Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση στην κορυφή, παιχνίδι στα μεσαία

Χωρίς βοήθεια από τις τράπεζες και με την Coca Cola στο κόκκινο (-2,87%) ήρθε η διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 877 μονάδες. Σε ποιες μετοχές εστίασαν οι επενδυτές. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Διόρθωση στην κορυφή, παιχνίδι στα μεσαία

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με τεχνικά προβλήματα, δεν είχε τις συνηθισμένες Τραπεζικές βοήθειες, ο "βαρύς" τίτλος της ΕΕΕ (-2,87%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι Ευρωπαϊκές Αγορές σε στάση αναμονής, περίμεναν τις δηλώσεις Draghi, όμως το συνεχιζόμενο "rotation" στα μη Τραπεζικά blue chips και η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον παρά την αισθητή μείωση του τζίρου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με προβλήματα μετάδοσης στοιχείων από το Χ.Α., με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι providers να μεταδώσουν τις τιμές προσυνεδρίασης.

Χρειάστηκαν 8 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το 1ο εκατ. και 14 λεπτά για να συμπληρωθεί το 2ο εκατ. τζίρου.

Από εκεί και πέρα, εμφανώς αδύναμη ήταν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και αν ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, πρόσκαιρα αναδύθηκε από τα χαμηλά ημέρας, με την βοήθεια της Alpha Bank (-0,20%) που, προς στιγμήν, γύρισε σε θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 969,83 (-1,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερο χαμηλό και στις 969,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,59%.
Διιστάμενες οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη πορεία του Τραπεζικού δείκτη.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, αν ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 985 μονάδων, βάζει σαν πρώτο στόχο τις 1080 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1011 - 1030 μονάδες. Αντίθετα, κλείσιμο κάτω από την πρώτη στήριξη των 965 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 939 και 874 μονάδες.

Ασφαλώς και υπάρχει και πιο συντηρητική σχολή σκέψης και αυτή μεταφέρει στην στήλη ένας από τους παλαιότερους και μόνιμους συνεργάτες.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), "η συνεχής αδυναμία άρνησης του ΔΤΡ να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, θα δώσει την ευκαιρία στους πωλητές για μια καθοδική 'επίσκεψη' στο αρχικό όριο στήριξης των 960 με 955 μονάδες, έχοντας όμως στο μυαλό το επίπεδο στήριξης των 915 μονάδων".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μετά τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, από Eurobank και Alpha Bank η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία για το project 'Earth', το οποίο περιλαμβάνει δάνεια αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, το ποσό φθάνει στα 5,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Morgan Stanley, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, έχει ήδη αποστείλει 'teaser' σε σειρά Επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν τον Μάρτιο και η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί πριν την ολοκλήρωση του 'stress test".

Εν τω μεταξύ, προσφορές άνω των 2,3 δισ. ευρώ έχει δεχτεί ήδη η Alpha Bank στο βιβλίο προσφορών για το πενταετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters, το αρχικό guidance για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος μεταξύ 2,75% και 2,875%. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πού θα "κλειδώσει" το κόστος της έκδοσης, δεδομένης και της υψηλής υπερκάλυψης. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας και θα ακολουθήσει η οριστική τιμολόγηση της έκδοσης.

"Η σημερινή συνεδρίαση έχει ευνοϊκές τεχνικές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, αλλά και την πρόκληση του ορίου αντίστασης των 888 μονάδων. Αναμένεται, επομένως, έντονη μεταβλητότητα με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική μορφή του προσήμου του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Επίσης η τριπλή άρνηση του RSI να περάσει πάνω από το επίπεδο των 70 μονάδων δείκτη δημιουργεί την υπόνοια μιας γρήγορης καθοδικής μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Αγορά διέφυγε με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών πάνω από το βραχυπρόθεσμο όριο των 870 μονάδων που είχαμε ορίσει, πλησιάζοντας μάλιστα το απόλυτο άνω εύρος τιμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το ανοδικό είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά η κίνηση αναμένεται περισσότερο πλαγιοανοδική, ενώ θα είναι έκπληξη αν κατοχυρωθεί τόσο νωρίς το άνω εύρος της εκτιμώμενης ταλάντωσης, που έχει οριστεί στις 890 - 900 μονάδες", ήταν οι πρωινές εκτιμήσεις της Merit Sec.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις παραγόντων της Αγοράς, το Χ.Α. συνεχίζει σε θετικό momentum, ενώ οι περισσότερες διορθώσεις αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες, ή ακόμα εξαντλούνται μέσα στην συνεδρίαση, με το τελικό πρόσημο του Δείκτη να επιβεβαιώνει, στις περισσότερες των περιπτώσεων την δυναμική των αγοραστών.

Από την άλλη, όλο και νέοι παίκτες εμφανίζονται στο προσκήνιο και αυτοί, αποφεύγοντας τον Τραπεζικό κλάδο, αναζητούν τις επόμενες "επενδυτικές ευκαιρίες" στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με τον κίνδυνο ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης στα θεωρούμενα "βαριά χαρτιά".

Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί επισημαίνουν ότι η θετική ψυχολογία μειώνει σημαντικά τις όποιες διορθώσεις που αποδεικνύονται μικρής κλίμακας, έστω και αν η Αγορά χρειάζεται κάποιες "ανάσες" προκειμένου να "χωνευτούν" τα υψηλά 35 μηνών.

Θετικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου η επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων για όλες τις λήξεις (στο 1,29% η απόδοση του 2ετους και στο 3,67% αυτή του 10ετους).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, σε "ΒΒ-" από "Β+" αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ (-0,79%) ο Οίκος Standard and Poor's, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία κλίμακα. Παράλληλα, θέτει θετικό outlook στην αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 12 μηνών θα μπορούσε να αναβαθμίσει τον ΟΤΕ κατά μία κλίμακα ακόμη, μετά από μια πρόσθετη αναβάθμιση του rating της Ελλάδας, ή της βελτίωσης των εκτιμήσεων του Οίκου για το ρίσκο Χώρας.
Πρόσφατα ο τίτλος πλησίασε τα υψηλά 4ετιας, για να δώσει απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση. Η επόμενη αντίσταση στα 13,20 ευρώ, η πρώτη στήριξη στα 11,84 ευρώ και το "stop long" στα 11,34 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,04%) δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά, από τα 6,06 ευρώ (κλείσιμο 19/12), ενώ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς επέστρεψαν δριμύτερες οι φήμες για αξιοπρόσεκτη επιστροφή κεφαλαίου. Ο τίτλος απολύτως αθόρυβα έχει αναρριχηθεί σε υψηλά 34 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,00 - 7,10 ευρώ και τις πρώτες στηρίξεις στα 6,52, 6,30 - 6,28 και 6,04 ευρώ.

Διόρθωσε μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τα υψηλά 40 μηνών ο ΟΛΠ (-1,02%). Παραμένει η σημαντική αντίσταση στα 18,00 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 16,80 και 16,22 ευρώ.

Δείχνει να ευνοείται από την αύξηση των συναλλαγών ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+0,70%) που συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε. Πάντα μπροστά το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Νέα υψηλά 8ετιας για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,03%) που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Μπροστά η σημαντική αντίσταση στα 5,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,75 ευρώ.

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Lamda Development (+2,96%) και το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 98 μηνών (!) Όσο ο τίτλος παραμένει ψηλότερα των 7,10 - 7,13 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,90 - 8,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε η επιφυλακτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ δεν εμπόδισε την συνεχιζόμενη κινητικότητα - ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,19%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΑΝΕΚ (+14,86%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Επίλεκτο (+4,46%), συνεχίζει ανοδικά η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,02%), ενώ αξιοπρόσεκτες κινήσεις έλαβαν χώρα στους Νηρέα (+4,76% και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Σελόντα (+4,82%).

Μένοντας στις Ιχθυοκαλλιέργειες, με ενδιαφέρον αναμένονται οι μετοχικές "καραμπόλες" στον Περσέα (+9,95%), που σήμερα "αποφάσισε" να κάνει λίγο περισσότερες συναλλαγές και έτσι άλλαξε και τιμή. Το συνεχιζόμενο "bid" στο "limit up" προϊδεάζει για το τι θα συμβεί μόλις αυξηθούν οι συναλλαγές. Στο εξάμηνο του 2017 είχε καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ (η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 7,2 εκατ.) και συνολικές υποχρεώσεις 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 6,3 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 20 εκατ. ευρώ).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιντρακάτ (+6,61%) και Κέκροπα (+2,08%), με τον δεύτερο να υποχωρεί αισθητά από το υψηλό του +9,38%, όμως άπαξ και έγινε το αποφασιστικό Δικαστήριο, όλο και θα εμφανίζονται επιθετικά "πονταρίσματα" εν αναμονή της απόφασης.

Ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στον Χαϊδεμένο (+10%), με σταθερό αγοραστή η ΕΚΤΕΡ (+4,17%), με την τελευταία ανοδική κίνηση να έχει ξεκινήσει από τα 0,57 ευρώ (κλείσιμο 18/12), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Σπύρου (+8,23%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, με τον ίδιο τρόπο των "ανοιχτών" εντολών αναρριχάται και η Βιοκαρπέτ (+5,16%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Ιασώ (+2,26%), ενώ η MIG (+5,40%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Παρά το τελικό αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 884 μονάδων, δίνει τις τεχνικές προϋποθέσεις για υπέρβαση της ζώνης αντίστασης 888 - 893. Οι 878 - 871 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση. Το πιο πιθανό είναι τις επόμενες μέρες το "intraday stop" να ανέβει αισθητά ψηλότερα των 831 μονάδων.

Παραμένει το "χάσμα" μεταξύ 859,34 και 861,57 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,15%), παραμένει η σημαντική αντίσταση στις 2262 μονάδες, αλλά και ο μακρινός στόχος των 2302 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Πρώτες στηρίξεις στις 2186 και 2140 μονάδες (ημερήσιο "stop long").

Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο "gap" μεταξύ 2208,63 και 2211,04 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει απτόητη την ανοδική κίνησή της, με ενδοσυνεδριακές μικρές διορθώσεις, με κύρια βοήθεια Υπερατλαντικών κεφαλαίων" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι εναλλαγές ενδιαφέροντος από τις εταιρείες της Μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Μεσαία, την Μικρή, αλλά και σε όσες έχουν μείνει πίσω στο πρόσφατο "rally" συντηρούν το θετικό momentum. Ήδη όμως παρατηρούμε αρκετές ιδιωτικές τοποθετήσεις (από βασικούς μετόχους και όχι μόνο) σε Θεσμικούς, που ανατροφοδοτούν την άνοδο.

H συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, κυρίως στις κοντινές λήξεις, προετοιμάζει το κλίμα την επικείμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου. Παρά το γεγονός ότι το εκτιμώμενο επιτόκιο της 7ετούς έκδοσης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 3%), δεν πρέπει να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χρέους.

Η πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, αν και μόνο κατά μία βαθμίδα, όπως και το express κλείσιμο της αξιολόγησης, παρά την μερική απόδοση των δόσεων, συντηρούν την αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα και στην πραγματική Οικονομία.

Μελανό σημείο αποτελεί το νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που παρά το συνεχές κυνήγι των Φορολογουμένων και τις αναγκαστικές πράξεις εκτέλεσης, αυξήθηκαν κατά 13 δισ. σε ένα έτος.

Ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο ανοδικό στόχο του και ΕΤΕ & ΑΛΦΑ βρίσκονται, πλέον, σε τιμές μεγαλύτερες των τελευταίων ανακεφαλαιοποίησεων. Περαιτέρω ενίσχυση των τιμών θα πρέπει να υποστηριχθεί από παράγοντες εσωτερικούς, όπως η επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η παραγωγή κερδών.

Εξωγενείς παράγοντες όπως τα "Stress Tests", φαίνεται να αμβλύνονται, με ποιο χαλαρούς κανόνες που αυτά θα γίνουν (ΕΚΤ), αλλά και πιθανή χρονική μετάθεση κεφαλαιακών αναγκών. Όμως η συνεχής πίεση του Μ. Draghi για επιτάχυνση πλειστηριασμών και πώληση δανείων (ακόμα και με ζημιές) σε fund, δημιουργεί στις διοικήσεις νευρικότητα & ανησυχία για την επίτευξη των στόχων. Επιπλέον η αύξηση της καταθετικής βάσης αποτελεί πρωταρχικό & δύσκολο στόχο επιβίωσης, με αρνητικό ρυθμό Ιδιωτικής αποταμίευσης.

Τεχνικά, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη διασπάσει σημαντικά μεσομακροχρόνια επίπεδα (πχ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟ, ΚΡΙ, κλπ). Διάσπαση των επιπέδων αυτών οδηγούν σε στόχους αρκετά υψηλότερα, ή δημιουργούν στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.

Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον "φθηνές", ή "ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει αν επαναξιολογήσουμε τα "ratio" με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά & τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.

Για τον Τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι αν και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018, έχει μπροστά του σημαντικά θέματα & προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Τεχνικά ο ΓΔ διέσπασε τις 860 μονάδες και ο FTSE25 τις 2203. Οι ανωτέρω διασπάσεις οδηγούν σε στόχους των 900 - 920 & 960 μονάδων για τον Γ.Δ.. Τα επίπεδα στηρίξεων οριοθετούνται στις 860 - 840 & 790 μονάδες.

Για τον FTSE25 η διάσπαση των 2203 μονάδων μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 2335 & 2410 μονάδων. Διόρθωση μέχρι τα επίπεδα των 2200 - 2198 μονάδων και διατήρησή τους θα βοηθήσει στην συγκέντρωση δυνάμεων για συνέχιση της κίνησης.

Η ολοκλήρωση διορθωτικής κίνησης μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα είναι επιθυμητή και υγιής, σε μία Αγορά που δεν έχει αποφορτιστεί από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο. Όμως τα μακροχρόνια "party" που βιώνουν οι αγορές παγκοσμίως, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, παρά το γεγονός ότι το sentiment είναι θετικό. Ειδικά για την Ελληνική Αγορά η οποία αντιδρά από την υπέρ συμπίεση τόσων ετών, τα μακροοικονομικά στοιχεία όπως το δυσθεώρητο χρέος (που συνεχίζει να αυξάνει), οι υψηλοί στόχοι για το 2018 πρωτογενών πλεονασμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές ψηφίζονται μεν αλλά δεν υλοποιούνται, η φορολογική κόπωση του οικονομικού συστήματος είναι εμφανής, αλλά και η νέα μεγέθυνση του Δημοσίου, δεν συνηγορούν στη άνευ ορίων αισιοδοξία…

Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποφεύγοντας την προσπάθεια για εύρεση κορυφών και εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία. Να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+0,95%) και οι μεγαλύτερες απώλειες και λόγω του "ακριβού" Γεν για τον Nikkei (-1,13%).

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του Ευρώ, έναντι του Δολαρίου, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Η νέα υποχώρηση του Δολαρίου δίνει μικρά κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

"Ο Χρυσός θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα που έχει να δει από το 2013, αν το Δολάριο συνεχίσει να υποχωρεί. Είναι εφικτός ο στόχος για $1.400 ανά ουγγιά, μέσα στους επόμενους δύο μήνες", σημειώνει ο Stephen Innes, επικεφαλής διαπραγματεύσεων Ασίας - Ειρηνικού, στη χρηματιστηριακή "Oanda".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το Γερμανικό καταναλωτικό κλίμα, για τον Φεβρουάριο, κατέγραψε άνοδο. Σύμφωνα με έρευνα σε περίπου 2.000 Γερμανούς, το καταναλωτικό κλίμα φτάνει τις 11 μονάδες, από 10,8, ένα μήνα νωρίτερα. Ο δείκτης ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο του 2001.

Νέα αύξηση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο "Ifo" αυξήθηκε στις 117,6 μονάδες, από 117,2 τον Δεκέμβριο και έναντι των 117,1 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 127,7 μονάδες, από 125,4 που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες, χαμηλότερα των 109,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

"Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης", δήλωσε ο Mario Draghi.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2018, ή και αργότερα, αν χρειαστεί. Τόνισε, ωστόσο, πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις Συναλλαγματικές Ισοτιμίες αποτελεί μια πηγή ανησυχίας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών. Ο ίδιος επισήμανε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ως στόχο τη συναλλαγματική Ισοτιμία, αλλά αναγνωρίζει πως είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 17.000, στις 233.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν άνοδο στις 240.000.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Δεκέμβριο, μετά από άλμα 15% το Νοέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων διολίσθησαν κατά 9,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 608.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 875,67 (-0,94%) και 886,18 μονάδων (+0,25%), στις 17.00 βρέθηκε στις 878,44 (-0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 877,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,9 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΠΕΤΡΟ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 20% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τιτάν, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Viohalco.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.748 συμβόλαια).

Στα 14.526 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.489 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.472, 1.316 για τον Φεβρουάριο και 156 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.249) κινήθηκε μεταξύ 2.238 και 2.259 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.200 Τρ. Αττικής, 5.000 ΔΕΗ, 22.000 Ελ. Πετρέλαια, 25.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.358), Εθνική (17.291), MIG (12.414), Alpha Bank (3.871), Πειραιώς (4.814), ΔΕΗ (2.343), Μυτιληναίο (424), Intralot (2.146), Ελλάκτωρα (1.091), Viohalco (391), ΑΔΜΗΕ (1.147), ΟΤΕ (234), Τέρνα Ενεργειακή (932), ΓΕΚ (452), Τρ. Αττικής (260), ΕΥΔΑΠ (115), ΟΠΑΠ (158), Lamda Development (411), Ελ. Πετρέλαια (385).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 90.534, Eurobank 55.102, Εθνική 135.320, Alpha Bank 39.787, Τρ. Αττικής 13.104, Intralot 18.455, ΔΕΗ 11.055 και Πειραιώς 22.574.

Έκλεισαν μικρές "long" θέσεις σε ΟΤΕ και Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                            Name of Issuer                 NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.944.728 τεμ., (από 9.944.728 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.857.445 τεμ. (113.772.445), Πειραιώς 9.522.880 τεμ. (9.492.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 21.715.444 τεμ. (21.391.049), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v