Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί πάνω από τις 880 μονάδες ο ΓΔ

Σε θετικό έδαφος περνά η αγορά, μετά τις πρωινές κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος η Alpha. «Βαρίδι» για τον ΓΔ η Coca Cola. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΔΕΗ, Lamda.

ΧΑ: Ισορροπεί πάνω από τις 880 μονάδες ο ΓΔ

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων η σημερινή, που μέχρι τώρα βρίσκει πωλητές - αγοραστές να κινούνται πέριξ της περιοχής των 880 μονάδων.

Δεδομένης της σημαντικής χθεσινής διόρθωσης των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και της σημαντικής ανοδικής κίνησης που έχει διαγράψει από την αρχή του έτους το ελληνικό, η εικόνα της αγοράς μάλλον θα πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Ετσι και μερική κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών συνεχίζεται σε πολύ καλές τιμές και οι αγορές όσων θέλουν να τοποθετηθούν διευκολύνονται από τα κατά τι χαμηλότερα επίπεδα που διαμορφώνονται σήμερα.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα (*) ο ΓΔ κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος, με το χαμηλό των 875 μονάδων να έχει καταγραφεί στις (περίπου) 11:30. Εκτοτε σταθερές οι κινήσεις των traders, με μικρό προβάδισμα των πωλητών έως και τις 14:00-14:15. Από την ώρα που συνήθως ενεργούν στην αγορά τα ισχυρά ξένα χέρια, το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο, καθώς προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη.

Αποτέλεσμα, ο περιορισμός των απωλειών για τον FTSE25 στις 2.252 μονάδες (μείον 0,42%), με τον τραπεζικό στις 978 (μείον 0,67%). Σε αντίθεση με αυτούς τους τρεις βασικούς δείκτες, ο FT Mid Cap είναι από τις 11:30 και μετά σε θετικό έδαφος, φθάνοντας νωρίτερα έως και 0,98% υψηλότερα, στις 1.402 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε καλά επίπεδα αλλά -ακόμη- χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας. Το 29% στον τραπεζικό κλάδο, καθώς σημαντικό μερίδιο αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί σε blue chips με αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ, Lamda Development, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και MIG, FF Group, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. 

Από τις 4 συστημικές τραπεζικές, μικρές απώλειες για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, σταθερή στα 2,03 ευρώ η Alpha Bank.

Κινητικότητα σε blue chips και mid caps, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 66/43 και με περισσότερες από 25 μετοχές να ενισχύονται πάνω από 3%.

Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζει η με αυξημένες συναλλαγές αντίδραση της Lamda Development, με εμφανείς κινήσεις και από traders. Το πιθανότερο είναι να προσβλέπουν στην ετυμηγορία της Δευτέρας για το Προεδρικό Διάταγμα, που κατά πάσα βεβαιότητα θα κρίνει τελεσίδικα την τύχη του project του Ελληνικού. Ο τζίρος στη μετοχή πλησίαζε τα 3 εκατ. ευρώ, όταν στις 14:30 ο ΓΔ, περνώντας σε οριακά θετικό έδαφος, οδήγησε σε περαιτέρω επιτάχυνση των συναλλαγών.

Μετά τη... μάνα και η... κόρη, καθώς μία μέρα μετά την υπεραντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι η σειρά της Ενεργειακής να κινηθεί υψηλότερα έως τα 4,975 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα του υψηλού των 5 ευρώ.

Συνεχίζει υψηλότερα η ΔΕΗ στα 2,986 ευρώ, στα 16,35 ο Sarantis, στα 5,80 ευρώ τα ΕΧΑΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι μετοχές των MIG, Νηρέα, Υγεία κ.α.

(*) στις 14:40 ο τζίρος ήταν στα 38,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v