Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήριξη από ΔΕΗ στον Γενικό Δείκτη

Μικρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 875 μονάδων. Ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ, που ενισχύεται κατά 9%. Άνοδο σημειώνουν Coca Cola, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης. Aπώλειες για Motor Oil, OTE, Alpha. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Στήριξη από ΔΕΗ στον Γενικό Δείκτη

Σε νέα υψηλά το ΧΑ, με ανατροπή των long και υψηλή τάση από ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Σε θετικό έδαφος μετά τις 12:20 η αγορά, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν πλήρως την κατάσταση από τους πωλητές και μετά την αρχική επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, να συνεχίζουν προς τις 876,19 μονάδες, που είναι και νέο υψηλό για τον Γενικό Δείκτη σε... βάθος σχεδόν τριών ετών.

Παρά την εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με οριακές απώλειες ο DAX στις 13.550 μονάδες, στο ελληνικό χρηματιστήριο τα ισχυρά χέρια είναι αυτά που ωθούν δείκτες και μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Περιορισμένης έκτασης η προσφορά που βγήκε μέχρι τις 12:30, με τον ΓΔ να υποχωρεί έως τις 865,45 μονάδες, απόρροια μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, χαμηλό σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα την προ ολίγου αντίδραση έως τις 876,19 μονάδες.

Στα περίπου 18 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στο πτωτικό μέρος της συνεδρίασης, άλλα τόσα ακολούθως στο «γύρισμα»/επαναφορά σε θετικό έδαφος. Σημαντικό το μερίδιο για τον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει ο πιο... intraday κλάδος για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με ευρεία μεταβλητότητα, αυξημένες συναλλαγές και εμπορευσιμότητα.

Το «γύρισμα» της αγοράς συντελέστηκε χάρη στην αντίδραση των τραπεζών, με τον ΔΤΡ από τις 865,79 έως τις 987,23 μονάδες αλλά και λόγω της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών. Ενδεικτικότερη σήμερα η περίπτωση της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΑΔΜΗΕ, με αποδόσεις... υψηλής τάσης, που εκ των πραγμάτων έχουν δώσει άλλο ρεύμα στη συνεδρίαση.

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, εκτενής ήταν η αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με γνώμονα «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη. Με ξεκάθαρη τη long εικόνα του διαγράμματος που «ανεβάσαμε», σημειώναμε πως «...για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 2,498 ευρώ είναι πολύ κοντά στο υψηλό του καλοκαιριού των 2,54, που είναι και η σημαντική αντίσταση. Επόμενος στόχος στα 2,78, με την τάση long όσο συντηρείται πάνω από τα 2,30 ευρώ. Το stop έχει ανέβει στα 2,26 ευρώ».

Επίσης συγκριτικό διάγραμμα των ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ είχαμε «ανεβάσει» χθες στον Εκηβόλο, σημειώνοντας πως η πρώτη διευρύνει την απόκλισή της από τη δεύτερη. Ξεκάθαρες αναφορές...

Πέραν της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΑΔΜΗΕ, που εύλογα... κλέβουν την παράσταση, κινητικότητα και υψηλότερες τιμές καταγράφονται για αρκετές μετοχές-σηματωρούς. Και στα 5,10 ευρώ νωρίτερα η ΓΕΚ/Τέρνα, και... 10άρης σε νέα υψηλά ο Μυτιληναίος, και με αγοραστές σε Viohalco, Sarantis, EXAE, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια.

Και από τις μετοχές του FT Mid Cap, υψηλότερες τιμές για MIG, J&P Αβαξ, Fourlis, Ιντρακόμ, Intralot, Νηρέα, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank.

Στις 14:45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 66/44 (καλύτερη απ' ό,τι πριν), ο τζίρος στα 37,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v