ΧΑ: «Ξένος δάκτυλος» εξαέρωσε 3 δισ. ευρώ

Με νέα πτώση του Γενικού Δείκτη στις 828 μονάδες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στη σκιά του «ξεπουλήματος» στις διεθνείς αγορές. Απώλειες κεφαλαιοποίησης 3 δισ. ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εκροές στα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια.

ΧΑ: «Ξένος δάκτυλος» εξαέρωσε 3 δισ. ευρώ

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπως και οι αμέσως προηγούμενες, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι το "πάρτι" τελείωσε, αν δεν δώσει ενδείξεις επιστροφής της ηρεμίας και μείωσης των ταλαντώσεων, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε αυτή την περίπτωση, το όποιο ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται στις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους, που σίγουρα αυτοί δύσκολα θα είναι στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη είχε ενημερώσει ότι "κατά τις τελευταίες μέρες, αρκετές Ξένες πλατφόρμες συναλλαγών αύξησαν τα περιθώρια ασφαλείας, εκτιμώντας ότι high volatility στα Διεθνή Χρηματιστήρια θα συνεχισθεί".

Τα αρνητικά μηνύματα συνεχίστηκαν και σήμερα, καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times "οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια - ρεκόρ από τα funds μετοχών αυτή την εβδομάδα, με τις Αμερικανικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Οι εκροές ανήλθαν στα $30,6 εκατ., το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα funds που επενδύουν σε Αμερικανικές μετοχές, ενώ εκροές κατέγραψαν και τα funds που έχουν Ευρωπαϊκές και Ασιατικές μετοχές. Μόνο οι Αναδυόμενες Αγορές κατέγραψαν κέρδη, με εισροές $2,1 δισ.".

Από την άλλη, δεν λένε να κοπάσουν οι ανησυχίες που εκπορεύονται από τις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 3ετους να κινείται προς νέα υψηλά (στο 3,16%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), ενώ η νευρικότητα δείχνει να επηρεάζει και τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την αύξηση των αποδόσεων να γίνεται περισσότερο ευδιάκριτη στις μακρινές λήξεις, καθώς η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, επέστρεψε υψηλότερα του 4% (στο 1,35% η απόδοση του 2ετους, στο 4,11% αυτή του 10ετους).

Με τα παραπάνω δεδομένα και με το χθεσινοβραδινό "sell off" της Wall Street, να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στην Ασία, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις απώλειες να μαζεύονται σχετικά, μετά το σημερινό, θετικό, άνοιγμα στο NYSE.

Όπως αναφέρθηκε και χθες, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει εισέλθει σε "κενό ειδήσεων" και αυτό αυξάνει την εξάρτησή της από τις Διεθνείς Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. έχει να περιμένει στις 12 Φεβρουαρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την τριμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη MSCI, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση της Χώρας, αυτή τη φορά από την Fitch Ratings.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά καλύτερη εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η μεταφορά των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, έστω και αν κλαδικός δείκτης και επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "απέδρασαν" από τα χαμηλά ημέρας και το λιγοστό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει αναφοράς ότι ο τίτλος της Alpha Bank ξαναγύρισε, με κλείσιμο, χαμηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), ενώ μεγάλες "μάχες" δόθηκαν, για τον τίτλο της Εθνικής στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 0,30 ευρώ, που είναι και η τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 910,74 μονάδες (-3,29%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 922,3 (-2,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,61%.
Τεχνικά, αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη 910 - 902, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές από τις κινήσεις "stop loss" που θα ενεργοποιηθούν.

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, η επόμενη στήριξη για την Alpha Bank (-2,49% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) εντοπίζεται στα 1,91 και 1,86 ευρώ, για την Εθνική (-0,52%) στα 0,30 και 0,293 ευρώ, για την Eurobank (-2,66%) στα 0,805 ευρώ και για την Πειραιώς (-6,16%) στα 3,43 ευρώ.

Αξίζει υποσημείωσης ότι μετά από πολύ καιρό, τα Ξένα, "short" χαρτοφυλάκια έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους, με την Lansdowne να αυξάνει στο 1,51% την αρνητική καθαρή θέση στην Πειραιώς και την Oceanwood να αυξάνει στο 0,60% την αρνητική καθαρή θέση στην Alpha Bank.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τη διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου, με περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, για τα οποία δεν διαθέτει εξασφαλίσεις, ξεκίνησε η Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αποστείλει η Τράπεζα στους Επενδυτές, η ονομαστική αξία των προς πώληση δανείων ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, με το αρχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται σε 1,1 δισ.. Η μέση οφειλή ανά δάνειο διαμορφώνεται σε 11 χιλ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 28 Φεβρουαρίου. Ήδη έχει ανοίξει το virtual data room.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, "τουλάχιστον έξι με επτά μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη UBS για το project "AMOEBA", εκ των οποίων θα περάσουν στην επόμενη φάση τρεις, ή το πολύ τέσσερις Ενδιαφερόμενοι. Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη στους Επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 Επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των παραπάνω δανείων έχει ήδη καταγγελθεί από την Τράπεζα. Τα προς πώληση δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.350 ακινήτων, η αξία των οποίων έχει εκτιμηθεί από την Τράπεζα στα 467 εκατ. ευρώ (vendor value). Επιπρόσθετα, υπάρχουν εξασφαλίσεις επί άλλων περιουσιακών στοιχείων, αξίας 160 εκατ. ευρώ".

Ξεκινώντας από τις, λίγες, ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, "την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων επικύρωσε το EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης".

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι Επιτελείς των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της Κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο Φυσικού Αερίου).

Ως εκ τούτου, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και εάν όλα πάνε καλά στη συνέχεια το ΔΣ του ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στις 26 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλής των Δανειστών φτάνουν για μία ακόμα φορά στην Αθήνα. Η επίσπευση της καθόδου τους για την έναρξη της δ' αξιολόγησης συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης στην Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός τους τελευταίους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "για σήμερα αναμένουμε, για άλλη μια συνεδρίαση, την κατεύθυνση να τη δώσουν οι Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα η εικόνα των Αμερικανικών ομολόγων, στον απόηχο της χθεσινής νέας μεγάλης πτώσης της Wall Street" ανέφερε στις πρωινές του εκτιμήσεις το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι χθεσινές απώλειες του Γενικού Δείκτη ήταν μετρημένες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά η νέα υποχώρηση του Dow δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σήμερα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Αμερική δεν καταγράφηκε νέο χαμηλό προς το παρόν. Κατά τα άλλα, πυκνώνει η καμπύλη αποδόσεων της Ελλάδας με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου (απόδοση 3,5%), γεγονός που σίγουρα λειτουργεί υποστηρικτικά. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι η απόκλιση μεταξύ 7ετίας και 10ετίας στην Ευρώπη κυμαίνεται από 40 μονάδες βάσης (Γερμανία) μέχρι και 65 μονάδες βάσης (Ιταλία), γεγονός που εξηγεί και την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία ενδέχεται και να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Συνολικά και σε αντιστοιχία, πάντα, με το διεθνές κλίμα η διολίσθηση προς την περιοχή των 820 - 800 μονάδων είναι πιθανή και εντός του βασικού μας σεναρίου, ενώ παράλληλα αναμένουμε πιέσεις και στον Τραπεζικό κλάδο" τόνιζε στο δικό της report η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.
Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως της τελικής εικόνας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν Jumbo (+0,53%) και Motor Oil (+0,31%).

Ξεκινώντας από την Jumbo, ο τίτλος ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, μέσα σε δύσκολο περιβάλλον. Για να επιστρέψει σε ανοδικό βηματισμό χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 16,60 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, σημαντική θεωρείται η ζώνη στήριξης 14,70 - 14,42 ευρώ.

Τέσσερις αρνητικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, "μέτραγε" στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, η μετοχή της Motor Oil. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 18,70 - 18,50 ευρώ, η μεσοπρόθεσμη τάση δείχνει "βόρεια". Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 17,70 και 16,00 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΕΧΑΕ (-2,55%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,75 ευρώ (κλείσιμο 31/1). Όσο αδυνατεί να δώσει επιστροφή υψηλότερα των 5,60 ευρώ, τόσο θα παραμένει "ζωντανό" το σενάριο για κίνηση προς τα 5,12 ευρώ.

Παρά την επιφυλακτική εικόνα στα θεωρούμενα "βαριά χαρτιά", έστω και με μειωμένο αριθμό, δεν έλειψαν οι τίτλοι από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που χάρισαν και σήμερα "συγκινήσεις".

Έτσι, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Mermeren (+5,49%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+3,53%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Νηρέα (+0,49%), ξαφνικό ενδιαφέρον για την Ελγέκα (+9,52%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στο Ιασώ (+3,05%).
Συνεχίζει να έχει τον δικό της αγοραστή η ΕΚΤΕΡ (+1,53%) και το δικό του "fan club" ο Κέκροπας (+10%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών ανέβηκε σήμερα η Nexans (+4,62%), ενώ η περίπτωση του Περσέα (+9,91%) χρειάζεται απλά στοιχειώδης συναλλαγές για να συνεχίσει την αναρρίχηση της προς υψηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,32% στον Γενικό Δείκτη και 7,61% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 12% και διαμορφώθηκε στα 82,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,29% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 4,67%.

Από τις 1/2, όταν και ξεκίνησε η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,50%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,52%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ.

Τεχνικά, ασφαλώς και η εικόνα των βασικών δεικτών συνεχίζει να επιβαρύνεται.

Για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο χαμηλότερα των 839 μονάδων και αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις 815 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,42%), χάθηκε η σημαντική στήριξη στις 2130 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στο σημερινό χαμηλό των 2086 μονάδων.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η πρώτη που το εβδομαδιαίο αποτέλεσμα δείχνει εκροές από τα Αμοιβαία Μετοχικά Εσωτερικού, οι οποίες έφθασαν στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Η 'εισαγόμενη' πτώση κάνει την κατάσταση επικίνδυνη" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Τα Αμερικάνικα Χρηματιστήρια από την περασμένη Παρασκευή έκαναν, μεγάλη πτώση – μικρότερη πτώση – ανοδική διόρθωση – μεγάλη διακύμανση – πτώση μεγαλύτερη της αρχικής. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αλλαγής τάσης και έγινε με μεγάλη ένταση.

Ακόμη μας σώζει το γεγονός ότι η ένταση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ότι η πτώση δεν έχει φτάσει τα όρια του 20%. Θα μπορούσε συνεπώς να αποδοθεί σε προσωρινό πανικό. Παρόλα αυτά η κατάσταση "ζεματάει".

Το σημερινό κλείσιμο της Wall Street θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια. "Κόκκινο" κλείσιμο θα είναι πολύ αρνητικό, ενώ μια ανάκαμψη θα διατηρήσει τις ελπίδες, χωρίς όμως να αναστέλλει τους φόβους.

Αν η Αμερική συνεχίσει να έχει άσχημη πορεία, πολύ δύσκολα οποιοδήποτε Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα το Ελληνικό, θα διαφοροποιηθεί.

Στην Ελλάδα, προχωρήσαμε στην έκδοση του πολύ σημαντικού επταετούς ομολόγου, που διορθώνει την καμπύλη επιτοκίων της Χώρας και δημιουργεί "μαξιλαράκι" ρευστότητας. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο ήταν στο 3,5%, που είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως και η διαχείριση του χρονοδιαγράμματος δείχνει αποδιοργάνωση. Η έκδοση αρχικά αναβλήθηκε για τις 13 Φεβρουαρίου, μόλις άρχισε να πέφτει η Αμερική και μετά έγινε εσπευσμένα στις 8 Φεβρουαρίου, δίνοντας την αίσθηση ότι κάποιοι φοβούνται την επόμενη βδομάδα.

Την επόμενη βδομάδα έχουμε την αναθεώρηση των δεικτών MSCI και περιμένουμε νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα από τη Fitch, που αναμενόταν να είναι θετική. Επίσης μπροστά μας είναι το σημαντικό Eurogroup στις 19/2.

Σημαντική στήριξη αποτελούν οι 820 μονάδες, καθώς από κει και κάτω τα πράγματα δυσκολεύουν.
"Η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί, αν δούμε αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη στιγμή η διατήρηση αυξημένης ρευστότητας είναι επιβεβλημένη", τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Το διαγραμματικό 'λαμπάδιασμα' της πρώην στήριξης των 860 μονάδων, έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μέχρι πρότινος ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη προς τις 920 μονάδες" σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου.

Μάλιστα η περαιτέρω αδυναμία του Δείκτη να πατήσει με ασφάλεια άνω της ζώνης των 855 με 860 μονάδων, θα ωθήσει αρκετούς ενεργούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, ανοίγοντας έτσι "δίαυλο επικοινωνίας", τόσο με τη βραχυχρόνια στήριξη των 814 μονάδων όσο και με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Εκδήλωση της εν λόγω τεχνικής σκέψης με διακράτηση σε επίπεδο κλεισίματος των 814 μονάδων, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία προσέγγισης των 855 μονάδων.

Αντιθέτως μια καθοδική διάσπαση της "ζώνης κραδασμών" των 814 με 800 μονάδων, με σημαντική αύξηση στο τζίρο, θα ωθήσει τον Γενικό Δείκτη προς την πολύ "δύστροπη" περιοχή στήριξης των 775 με 770 μονάδων.

Ριψοκίνδυνο εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις το "φλερτ", που πραγματοποιεί ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το επίπεδο στήριξης των 2108 με 2096 μονάδων, καθώς εάν "ενδώσει στις καθοδικές ορμές", θα κατέλθει έως το πρώτο σημείο στήριξης των 2055 μονάδων. Έντονη αλλαγή στην υπάρχουσα βραχυχρόνια καθοδική τάση, θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επιτυχή διαφυγή από τα όρια των 2200 μονάδων.

Τέλος, για τον Τραπεζικό Δείκτη, όσο φαίνεται ότι αντέχει το επίπεδο των 900 μονάδων, τόσο οι "Buyers" θα "ποτίζονται" με εφησυχασμό, αρνούμενοι σταδιακά να πάρουν θέση αντίδρασης. Έτσι μια βίαιη καθοδική ρήξη του εν λόγω επιπέδου, θα προκαλέσει ένα έντονο πτωτικό "σπρώξιμο" προς την περιοχή των 845 μονάδων, με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών να πραγματοποιείται κάτω από το επίπεδο των 860 μονάδων.

"Λήξη στο υπάρχον σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με την ασφαλή επαναφορά του δείκτη άνω των 965 με 970 μονάδων", εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η Ελλάδα κατάφερε να βρει την… 'χαραμάδα ευκαιρίας' και να δανειστεί με κουπόνι 3,5% για επτά χρόνια, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές οδηγεί, πλέον, τις τιμές και της Εγχώριας Αγοράς και παρά την ομολογουμένως πιο "ώριμη" συμπεριφορά διακυμάνσεων, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, η πίεση της προσφοράς είναι εμφανής σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.

Το κυρίαρχο γεγονός που οδηγεί τις τιμές είναι τα Αμερικανικά επιτόκια. Οι Ξένες Αγορές έχουν κάθε λόγο να διορθώσουν και να αναπροσαρμόσουν τις αποτιμήσεις, σε μια σχέση λογικότερη έναντι των ομολόγων αναφοράς που βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Το πόσο θα είναι αυτή η διόρθωση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, υπάρχει ωστόσο ένας εμπειρικός "μπούσουλας" που λέει ότι θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να γίνουν ελκυστικότερες από τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Και επειδή η Αμερική ενδέχεται να έχει μπροστά της τέσσερις αυξήσεις βασικών επιτοκίων το 2018, θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να δώσουν κάτι παραπάνω από τα ομόλογα. Η προσαρμογή αυτή δεν είναι μικρή:

Στο 17,5% υπάρχει ισορροπία μεταξύ S&P 500 και διετούς Κρατικού ομολόγου και δεδομένου του ρίσκου που έχουν οι μετοχές μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί "κατιτίς παραπάνω", ώστε οι μετοχές να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη στην Αμερική, μείωσε την ψαλίδα αλλά δεν την έκλεισε.

Και τούτο διότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων. Στο παρελθόν οι προσδοκίες της Αγοράς έχουν παρουσιάσει αποκλίσεις από τα γεγονότα. Η FED είναι ένας Οργανισμός που δεν δεσμεύεται από την Αγορά, υπακούει ωστόσο στα δεδομένα και ο πληθωρισμός είναι ένα από αυτά.

Άρα η επόμενη μεγάλη ημερομηνία ίσως είναι η 14η Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης (15.30 ώρα Ελλάδος) ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Αμερική (μηνιαία και ετήσια) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να βρίσκονται στο 1,9%. Οτιδήποτε παραπάνω θα συμπιέσει χρονικά την αύξηση των επιτοκίων για να μείνει ο δείκτης εντός του στόχου (2%), οτιδήποτε λιγότερο θα επαναπροσδιορίσει την στάση των Αγορών.

Όλα αυτά επισημαίνονται διότι το "αφήγημα" της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει ακυρωθεί, βρίσκεται ωστόσο αυτή την στιγμή, χρηματιστηριακά, σε δεύτερο πλάνο.

Ο Γενικός Δείκτης "πλήρωσε" επίπεδα τιμών έως τις 814,96 μονάδες, από τα οποία αντέδρασε ενδοσυνεδριακά ολοκληρώνοντας την ανοδική διόρθωση στα επίπεδα των 856 μονάδων. Στο επίπεδο των 814 μονάδων το ωριαίο διάγραμμα εμφάνιζε έντονες υποτιμητικές υπερβολές, φαινόμενο το οποίο είχε διαπιστωθεί για τελευταία φορά στην Ελληνική Αγορά στις 14 Νοεμβρίου του 2017. Στις 856 μονάδες έκλεισε το καθοδικό "κενό" της 6ης Φεβρουαρίου, ενώ ο ωριαίος 200αρης κινητός μέσος λειτούργησε σαν αντίσταση αφού δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς δύο φόρες. Σε ημερήσια βάση ο κινητός μέσος των 30 ημερών έχει διασπαστεί καθοδικά, ο MACD διατηρεί το σήμα πώλησης και οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες.

Η Αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά της, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να δείξει ακόμα κάποια συμπεριφορά αναχαίτισης της προσφοράς, παραμένοντας περισσότερο στην ροπή της τάσης των Ξένων Χρηματιστηρίων. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, με επόμενο σημείο αναφοράς, για την εκκίνηση μιας πειστικής αντίστασης, τις 800 μονάδες.

Πέρα από τις εξελίξεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια, την Δευτέρα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των δεικτών του MSCI, η οποία θα έχει κυρίως χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων χωρίς προσθήκες, ή διαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη συμμετέχουν 9 Ελληνικές μετοχές στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και 13 στην μικρή.

Την Τετάρτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Coca Cola θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2017.

"Την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινώσει, προ απροόπτου, τους Ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την ΔΕΣΦΑ, ενώ τέλος αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο Fitch μετά την λήξη της συνεδρίασης" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -4,05% για τον Shanghai Composite.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή είναι η νευρικότητα και οι αλλαγές προσήμων, κατά το πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, πιέζονται Χρυσός και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η παραγωγή από τον τομέα της Μεταποίησης της Γαλλίας σημείωσε μικρή άνοδο το Δεκέμβριο, μετά από μια επιβράδυνση του προηγούμενου μήνα, ενώ είχε έντονη αύξηση στο τρίμηνο.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,3% από το Νοέμβριο, στον τελευταίο μήνα της χρονιάς, μετά τη μείωση 0,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας.

H παραγωγή στο σύνολο της Βιομηχανίας ήταν σε άνοδο κατά 0,5% το Δεκέμβριο, μετά την πτώση 0,3% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έκαναν λόγο για 0,1% μηνιαία αύξηση, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι πρόεδροι των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν να τεθεί η πολιτική και οι νομισματικές συνέπειες των Κρυπτονομισμάτων, στην ατζέντα της προσεχούς συνάντησης των "G2", των μεγαλύτερων Προηγμένων και Αναπτυσσόμενων Οικονομιών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Βουλή πέρασε το νομοσχέδιο για την αύξηση του προϋπολογισμού και το τέλος του σύντομου "shutdown" και το έστειλε για υπογραφή στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNBC, "και τα δύο τμήματα του Κογκρέσου ψήφισαν ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο χρηματοδότησης, ανοίγοντας τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες που είχαν κλείσει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο.

"Το σταθερό πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί καθοδικές πιέσεις, μακροπρόθεσμα, λόγω της σημαντικής δημοσιονομικής επιδείνωσης και την διεύρυνση του Ομοσπονδιακού ελλείμματος", προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody’s.

O Διεθνής Οίκος επισημαίνει, ωστόσο, πως η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ και ο κομβικός τους ρόλος στις Παγκόσμιες Αγορές Κεφαλαίου, αντισταθμίζουν την επιδείνωση της δημοσιονομικής τους θέσης.

"Η τρέχουσα βασική πρόβλεψη είναι πως ο Κρατικός ισολογισμός των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται την επόμενη δεκαετία. Χωρίς διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα, η αξιολόγηση 'Αaa' των ΗΠΑ θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην ασύγκριτη οικονομική της βάση και στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στο Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Σύστημα" σημειώνει στην ανακοίνωση η Moody’s.

Επιστροφή στο ΧΑ

Για άλλη μια χρονιά "αναιμικής" ανάπτυξης προειδοποιεί η PriceWaterhouseCoopers, στην περίπτωση που δεν επιταχυνθούν οι επενδύσεις, μέσω προσέλκυσης Ξένων Κεφαλαίων και απεγκλωβισμού σειράς μεγάλων έργων, που παραμένουν στα χαρτιά.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει "αναιμική" και φέτος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό χαμηλότερο του 2%, αν δεν επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Πριν από ένα χρόνο η PwC είχε εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 1% με 1,5%, εκτίμηση που δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Τέλος, η PwC επισημαίνει, για άλλη μια χρονιά, ότι τα δομικά προβλήματα του Κράτους (δημοσιονομικά και λειτουργικά) παραμένουν, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και η περιορισμένη ρευστότητα, λόγω και των "capital controls".

Νέες προβλέψεις για τα μεγέθη των Ελληνικών Τραπεζών καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία θέτει νέες τιμές - στόχους και παραμένει “buy” δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, παραμένουν φθηνές.

Ειδικότερα, ο νέος στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,36 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,22 ευρώ, για την Εθνική στα 0,39 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,81 ευρώ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ορατότητα για τις Τράπεζες έχει βελτιωθεί, κάτι που αντανακλάται μόνο εν μέρει στις τιμές. Οι ενδείξεις για έγκαιρη μείωση των "κόκκινων" δανείων και τα αποτελέσματα των "stress tests" χωρίς εκπλήξεις, είναι οι βασικοί καταλύτες για τη συνέχεια και λογικά θα επιτρέψουν περαιτέρω επαναξιολόγηση των Τραπεζικών μετοχών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 821,74 μονάδες (-2,33%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 829,04 (-1,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 828,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,50%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 75,9 εκατ., από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, σταθερότητα παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.682 συμβόλαια).

Στα 15.582 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.894 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.491, 2.401 για τον Φεβρουάριο, 1.083 για τον Μάρτιο, 3 για τον Απρίλιο και 4 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.110,25) κινήθηκε μεταξύ 2.089 και 2.120 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.521), Εθνική (21.884), MIG (4.721), Alpha Bank (8.339), Πειραιώς (11.156), ΔΕΗ (1.849), Μυτιληναίο (569), Intralot (323), Ελλάκτωρα (523), Viohalco (515), ΟΤΕ (706), Ελ. Πετρέλαια (180), ΟΠΑΠ (278), Ιντρακόμ (708), ΓΕΚ (121), ΕΥΔΑΠ (153), ΕΧΑΕ (370),Τέρνα Ενεργειακή (261), Lamda Development (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 83.657, Eurobank 44.776, Εθνική 158.799, Alpha Bank 30.060, Τρ. Αττικής 11.705, Intralot 17.207, ΔΕΗ 10.108 και Πειραιώς 17.414.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer               NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.788.010 τεμ., (από 9.693.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 115.603.046 τεμ. (112.717.958), Πειραιώς 9.122.059 τεμ. (9.072.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.793.094 τεμ. (19.833.094), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v