Εβδομάδα εισαγόμενων πιέσεων αυτή, που την Παρασκευή βρήκε τον ΓΔ στις 828,78 μονάδες με απώλειες 5,32% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Μεγαλύτερες οι απώλειες, κατά 7,61% για τον ΔΤΡ καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο ανάλογα με το πως κινούνται οι ξένες αγορές και δη η Wall Street. Υπαίτιος της διόρθωσης η "αγορά των αγορών", με ενδεικτικό το μείον 5,16% για τον S&P 500 στις 2.619,55 μονάδες.
Αυτή ήταν πολύ συνοπτικά η εικόνα της τελευταίας εβδομάδος, που αν μη τι άλλο μας κατέστησε σαφές πως η περίοδος των "εύκολων αποδόσεων" πέρασε ανεπιστρεπτί. Και ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας, κάθετων κινήσεων συνακόλουθα αυξημένου ρίσκου. Λίγο ως πολύ αυτά είναι γνωστά, καθώς αναφέρονται από την συνεδρίαση της 2 ας Φεβρουαρίου.
Συνεπώς, πάμε παρακάτω και χωρίς να αποδίδουμε απόλυτα την...αιτία του κακού στον λεγόμενο "δείκτη φόβου" και το άνοιγμα της έκθεσης των funds σε συμβόλαια του VIX από τη στιγμή που τα πραγματικά αίτια ξεκινούν από την επιτοκιακή πολιτική της Fed, τον "πόλεμο" ΗΠΑ- Ευρώπης (Γερμανίας), τα νομισματικά και φτάνουν μέχρι τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση έγκυροι αναλυτές θεωρούν πως η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών στην Wall Street ήταν αναπόφευκτη μετά από ένα μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο, τον δεύτερο σε διάρκεια από ιδρύσεως του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.
Ωστόσο τα διδάγματα των τελευταίων έξι συνεδριάσεων τα έχουν πλέον υπόψη τους και οι ενεργοί στο ΧΑ και με αυτά ως γνώμονα θα κινούνται και από αύριο Δευτέρα.
Η εβδομάδα ξεκινά με την αναθεώρηση των δεικτών MSCI Greece και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την λήξη της απλής σειράς μηνός στα Παράγωγα και την βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch.
Οι μεν ανακοινώσεις του MSCI, το βράδυ της Δευτέρας θα έχουν χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων χωρίς ωστόσο προσθήκες ή διαγραφές η δε ετυμηγορία του οίκου Fitch ανάλογα εάν θα είναι για μία ή δύο βαθμίδες θα μπορούσε όντως να κάνει την διαφορά.
Αλλωστε και εξ΄αυτού η σπουδή των αναδόχων για να "βγει" το νέο ομόλογο 7ετούς διάρκειας στην...χαραμάδα της Πέμπτης, όπως εύστοχα/γλαφυρά αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η μεταβλητότητα της τελευταίας εβδομάδος αλλά και το ανοδικό "γύρισμα" στην Wall Stret ξανά δίνουν μικρό προβάδισμα στους long, που βεβαίως μένει να επιβεβαιωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Οπως σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΕΠΕΥ) ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 814 μονάδων (για τον ΓΔ) θα ενεργοποιούσε εκ νέου το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 860 μονάδες. Μίας τεχνικής περιοχής που από στήριξη, μέχρι πρόσφατα, έχει μεταβληθεί σε αντίσταση και μάλιστα σημαντική.
Προφανώς οι κινήσεις των traders θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, της Φρανκφούρτης και των futures στην Wall Street με την BofA να "μετρά" πως η διόρθωση για τον S&P 500 ολοκληρώνεται στις 2.540 μονάδες. Στις 2.619,55 μον. ο δείκτης με την...Κασσάνδρα, BofA, να έχει προβλέψει και στο σωστό timing τα τελευταία sell-offs στην Νέα Υόρκη.
Με αυτές τις παραμέτρους οι κινήσεις traders και επενδυτών από αύριο συνεκτιμώντας πως ο πλέον ευπαθής κλάδος παραμένει ο τραπεζικός και μάλιστα σε απόκλιση από τον ΓΔ και τον FTSE25, με μεγαλύτερη υποχώρηση την τελευταία εβδομάδα έναντι των blue chips.
Στην περίπτωση υπερίσχυσης του long ενδεχομένου ο ΔΤΡ μόνο με την πειστική υπέρβαση (τουλάχιστον) των 960 μονάδων θα μας έδινε σήμα για αλλαγή τάσης, πιθανότατα και ευρύτερα της αγοράς. Να συνεκτιμηθεί πως με γνώμονα την πορεία της αγοράς από τα μέσα Νοεμβρίου ένα σημείο καμπής για το ΧΑ είναι όταν η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων υπερβαίνει το όριο των 10 δισ. ευρώ. Οριο, που χάθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης με την αποτίμηση του ΧΑ στα 56,8 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή.
Καθοριστική (κυρίως ) για την βραχυπρόθεσμη τάση η στάση των traders που σύμφωνα με μέτρηση/στοιχεία (*) φίλου τα χρήματα/θέσεις δεν έχουν μετακινηθεί, απλά έχουν μείνει στην άκρη. Εκτίμηση, που ενισχύεται και από το γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών μειώθηκε 11,9% στα 82,4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από αρκετές εβδομάδες καταγράφηκαν και λίγες εκροές (2,9 εκατ.) από τα μετοχικά εξωτερικού/εσωτερικού.
Εξακολουθούμε να θεωρούμε τις διορθώσεις των προηγούμενων ημερών ως προειδοποίηση για την αλλαγή περιόδου των αγορών και όχι ως πειστικό έναυσμα για την απαρχή μίας γενικευμένης και μακροχρόνιας υποχώρησης με συστημικά χαρακτηριστικά και ως τέτοια μένουμε εντός παιδιάς. Με τις θέσεις στην υποκείμενη αγορά αλλά και την αντασφάλιση στα Παράγωγα, που την τελευταία εβδομάδα "ανέβασαν" συναλλαγές/τζίρους.
Εχουμε την προσοχή μας στη συνεδρίαση της Τετάρτης- Πέμπτης, καθώς στις 14 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τα μηνιαία και ετήσια μεγέθη θα είναι γνωστά στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑ (στις 15.30΄ώρα Ελλάδος) και κατά πάσα βεβαιότητα θα επηρεάσουν τους traders είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε 1,9% με το 2% να θεωρείται όριο και σε σχέση με την επόμενη κίνηση του νέου επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.
Συν τω χρόνω για το ΧΑ θα "μετρά" και ο χρόνος για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, την επίσκεψη της Daniele Nouy στην Αθήνα (27-28/2 θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και έλληνες τραπεζίτες, στις 1/3 θα είναι εκ των βασικών ομιλητών στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών).
Στους κλάδους ενδιαφέροντος θα πρέπει να εκτιμηθούν εκτός από τον τραπεζικό ο ενεργειακός (την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει- εκτός νέου απροόπτου τους ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ) ο κατασκευαστικός αλλά και η κατηγορία εισηγμένων/μετοχών μεσαίας- μικρότερης χρηματιστηριακής αξίας.
Για την τελευταία θα κάνουμε, για ακόμη μία φορά, ξεχωριστή αναφορά καθώς όπως καταδείχθηκε και την τελευταία εβδομάδα σε μία ομάδα εταιρειών η παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Πρόκειται, όπως σημείωναν παράγοντες αυτού του χώρου, για την κατηγορία εισηγμένων με αποτίμηση 10+ εκατ. ευρώ, για εταιρείες με ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενεργή συμμετοχή των βασικών μετόχων/επιχειρηματιών ικανό market making από γνώστες χρηματιστές και σχήματα, με επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις, ελεγχόμενο χαμηλό free float και stories για το κάτι παραπάνω.
Ενδεικτική η περίπτωση της...μικρούλας ΕΚΤΕΡ αλλά και του ΚΕΚΡΟΠα αλλά και εισηγμένων όπως η Profile, Δρομέας, Περσεύς κ.α. που έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Και το σημαντικό, όπως φάνηκε στην διάρκεια των διορθώσεων η μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή/έκθεση τους στα ξένα funds λειτουργεί υπέρ τους. Σύμφωνοι η χαμηλή εμπορευσιμότητα είναι ένας πάγια αποτρεπτικός λόγος για κινήσεις σε αυτή την ομάδα μετοχών. Ομως την Παρασκευή ενδεικτικά αναφέρονται: ΚΕΚΡΟΨ άνοδος 10% στα 1,65 ευρώ με συναλλαγές 343 χιλιάδων ευρώ, Mermeren άνοδος 5,49% στα 19,20 με τζίρο 28 χιλιάδες, Space άνοδος 3,80% στα 4,92 με 49,7 χιλ. ευρώ, Profile άνοδος 3,53% στα 0,998 με 52,8 χιλ. ευρώ αλλά και ΙΑΣΩ με άνοδο 3,05% στα 1,35% με 64,2 χιλ. ευρώ.
Τεχνικά ως γνώμονα επαναλαμβάνουμε τη "μέτρηση" έγκυρου αναλυτή, ο οποίος για τον ΓΔ εκτιμά, πως μόνο με πειστική υπέρβαση των 865-870 μονάδων θα αρθούν οι επιφυλάξεις για την πορεία του, καθώς η έκταση της διόρθωσης ήταν μεγαλύτερη από ένα αθώο pullback, που συνήθως περιορίζεται στο 23,6% του ανοδικού κύματος. Επιπρόσθετα η απώλεια και των 838 μονάδων σε 'κλείσιμο" δέκα χαμηλότερα την Παρασκευή συντηρεί ενεργό το πτωτικό σενάριο. Εκτός εάν την Δευτέρα εκδηλωθεί υπέρβαση και 'κλείσιμο" του ΓΔ πάνω από τις 838 μονάδες.
Για τον δε FTSE25 σημείο αναφοράς είναι οι 2.170 (αντιστοιχεί στις 850 του ΓΔ) ενώ στις 2.162 μεσολαβεί ο εκθ.ΚΜΟ 30 ημερών.
Για αυτό η αυριανή συνεδρίαση από την πρώτη εντολή μέχρι την τελευταία θα απαιτήσει την ενεργότατη προσοχή και παρακολούθηση μας.
(*) πολύ χρήσιμη η παραπομπή του φίλου dionisos μέσω 10 κατατοπιστικών διαγραμμάτων, στην ανάρτηση μας της Παρασκευής για την τεχνική εικόνα της ΓΕΚ/Τέρνα. Στα σχόλια/παρατηρήσεις των αναγνωστών.
Με τις ευχαριστίες μου, για την όντως χρήσιμη εικόνα που μας δίνει μέσω αυτών των διαγραμμάτων.