Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία

Οι εξελίξεις με την Τουρκία προστίθενται στην εξίσωση που ήδη είχε πολλαπλούς «άγνωστους x». Τι μηνύματα έστειλαν οι τελευταίες συνεδριάσεις και πού στρέφουν τώρα την προσοχή τους οι επενδυτές. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street, απώλειες στην Ευρώπη και στο ΧΑ δεύτερη μέρα «αδυναμίας». Με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά να θερμαίνουν ακόμη περισσότερο το ήδη θερμό από Μακεδονικό, Novartis κ.λπ. κλίμα, με ό,τι όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν (και) για την οικονομία, το χρηματιστήριο. 

Ηδη στο ΧΑ μετράμε δεύτερη μέρα «αδυναμίας», όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στα ομόλογα η απόδοση του νεοεκδοθέντος 7ετούς δεν παρουσιάζει και την καλύτερη απόδοση, ενώ μέσα στη γενικότερη ευμεταβλητότητα διεθνώς, έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αύξηση της προκλητικότητας Ερντογάν. Θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κάποιος πως, αφενός, η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές έχει παρέλθει, απεναντίας όπως εδώ και μέρες λέμε, θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων μηνών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, στις 4 Μαρτίου οι Ιταλοί έχουν εκλογές. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η κατακόρυφη άνοδος της έντασης από την πλευρά της Αγκυρας προφανώς και προσθέτει επιπλέον αβεβαιότητα και ρευστότητα (και) για το χρηματιστήριο. 

Ετσι το χθεσινό «κλείσιμο» στις 821,85 μονάδες, στο... τσακ δηλαδή του ορίου των 820 μονάδων, θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία παρά το αρνητικό πρόσημο. Το ότι έχει υπεισέλθει μία επιπλέον παράμετρος -αυτή από την πλευρά της Τουρκίας- είναι προφανές πως επιβαρύνει περισσότερο (και) το επενδυτικό κλίμα. 

Οπως γλαφυρά σημείωνε έμπειρος παράγων της αγοράς, «με παραβιάσεις του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου αλλά και του... διαγραμματικού χώρου διεκπεραιώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης. Μεγάλος πρωταγωνιστής -εκτός της μεταβλητότητας- η ψυχραιμία, χάρη στην οποία αποφεύχθηκαν -προσώρας- τα χειρότερα. Ο ΓΔ πραγματοποίησε διερευνητικές πτήσεις χαμηλότερα της στήριξης των 821 μον., όμως τελικά διαμορφώθηκε ακριβώς πάνω της, διασώζοντας έστω προσωρινά τις ελπίδες των αγοραστών. Πλησιέστερη αντίσταση αυτή των 850 μον., που όσο δεν υπερβαίνει ο ΓΔ, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι πωλητές». 

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών -με 45 εκατ. μετοχές και πολλά πακέτα-, ανάλογου τζίρου -στα 58 εκατ. ευρώ-, σημαντικά χαμηλότερος των περίπου 80 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδος και του μ.ο. των 100 εκατ. ευρώ των αμέσως δύο προηγούμενων. 

Πρακτικά Δευτέρα-Τρίτη παρακολουθούμε την προσπάθεια διαχείρισης από τα ισχυρά χέρια μίας κατάστασης που δεν ευνοεί τους αγοραστές, με τους traders να μη μειώνουν σημαντικά τις θέσεις τους και τους αγοραστές των προηγούμενων τριών εβδομάδων να διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που είχαν κάνει. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε και πώς θα μπορούσε να «γυρίσει» το κλίμα τόσο εκτός όσο (κυρίως) εντός. Δύσκολο να απαντηθεί υπέρ των αγοραστών, τουλάχιστον με βάση τα όσα είχαμε ως δεδομένα μέχρι νωρίς το πρωί. 

Μεταβλητότητα στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να διαγράφει μία περίεργη πορεία αλλά να μαζεύονται οι απώλειες από τα χαμηλά των 892,06 με κλείσιμο στις 909,23 μονάδες. Ενθαρρυντική η ισχυροποίηση της Εθνικής και το μάζεμα στην Alpha Bank από το 1,94 ευρώ. 

Ψύχραιμη η διαχείριση σε μετοχές-σηματωρούς, με πιο ενδεικτική -κατά την εκτίμησή μου- την περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πωλήσεις έως τα 5,03 (έχει ήδη δύο χαμηλά στα 5,04), μάζεμα από ισχυρά χέρια, υψηλή τιμή στα 5,27 και τελική τιμή στα 5,15 ευρώ. 

Αλλες 2-3 περιπτώσεις, όπου τα ισχυρά χέρια προστάτεψαν τις θέσεις τους, σε Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia και Coca Cola, ενώ δεν πήγαν άσχημα ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Από τα μεσαία διασώθηκαν Fourlis, Πλαίσιο, MLS και Ανεμος. Στις 36/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αποτυπώνοντας απόλυτα το κλίμα της συνεδρίασης. 

Τεχνικά για τον ΓΔ οι αγοραστές έχουν άμυνα όσο ο δείκτης δεν χάνει (σε εβδομαδιαίο) τις 809 μονάδες. Για τον FTSE25, η διάσωση του ΚΜΟ 200 ημερών είναι ενθαρρυντική, με πλησιέστερη αντίσταση στις 2.105 και στήριξη στις 2.052 μονάδες.

Ομως ειδικότερα για τον ΔΤΡ αντέδρασε ανοδικά από το κάτω όριο του διευρυνόμενου σχηματισμού αλλά παραμένει χαμηλότερα των ΚΜΟ 200 και 30 ημερών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Η πλησιέστερη αντίσταση στο σημείο σύγκλισης των εκθετικού ΚΜΟ30 με τον απλό 200, δηλαδή στις 926/7 μονάδες. 

Πρακτικά το ερώτημα, σήμερα-Παρασκευή, είναι κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση -έστω τεχνητή- καθώς για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη έχουν χαθεί ή χάνονται τα σημαντικά κέρδη Ιανουαρίου. 

Σημεία αναφοράς μας, προς τα κάτω οι 821/0 και 809 και προς τα πάνω οι 850 μονάδες. 

Και με την ευχή αποφυγής των χειρότερων... στα ανοιχτά μας μέτωπα. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v