Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού εντοπίζονται τώρα στηρίξεις και αντιστάσεις

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, η εγχώρια αγορά καλείται να αντιμετωπίσει την αποκόμιση κερδών αλλά και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Το rotation και η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Πού εντοπίζονται τώρα στηρίξεις και αντιστάσεις

Ακάθεκτη η Wall Street αλλά με σημαντικές απώλειες νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα. 

Στον... κόσμο του το ΧΑ, εΔΕΗσε να δώσει μία από τις πιο μεστές συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων και κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς, την πιο ουσιαστική από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Μένει να φανεί εάν σήμερα-αύριο οι traders θα επηρεαστούν από την απότομη κλίση της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και θα επιχειρήσουν να «κλειδώσουν» μικρό έστω μέρος των υψηλών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους. 

Στις 883,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απόδοση 10,17% από την αρχή του έτους, στις 985,44 ο Δείκτης Τραπεζών με 12,47%, αλλά και τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να αποδίδουν έως τις 2.261,52 και τις 1.389,96 μονάδες αντίστοιχα. 

Συναλλαγές 66 εκατ. μετοχών, τζίρος 107,2 εκατ. ευρώ, με το 33% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται στις 96 προς 34 μετοχές. 

Υπό κανονικές συνθήκες, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ένα ανοδικό βήμα προς τον ευδιάκριτο στόχο/αντίσταση των 886 μονάδων, με πολύ πιθανή την κάλυψη και των 893 έως και την αυριανή συνεδρίαση. 

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι -από τεχνική πλευρά- εντός προγράμματος του συστήματος εντολών που έχουν τα «ισχυρά χέρια», συνεκτιμώντας πως για τον ΔΤΡ ακόμη ΔΕΝ έχει επιτευχθεί ο στόχος κάλυψης της «κορυφής» των 1.146,11 μονάδων. 

Ωστόσο η χθεσινή υποχώρηση στην Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή του έτους, το δε ευρώ ανέβηκε στα υψηλά τριών ετών. Στις 13.414,74 μονάδες ο DAX, υποχωρώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης φυσιολογικά και ελεγχόμενα μέχρι πριν το τελευταίο ημίωρο, για να... βουτήξει προς το τέλος διαγράφοντας μία διαδρομή από το αρχικά υψηλό ημέρας των 13.576,84 μονάδων, μόλις 20 από το νέο ιστορικό υψηλό, μόλις μία συνεδρίαση νωρίτερα. Το διάγραμμα του DAX της χθεσινής συνεδρίασης είναι ενδεικτικό, συνάμα διδακτικό του τρόπου με τον οποίο μπορεί να «καούν» οι long από μία συντονισμένη αντεπίθεση των short. 

Συνεπώς ας έχουμε κατά νου, τόσο οι μεν/long όσο οι δε/short, πως οι αγορές δεν κάνουν συνήθως το χατίρι των πολλών και ότι όπως στην τελευταία ανοδική κίνηση έμειναν αρκετοί εκτός παιδιάς, έτσι ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να «καούν» προεξοφλημένες ανοδικά θέσεις. 

Το καλό είναι πως η Φρανκφούρτη «ανοίγει» νωρίτερα από το ΧΑ, οπότε εικόνα για τον DAX θα έχουν οι traders, με πιθανότερο -βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων- το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που εκτείνονται για τον ΓΔ έως τις 865, για τον ΔΤΡ έως τις 965 και τον FTSE25 έως τις 2.225 μονάδες. 

Τεράστια η χθεσινή υπεραντίδραση για μετοχές όπως της ΔEH, στο 15,69% (!) με τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ, των ΕΛΠΕ, στο 6,11% με 2,7 εκατ., της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 5,60% με 1,3 εκατ. αλλά και των νέων υψηλών του ΟΤΕ στα 12,70, με αξία συναλλαγών στα 7,7 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλες θέσεις, θέσεις long από ισχυρά χέρια, που δεν έγιναν για να γράψουν... υποαξίες αλλά για να επιχειρηθεί να πουληθούν σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Εύλογο συνεπώς το ερώτημα τι θα πράξουν σήμερα-αύριο οι μεγάλοι traders, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μείνουν μέσα σε μία υποχώρηση της αγοράς (μέχρι τα σημεία που προαναφέρθηκαν) χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Και στη συνέχεια, ενδεχομένως μετά από λίγες συνεδριάσεις, να πάνε υψηλότερα. 

Στις 883,98 μον. ο ΓΔ, με ορατές τις αντιστάσεις των 886 και 893 αλλά ζητούμενη την επιβεβαίωση των 870 και 865 μονάδων. 

Θα έδινα πολλές πιθανότητες σε μία κίνηση του ΓΔ μέσα σε αυτό το εύρος για σήμερα-αύριο, με προτιμητέα την κατ' αρχάς επιβεβαίωση των στηρίξεων και μετά την επαναφορά υψηλότερα. 

Θα εξαρτηθεί αρχικά -για το άνοιγμα- από την εικόνα της Φρανκφούρτης και στη συνέχεια από τη στάση των traders (long και short) μετά τις 14:00-14:30. 

Θεωρείται εκ προοιμίου σχεδόν βέβαιο πως ορισμένοι θα επιχειρήσουν σήμερα να «κλειδώσουν» ένα μικρό έστω μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους, με τη συνέχεια να εξαρτάται από το αν θα υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση/ζήτηση ή όχι. Κατά 10,43% έχει ενισχυθεί η μετοχή του ΟΤΕ από την αρχή του έτους, κατά 48,21 % (!!) της ΔEH, κατά 19,19% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά 14,06% των ΕΛΠΕ κ.ο.κ για να περιοριστούμε στα του FTSE25. Θεωρώ πολύ λογικό ορισμένοι -μένει να φανεί εάν θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι- να κάνουν ένα... πέρασμα από το «ταμείο». Για να δούμε.   

Κλάδος-κλειδί παραμένει μεν ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει νωρίτερα το «καλό σενάριο» ενόψει των stress tests, πλην όμως τα blue chips, με ένα απρόσμενα θετικό rotation, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά αυτή την εβδομάδα. Και στα blue chips οι intraday και trading θέσεις είναι κατά γενική εκτίμηση λιγότερες απ' ό,τι στις τράπεζες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v