Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού κρίνεται η συνέχεια του ράλι

Σε υψηλότερα επίπεδα άνοιξε ο ΓΔ. Από θέση ισχύος οι αγοραστές, μετά την κατάκτηση υψηλού 34 μηνών. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία για τους βασικούς δείκτες. Οι μετοχές που κατέκτησαν νέα υψηλά και οι «βοήθειες» από ξένες αγορές.

ΧΑ: Πού κρίνεται η συνέχεια του ράλι

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street, παρά την εμπλοκή στην Ουάσιγκτον, σε νέα υψηλά δύο ετών οι ευρωαγορές, παρά το ότι οι συζητήσεις Μέρκελ - Σουλτς λόγω SPD προχωρούν με ρυθμό... χελώνας.

Σε αυτόν τον ρυθμό και το ΧΑ σε υψηλά 34 ετών, παραβλέποντας τη συντηρητική αναβάθμιση από την S&P, την αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Στις 858,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 962,04, με τον FTSE25 στις 2.202,10 και με τον FT Mid Cap στις 1.355,37 μονάδες. Σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές 48,7 εκατ. μετοχών, με τζίρο 77,1 εκατ. ευρώ από τα οποία το 44% στον τραπεζικό κλάδο. Τελικός απολογισμός 86 ανοδικές έναντι 38 με απώλειες και τουλάχιστον 25 μετοχές με απόδοση πάνω από 4%. Από τη μεγάλη, κυρίως όμως, από τη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ηταν μία ωραία συνεδρίαση η χθεσινή, που εκ προοιμίου είχε χαρακτηρισθεί ειδικών συνθηκών με κατ' αρχάς ζητούμενο την επιβεβαίωση των 839 μονάδων για τον ΓΔ. Επιβεβαίωση που επιτεύχθηκε στα πρώτα 15' με περιορισμένες συναλλαγές -καθότι φειδωλή η προσφορά-, με τον ΓΔ έως τις 844,64 και σταδιακή ενεργοποίηση των αγοραστών από το πρώτο ημίωρο και μετά και εντονότερα ύστερα από τις 14:00-14:30, δηλαδή όταν περνούν στο σύστημα οι εντολές των ισχυρών χεριών. 

Στο σχόλιό μας, της Κυριακής, είχαμε παρακάμψει αυτή καθεαυτή τη βαθμολόγηση της S&P -κατά μία βαθμίδα, όπως είχε προεξοφληθεί και τιμολογηθεί στις 860 μον.-, αλλά κυρίως στα «γλυκαντικά» της έκθεσης, κυρίως δε στην καθησυχαστική εκτίμηση πως οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άμεσα (δηλαδή για το 2018 και μετά βλέπουμε...) αμκ αλλά και στην άποψη (;) πως οι δανειστές θα είναι ευέλικτοι στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Κατά την εκτίμησή μας, σε αυτά προσμετρήθηκε και η εκτίμηση του γερμανικού... ΙΟΒΕ, πως οι χώρες του νότου θα πρέπει να τύχουν χαλαρότερης αντιμετώπισης και ότι θα πρέπει να τεθεί και θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Ολα αυτά αρέσουν στις «αγορές», στους traders οι οποίοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, το καλό κλίμα στη Φρανκφούρτη και μετά τις 14:00-14:30 την καλή εικόνα των futures στη Wall Street. 

Ετσι πλέον το ΧΑ είναι αντιμέτωπο με την κορυφή των 860 μονάδων νωρίτερα και ευκολότερα απ' ό,τι ανέμεναν οι πιο συντηρητικοί εκ των long παικτών της αγοράς. 

Ο αυξημένος τζίρος -κατά 14 εκατ. ευρώ περισσότερος από τον μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας-, οι σημαντικές θέσεις των ισχυρών χεριών σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intralot, Jumbo, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΚΡΙ ΚΡΙ, Motor Oil, Sarantis, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στη συνέχεια αυτής της κίνησης. Το αν θα έρθει άμεσα χωρίς υποχώρηση και νέα δοκιμασία/επιβεβαίωση των 839 μονάδων, ή θα συνεχισθεί με υπέρβαση των 860 αφήνοντας έξω αρκετούς παίκτες, θα φανεί σήμερα-αύριο. 

Φίλτρο τριών ημερών θέλουμε για να έχουμε σαφή εικόνα για το αν αυτή η αγορά μπορεί άμεσα να δώσει συνέχιση πάνω και από τις 900, με στόχο το... 1.000άρικο σε δεύτερο χρόνο. 

Ομως, ένα ένα. Για τον ΓΔ, η πλησιέστερη στήριξη διαμορφώνεται στις 852,8 μον. (σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή), που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθεί σήμερα, ίσως στην αρχή της συνεδρίασης. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμένει long όσο ο ΓΔ διατηρείται υψηλότερα του «τοπικού πυθμένα» των 831 ενώ θα κινδυνεύσει εάν χαθούν οι 821 μονάδες. Για τον FTSE25, ο ίδιος αναλυτής σημειώνει πως «... ο δείκτης διέσπασε τις θρυλικές 2.186 μονάδες, μετατρέποντάς τες σε πλησιέστερη ασθενή στήριξη. Πλέον ο δείκτης είναι αντιμέτωπος με τις 2.223 μον. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμένει ανοδική για όσο ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα του τοπικού πυθμένα των 2.140 μον.». 

Και ερχόμαστε στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, που χθες τίμησε τους long με ένα 8,33% της Πειραιώς, με ένα 2,14% της Eurobank, επαναφορά της Alpha Bank σε απόσταση... αναπνοής από τα 2 ευρώ (της τρίτης αμκ) και με την οδηγό Εθνική στο 0,345 ευρώ. Ο ΔΤΡ... απειλεί το άνω όριο της «διακεκαυμένης ζώνης», τις 965 μονάδες. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί νέα παραβίαση των 939 μον., προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές οι προϋποθέσεις για την προσέγγιση της ζώνης των 1.011-1.030 μονάδων. Θυμίζοντας το «υψηλό» του ΔΤΡ στις 1.146,11 μονάδες. 

Για τον κλάδο-κλειδί παράμετροι που τον επηρεάζουν ανάλογα είναι η επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου, οι προϋποθέσεις που θα θέσει η ΕΒΑ για το βασικό και το δυσμενές σενάριο (για τους ελέγχους αντοχής) και φυσικά η συζήτηση για το χρέος. Για το μεν 7ετές, η αγορά περιμένει τον ΟΔΔΗΧ, για το δε χρέος, με ορόσημο το χθεσινό Eurogroup, αρχίζει η τεχνική συζήτηση.

Και αυτά αρέσουν στις αγορές. 

Στο δια ταύτα, στα επιμέρους. Ισχυρός με νέο υψηλό ο ΟΤΕ, η ΤτΕ θα εισφέρει και φέτος σημαντική βοήθεια στο δημόσιο ταμείο, σχεδόν 1 δισ. ευρώ (από το μέρισμα), στη ΔΕΗ τα ισχυρά χέρια έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τα ηνία, σε συγκεκριμένες μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι long έχουν τον πρώτο λόγο.

Ενδεικτικά νέο υψηλό στα 9,84 ευρώ χθες για τον Μυτιληναίο, πολύ κοντά στο υψηλό των 4,99 η ΓΕΚ/Τέρνα, πλησιάζει η 29η Ιανουαρίου για τη Lamda Development, σε υψηλά των 8,89 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου κ.α. Παράλληλα τα deals, τα placements, τα πακέτα που αλλάζουν χέρια συντηρούν τη μόχλευση, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται αναλυτικά το Σάββατο. ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην πρώτη γραμμή, από κοντά η ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, η Intralot, η J&P Αβαξ, το ΚΡΙ ΚΡΙ αλλά και το Πλαίσιο ή η MIG,  η Cenergy δικαιώνουν τους αγοραστές από την αρχή του έτους. 

Σε αυτό το περιβάλλον, μόνο έκπληξη δεν συνιστά η ενεργότερη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, χρηματιστών και επαγγελματιών της αγοράς, επιχειρηματιών στις συνεχιζόμενες... αλκυονίδες και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. 

Οι long είναι εδώ, με την «αγορά των αγορών» να δίνει το πρόσταγμα και τα χρηματιστήρια να αποτιμούν και σήμερα τη συμφωνία Ρεπουμπλικανών - Δημοκρατών για να τερματιστεί το ομοσπονδιακό «λουκέτο». Και η Ευρώπη σε υψηλά 2ετίας, παρότι για τη Φρανκφούρτη ο σχηματισμός κυβέρνησης παραπέμπεται για το Πάσχα των Καθολικών. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v