Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέος πονοκέφαλος η συναλλακτική άπνοια

Mε άνοδο άνω του 1%, πάνω από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Η μείωση του τζίρου έρχεται να προστεθεί στα ανοικτά μέτωπα το τελευταίο διάστημα. Το θετικό κλείσιμο της Wall Street δημιουργεί προσδοκίες. Τα κρίσιμα blue chips.

ΧΑ: Νέος πονοκέφαλος η συναλλακτική άπνοια

Θεαματικό το ανοδικό «γύρισμα» χθες βράδυ στη Wall Street, με τον S&P 500 να κλείνει τελικά στις 2.698,63 μονάδες. 

Εντέλει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, παρότι αρχικά στάθηκαν αφορμή για να κινηθούν χαμηλότερα οι short, είχαν και... δεύτερη ανάγνωση, με αποτέλεσμα οι long να πουν τον τελευταίο λόγο. Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας ο δείκτης και όχι και τόσο μακριά από το τελευταίο ιστορικό υψηλό των 2.872,87 μονάδων. Προσωπική εκτίμηση, και μόνο προσωπική εκτίμηση, πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία και ενδείξεις που μας δίνει η «αγορά των αγορών», δεν έχει «ανάψει φως» για είσοδο σε κύκλο υποχώρησης. Ναι μεν η αγορά έχει εισέλθει σε φάση διορθώσεων, κάθετων κινήσεων και ως τέτοια θα πρέπει να διαχειρισθεί, ωστόσο ακόμη η Wall Street δεν έχει πει την τελευταία λέξη της. 

Μακρηγορώ αλλά νομίζω πως είναι χρήσιμο να έχουμε τη μεγάλη εικόνα της Νέας Υόρκης, για να προσεγγίσουμε τη δική μας αγορά. 

Στο ΧΑ, συνεδρίαση για λίγους και με λίγους, καθώς τα 40 εκατ. ευρώ είναι, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο χαμηλότερος των τελευταίων εβδομάδων και αυτό κάτι δείχνει. Στις 825,64 μονάδες ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα και των 821, πολλώ δε μάλλον και των 810 μονάδων, δύο σημαντικών περιοχών/γραμμών άμυνας που είχαν τεθεί από έμπειρους αναλυτές. Συνεπώς, από τη στιγμή που κερδήθηκε το χθεσινό στοίχημα, για τους long, και αργά χθεςς βράδυ η Νέα Υόρκη «γύρισε» πειστικά ανοδικά, διατηρούν το πλεονέκτημα για σήμερα-αύριο. 

Στα καθ' ημάς, όπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, γίνεται αγώνας δρόμου για έγκριση της δόσης την Καθαρά Δευτέρα

Εξέλιξη που εάν φανεί πως επιβεβαιώνεται, θα μπορούσε να βελτιώσει λίγο την αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί εδώ και 10 μέρες, με παράπλευρη αποτύπωση στην επιβάρυνση της εικόνας κατ' αρχάς του νέου 7ετούς ομολόγου, συνακόλουθα των άλλων σειρών. 

Πειστικό το χθεσινό... κέρασμα της Coca Cola, της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του ΧΑ (με κύρια εισαγωγή, διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, στον FTSE100), με τους long να λαμβάνουν θέσεις από την προηγούμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2017. Απόδοση σχεδόν 8% σε μόλις δύο συνεδριάσεις για τη μετοχή ενός ομίλου που αποτιμάται λίγο πάνω από τα 10 δισ. δεν παίρνουν καν τα hedge funds από το ανοδικό trading που έκαναν στις τράπεζες τον Ιανουάριο.

Στη χθεσινή, από νωρίς, ανάρτησή μας (στον Εκηβόλο), περιμέναμε μία καλή συνεδρίαση για την Coca Cola αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα ήταν τόσο καλή. Για τη μετοχή, τα 25,90 ευρώ είναι πλέον η κύρια στήριξη, με αρκετές ενδιάμεσες -βραχυπρόθεσμες-, αν και σήμερα-αύριο εκτιμάται πως τα ισχυρά χέρια θα ισορροπήσουν τις θέσεις τους. Εμφανής η παρουσία των ισχυρών χεριών και χθες -σε μία δύσκολη συνεδρίαση-, σε μετοχές-σηματωρούς μας όπως είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Μυτιληναίος και για κάποιους άλλους η Jumbo

Με γνώμονα τον FTSE25, από τη στιγμή που -προσώρας- επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις 2.090 μονάδες, ο δείκτης έχει περιθώριο να κινηθεί προς τις 2.138 μονάδες. Κατ' αρχάς και βλέπουμε στη συνέχεια της συνεδρίασης. 

Σήμα long για τις τρεις μετοχές που προαναφέρθηκαν αλλά και για Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, FF Group και για ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και από τον FT Mid Cap, για ΥΓΕΙΑ, Fourlis, AsCo, Ικτίνο κ.α. Προσοχή θέλει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εάν δεν χάσει σήμερα το 1,63 ευρώ σε κλείσιμο.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v