Με κέρδη συνεχίζει το ΧΑ, στα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών και των futures στη Wall Street, που παραπέμπουν σε ανοδικό «ξεκίνημα» της συνεδρίασης.
Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,72% υψηλότερα στις 12.426 μονάδες, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 «δείχνουν» ο,57% πάνω προς τις 2.712 μονάδες -αυτά στις 14:25. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί μετά τις 15:30, καθώς ανακοινώνονται σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία (επιδόματα ανεργίας, βιομηχανική παραγωγή) στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο ΧΑ οι long διατηρούν το σταθερό προβάδισμα που έχουν από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα και μάλιστα συντηρώντας την αγορά στα υψηλά της από τις 11:50 και μετά, απορροφώντας την όποια προσφορά βγαίνει στα επίπεδα των 840 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 925 για τον ΔΤΡ και των 2.150 για τον FTSE25.
Με βάση τη διαγραμματική εικόνα του ΓΔ φαίνεται πως οι χαμηλότερες τιμές ημέρας διαμορφώνονταν στα πρώτα 10'-15' και σε δεύτερη φάση μέχρι πριν από τις 11:50. Από το σημείο εκείνο και μετά, το σύνολο των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί με τον ΓΔ από 1,80% και πάνω, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, μέχρι και αύριο. Να συνεκτιμηθεί πως από τις 11:50 και μετά έχει πραγματοποιηθεί τζίρος περίπου 15 εκατ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών έχει μείνει εκτός παιδιάς.
Το 28% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, καθώς σημαντικά μερίδια έχουν γίνει σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia κ.α., που σημαίνει ότι τα ισχυρά χέρια μετέφεραν μόνο μικρό μέρος στις τράπεζες (από τα blue chips), ενισχύοντας μάλιστα τις θέσεις τους σε μετοχές που κατά παράδοση αποτελούν μεσο-μακροπρόθεσμες επιλογές τους. Το τελευταίο το προσμετράμε στα ενθαρρυντικά, καθώς πρόκειται -συνήθως- για πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια και λιγότερο για hedge funds. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε θα πρόκειται για κινήσεις με ορίζοντα πέραν των πρώτων συνεδριάσεων που ακολουθούν.
Να συνεκτιμηθεί επίσης πως η προσπάθεια αποκλιμάκωσης στο μέτωπο με Τουρκία και οι άλλες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική υποχώρηση των ελληνικών τίτλων, με ενδεικτική τη διαμόρφωση του 10ετούς στο 4,175% (σχεδόν 7,2% χαμηλότερα σε σχέση με τα χθεσινά υψηλά).
Μόλις μία από τις είκοσι πέντε μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο, η Coca Cola, μετά τη θεαματική χθεσινή υπεραπόδοση και το περίπου 8% που έδωσε μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις.
Εμφανής η παρουσία επιθετικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή της ΔΕΗ, με τους traders να την ωθούν έως και τα 2,894 ευρώ (7,25%), με συναλλαγές αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Από τις μετοχές σηματωρούς μας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,30-5,48 ευρώ, με τον τίτλο να μην έχει δώσει τις τελευταίες συνεδριάσεις έξοδο σε ημερήσιο, ακόμη και στη διάρκεια της υποχώρησης έως τα 5,02 ευρώ (στο διάγραμμα η πορεία της).
Τεχνικά η μετοχή έχει ως αντίσταση τα 5,50 ευρώ, ενώ σε υπέρβασή της «βλέπει» τα 5,76 ευρώ. Στήριξη τα 5,20 και stop για τους long τα 5,02 ευρώ.
Στα 9,68 ο Μυτιληναίος, στα 3,455 η Viohalco, στα 18,94 η Motor Oil, στα 5,34 η ΕΧΑΕ και στα 9,20 η Grivalia. Στις δύο τελευταίες μετοχές έχουν αλλάξει χέρια δύο μεγάλα πακέτα, το πρώτο νωρίς στην ΕΧΑΕ και το δεύτερο νωρίτερα για 305.833 της Grivalia στα 9,20 ευρώ.
Από τα mid caps, μόνον η μετοχή των Πλαστικών Θράκης είναι στο μείον 0,45%, ενώ μεγαλύτερη απόδοση έχουν οι J&P Αβαξ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Νηρέας, MIG, Πλαίσιο κ.α.
Στις 14:50 ο τζίρος ήταν στα 31,8 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 85/13, με έντονη κινητικότητα και στα μεσαιο-μικρά. Περσέας, Ελαστρον, Αιολική κ.α.