Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧA: «Βλέπει» πάνω από τις 870 μονάδες ο ΓΔ

Ούριος... άνεμος στη Λεωφόρο Αθηνών, με τα περισσότερα blue chips να καταγράφουν κέρδη. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, σε νέα υψηλά η Μυτιληναίος. Υψηλός τζίρος και κινητικότητα στα «μεσαία».

ΧA: «Βλέπει» πάνω από τις 870 μονάδες ο ΓΔ

Σε ανοδικό ρυθμό τα χρηματιστήρια διεθνώς, σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX στη Φρανκφούρτη, ούριος... άνεμος και στη Λεωφ. Αθηνών. Σαν... βούτυρο (ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός αλλά έτσι αναφέρθηκε παλιός έμπειρος χρηματιστής, με το άνοιγμα της συνεδρίασης) η υπέρβαση των 860 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Μετά από 34 μήνες το ΧΑ «βλέπει» υψηλότερα και με σημαντικές συναλλαγές/ανάλογο τζίρο οι traders καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους. Από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, οι traders κινούνται με γνώμονα την εικόνα των ξένων αγορών, με οδηγό τη Wall Street, συνεπικουρούμενη από τις εξελίξεις που αφορούν στην επόμενη ημέρα του Eurogroup, των όσων έπονται για τράπεζες, επιτόκια/ομόλογα, συζήτηση για το χρέος.

Εως τις 865 μονάδες ο ΓΔ, έως τις 978 ο ΔΤΡ, έως τις 2.220 ο FTSE25 και έως τις 1.362 ο FT Mid Cap.
Από την τεχνική πλευρά, οδηγός μας, κατ' αρχάς για σήμερα, οι τιμές που αναφέρθηκαν (για τους 3 βασικούς δείκτες) στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, καθορίζοντας το πλαίσιο που αναμένεται να κινηθούμε σήμερα. Και βλέπουμε.

Στον τραπεζικό κλάδο, μεγάλο μέρος της αξίας συναλλαγών -καθότι είναι ο κύρια ευνοούμενος από τις εξελίξεις-, ωστόσο εξίσου μεγάλο μέρος πραγματοποιείται στα blue chips και δευτερευόντως σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.

Εως τα 3,718 νωρίτερα η Πειραιώς, μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση της μετοχής, έως το 0,35 η οδηγός Εθνική, πάνω από τα 2 ευρώ (της τρίτης αμκ) και πάλι η Alpha Bank, έως το 0,898 η Eurobank.

Πέραν των 4 τραπεζικών, συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Ιντρακόμ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. Πακέτα στην αρχή, ένα μεγάλο για 40.597 μετοχές της Jumbo στα 15,47 ευρώ και ένα μικρότερο για 10.000 της ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,625 ευρώ.

Κινητικότητα, αυξημένες συναλλαγές και πακέτα στα υψηλά 34 μηνών, προφανώς και ενισχύουν τους long, καθόσον στην αγορά μπαίνει νέο χρήμα και καινούργιοι παίκτες.

Εως τα 12,41 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με χρηματιστές να εκτιμούν πως μετά την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στη διανομή γενναιόδωρου μερίσματος ενδεχομένως να αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για την προοπτική πώλησης του 5% του μ.κ.

Ενα ποσοστό, που βάσει της τρέχουσας αποτίμησης τιμολογείται στα 300 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι εκτιμούν πως ο ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι από τα hot plays του 2018. 

Αφορμής δοθείσης, οι αγοραστές οδηγούν σε νέα υψηλά τον Μυτιληναίο (9,97 ευρώ), διαμορφώνουν καλύτερες τιμές για ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ κ.α.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Ιντρακόμ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Νηρέα, MIG κ.α.

Στις 11:10, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 63/14, με μεγαλύτερη απόδοση για Κέκροψ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ολυμπιακή Τεχνική, Ιντρακάτ κ.α.

Ο τζίρος στα 11,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v