Νέος γύρος πιέσεων -και στη σκιά των πιέσεων Ερντογάν. Σχεδόν κάθετη η διόρθωση στο ΧΑ, από τη στιγμή που έγιναν ευρύτερα γνωστές οι απειλές του Τούρκου προέδρου, με τον Γενικό Δείκτη σε λίγα λεπτά να... βυθίζεται από τις 829 προς τις 811 μονάδες.
Στα χαμηλά της ημέρας ενεργοποιήθηκαν μεν συντονισμένες εντολές αγοράς από συγκεκριμένα ισχυρά χέρια σε blue chips, πλην όμως η διαγραμματική εικόνα δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι (και) η χρηματιστηριακή αγορά στις συνέπειες του κλίματος που διαμορφώνεται. Εξέλιξη που αποτυπώνεται από την αγορά μετοχών μέχρι την αγορά ομολόγων, κάτι που προφανώς θα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους επαγγελματίες του χρηματιστηρίου.
Ενθαρρυντικό μεν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς την... ουρά πωλήσεων (από χθες) που πίεσε λίγο χαμηλότερα την αγορά μετά τα πρώτα 5'-10' διαδέχθηκαν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα την αντίδραση προς τις 830 μονάδες.
Στις 11:10 «βγήκαν» οι απειλές Ερντογάν στα ΜΜΕ, από τις 11:15 ξεκίνησαν ρευστοποιήσεις αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και σχεδόν άμεσα στην πλειονότητα των blue chips.
Από τις 11:40 -από τα χαμηλά της ημέρας μέχρι και πριν λίγο- πωλητές - αγοραστές... μάχονταν με αποτέλεσμα τη μερική μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών.
Από το συν στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, παραμένει ο πλέον ευπαθής στις εκάστοτε έξωθεν εξελίξεις. Αλλοτε προς τη μία, άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Αρνητικό «γύρισμα» για τον ΔΤΡ από τις 918 προς τις 892 μονάδες, με αρνητική εξέλιξη την απώλεια της περιοχής των 900 μονάδων. Από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου είχε να κυμανθεί σε τιμές χαμηλότερα των 900 μον. ο ΔΤΡ (σ.σ. σημείο εκκίνησης για τον ανοδικό κύκλο που οδήγησε τον ΔΤΡ στις παρυφές των 1.000 μον. στις 2 Φεβρουαρίου).
Το 28% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική και Alpha Bank. Στο μείον (από το συν) και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με μικρότερες απώλειες (0,20%) για τη μετοχή της Αlpha Βank και μεγαλύτερες (3,53%) για την Πειραιώς.
Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μη τραπεζικά χαρτιά, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο αλλά και ΔΕΗ, Motor Oil, Coca Cola, Intralot, Ιντρακόμ, ΟΛΠ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Viohalco. Κινητικότητα και σε ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FF Group και ΤΙΤΑΝ.
Αγορά δύο όψεων, με ανοδικές τις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, TITAN και ΟΠΑΠ, και πτωτικές στους τίτλους των Viohalco, Coca Cola, Μυτιληναίου, FF Group, Lamda Development κ.α.
Στα mid caps, μόλις μία μετοχή με θετικό πρόσημο (Fourlis), δύο σταθερές (ΕΥΑΘ, MLS).
Στις 13:45 είχε πραγματοποιηθεί τζίρος 30 εκατ. ευρώ, στις 22/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.