Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ομόλογο και... stress test στο επίκεντρο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Στις ειδήσεις που αναμένονται από το μέτωπο των stress tests αλλά και στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εστιάζουν οι επενδυτές. Το βλέμμα και στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Ομόλογο και... stress test στο επίκεντρο

Συνέχεια στις... Αλκυονίδες ημέρες προβλέπει η ΕΜΥ, σε δοκιμασία η... καλοκαιρία στο ΧΑ, μετά το θετικό πρόσημο της τελευταίας εβδομάδας. 

Ξένες αγορές και εσωτερικές εξελίξεις θα κρίνουν εν πολλοίς και αυτή την εβδομάδα τη διατήρηση ή όχι του θετικού κλίματος, που για τον Ιανουάριο αποδίδει ένα 9,43% για τον Γενικό Δείκτη, ένα 4,74% για τον FTSE25, περίπου 9,4% για τον Δείκτη Τραπεζών και ένα 16,62% για τον FT Mid Cap. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων, η σημαντική αύξηση συναλλαγών με ανάλογη ενίσχυση τζίρου, με παράλληλη διάχυση ενδιαφέροντος και κινήσεων σε μετοχές πέραν της μεγάλης και προς τη μεσαία αλλά και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Ενδειξη πως, εκτός από τα ξένα χέρια, που πληθύνονται και ενισχύουν τις θέσεις τους, σταδιακά ενεργοποιείται και ένα... εν υπνώσει για καιρό μέρος των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επαγγελματιών της αγοράς, επιχειρηματιών αλλά και αρκετών ιδιωτών μικρότερων επενδυτών. Και αυτό κατά γενική εκτίμηση είναι ίσως από τα σημαντικά κέρδη αυτής της περιόδου, δηλαδή η αφύπνιση ενός μέρους της αγοράς. Θέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες, να προσελκύσουν και άλλο φρέσκο χρήμα, εάν η αγορά συνεχίσει τη θετική πορεία της. Κάτι που, όπως σημειώναμε και στο σχόλιό μας της Κυριακής, θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές, με οδηγό τη Wall Street αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό. 

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, όπου αναμένεται την Τετάρτη η ανακοίνωση των όρων της ΕΒΑ για τα stress tests, οι συστημικοί όμιλοι προχωρούν σε νέες εκδόσεις ομολόγων με σημαντική ζήτηση και χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι σε κάποιο βαθμό το μέγεθος των αναγκών τους ενόψει των ελέγχων αντοχής. Επίσης ενδεικτικό το ότι στο GREK, όπως σημείωνε τελευταία ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι εισροές φτάνουν στα 40 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Παράλληλα στην αγορά καλλιεργούνται προσδοκίες από την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ενδεχομένως να «βγει» αυτή την εβδομάδα. 

Στις 958,39 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 1,17% στη συνεδρίαση της Παρασκευής και εύλογο το ερώτημα εάν σήμερα θα επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και θα δοθεί σήμερα-αύριο το περιθώριο μίας αντίδρασης/επαναφοράς πάνω από τις 960/970 μονάδες.  

Στις 2.239,93 μονάδες ο FTSE25, με αρκετές μετοχές του δείκτη σε long τάση αλλά και επίσης με αρκετές να δείχνουν περιθώρια περαιτέρω μικρής διολίσθησης, ενδεχόμενο που θα δοκιμασθεί κατ' αρχάς σήμερα. 

Με βάση την τεχνική εικόνα των τελευταίων ημερών, σήμα long διαμορφώνεται για μετοχές των Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda Development, Viohalco, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Fourlis, MIG, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, θα δούμε πιο αναλυτικά για ποιες μετοχές επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση και για ποιους τίτλους αρχίζει να δημιουργείται κλίση. 

Ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, σήμερα, κάτι που θα παρακολουθήσουμε από την αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v