Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Χρηματιστήριο βρήκε το… φως του

Με οδηγό το +15% της ΔΕΗ, στήριξη από δεικτοβαρή blue chips και πολύ κινητικότητα σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση ο ΓΔ έφτασε τις 883 μονάδες. Σε στάση αναμονής οι τράπεζες. Ποιες μετοχές είναι ιστορικά υψηλά.

Το Χρηματιστήριο βρήκε το… φως του

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις ελεγχόμενες απώλειες των Ευρωπαϊκών Αγορών, συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με το σημερινό κλείσιμο να παραπέμπει σε νέα υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ικανοποιητικός τζίρος, η ευδιάκριτη προσπάθεια ανεύρεσης τίτλων που "έχουν μείνει πίσω", στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συνεχιζόμενη επανεμφάνιση "δυνάμεων" οι οποίες παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο ρίσκο (από την ξαφνική απόσυρση των αγοραστών), αλλά και οι σημαντικά μεγαλύτερες αποδόσεις και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στα υψηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και 10 τίτλους από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Μικτά ήταν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου στις κοντινές λήξεις σημειώθηκαν επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη άνοδο των αποδόσεων (στο 1,34% η απόδοση του 2ετους), ενώ πλάγια κίνηση σημειώθηκε στις αποδόσεις πιο μακρινών λήξεων (στο 3,72% η απόδοση του 10ετους).

"Οι ευνοϊκές τεχνικές προϋποθέσεις, από κοινού με τη συναλλακτική ευρωστία και τη συντήρηση της αισιοδοξίας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σύντομα τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 880 μονάδες, όπου προσδιορίζονται τα επόμενα επίπεδα αντίστασης" ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και η τελική εικόνα στο ταμπλώ φαίνεται να την δικαιώνει.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, η εκκίνηση της σημερινή συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να υποχωρήσει μέχρι τις 965,79 μονάδες, κλείνοντας μέρος του χθεσινού "gap" (962,04 - 969,86). Ακολούθησε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 991,05 (+0,74%), στις 17.00 ο δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε στις 986,74 (+0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 985,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Οι σημερινές μικρές μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 965 μονάδων, διατηρώντας όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1011 - 1030 μονάδων. Σε περίπτωση "pullback" που θα φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 939 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις "stop long", τουλάχιστον από τα θεωρούμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια.

Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και για όσο δείχνουν οι αγοραστές να διατηρούν τον έλεγχο του ταμπλώ, οι επόμενες αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα εντοπίζονται: για την Alpha Bank (-0,49%) στα 2,09 και 2,23 ευρώ, για την Εθνική (-0,45%) στα 0,363 - 0,377 ευρώ, για την Eurobank (+1,68% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) στα 0,9240 και 0,94 ευρώ και για την Πειραιώς (+0,70%) στα 3,93 ευρώ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Αυστηρότερη μεταμνημονιακή επιτήρηση από ότι οι υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης κινδυνεύει να υποστεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες Χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση, διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM από τις άλλες Χώρες", σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "The sooner, the better'. Με τη φράση αυτή σχολιάζουν παράγοντες της Αγοράς ομολόγων την πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου για μία ακόμα έξοδο στις Αγορές μετά την αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s, την πολιτική επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup και την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων. Η επικείμενη έκδοση είναι γνωστό ότι θα αφορά τίτλους επταετούς διάρκειας, αλλά το ύψος των 'φρέσκων' κεφαλαίων που θα αναζητηθεί, παραμένει αδιευκρίνιστο".

"Ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών, προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που σύμφωνα με τις προβολές των Τραπεζών, η ανάκτηση κυριότητας, ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων", απάντησε στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή ο Μάριο Ντράγκι.

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι "η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας", ενώ καλεί για αλλαγές στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές.

Από την άλλη, οι ίδιοι, δεν παραλείπουν να επισημάνουν, στα χαρτοφυλάκια που σκέφτονται τοποθετήσεις με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, ότι τα κέρδη για σημαντικό αριθμό μετοχών είναι δελεαστικά, πολλοί τίτλοι του μη Τραπεζικού 25αρη βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν στο ταμπλώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, έστω και αν μέχρι στιγμής, η όποια προσφορά απορροφάται με σχετική ευκολία.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του σχολίου, είναι εμφανής η προσπάθεια "καθυστερημένων" χαρτοφυλακίων, αναζήτησης "επενδυτικών ευκαιριών" στην λογική του ποια μη Τραπεζικά blue chips "έχουν μείνει πίσω" και αυτό διατηρεί το "rotation" στον μη Τραπεζικό FTSE.

Σε αυτή την λογική, με "μπόλικη δόση" "stop short" και το σημερινό +15,69% της ΔΕΗ με τον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να συμπληρώνει τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές (ο μεγαλύτερο όγκος του τελευταίου 7μηνου, με τον αμέσως μεγαλύτερο στις 19/6 με 4589602 τεμ.)

Η μετοχή της ΔΕΗ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/6/2017 (3,83 ευρώ).

Η μετοχή άφησε πίσω της και την αντίσταση των 2,78 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 3,08 ευρώ. Όσο κλείνει πάνω από την ζώνη του 2,42 - 2,50 η τάση παραμένει επιθετική, με το ημερήσιο "stop long" στα 2,26 ευρώ. Κοντινή στήριξη στα 2,54 ευρώ.

Στην λογική της κίνησης στην ΔΕΗ και το σημερινό +5,09% για τον ΑΔΜΗΕ, που και σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων. Η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 6μηνου και έχει μπροστά της την τεχνική αντίσταση των 2,31 και 2,49 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 2,075 ευρώ.

Νέα υψηλά 8ετιας για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,60%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 5,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,75 ευρώ.

Νέα υψηλά 18 ετών και πλέον, για την μετοχή του Σαράντη (+4,61% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή άφησε πίσω της και την θεωρητική αντίσταση στα 15,50 ευρώ και η αμέσως επόμενη, εξ ίσου θεωρητική, εντοπίζεται στα 17,50 ευρώ.

Υψηλά 49 μηνών για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+6,11% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που άφησε πίσω της και την αντίσταση στα 8,44 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 9,40 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 7,91 ευρώ.

Ακόμα μία συνεδρίαση που βελτίωσε τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,99%) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει "ζωντανό" το σενάριο προσέγγισης των 2302 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Πρώτες στηρίξεις στις 2186 και 2140 μονάδες (ημερήσιο "stop long").

Παραμένει το χθεσινό "gap" μεταξύ 2208,63 και 2211,04 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 870 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση, ενώ επόμενο επίπεδο είναι το 886 - 893. Το πιο πιθανό είναι τις επόμενες μέρες το "intraday stop" να ανέβει αισθητά ψηλότερα των 831 μονάδων.

Παραμένει το χθεσινό "χάσμα" μεταξύ 859,34 και 861,57 μονάδων.

Το συνεχιζόμενο "rotation για μη Τραπεζικούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφαίρεσε το ενδιαφέρον στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, όπου συνεχίζουν να προστίθενται και νέα "ονόματα" στην λίστα των, θετικών, ημερήσιων πρωταγωνιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι "παλιοσειρές" δεν συνεχίζουν προς υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Κρι Κρι (+2,24%) και Cenergy (+1,80%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, "μετράει" η MIG (+6,13%), ενώ όλο και ψηλότερα αναρριχάται η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,82%), που όμως υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,57 ευρώ (+4,90%).

Δεν γίνεται με αυτό τον όγκο συναλλαγών να αλλάξει τιμή ο Περσέας (0%), παρά το συνεχιζόμενο σημαντικό "bid" στο ανώτατο όριο ανόδου, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+3,09%) που υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό +8,25%, ενώ η είδηση ότι, επιτέλους, έγινε το Δικαστήριο για τον Κέκροπα έδωσε ώθηση μέχρι τα 1,04 ευρώ (+13,04%), όμως το κλείσιμο ήταν σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,96 ευρώ (+4,35%).

Η επιστροφή των αγοραστών στον Κέκροπα, έδωσε ανοδικό σήμα για Ιντρακάτ (+5,76%) και Ιντρακόμ (+7,72%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΚΛΜ (+4,25%) και Intralot (+1,94%).

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Επίλεκτος (+8,74%), τρίτωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Centric (+12,82%), εμφανίστηκαν αγοραστές στην Fieratex (+12,82%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Έλτον (+0,33%), Εβροφάρμα (+8,29%) και Ελλάκτωρ (+1,94%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η μείωση των πιέσεων στις Τράπεζες, αποτελούν κάποια από τα κομμάτια του "παζλ" που έχει οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε υψηλά επίπεδα τριετίας" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η νέα υποχώρηση του Ελληνικού "country risk", όπως απεικονίζεται μέσω των δεκαετών ομολόγων, προσφέρει επιπλέον σημαντικές "ανάσες" στην εγχώρια Αγορά.

Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πάντως, ο Γενικός Δείκτης υποαποδίδει των τιμών των ομολόγων, τα οποία παραπέμπουν σε εποχές προ της Παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και (επιτέλους) ξαναθυμίζουν χρεόγραφα αναπτυγμένης Χώρας της Ευρωζώνης.

Οι μετοχικοί "ταύροι" μπορούν επίσης να χαιρετίζουν, τη συμμετοχή τίτλων των χαμηλότερων στρωμάτων κεφαλαιοποίησης στο "ράλι".

Διεθνώς, τα αλλεπάλληλα ρεκόρ σε Νέα Υόρκη, Γερμανία και Λονδίνο ενισχύουν την αξιοπιστία της ανοδικής Ελληνικής Αγοράς, που δείχνει μετά από καιρό να "συμπλέει" με τις Ξένες. Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από τις 860 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί σημαντική στήριξη, ώστε να αποφευχθεί πιθανή "αγοραστική παγίδα" (bull trap).

Στα αρνητικά της Αγοράς, η στασιμότητα του όγκου συναλλαγών, ο οποίος θα έπρεπε, θεωρητικά, να αποδεικνύει το ενισχυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στις νέες τιμές. Η έλλειψη όγκου δείχνει, βέβαια και τη σχετική απουσία πωλητών και διαθέσεων κατοχύρωσης κέρδους, με τη Λεωφόρο Αθηνών να παραμένει ευάλωτη σε υψηλή μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς οι υψηλοί όγκοι συναλλαγών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως "προστατευτικό μαξιλάρι" σε περιπτώσεις ρευστοποιήσεων.

Από εδώ και πέρα και με το Χ.Α. να έχει, φαινομενικά, προεξοφλήσει αρκετά από τα θετικά των επόμενων εβδομάδων (ομαλή συνεργασία με τους Δανειστές, νέες αναβαθμίσεις), η ανοδική τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί με βάση την ίδια της την ορμή (momentum) και ενώ απουσιάζουν (πέραν του "υπεραγορασμένου" RSI) αξιόλογα σήματα πώλησης, πόσο μάλλον "short-selling". Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο Δείκτης έχει υπερδιαπλασιάσει την τιμή του, σε σχέση με το προ διετίας πολυετές χαμηλό. Για να εξασφαλιστεί η "υγεία" του ράλι χρειάζεται περαιτέρω μείωση του πολιτικού ρίσκου, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων επενδυτικού προσανατολισμού και, σε επίπεδο εισηγμένων, ενδυνάμωση των θεμελιωδών, τη στιγμή που πάντα υπάρχει το ρίσκο ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των Τραπεζών μέσω ΑΜΚ, το οποίο σα "δαμόκλειος σπάθη" κρέμεται πάνω από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων προς το Χ.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.), "σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στήριξη τιμών για το Γενικό Δείκτη υπάρχει στις 832 (τοπικό χαμηλό προηγούμενης εβδομάδας), στις 815 (ΕΚΜΟ 30 ημερών) και στις 800 μονάδες (ψυχολογικό όριο). Ο ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 900 μονάδες (επίπεδο Fibonacci τιμών 2014-2018)".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,37%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,76%).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street, ενώ η υποχώρηση του Δολαρίου δίνει κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας σε Κίνα και Ασία χτύπησαν νέο ρεκόρ καθώς οι παραγγελίες ανέβηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας ανέφερε ότι οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 9,3% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι ανόδου 10,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Οι εξαγωγές έφτασαν στο ποσό των $66,27 δισ. τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο νούμερο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οριστικοποιήσει τον κανόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), που έχει ήδη καθυστερήσει, στο πρώτο φετινό τρίμηνο, όμως μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του", όπως δήλωσε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

"Οι αγορές τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν οδηγήσει σε 'στατιστικά σημαντικές' κινήσεις στην Συναλλαγματική Ισοτιμία του Ευρώ και οι κινήσεις του Ευρωπαϊκού Νομίσματος είναι απλώς μια 'παρενέργεια' και δεν αποτελούν αντικειμενικό στόχο". αναφέρει σε επιστολή του προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Οι Επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη είχαν πολλή καλύτερη εκκίνηση το 2018, από αυτή που αναμενόταν στην έρευνα του Reuters, ανεβάζοντας τη δραστηριότητα με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τα μέσα του 2006. Η άνοδος οδηγείται από την ισχυρή επίδοση του τομέα Υπηρεσιών, όπου νέες Επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν σε ρυθμό που δεν υπήρχε πάνω από μία δεκαετία. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 58,6 αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2006, ενώ η δημοσκόπηση του Reuters, έδειχνε πτώση στο 57,9, από το τελικό 58,1 του Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στη Βρετανία αυξήθηκε απρόσμενα το τρίμηνο που έληξε τον Νοέμβριο, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν 12 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 102000 άτομα στο τρίμηνο που έληξε τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στο επίπεδο - ρεκόρ των 32,2 εκατ. ατόμων. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των απασχολούμενων κατά 13000 άτομα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του Ευρώ το 2002, υποχώρησε το έλλειμμα του Δημοσίου τομέα της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου του Γερμανικού πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα στις 19 Χώρες - Μέλη του Μπλοκ μειώθηκε στο 0,3% του ΑΕΠ, από 1% που ήταν το β’ τρίμηνο του 2017.

Το χρέος των Κυβερνήσεων μειώθηκε στο 88,1% το γ’ τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2012, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο Ευρωζώνης στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Αλλάζοντας Ήπειρο, "το φθηνό Δολάριο είναι καλό για τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, από το Νταβός, σπάζοντας μια παράδοση μη σχολιασμού των Ισοτιμιών. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να προσθέσει την εκτίμησή του ότι "η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Υπερδύναμης θα στηρίξει με μακροπρόθεσμη βάση το Νόμισμα".

Απώλειες σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 3,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,57 εκατομμυρίων μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,7 εκατομμυρίων.

Η μέση τιμή πώλησης τον Δεκέμβριο ήταν $246800, κατά 5,8% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Η ΙHS Markit ανακοίνωσε πως ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καλύπτει την Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 54,1 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,5 μονάδες.

Όσον αφορά τον τομέα της Μεταποίησης, ο δείκτης αυξήθηκε στις 55,5 μονάδες, από 55,1, υψηλότερα από το 55,2 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης του τομέα των Υπηρεσιών σημείωσε αναπάντεχη πτώση στις 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 53,7 το Δεκέμβριο.

Τo υπερβολικό Παγκόσμιο χρέος είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τον πρόεδρο της JP Morgan. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Jacob Frenkel σημείωσε: "Η κύρια ανησυχία μου είναι ότι τα προβλήματα εμφανίζονται πάντα όταν είσαι αισιόδοξος και όταν έχεις πάρα πολύ χρέος. Αυτά ήταν τα βασικά μαθήματα από όλες τις προηγούμενες κρίσεις".

Τα επίπεδα του Παγκόσμιου χρέους αυξήθηκαν στο ρεκόρ των $233 τρισ. το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε στις αρχές του 2018 ότι το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά $16 τρισ. το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τέλος του 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νέο δάνειο στην Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκείς προόδους στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι Δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί", είπε ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Γερμανική εφημερίδα "Die Zeit".

Στο 2,1% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ενώ σε ότι αφορά το 2017 οι προβλέψεις του Ιδρύματος παραμένουν οι ίδιες με την ανάπτυξη να φθάνει στο 1,3%. Μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι "μετά τη λήξη του προγράμματος, θα πρέπει και καλό είναι, να υπάρξει εποπτεία και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αυτό ως ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του κόστους του δανεισμού".

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 865,45 μονάδες (-0,75%), για να ακολουθήσει αντίδραση η οποία τις 17.00 τον έφερε στις 881,45 (+1,08%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα υψηλά στις 883,99 (+1,38%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 883,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος στα 107,3 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΤΡΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 12,2% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.457 συμβόλαια).

Στα 14.489 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.868 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.007, 2.862 για τον Φεβρουάριο και 145 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.257,5) κινήθηκε μεταξύ 2.226,75 και 2.271 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες διατήρησε την υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (182.000 Τρ. Αττικής, 125.000 Εθνική, 9.538 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.853), Εθνική (15.741), MIG (12.080), Alpha Bank (5.191), Πειραιώς (5.552), ΔΕΗ (4.740), Μυτιληναίο (452), Intralot (2.821), Ελλάκτωρα (630), Viohalco (885), Cenergy (224), ΑΔΜΗΕ (2.034), ΟΤΕ (625), Τέρνα Ενεργειακή (850), ΓΕΚ (564), Τρ. Αττικής (262), Ελ. Πετρέλαια (651), ΕΥΔΑΠ (226), ΕΧΑΕ (105), ΟΠΑΠ (150), Lamda Development (302), Motor Oil (141).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 93.647, Eurobank 55.241, Εθνική 133.254, Alpha Bank 39.469, Viohalco 10.063, Τρ. Αττικής 13.200, Intralot 17.793, ΔΕΗ 10.459 και Πειραιώς 22.565.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                          Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.944.728 τεμ., (από 9.944.728 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.772.445 τεμ. (113.971.445), Πειραιώς 9.492.880 τεμ. (9.429.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 21.391.049 τεμ. (21.141.049), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v