Συνεδρίαση στενής ημερήσιας διακύμανσης, με τον Γενικό Δείκτης να κινείται σε ένα εύρος, περίπου, έξι μονάδων και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, τις επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών με κύριο εκφραστή τον μη Τραπεζικό 25αρη που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και την συνεχιζόμενη κινητικότητα, με αυξητικούς ρυθμούς, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Μένοντας στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αν και ενέχει κινδύνους ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός μακροχρόνια εγκλωβισμένων χαρτοφυλακίων και η δημιουργία "φρέσκου χρήματος", ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες εστίες ενδιαφέροντος, παρά τις ενδείξεις "κόπωσης" για αρκετούς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.
To σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 154 ψήφους, αν και αναμενόμενη, είναι πιθανό να συμβάλει στη συναλλακτική αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και με τη συνέχιση της κινητικότητας στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, υπό την επίδραση των κατά περίπτωση ειδικών λόγων που συντρέχουν" ανέφερε στο πρωινός της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Merit Sec.
"Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μάλλον αδιάφορη, όσον αφορά το εσωτερικό, δεδομένης και της αργίας στις ΗΠΑ,. Από την άλλη το Ευρωπαϊκό περιβάλλον δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς όχι μόνο σκαρφαλώνει το Ευρώ έναντι του Δολαρίου, αλλά παράλληλα βλέπουμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες και υπεραπόδοση των "Μεγάλων" του Νότου, Ιταλίας (+5,5%) και Ισπανίας (2,5%) σε σύγκριση με τον Γερμανικό DAX. Σίγουρα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ευνοηθεί από την συνέχεια μιας ανοδικής κίνησης στην Ευρώπη. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στα αυριανά μάκρο για το ΑΕΠ της Κίνας, η επιβράδυνση του οποίου αποτελεί σταθερά ένα πτωτικό ρίσκο και στα αποτελέσματα των μεγάλων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στις ΗΠΑ που επιστρέφουν από σήμερα" ανέφερε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Το σχόλιο της Beta Sec.
Από την άλλη και επειδή το ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει, σταδιακά, αυξανόμενο, η Beta Sec. δίνει τις δικές της εκτιμήσεις, για λογαριασμό της στήλης, όσον αφορά τις επιλογές των επενδυτών, που κινούνται με, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με την Beta, "οι πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και οι ταμειακές ροές είναι στοιχεία που η ανάλυση βάζει στο μικροσκόπιο σε κάθε ανάγνωση αποτελεσμάτων. Ωστόσο τα κέρδη, η λεγόμενη 'τελική γραμμή' και τα μερίσματα είναι αυτά που κρατάνε τους επενδυτές μέσα σε μία εταιρεία για μεγάλα διαστήματα. Όπως λέει και ο Buffet 'η καλύτερη μετοχή είναι αυτή, που δεν θες να πουλήσεις ποτέ'. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο Επενδυτής να αισθάνεται ότι η τιμή στην οποία πουλάει είναι εξαιρετικά πιθανό να μην την ξαναδεί ποτέ, ή να μην διορθώσει αρκετά, ώστε να έχει νόημα η επαναγορά της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι οικονομικές επιδόσεις να έχουν διάρκεια, η κερδοφορία να δικαιολογεί την 'φθήνια εκ των έσω' και το μέρισμα να δικαιολογεί το κόστος παραμονής στην μετοχή, ή τουλάχιστον το κόστος ευκαιρίας μιας κατάθεσης προθεσμίας, ή ενός εντόκου γραμματίου".
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σήμερα, τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 952,45 (-0,71%) και 967,97 μονάδων (+0,91%), στις 17.00 βρέθηκε στις 960,68 (+0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 961,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,21%.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών παραμένει υψηλότερα των 939 μονάδων, έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να κινηθεί προς τις 1010 - 1030 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική όσο ο ΔΤΡ κινείται υψηλότερα των 908 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Το momentum θα αλλάξει δραματικά, με κλείσιμο χαμηλότερα των 858 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).
Για την περίπτωση της Εθνικής (+0,47%), που παραμένει ο μοναδικός Τραπεζικός τίτλος που κινείται υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (η Alpha Bank ξανάπιασε την τιμή των 2,00 ευρώ, σήμερα), δείχνει ιδιαίτερα σημαντική η αντίσταση στα 0,359 ευρώ. Αξίζει υποσημείωσης ότι συνεχίζεται το άνοιγμα θέσεων "put", στα δικαιώματα, στην Αγορά Παραγώγων, με λήξη τον Μάρτιο 2018.
Από εκεί και πέρα και για "όσους δεν πίστεψαν", η μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+1,37%), συμπλήρωσε και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "αυστηρή σύσταση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου έκαναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', στους Έλληνες τραπεζίτες οι εκπρόσωποι των Εποπτικών Αρχών της Φρανκφούρτης στο χθεσινό ραντεβού και υπογράμμισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του πρέπει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Πλην των μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συζήτηση απασχόλησαν και τα επικείμενα 'stress tests', κυρίως το καυτό ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων που φέρουν ως ενέχυρα τα εν λόγω δάνεια".
"Δεν μπήκαμε στην ουσία των παραδοχών βάσει των οποίων θα γίνουν τα 'τεστ αντοχής'. Εξάλλου θα τα μάθουμε το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το τεστ δεν θα είναι απλό στο ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων", αναφέρει στο "Euro2day.gr" στέλεχος Τράπεζας που συμμετείχε στα ραντεβού της Φρανκφούρτης.
Από εκεί και πέρα και μετά από βραχύβιο διάλειμμα, συνεχίστηκαν οι αποκλιμακώσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων (2ετες 1,48%, 10ετες 3,79%).
Ελάχιστες, ως συνήθως, αν εξαιρεθεί η περίπτωση του αιφνιδιαστικού σεισμού, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με σημαντικές αποκλίσεις, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους, κλείνει ο προϋπολογισμός του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Υπουργείου Οικονομικών. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού κατέγραψαν υστέρηση 868 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, τα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων εμφανίζουν υστέρηση 978 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες του προγράμματος χαμήλωσαν κατά 800 εκατ. ευρώ, και συνολικά οι δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1,749 δισ. ευρώ, παρά την καταβολή του Κοινωνικού μερίσματος και πλήθος παροχών της τελευταίας στιγμής, από αναδρομικά επιδόματα θέρμανσης, έως μερίσματα στους Νησιώτες που έχασαν τον μειωμένο ΦΠΑ.".
"Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα 'μαξιλάρι' ρευστότητας έως και 19 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος και σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο", σύμφωνα με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.
"Σχεδιάζουμε έκδοση νέου ομολόγου τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές", δήλωσε άλλος Αξιωματούχος.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, τονίζοντας την διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν τις συνεχιζόμενες ενδείξεις "κόπωσης" που παρουσιάζουν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και την "ευθύνη" που μεταφέρεται στα μη Τραπεζικά blue chips, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να "απαιτήσουν" υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, θα ξεκινήσουμε από τον Σαράντη (+1,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει απώλειες, έως και 1,4%), μεταβιβάστηκε το 4,5% της εταιρείας στα 12,50 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 1.583.798 τεμαχίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "νέο 'πακέτο' μετοχών της Σαράντης διέθεσε σήμερα η Ιταλική 'Argos S.p.A.', η οποία κατείχε συνολικό ποσοστό 10,02% στον όμιλο από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι η 'Argos' είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη πώληση 'πακέτου' μετοχών τον Νοέμβριο, το οποίο είχε απορροφηθεί από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης. Το σημερινό 'πακέτο', σύμφωνα με πληροφορίες, μεταβιβάστηκε σε Επενδυτικό fund".
Σε υψηλά 37 μηνών κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,74%) και αν προσμετρηθούν τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών κινείται προς πολυετή υψηλά (!) Η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο κάτω εύρος της ζώνης αντίστασης 10,95 - 11,30 ευρώ. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.
Μία ανάσα χαμηλότερα από τα υψηλά τρέχοντος έτους έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,01%), που δείχνει διαθέσεις να κινηθεί προς υψηλά 43 μηνών, αν κάνει την υπέρβαση των 11,69 ευρώ, σε κλείσιμο.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 11,69 ευρώ, μπορεί να δώσει "overshooting" στο 12+.
Τα 11,15 ευρώ κοντινή και τα 10,80 ευρώ επόμενη στήριξη. Για τους "γρήγορους" το κοντινό ημερήσιο "stop" στα 11,27 ευρώ, σε κλείσιμο.
Στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 7μηνου, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Jumbo (+4,03%), μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της εισηγμένης, όσον αφορά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.
Ο τίτλος παραμένει σε ισχυρό momentum, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,20 ευρώ, ενώ σαν επόμενη αντίσταση θεωρείται η ζώνη 16,40 - 16,50 ευρώ.
Μεταφερόμενοι χαμηλότερα του 25αρη, όπου είναι το κομμάτι του ταμπλώ με το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, απόλυτα συνεπείς στο "ραντεβού" τους με τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά οι Cenergy (+1,18%), Mermeren (+3,93%) και ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+1,15%).
Προς νέα υψηλά 18 ετών η Quest (+1,44%), νέα υψηλά 7,5 ετών και πλέον για το Ιασώ (+7,31%), ενώ προς υψηλά 4ετιας κινείται η Ιντρακόμ (+6,39%), που έχει μπροστά της την σημαντική αντίσταση στην ζώνη 0,90 - 1,00 ευρώ.
Δεν έχει "δει" αρνητικό πρόσημο, από την συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου η Έλτον (+1,66%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Βιοκαρπέτ (+9,66%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τα Κλ. Ναυπάκτου (+5,12%) και τέσσερις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+1,56%).
Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Κορδέλλου (+9,50%), Reds (+2,96%), AS Company (+2,60%), ΕΚΤΕΡ (+4,11%), Άβαξ (+1,80%), Ιντρακάτ (+5,10%), Καράτζη (+2,54%, αλλά με αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών), Γενική Εμπορίου (+0,85%), Profile (+2,63%) και Intralot (+1,58%).
Στην περίπτωση της τελευταίας, απόλυτα κρίσιμη δείχνει η ζώνη αντίστασης 1,36 - 1,38 ευρώ.
Συνεχώς βελτιούμενη, δείχνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η τελευταία ελπίδα των "short" είναι η ζώνη αντίστασης 858 - 860. Πρώτες στηρίξεις στις 845 - 841, 825 - 823 και 798 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 789 και εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 807 μονάδες.
Αν ο Δείκτης παραμείνει υψηλότερα των 789 μονάδων, στην εκδήλωση της όποιας διόρθωσης και δεν προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις από τα "τεστ αντοχής" στον Τραπεζικό κλάδο, θεωρείται "μονόδρομος" το τετραψήφιο νούμερο (!)
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,57%), αν επιβεβαιωθεί η σημερινή υπέρβαση των 2186 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2232 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 2312 μονάδες.
Σε περίπτωση διόρθωσης, κλεισίματα υψηλότερα των 2140 - 2132 και σε ακρότητα, υψηλότερα των 2110 - 2106 μονάδων, δεν δημιουργούν συνθήκες ανησυχίας για τους "long".
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το ξεκίνημα του 2018 με την επίδοση του Γενικού Δείκτη να κινείται κοντά στο +6% και τον Τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει, ξεπερνά ίσως και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, σηματοδοτώντας την εκπλήρωση του "January effect" (θετικό πρόσημο για το 1ο μήνα του έτους) για το 2018", αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τις εργασιακές διαρρυθμίσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανάμεσά τους, από 154 βουλευτές, αν και αναμενόμενη, έγινε σε ιδιαίτερα ήρεμες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι, έστω και μέσω της παθητικής στάσης, η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού συνομολογεί με τον οδικό χάρτη που διαμορφώνεται μεταξύ Κυβερνώντων και Δανειστών.
Έτσι, η πορεία προς την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης δεν απειλείται, ούτε ασφαλώς η καταβολή της προβλεπόμενης δόσης ύψους 6,7 δισ.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αναγγελία της έκθεσης της S&P τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με το ενδεχόμενο ουσιαστικής αναβάθμισης (κατά 2 βαθμίδες) της πιστοληπτικής ικανότητας, να είναι πιθανό.
Στο μεταξύ, θα αναμένονται οι παραδοχές για τη διενέργεια των "τεστ κοπώσεως" με την πίεση του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού για επιτάχυνση των διευθετήσεων για τα NPLs να μεγιστοποιείται, προσμετρώντας ωστόσο "όλες τις ενέργειες" που θα γίνουν μέχρι τη στιγμή που θα διενεργηθούν.
Αναδύεται έτσι ως εξαιρετικά πιθανό, το ενδεχόμενο να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο κανονικό σενάριο και χαμηλής πιθανότητας να συμβεί σε κάποιες Τράπεζες στο δυσμενές μόνο, με όρους πάντως που εύκολα μπορούν να εκπληρωθούν.
Με αυτά τα δεδομένα, η Αγορά των ομολόγων στέλνει ήδη τα θετικά μηνύματά της και η φετινή πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει ευοίωνη: οι Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικοί τίτλοι, του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ήδη έχουν καταγράψει ικανοποιητικές επιδόσεις την τελευταία τριετία τουλάχιστον, έχουν μεν "ώριμες" τιμές αλλά και πειστικούς λόγους να συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση.
Οι Τραπεζικοί τίτλοι διαμορφώνουν προϋποθέσεις να επανέλθουν στο "ραντάρ" και Επενδυτών με άλλη επενδυτική φυσιογνωμία, με διάθεση διακράτησης των θέσεών τους μεσομακροπρόσθεσμα.
Σημαντικός αριθμός τίτλων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενσωματώνουν το δικό τους "story" (ενόψει κάποιου deal, προοπτικής επανόδου στην κερδοφορία, ολοκλήρωσης διαδικασιών αδειοδότησης για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων κοκ), ενώ η προοπτική επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων φέρνει στο προσκήνιο και την ειδική αυτή ομάδα εταιρειών Δημοσίου χαρακτήρα (Ενεργειακές Εταιρείες, Εταιρείες Υδάτων κυρίως).
Ωστόσο τα παραπάνω, από κοινού με τις προσδοκίες βελτίωσης των επιδόσεων του ΑΕΠ για το 2018, δεν κλειδώνουν το σενάριο μονότονης ανοδικής κίνησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 1ο εξάμηνο, καθώς το Καλοκαίρι αναμένεται "καυτό" ενόψει της επιλογής του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Οικονομία θα πορευθεί μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης 4ης αξιολόγησης και της ανάγκης "βελούδινης" μετάπτωσης από τα μνημόνια. Παραμένει δε το πολλαπλά επιβαρυντικό περιβάλλον για την επιχειρηματική δράση, με τα επίπεδα των φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών να δυσκολεύουν το μεγαλύτερο μέρος της Επιχειρηματικής Κοινότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να κινούνται με ανοδικές διαθέσεις. Οι δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, ενώ και στην Ευρώπη η προσδοκία επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και η προοπτική σχηματισμού Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, διατηρεί τη χρηματιστηριακή ευφορία.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα στέλνει το δικό της μήνυμα, επισημαίνοντας ότι οι Αγορές θυμίζουν το ΄29 και ο κίνδυνος κραδασμών από ενδεχόμενα απότομη αναρρίχηση των επιτοκίων είναι υπαρκτός. Ουδείς ωστόσο αποπειράται να διατυπώσει και πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ ο Buffett απορρίπτει τα περί "φούσκας" στις Αγορές (!)
"Η φετινή χρονιά λοιπόν αναμένεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις, με τη μεταβλητότητα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+1,81%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,47%).
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό, μετά την χθεσινή αργία, επέστρεψε η Wall Street.
Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Γαλλία μείωσε πέρυσι το ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο προϋπολογισμού, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 67,8 δισ. ευρώ πέρυσι, βελτιωμένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016 και έναντι των 69,3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν. Σημειώνεται πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Νοεμβρίου έκαναν λόγο για έλλειμμα 74,1 δισ. ευρώ.
Απομακρύνεται από το υψηλό που είχε αγγίξει μετά την ψήφο υπέρ του "Brexit" ο πληθωρισμός της Βρετανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2017 (όσο ανέμεναν οι αναλυτές), έναντι του υψηλού εξαετίας του 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 2,5%.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, την επόμενη εβδομάδα, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να αγοράζει", ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Αλλάζοντας Ήπειρο, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ προχώρησε ο Κινεζικός Οίκος αξιολόγησης Dagong. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε σε "BBB+" από"A-", με αρνητικό outlook. Ο Οίκος αναφέρει πως "η αυξανόμενη εξάρτηση από τη βασιζόμενη στο χρέος οικονομική ανάπτυξη, θα διαβρώσει τη φερεγγυότητα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης".
O μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 17,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από 19,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Fed Νέας Υόρκης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης θα διαμορφωθεί στις 18,6 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση, από τότε που ο δείκτης έφτασε τις 28,1 μονάδες τον Οκτώβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
"H Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιράζει πολλά χρήματα στους οικονομικά αδύναμους", γράφει το "Spiegel Online" σε άρθρο με τίτλο "Ο Τσίπρας μοιράζει δισ. στους φτωχούς, όχι και τόσο ανιδιοτελώς".
"Φαινομενικά φθηνές", δεδομένης της αβεβαιότητας, χαρακτηρίζει τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών η UBS, σε έκθεσή της στην οποία ξεκινά κάλυψη των Alpha Bank και Eurobank με "neutral" και τιμές - στόχους στα 2,00 και 0,97 ευρώ αντίστοιχα.
Σε "accumulate" από "buy" υποβάθμισε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τη σύσταση για τη μετοχή της Motor Oil, μειώνοντας και την τιμή - στόχο στα 21,5, από 21,9 ευρώ.
Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 846,39 (-0,16%) και 852,26 μονάδων (+0,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 852,12 (+0,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 852,81 (υψηλό, μέσω των τελικών δημοπρασιών στις 852,85) μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.
Ο τζίρος στα 71,5 εκατ., από τα οποία τα 20,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΑΔΜΗΕ). Άλλαξαν χέρια 38327972 τίτλοι, από τους οποίους οι 25341885 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΒΙΟ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Jumbo.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
-----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού και σημαντικά κέρδη, στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων οι οποίες αύξησαν σημαντικά τα συμβόλαια του δείκτη.
Χαμηλότερα κινήθηκε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.713 συμβόλαια).
Στα 6.393 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.786 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.683, 4.746 για τον Ιανουάριο, 4.832 για τον Φεβρουάριο και 105 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.184) κινήθηκε μεταξύ 2.173 και 2.192 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.758), Εθνική (8.625), MIG (3.646), Alpha Bank (1.550), Πειραιώς (1.343), ΔΕΗ (218), Μυτιληναίο (230), Intralot (1.484), Ελλάκτωρα (223), Viohalco (248), Cenergy (270), Τρ. Αττικής (307), ΑΔΜΗΕ (111), ΟΤΕ (733), Τέρνα Ενεργειακή (167), Jumbo (156).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 80.091, Eurobank 46.777, Εθνική 121.367, Alpha Bank 35.658, Viohalco 10.650, Τρ. Αττικής 13.300, Intralot 13.485 και Πειραιώς 18.841.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,59% | 2018-01-02 |
Marshall Wace LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,59% | 2017-12-13 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-28 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.055.425 τεμ., (από 8.900.779 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.264.492 τεμ. (112.657.849), Πειραιώς 9.319.021 τεμ. (9.279.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 20.421.679 τεμ. (20.109.879).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.