηλότερα σήμερα κατά 2,60% αλλά με άνοδο 9,01% από τις 2 Ιανουαρίου. Στο 0,852 η μετοχή της Eurobank, χαμηλότερα κατά 4,27% αλλά με οριακά θετική απόδοση, ενώ στα 3,388 ευρώ η Πειραιώς, με απώλειες 6,10% αλλά θετική απόδοση πάνω από 10% στο διάστημα από την αρχή του έτους. 

Με λελογισμένες συναλλαγές η σημαντική υποχώρηση της αγοράς και ελεγχόμενες -προσώρας- μεταξύ πωλητών/αγοραστών έως τα όρια των δεύτερων/χαμηλότερων στηρίξεων (εβδομαδιαίες). Στα περίπου 17 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 4 συστημικές τραπεζικές και στα περίπου 21 εκατ. στα blue chips. 

Μεγαλύτερος τζίρος στις μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intralot, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola, Viohalco κ.ά. 

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι μόλις 1 από τις 25 μετοχές του δείκτη (Αεροπορία Αιγαίου) είναι με θετικό πρόσημο, ενώ σταθερή του ΟΛΠ. Με απώλειες μικρότερες του 1% οι τίτλοι των ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. 

Σημαντικές απώλειες και για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μόλις μία (ΕΛΤΕΧ-Ανεμος) σε θετικό πρόσημο και σταθερή τη μετοχή του ΚΟΡΡΕ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v