Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη και κλείσιμο στα χθεσινά επίπεδα. Συνεχίζονται οι εισροές στα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια με εισροές 21 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Σε ποιες μετοχές εστιάζουν τώρα οι επενδυτές.

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά, τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ και την ευδιάκριτη μεταβλητότητα στον Τραπεζικό κλάδο, που είχε σαν αποτέλεσμα τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών, να "δουν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 980,11 (+1,07%) και 956,02 μονάδων (-1,42%) στις 17.00 βρέθηκε στις 959,05 (-1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 958,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,17%.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Τραπεζικός κλάδος εμφανίζει σχετική αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, παρά την σημαντική υπερκάλυψη του ομολόγου της Alpha Bank και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει σαν τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 985 μονάδων, κίνηση που βάζει σαν πρώτο στόχο τις 1080 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1011 - 1030 μονάδες. Αντίθετα, το σημερινό κλείσιμο κάτω από την πρώτη στήριξη των 965 μονάδων, αν δεν υπάρξει άμεση επιστροφή των αγοραστών, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 939 και 874 μονάδες.

Όσον αφορά επιμέρους μετοχές και ξεκινώντας από την Εθνική (-2,30% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που κατά πολλούς παραμένει ο "σηματωρός" του κλάδου, συνεχίζει να έχει μπροστά την κρίσιμη αντίσταση 0,353 - 0,359, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 0,3435, μπορεί δώσει "pullback" προς τα 0,34 και 0,316 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (+0,57%), που σήμερα επέδειξε τις καλύτερες διαθέσεις, οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,9240 και 0,94 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,43%) επέστρεψε χαμηλότερα από τα 2,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.). Η επόμενη στήριξη στα 1,91 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,86 ευρώ.

"Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ενταθεί η αντιπαράθεση αγοραστών - πωλητών, καθώς θα τεσταριστούν τα επίπεδα στήριξης του Γενικού Δείκτη σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, με την τελική επίδοση να πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να έχει αρνητικό πρόσημο" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η απόδοση του 10ετούς της Χώρας πλησιάζει, ξανά, το χαμηλότερο επίπεδο του 3,65% (mid y-t-m). Στο εξωτερικό η μεταβλητότητα στα Νομίσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως λόγω του Δολαρίου, καθώς ο 'US dollar Index' βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της 3ετίας. Η εικόνα του Γ\ενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν έχει διαφοροποιηθεί και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή των 890 - 900 μονάδων, καθώς εκτιμούμε ότι είναι πρόωρη η κατοχύρωση των επιπέδων αυτών. Σημειώνουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για τα 'stress test' των Τραπεζών, γεγονός που ενδεχομένως να αλλάξει την εικόνα της Αγοράς ανάλογα. Τα αποτελέσματα των 'τεστ' θα δημοσιευτούν τον Μάιο. Ήτοι, οι Τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο για την συνέχεια, ή όχι της ανόδου" επεσήμαινε στο πρωινό report η Merit Sec.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους σε καταστήματα και προσωπικό, περνά ψηλά στη στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας, η οποία αποτελεί ένα από τα όπλα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι το προσωπικό των Τραπεζών αναμένεται να μειωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 3.500 - 4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 Υπαλλήλων έως το 2020. ".

Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, ενώ στον επόμενο μήνα, μεταξύ άλλων αναμένονται και νεότεροι "χρησμοί" από Ξένους Οίκους.

Έτσι, στις 12 Φεβρουαρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί η τριμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη MSCI.

Επίσης στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση της Χώρας, αυτή τη φορά από την Fitch Ratings.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά δείχνει ότι χρειάζεται κάποιες "ανάσες" για να "χωνέψει" τα υψηλά 35 μηνών, όμως οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια, συνεχίζουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Στις ανησυχητικές ενδείξεις η συνεχιζόμενη διατήρηση του τζίρου, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Μικτά και σήμερα, τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις κοντινές λήξεις (στο 1,39% η απόδοση του 2ετους) και η πλάγια κίνηση για τις μακρινές (στο 3,66% η απόδοση του 10ετους).

Αντίθετα, παραμένουν τα εντυπωσιακά μηνύματα, από τις συνεχιζόμενες εισροές στα Αμοιβαία Μετοχικά Εσωτερικού, οι οποίες, στην λήξη της εβδομάδας έφθασαν στα 21,4 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο μήνας ολοκληρωνόταν σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. οι εισροές θα ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Ιανουάριο του 2006 (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τουλάχιστον εντυπωσιακή, παρά τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, η σημερινή κίνηση στον Σαράντη, καθώς η μετοχή κινήθηκε μεταξύ 16,55 (+6,43%) και 14,7 ευρώ (-5,47%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 15,40 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τίτλος παραμένει κοντά στα υψηλά 18 ετών, και αν επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα των 15,50 ευρώ, η αμέσως επόμενη, θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 17,50 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η ΔΕΗ (+4,27%, μετά την χθεσινή βραχύβια διόρθωση του -2,77% και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Ο τίτλος βοηθήθηκε και από την είδηση σύμφωνα με την οποία "την πρόταση για εξαγορά ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η κίνηση, που έχει στόχο την καλύτερη διαχείριση παθητικού, προβλέπει την πληρωμή έναντι μετρητών τίτλων που λήγουν το 2019 και φέρουν τοκομερίδιο 5,5%. Η τιμή αγοράς, το ποσό αποδοχής και ο συντελεστής αναλογικής κατανομής, εάν υπάρχει, για τις Ομολογίες θα γνωστοποιηθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας την 1η Φεβρουαρίου".

Η μετοχή σημείωσε νέα υψηλά, μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/6/2017 (3,83 ευρώ). Άφησε πίσω της και την αντίσταση των 2,78 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 3,08 ευρώ. Όσο κλείνει πάνω από την ζώνη του 2,42 - 2,50 η τάση παραμένει επιθετική, με το ημερήσιο "stop long" στα 2,26 ευρώ. Κοντινή στήριξη στα 2,54 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group (+1,96% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Ο τίτλος με την υπέρβαση των 19,40 ευρώ έχει δώσει σήμα επιβίβασης, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 20,11 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Motor Oil (+0,10%), που συνεχίζει να έχει μπροστά της την κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 19,80 - 20,05 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, συνεχίστηκε η ευπρόσδεκτη κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ όλο και νέα ονόματα προστίθενται στον κατάλογο των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Έτσι, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΑΝΕΚ (+12,35%) και MIG (+2,74%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Επίλεκτο (+4,27%), ενώ σε υψηλά 45 μηνών έκλεισε ο Δρομέας (+14,93%) αφήνοντας πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης "στην εταιρεία κατακυρώθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια 40.000 ηλεκτρικών γραφείων (παράγονται εξ ολοκλήρου από την εισηγμένη στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών), ρυθμιζόμενων καθ’ ύψος, από τη Διεύθυνση Προμηθειών του Γερμανικού Στρατού, συνολικής αξίας 14.000.000€. Η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί σε 4 χρόνια (10.000 τεμ./έτος) και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών γραφείων που έχει δοθεί από Γερμανικό Φορέα. Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί μετά από 10 ημέρες αναμονής για την εξέταση ενδεχόμενων ενστάσεων". Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, μόλις και ξεπερνά τα 10,6 εκατ. ευρώ.

Η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και έγινε το αποφασιστικό Δικαστήριο, όλο και καινούργια "πονταρίσματα" θα σημειώνονται στον Κέκροπα (+12,24%), από κοντά και η Ιντρακάτ (+2,92%), κάτι κινήθηκε στην Flexopack (+2,50%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+2,06%), ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον Μουζάκη (+5,42%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ (+3,09%), ενώ το σημερινό κλείσιμο της Space (+23,76%), έστω και χωρίς ιδιαίτερα "πειστικό" "bid", σηματοδοτεί νέα υψηλά 10ετιας (!).

Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα παραμένουν μικτά, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, διασώθηκαν με, οριακά, θετικό πρόσημο.

Για την περίπτωση του FTSE25 (+0,19%), όσο αυτός επιμένει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2193 μονάδων (stop long), παραμένει ο στόχος των 2320 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο "stop long" στις 860 - 858 και το δεύτερο στις 852 μονάδες. Παραμένει η αντίσταση στις 888 μονάδες.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε θετική για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α..

Ο Γενικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,60% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 1,68%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 13,65% και διαμορφώθηκε στα 89,8 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 9,43% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 9,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Το Χρηματιστήριο κινείται σε υψηλά επίπεδα τριετίας και πάντως πάνω από τις 858 μονάδες που ήταν το ψηλό του περασμένου Καλοκαιριού" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Από τεχνική άποψη, αν συγκρίνουμε τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών με εβδομαδιαία στοιχεία, με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 22 ημερών επίσης με εβδομαδιαία στοιχεία, θα δούμε πως επανέρχεται η πιθανότητα ανοδικής διάσπασης.

Αυτό έγινε προσπάθεια να γίνει την Άνοιξη του 2014 και δεν επετεύχθη λόγω της αλλαγής της Κυβέρνησης που διαφαινόταν αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.

Επίσης έγινε προσπάθεια να γίνει πέρυσι το Καλοκαίρι και δεν επετεύχθη, λόγω των υπαναχωρήσεων στον τομέα των πλειστηριασμών και των Αποκρατικοποιήσεων, που έκανε η Κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

Τώρα επαναλαμβάνεται. Μια τέτοια διάσπαση, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης του Χρηματιστηρίου σε καθαρά ανοδική και συνήθως ακολουθείται από μεγάλη άνοδο που συνήθως για σημαντικό διάστημα.

Στην πραγματική Οικονομία τώρα, μετά από δύο χρόνια ηρεμίας και τήρησης σημαντικών όρων του μνημονίου, οι Ξένοι Οίκοι έχουν αρχίσει να μας αναβαθμίζουν. Τα spread των ομολόγων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία, προσπαθούν να βοηθήσουν την χρηματοδότηση Ελληνικών Επιχειρήσεων. Σύντομα βγαίνουμε και στις Αγορές για δανεισμό, έστω και σε "περιβάλλον δοκιμαστικού σωλήνα".

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει διάχυση τζίρου και ανόδου και σε μετοχές που δεν ήταν στο επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέα ομολογιακά δάνεια, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, νέες εισαγωγές και άλλα θετικά.

"Δημιουργούνται πάλι ελπίδες για θετικό σενάριο, αλλά οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί οι μεγάλες άνοδοι συνοδεύονται και από έντονες διορθώσεις που πολλές φορές πανικοβάλλουν τους λιγότερο ψύχραιμους" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Την ανθεκτικότητα της αντίστασης των 880 μονάδων βολιδοσκοπεί ο Γενικός Δείκτης, μετά το γρήγορο ανέβασμα από το βατήρα στήριξης των 830 μονάδων, δίχως όμως, μέχρι στιγμής, να έχει δηλώσει 'παρών' για τη μετέπειτα ανοδική του πορεία, προς την επόμενη πολύ σημαντική περιοχή αντίστασης των 920 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η περαιτέρω ανοδικότητα της Αγοράς, φυσιολογικά θα διέπεται υπό αμφισβήτηση, καθώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών αρκετοί ενεργοί Επενδυτές κάνουν μερική αποκομιδή κερδών, περιμένοντας μια πιθανή καθοδική "εξαέρωση" της υπεραγορασμένης κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τεχνικοί ταλαντωτές.

Πέραν της διαγραμματικής ανάλυσης, άξιο μνείας είναι και οι σημαντικές αλλαγές, που έχουν γίνει στην εσωτερική δομή του Γενικού Δείκτη καθώς μετά από πολλούς μήνες η ΕΕΕ με 8,77% συμμετοχή έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση του Δείκτη, καθώς έχει υποσκελιστεί από τον ΟΤΕ με 10,08 συμμετοχή, ενώ παραδόξως στη 3η θέση έχει αναρριχηθεί η Πειραιώς με 5,37% συμμετοχή, την ίδια ώρα που στον Τραπεζικό δείκτη ασθμαίνει 4η πίσω από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές Τράπεζες.

Ανοδικά, τελικά, απεφάνθη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τις αλλεπάλληλες επικαλύψεις στα ημερήσια candlesticks πέριξ των 2160 μονάδων, πραγματοποιώντας ανοδική διαφυγή προς την περιοχή αντίστασης των 2240 μονάδων. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πάτημα άνω των 2240 μονάδων, θα ανοίξει το τοπίο για την ανάβαση προς το βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 2320 μονάδων. Όμως μια επιστροφή του δείκτη χαμηλότερα των 2240 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα τον επαναφέρει προς τη "βάση ανεφοδιασμού" των 2180 με 2160 μονάδων.

Εδώ η σύνθεση του δείκτη φανερώνει ότι κατά 50% κατευθύνεται από 4 τίτλους, της ΕΕΕ με 19,88% συμμετοχή, του ΟΤΕ με 11,2% συμμετοχή, της ΑΛΦΑ με 10,1% συμμετοχή και του ΟΠΑΠ με 8,4% συμμετοχή.

Μετοχές δηλαδή, που δύσκολα μπορούν να στρίψουν επικίνδυνα τον δείκτη FTSE25 προς τον "ύφαλο" των "Bears".

Τις 1000 μονάδες "ρεμβάζει" ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μέσα στο ανοδικό κανάλι του Νοεμβρίου. Διαγραμματικά, η ανοδική διαφυγή από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων θα χρειαστεί σημαντικό καταλύτη, καθώς η επόμενη ζώνη αντίστασης των 1085 με 1140 μονάδων είναι αρκετά "σκληρή".
"Αντιθέτως η εμφανής αδυναμία ανοδικής κτήσης των 1000 μονάδων, θα δώσει την αφορμή για ένα 'pullback' προς το αρχικό όριο στήριξης των 960 με 955 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η ρευστότητα, πλέον, οδηγεί τις εξελίξεις στην εγχώρια Αγορά, καθώς σε όλες τις κατηγορίες των Ελληνικών Αξιογράφων καταγράφεται αξιόλογη ζήτηση" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στα εταιρικά ομόλογα οι πρόσφατες εκδόσεις των Τιτάν (100 εκατ. ευρώ) και Αlpha Βank (500 εκατ. ευρώ), όχι μόνο έκλεισαν με διαδικασίες εξπρές, αλλά έτυχαν σημαντικής υπερκάλυψης από Ενδιαφερόμενους Επενδυτές, κρατώντας χαμηλά το κουπόνι εξυπηρέτησης. Η διάθεση του πακέτου μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή μέσω βιβλίου προσφορών (53 εκατ. ευρώ), έδειξε ότι και στο κομμάτι των εισηγμένων μετοχών υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον απόκτησης ποσοστών απευθείας από τους βασικούς μετόχους. Ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής έχει την καλύτερη επίδοση εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού (21,4 εκατ. ευρώ) από τον Ιανουάριο του 2006 (40 εκατ. ευρώ). Οι τζίροι στην Αγορά μετοχών είναι αυξημένοι τόσο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο (+85,2%) όσο και με τον Δεκέμβριο του 2017 (+4%).

Το ράλι του Γενικού Δείκτη κάθε άλλο παρά "κούφιο" μπορεί να θεωρηθεί, αφού οι ενδείξεις από κάθε πλευρά δηλώνουν συστηματικές εισροές, εναρμονισμένες με τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Δείκτη.

Σε αυτή την εικόνα, οι ειδήσεις έρχονται περισσότερο να επιβεβαιώσουν τις εισροές και λιγότερο να δημιουργήσουν υλικό προς νέα τιμολόγηση.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις μακροοικονομικές παραδοχές των "τεστ αντοχής", επισήμως η διαδικασία των "τεστ" ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η έκδοση ομολόγου 7 ετών, αρχικού ενδιαφέροντος 3 δισ. ευρώ, θα δώσουν τον τόνο στην Αγορά επηρεάζοντας προφανώς τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι τιμές των Τραπεζών έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο από την αρχή του χρόνου, ενσωματώνοντας την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου και εμφανίζονται πιο ζωηρές σε γεγονότα που σχετίζονται με αξιολογήσεις και εκδόσεις τίτλων, που αποτελούν και απτές ενδείξεις του ενδιαφέροντος. Επομένως ο βαθμός "ευαισθησίας" του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί, δίνοντας και την βασική κατεύθυνση στην υπόλοιπη Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διασπώντας τα υψηλά 52 εβδομάδων επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να δει από το Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση διαφυγής από μια ζώνη διαπραγμάτευσης τριών ετών που απελευθέρωσε δυνάμεις σε όλο το φάσμα της Αγοράς και απαντήθηκε με ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων, αθροιστικά κέρδη 5,5%, πολύ ρηχές διορθώσεις και άνεση κλεισιμάτων στο υψηλό ημέρας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά απαντώνται σε ανοδικές Αγορές και αποτελούν επιβεβαίωση των τεχνικών ενδείξεων διάσπασης των κινητών μέσων όρων των 30,50 και 200 ημερών. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες, ενώ και στα εβδομαδιαία διαγράμματα η εικόνα οδεύει προς την περιοχή της υπερβολής. Ουσιαστικά το διάγραμμα μετά την διαφυγή από τις 869 μονάδες, δεν περιλαμβάνει κάποια αξιοσημείωτη αντίσταση τιμών έως τις 1.030 μονάδες.

Αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα βρει ισχυρή προσφορά στις επόμενες 150 μονάδες, δεν αποκλείεται οι διορθώσεις να έχουν τον χαρακτήρα μικρών γυρισμάτων ήπιας έντασης, όπως διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επιστροφή του Δείκτη από τις 850 στις 830 μονάδες.

Διαγραμματικά το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της ανοδικής τάσης, ενδεχομένως με μικρότερη δυναμική, αφού τα γρήγορα κέρδη βγάζουν σε κάθε σκαλοπάτι της Αγοράς πρόθυμους πωλητές, να "κλειδώσουν" μέρος των κερδών τους.

Κατά τα λοιπά το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας έχει περιορισμένο αριθμό προγραμματισμένων ανακοινώσεων. Εκτός από την ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής 7ετίας την Τετάρτη θα διεξαχθεί η καθιερωμένη έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Την τελευταία ημέρα του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα της Grivalia Properties καθώς και η ανακοίνωση του μερίσματος για την χρήση.

"Την ίδια ημέρα τέλος, αναμένεται η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων Νοεμβρίου με αρκετό ενδιαφέρον καθώς θα περιέχει τα στοιχεία της καταναλωτικής κίνησης της "Μαύρης Παρασκευής", υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Με μοναδική "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη Nikei (-0,16%), ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+1,53%), ενώ σε Αυστραλία και Ινδία οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ακόμα χαμηλότερα το Δολάριο, κέρδη για Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο

Ξεκινώντας από την Ασία, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 21% το 2017, στα 7,5 τρισ. γουάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για τις Βιομηχανίες που έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. γουάν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "πρόθυμες να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη μεταβατική περίοδο του 'Brexit' και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, εμφανίζονται πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, "κατά τη διάρκεια των εσωτερικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αρκετά Κράτη, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σε σχέση με αυτήν που οριστικοποίησαν αυτή την εβδομάδα οι Διπλωμάτες. Ανεπισήμως, πολλοί Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι πιστεύουν πως η μεταβατική περίοδος θα επιμηκυνθεί, καθώς αρχίζει να γίνεται προφανές στη Βρετανική Κυβέρνηση πως το είδος της εμπορικής συμφωνίας που επιθυμεί, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών ετών".

Κατά δύο μονάδες υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία, τον Ιανουάριο, από το υψηλό δεκαετίας που είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο. Διολίσθησε από το σημείο των 112 μονάδων, στις 110, αλλά παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων. Ο δείκτης απασχόλησης, εν τω μεταξύ, παρέμεινε σταθερός, στις 109 μονάδες, στο πιο "υγιές" επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με πιο γρήγορο ρυθμό από την πρόβλεψη του 0,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλά η ανάπτυξη το 2017, συνολικά επιβραδύνθηκε στο 1,8%, στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με το Bloomberg, "η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος, στο 1,4%, καθώς το 'Brexit' ασκεί πιέσεις στις Επιχειρήσεις, μέχρι να δουν τι σημαίνει η έξοδος από την ΕΕ για το Εμπόριο".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών οδήγησε και σε άλμα στις εισαγωγές. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,6%, από 3,2% το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 3%.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το 2017, έναντι 1,5% το 2016. Οικονομολόγοι αναμένουν πως η ετήσια ανάπτυξη μπορεί να φτάσει φέτος τον στόχο της Κυβέρνησης, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν με ρυθμό 3,8% το τέταρτο τρίμηνο. Ο ρυθμός αυτός είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μια αύξηση 0,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 3 Αυγούστου 2018.

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι καταθέσεις των Νοικοκυριών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αντίθετα οριακή μείωση καταγράφουν αυτές των Επιχειρήσεων, ενώ 3,275 δισ. ευρώ λιγότερες ήταν αυτές της Γενικής κυβέρνησης. Αναλυτικά:

Μείωση κατά 3.275 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Δεκέμβριο του 2017, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.487 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,6%, από 31,2% τον προηγούμενο μήνα.

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 32,3 ευρώ η Euroxx ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Autohellas.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τα υποστηρικτικά θεμελιώδη για τον κλάδο και ιδίως την αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο του Τουρισμού, ενώ σημειώνει ότι το επιχειρησιακό μοντέλο της εισηγμένης, με έντονη διασπορά δραστηριοτήτων, προσφέρει ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι η μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή της εισηγμένης θα διαμορφωθεί στο 18%, το 12% και το 20% αντίστοιχα ως και το 2019.

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για μετοχή με καλή αξία, με υγιή ισολογισμό και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές που αφήνουν περιθώρια για γενναιόδωρες μερισματικές αποδόσεις. Η Euroxx περιμένει ότι η εισηγμένη θα δώσει μέρισμα ύψους 0,9 - 1 ευρώ ετησίως ως το 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, τα 10.000 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧ. Δ/ΜΟΣ ΟΣΕΚΑ". Το νέο σύνολο μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 629.082 μερίδια.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 874,89 (-0,29%) και 882,88 μονάδων (+0,62%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 877,13 (-0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 878,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Ο τζίρος στα 76,3 εκατ., από τα οποία τα 20,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΛΑΜΔΑ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 35,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, παρά ταύτα 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με οριακή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.684 συμβόλαια).

Στα 14.639 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.526 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.533, 1.211 για τον Φεβρουάριο και 322 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.237,75) κινήθηκε μεταξύ 2.236,25 και 2.256,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.994), Εθνική (16.173), MIG (7.816), Alpha Bank (7.074), Πειραιώς (3.559), ΔΕΗ (1.500), Μυτιληναίο (182), Intralot (886), Ελλάκτωρα (587), Viohalco (319), ΑΔΜΗΕ (556), ΟΤΕ (123), Τέρνα Ενεργειακή (189), ΓΕΚ (374), Τρ. Αττικής (337), Lamda Development (173), Ελ. Πετρέλαια (172), Cenergy (267).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 88.551, Eurobank 53.230, Εθνική 141.304, Alpha Bank 39.059, Τρ. Αττικής 12.827, Intralot 18.184, ΔΕΗ 11.588 και Πειραιώς 22.439.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.914.371 τεμ., (από 9.944.728 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.826.992 τεμ. (113.857.445), Πειραιώς 9.557.880 τεμ. (9.522.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 21.715.444 τεμ. (21.715.444), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v