Στα πιο βαθιά μπαίνει η αγορά, καθώς από σήμερα-αύριο ξεκινούν τα ουσιαστικότερα με καταληκτική αυτής της φάσης την έκδοση του «νέου ομολόγου».
Και αν όχι τόσο από σήμερα, δεδομένης της αργίας στην Wall Street σίγουρα από αύριο και αφού θα έχει «μετρηθεί» για την κυβέρνηση η «απεργιακή Δευτέρα». Ψήφιση των προαπαιτούμενων, συνάντηση ΕΕΤ με SSM, Παράγωγα, αξιολόγηση S&P, Eurogroup, "πράσινο φως" για την έξοδο στις αγορές... ημερομηνίες ορόσημα-κρίσιμες κατ΄ αρχήν για την βραχυπρόθεσμη τάση.
Ολο και κοντύτερα στο όριο των 860 μονάδων για τον ΓΔ, με την ψυχολογία της αγοράς να αποτυπώνεται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ τις δύο πρώτες ανοδικές εβδομάδες του 2018. Οταν σε αυτό το διάστημα, των δύο εβδομάδων (2-12/1) επιτυγχάνεται το σχεδόν 1/4 της συνολικής περυσινής απόδοσης για τον ΓΔ γίνεται κατανοητό πόσο πολύ-προς το θετικότερο- έχει αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς, οι διαθέσεις επενδυτών και traders, πόσο έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για τη συνέχεια. Κάτι που μπορεί να αποτελεί ευκαιρία αλλά και παγίδα/κίνδυνο εάν οι εξελίξεις δεν θα είναι αυτές, που θα δικαιώσουν όλη αυτή την μόχλευση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Και συγκεκριμένα τόσο στην εορταστική περίοδο (year end rally) όσο στο ξεκίνημα του 2018 (προοίμιο January Effect) και στις αυξημένες θέσεις που έχουν «χτίσει» κυρίως τα ισχυρά ξένα χέρια. Από τις τράπεζες μέχρι τα blue chips, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα σε εγχώρια επενδυτικά σχήματα να (ξανά) κινηθούν στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.
Στους ρυθμούς της S&P κινείται το Χρηματιστήριο, σημειώναμε εχθές στην προσπάθεια μας να καταγράψουμε τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις κατ΄ αρχήν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, με τον ΔΤΡ στις 972,91 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.188,03 και τον FT Mid Cap στις 1.322,01 μονάδες. Με ενισχυμένες σημαντικά συναλλαγές και τζίρο την δεύτερη εβδομάδα συγκριτικά με την πρώτη.
Για πολλούς η βαθμολόγηση της Παρασκευής είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος για τη συνέχεια, καθώς η αγορά μάλλον έχει προεξοφλήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης κατά μία βαθμίδα (σε Β) ενώ κάτι καλύτερο (κατά δύο βαθμίδες) θα αποτελούσε έκπληξη και καθώς δεν έχει προεξοφληθεί σαν το πιθανότερο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις κινήσεις (κυρίως) τους traders. Στο ενδεχόμενο της θετικής έκπληξης ο τραπεζικός κλάδος θα ήταν αυτός, που θα ευνοούνταν περισσότερο καθώς θα ενισχυόταν- μεταξύ άλλων- η προοπτική αναβάθμισης τους από τα ξένα σπίτια.
Αλλά μέχρι την Παρασκευή έχει δρόμο, και πιθανά τα... σκαμπανεβάσματα στην αγορά από τη στιγμή που η περιοχή των 860 μονάδων δεν είναι μία οποιαδήποτε ζώνη τιμών/αντίσταση. Και προέχει η ψήφιση των προαπαιτούμενων στην Βουλή.
ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι οι πρωταθλητές της δεύτερης εβδομάδος με απόδοση κοντά στο 20%, πολύ υψηλά Viohalco, Sarantis, ΓΕΚ/Τέρνα, Intralot κ.α από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.
Για τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό οι 978 μονάδες είναι σημαντικές με ενδεχόμενη υπέρβαση τους να "δίνουν" προς τις 1.019 θυμίζοντας την στήριξη των 940 και το stop μας στις 899 μονάδες. Υψηλό για τον ΔΤΡ οι 1.146 από πέρυσι τον Ιούλιο.
Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον των traders έχει στραφεί σε μετοχές που έχουν ΗΔΗ υπερβεί τα "υψηλά Ιουλίου" 2017 απεγκλωβίζοντας έτσι τους αγοραστές εκείνης της περιόδου.
Τεχνικά για τον 25άρη οι 2.232-2.260 επόμενος στόχος και αντίσταση. Οσο ο δείκτης συντηρείται σε "κλείσιμο" πάνω από τις 2.170 τόσο οι long έχουν προβάδισμα, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζονται εάν υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.132 μονάδων.
Για τους πολύ αισιόδοξους και σε μακρύτερο ορίζοντα σε μηνιαία μέτρηση ενδεχόμενη κατοχύρωση των 2.228 θα άλλαζε τα δεδομένα, ακόμη περισσότερο υπέρ των long δημιουργώντας προυποθέσεις για τον φιλόδοξο στόχο των 2.400 μονάδων.
Αλλά αυτά σε δεύτερο χρόνο και με σειρά προϋποθέσεων. Προς ώρας περιοριζόμεθα σε χρόνο Παρασκευής (Παράγωγα, S&P) και Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, και βλέπουμε.