Στους ρυθμούς της S&P κινείται το Χρηματιστήριο

Πολυνομοσχέδιο, τραπεζικά ραντεβού στον SSM και στο βάθος… παράγωγα και S&P. Τα θετικά μηνύματα των προηγούμενων συνεδριάσεων και η διαφοροποίηση τραπεζών και blue chip. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τον ΓΔ.

Στους ρυθμούς της S&P κινείται το Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου στο ΧΑ και μάλιστα με διπλό επίτευγμα, την υπέρβαση (ενδοσυνεδριακά) των 845 μονάδων, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της αξίας συναλλαγών.

Σε θετικό πρόσημο το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την «αφύπνιση» του τραπεζικού κλάδου (στα μέσα Νοεμβρίου) και σχεδόν ακολουθώντας την πορεία του S&P 500 (από τις 6 Δεκεμβρίου) δοκιμάζει πλέον τα «υψηλά» των 859,78 μονάδων.

Στις 843,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 5,13% από την αρχή του έτους (συνεδρίαση Τρίτης 2 ας Ιανουαρίου), στις 953,63 ο Δείκτης Τραπεζών με 8,84%, στις 2.165,99 ο FTSE25 με 5,03% και με τη μεγαλύτερη απόδοση-10,33%- ο FT Mid Cap στις 1.298,34 μονάδες.

Στα 67,2 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος της αξίας συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, αυξημένος κατά 20,3% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του 2018. Πράγματι το καλύτερο ξεκίνημα για το ΧΑ από το 2014, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη καλύτερη συνέχεια. Κάτι, που κατά γενική εκτίμηση θα κριθεί από την πορεία των ξένων αγορών, με οδηγό την Wall Street αλλά και την Φρανκφούρτη να δίνει τον τόνο στην Ευρώπη και από την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, της έκδοσης του «νέου ομολόγου», των ελέγχων αντοχής των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Προς ώρας και με γνώμονα την συνεδρίαση της Παρασκευής, ειδικότερα στο «κλείσιμο» φαίνεται πως οι traders επιχειρούν το «χτίσιμο» θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, κάτι που την τελευταία εβδομάδα αποτυπώθηκε στις πολυάριθμες υποχωρήσεις (ενδοσυνεδριακές αλλά και σε τελική τιμή) στην ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» στα χαμηλά της ημέρας αλλά και στην «τεχνικότητα» με την οποία ρυθμίζουν τις συναλλαγές τα συγκεκριμένα προγράμματα εντολών.

Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση το γεγονός, πως σημαντικό μέρος των traders είτε γιατί δεν πίστεψε, είτε επειδή αιφνιδιάστηκε, έχει μείνει εκτός παιδιάς, πιθανότατα επιδιώκοντας βέλτιστες τιμές για να λάβει θέσεις. Αλλο κλειδί η ενίσχυση των short θέσεων από ισχυρά funds κυρίως στον τραπεζικό κλάδο εν μέρει αντισταθμίζοντας άλλες θέσεις στην υποκείμενη αγορά ή ενδεχομένως ποντάροντας στην λήξη της προσεχούς Παρασκευής.

Στην συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου λήγει η απλή σειρά (ΣΜΕ στον δείκτη) και αρκετοί ρισκάρουν πονταρίσματα μέσω του τραπεζικού κλάδου. Να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό η πληθώρα/βάρος αυτών των short θέσεων στις τραπεζικές θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική διαμόρφωση του δείκτη, κάτι που θα ξέρουμε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στα 57 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση του ΧΑ, αρκετά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υστέρηση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει την χρηματιστηριακή αξία στη συνέχεια, εάν μάλιστα ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά τα funds που μέχρι τώρα παραμένουν υποεπενδεδυμένα στο ΧΑ έναντι άλλων αντίστοιχων «αναπτυσσόμενων χρηματιστηρίων».

Στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης και πάλι, κρίσιμη η Δευτέρα (ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που περιέχει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης), καταληκτική η Παρασκευή (λήξη στα ΧΠΑ, αξιολόγηση Standard & Poor's).

Σημαντική η Δευτέρα και λόγω της συνάντησης των ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM, με την αγορά να εκτιμά, πως εάν ο Νικόλαος Καραμούζης πετύχει να... εκμαιεύσει από την Ντανιέλ Νουί κάτι έστω και λίγο ελαστικότερο για τα stress tests αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Για την αρχή της εβδομάδος να συνεκτιμηθεί το ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Δευτέρα, θυμίζοντας ότι ο S&P 500 ανέβηκε σε νέα υψηλά των 2.787 με απόδοση 4,21% στο... έμπα του 2018.

Στα επί μέρους κατ’ αρχήν θα παραπέμψω στην εκτίμηση της 3Κ Investment Partners πως η τελευταία ανοδική κίνηση δείχνει να έχει αιφνιδιάσει την πλειονότητα των επενδυτών. Το επενδυτικό σχήμα υπό τον Γιώργο Κουφόπουλο και τους επιχειρηματίες Τάκη Κανελλόπουλο και Γιάννη Καματάκη, θεωρεί ότι η ενίσχυση των μετοχών προεξοφλεί την σταδιακή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας προς την κανονικότητα.

Πρώτο μεγάλο διπλό στοίχημα, η βαθμολόγηση από τον οίκο S&P και η επικείμενη έξοδος στις αγορές με νέο ομόλογο. Εάν πετύχει αυτό το διπλό στοίχημα, ο κλάδος που λογικά θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο είναι ο τραπεζικός, και γιατί έχει μείνει.. έτη φωτός πίσω από τα blue chips (σε περίοδο 3-5ετίας) και επειδή υπό προϋποθέσεις θα δικαιολογούσε θεαματικό μεγαλύτερο περιθώριο επιστροφής στην κανονικότητα. Αυτό γιατί για την πλειονότητα των blue chips η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (σε όρους p/e και p/bv) είναι μάλλον εύλογα αποτιμημένη, έχοντας εμφανώς μικρότερα περιθώρια βελτίωσης απ΄ ότι οι τράπεζες. Ενδεικτικό το 8,84% του ΔΤΡ έναντι 5,13% του ΓΔ και 5,03% του FTSE25.

Οι τράπεζες μπορεί να κάνουν την διαφορά είχε εκτιμηθεί (Εκηβόλος) και ο κλάδος θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται το ΧΑ για να κάνει την υπέρβαση των 859 στοχεύοντας την περιοχή των 900 μονάδων.

Στα 0,35 ευρώ η Εθνική, στα 1,99 η Alpha Bank, στα 0,91 η Eurobank και στα 3,68 ευρώ η Πειραιώς με ένα από τα στοιχήματα στα χρηματιστηριακά γραφεία να παίζεται για το ποια από τις δύο μετοχές Alpha Bank vs Eurobank θα ακολουθήσει πρώτη την Εθνική στην υπέρβαση της τιμής της τρίτης ΑΜΚ, δηλαδή των 2 η 1 ευρώ αντίστοιχα.

Στα blue chips αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες η καταγραφή νέων υψηλών τιμών (Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, Viohalco κ.α. όπως Ελτον, Κρι Κρι κ.ά.) αποτυπώνει την διάθεση τόσο των ισχυρών χεριών, όσο των μικρότερων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων για την δημιουργία υπεραξιών.

Για τα blue chips αλλά και για εισηγμένες/μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών σημαντικό «καύσιμο» είναι οι εξελίξεις, οι συμφωνίες, οι ανακοινώσεις που «τρέχουν» πλέον σε αρκετούς τομείς και κλάδους. Η ροή επιχειρηματικών νέων (Σαράντης, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου αλλά και Πετρόπουλος, Ιατρικό, Υγεία, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Ιντρακόμ κ.ά.) υποβοηθά την δυναμική που διαμορφώνεται για επί μέρους εταιρείες/μετοχές κάτι που έχει την ανάλογη αποτύπωση και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Στα της προσεχούς εβδομάδος, στην «αγορά των αγορών» ανακοινώνονται αποτελέσματα Q4 2017, με την Citigroup την Τρίτη, τις BofA, Goldman Sachs την Τετάρτη, American Express, Morgan Stanley την Πέμπτη.

Στα τεχνικά, όσον αφορά στον ΓΔ παραθέτουμε τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη (σχετικό διάγραμμα) με γνώμονα την οποία όσο ο δείκτης συντηρείται πάνω από τις 834 μονάδες (σε ημερήσιο) η τάση παραμένει long «βλέποντας» προς τις 860 και 873 που είναι οι επόμενες μικροαντιστάσεις. Το stop στην παρούσα φάση παραμένει στις 792 μονάδες με πιθανό το ενδεχόμενο να ανέβει λίγο στις συνεδριάσεις, που ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v