Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στις 870 μονάδες

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο καθώς μαζεύτηκαν οι αρχικές πιέσεις των πωλητών. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Coca Cola. Kέρδη για ΔΕΗ, Viohalco, Σαράντη, Folli Follie. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Αψιμαχίες στις 870 μονάδες

Διορθωτικές κινήσεις σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ. Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, οι ήπιες ρευστοποιήσεις στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, με συνέπεια την υποχώρηση των κύριων δεικτών χαμηλότερα.

Κάτω από τις 870 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, λόγω κυρίως των σημαντικών απωλειών που καταγράφει ο Δείκτης Τραπεζών προς τις 973 μονάδες. Μεικτές τάσεις στα blue chips, επιφυλακτικότερες οι κινήσεις και σε μετοχές του Mid Cap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Με απόδοση 3,75% ο ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας, μετά μάλιστα τη χθεσινή σημαντική υπέρβαση, είναι εύλογο πως ορισμένοι θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν ένα μικρό μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.

Κοιτάζει μεν υψηλότερα το ΧΑ αλλά πρωτίστως θα πρέπει σε κάθε ανοδικό βήμα να διασφαλίζονται τα μετόπισθεν, να επιβεβαιώνονται τα stops, που σταδιακά ανεβαίνουν όλο και υψηλότερα.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και ειδικότερα για τον ΓΔ σημειώναμε πως κοντινότερη αντίσταση είναι στις 875 μονάδες με stop στις 831 ενώ όσο κινείται υψηλότερα των 848 μονάδων διατηρεί σαφή long τάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην κοντινή αντίσταση των 875 θα δοκιμασθούν εκ νέου οι δυνάμεις των πωλητών-αγοραστών, με πιθανή μία λελογισμένη οπισθοχώρηση πριν την επόμενη κίνηση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς με απόδοση σχεδόν 12% μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση (από την αρχή του έτους) δίνει μεγαλύτερα περιθώρια «κλειδώματος» κερδών σε όσα ισχυρά χέρια είχαν τοποθετηθεί ακόμη και από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου.

Αφορμή για υποχώρηση των τραπεζικών δίνεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, από την όλη... συζήτηση που ξεκίνησε χθες σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών. Το υπουργείο μπορεί να επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ωστόσο η αγορά, οι traders γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε πόσο πιεστική είναι και η ΕΚΤ και οι μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες. Εξήγηση εν μέρει λογική, εάν αναλογιστεί κάποιος τον... θόρυβο που προκλήθηκε χθες με αυτό το ουσιώδες ζήτημα.

Προς την πρώτη σημαντική γραμμή υποστήριξης των 965/960 μονάδων ο ΔΤΡ, με μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς ενώ ακολουθούν Eurobank, Εθνική και Alpha Bank.

To 38% του μέτριου τζίρου (χαμηλότερα του χθεσινού αλλά και του μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας) στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές και συγκριτικά αυξημένη αξία σε Αlpha Βank, Εθνική και Πειραιώς.

Με τον ΔΤΡ να υποχωρεί πάνω από 1%, οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips θα πρέπει να θεωρηθούν εντός παιδιάς, τουλάχιστον για όσο δεν διακυβεύονται καν οι πρώτες στηρίξεις.

Αλλωστε μία αλλαγή χεριών/θέσεων μεταξύ αυτών που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα και ενδιαφερόμενων να χτίσουν τώρα θέσεις εντάσσεται απόλυτα στη λογική μίας ανοδικής αγοράς.

Ενδεικτικό το ότι μετά τις 11:00 και από τα χαμηλά της αγοράς ενεργοποιήθηκαν αγορές στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (από τα 8,11 ευρώ), Μυτιληναίου (9,92 ευρώ), ΟΤΕ (12,56 ευρώ) κ.α.

Στις 11:15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 32/44 (πρώτη φορά από τη Δευτέρα περισσότερες οι πτωτικές), ο δε τζίρος στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Αυξημένος τζίρος στην ΤΕΝΕΡΓ (με δύο μεγάλα πακέτα στα 4,35 ευρώ), σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ αλλά και ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.α. Μεγαλύτερη άνοδος για Κέκροψ, Τεχν. Ολυμπιακή, MIG, Fourlis, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΛΜ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v