Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χώνεψε τον πληθωρισμό με… Coca Cola

Ο πολύ χαμηλός τζίρος (41 εκατ.) χαρακτήρισε τη συνεδρίαση. Αρνητικό γύρισμα από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αλλά η Coca Cola (+6%) οδήγησε σε θετικό κλείσιμο τον ΓΔ. Παραμένει προβληματική η εικόνα (και) στα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Χώνεψε τον πληθωρισμό με… Coca Cola

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αλλά και από νεότερη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων), ο οποίος μάλιστα θα ήταν ακόμα χαμηλότερος αν δεν προέκυπτε η αρνητική έκπληξη από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15.30 η μικτή αξία συναλλαγών έφθανε στα 17,9 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ) και η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ. πράγμα που σημαίνει ότι η συναλλακτική δραστηριότητα μετά τις 15.30, έστω και με την σχετική κινητοποίηση των εν δυνάμει πωλητών, ήταν υψηλότερη των πέντε ωρών συνεδρίασης που είχαν προηγηθεί (!)

Ξεκινώντας από αυτό που περίμεναν σήμερα όλες οι Αγορές, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις προβλέψεις τους όσον αφορά το πόσες φορές θα αυξήσει, μέσα στο 2018, τα επιτόκια η Fed, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε υψηλότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,1% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει άνοδο 1,9%.

Η αντίδραση των Αγορών στο άκουσμα της είδησης ήταν άμεση, έστω και ηπιότερη από τους φόβους των αναλυτών, καθώς γύρισαν σε ελεγχόμενες απώλειες οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά με τους αγοραστές να επιστρέφουν λόγω υποχώρησης του Ευρώ έναντι του Δολαρίου και επανεμφανίστηκαν οι αυξητικές διαθέσεις στις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων (στο 2,9% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους).

Την κίνηση στις Αγορές ομολόγων ακολούθησαν και οι Ελληνικές εκδόσεις, με την αυξητική τάση να είναι περισσότερο ευδιάκριτη στις μακρινές λήξεις (στο 1,35% η απόδοση του 2ετους, στο 4,48% αυτή του 10ετους).

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης "πάλεψε" μέχρι τέλους για το τελικό πρόσημο, οφείλεται σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό στις σημαντικές βοήθειες που έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+5,97%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017 και την ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

Αφήνοντας την τεχνική εικόνα του τίτλου της ΕΕΕ για την συνέχεια του σχολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από την εμφανή αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, προβληματίζει η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου και όχι μόνο.

Η εμφανής απόσυρση των αγοραστών από τους περισσότερους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση του ενδιαφέροντος και πολλά εγχώρια χαρτοφυλάκια, με σημαντικά πιστωτικά υπόλοιπα, να παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας χαμηλότερα επίπεδα τιμών προκειμένου να επανατοποθετηθούν και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη τόσο για την συναλλακτική δραστηριότητα, όσο και για την βραχυπρόθεσμη τάση, στο Χ.Α., ιδιαίτερα αν συνεχιστεί και η ένταση στο Αιγαίο.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν στερούνται ενδιαφέροντος, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, αργότερα αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch, ενώ την Δευτέρα η Wall Street έχει αργία (President Day)

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 923,17 (+1,53%) και 897,83 μονάδων (-1,25%), στις 17.00 βρέθηκε στις 905,48 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 905,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 910 - 902, με "φίλτρο" δύο συνεδριάσεων, θα αυξήσει σημαντικά τις στροφές της πτωτικής τάσης, καθώς θα ακολουθήσει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss", στις οποίες θα προχωρήσουν τα θεωρούμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο τίτλος της Alpha Bank (-0,51%), καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,945 ευρώ σηματοδοτεί το ημερήσιο "stop long", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε ανοικτή γραμμή με Υποψήφιους Επενδυτές, πέραν της Exin, βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', οι Ξένες Επενδυτικές Τράπεζες, οι οποίες έχουν αναλάβει ρόλο Συμβούλου στο εγχείρημα πώλησης του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι σύμβουλοι έχουν, με βάση τις ίδιες πηγές, ξεκινήσει τις επαφές με τους εν δυνάμει Υποψήφιους Επενδυτές, μεταξύ αυτών και όσες Ξένες Εταιρείες έφθασαν στο τελικό στάδιο διεκδίκησης πριν ένα χρόνο, αλλά και με 'Νέους' Ενδιαφερόμενους".

Επιφυλακτικά αισιόδοξες αναφορικά με τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον, τον περιορισμό της αστάθειας στο πολιτικό περιβάλλον (ιδιαίτερα τη σχέση της Κυβέρνησης με τους Πιστωτές) και το αποτέλεσμα των "stress tests" εμφανίστηκαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, στη συνάντηση που είχαν με την UBS στο πλαίσιο του συνεδρίου "CEEMEA & Italian Financials Conference" στο Μιλάνο.

"Σε ότι αφορά τα 'stress tests', οι Τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ όσο φοβούνταν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικούς σκοπούς", αναφέρει η UBS, που εκτιμά πως σ’ αυτή τη φάση καμία από τις Τράπεζες δεν αναμένει αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.

"Η σταδιακή εισαγωγή του 'IFRS 9' δίνει στις Τράπεζες κίνητρο να αυξήσουν την κάλυψη των NPEs. Τα αποτελέσματα των 'stress tests' πιθανότατα θα επηρεάσουν το 'Pillar 2 Guidance' στη διαδικασία 'SREP' αργότερα φέτος" αναφέρει ο Οίκος.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σε προσωρινό 'πάγο' βρίσκονται οι συζητήσεις και οι διαδικασίες για τη μεταμνημόνιο εποχή, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους. Παρά τα όσα διαρρέονται στα δημοσιογραφικά γραφεία, έγγραφα - φωτιά των Δανειστών που έχει στην κατοχή του το 'Euro2day.gr' φανερώνουν ότι οι αποφάσεις για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, δεν πρόκειται να παρθούν πριν την τελευταία στιγμή (Μάιο - Ιούλιο) και ότι οι σοβαρές συζητήσεις για το τι θα γίνει με το Ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν, ουσιαστικά, από τον Απρίλιο, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και βεβαίως στον κλειστό κύκλο του 'Washington Group".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "η Αγορά κινούμενη σε αντιστοιχία με τα Διεθνή Χρηματιστήρια δεν έχει να επιδείξει κάτι πολύ διαφορετικό τις τελευταίες συνεδριάσεις. Για σήμερα αναμένουμε συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, η οποία ενδεχομένως να διαταραχθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται στις 15.30. Μια μέτρηση υψηλότερη των εκτιμήσεων θα πυροδοτήσει ανησυχίες για περισσότερο επιθετική άνοδο των επιτοκίων από την FED και ενδεχομένως να δημιουργήσει πωλητές" τόνιζε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ανεξάρτητα εκτιμήσεων, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα, αλλά και η ψυχολογία των ενεργών παικτών στο Χ.Α., έχουν αλλάξει και όσοι έβλεπαν, σχετικά σύντομα, τον Γενικό Δείκτη με τετραψήφιο νούμερο, έχουν δώσει την θέση τους στους περισσότερο επιφυλακτικούς.

Το Χ.Α., κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, θυμίζει περισσότερο Αγορά που προσπαθεί να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατα κεκτημένων και όχι να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, μόλις δύο ήταν οι τίτλοι που σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και οι δύο αφορούσαν εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα χρήσης 2017 (ΕΕΕ, ΟΛΠ) και αυτό είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη ότι η Αγορά δεν έχει χάσει τα αντανακλαστικά της.

Ξεκινώντας από την ΕΕΕ, η κίνηση υψηλότερα των 26,12 ευρώ σηματοδότησε το ημερήσιο "stop short", με τον τίτλο να κλείνει μέσα στην ζώνη αντίστασης 27,00 - 27,50 ευρώ. Ισχυροποιήθηκε σημαντικά η στήριξη στα 24,76 ευρώ.

Κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος του Λιμένα Πειραιώς, όμως, σε πρώτη φάση, υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 16,38 ευρώ (+2,37%). Όμως τον "τελευταίο λόγο" τον είχαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον τίτλο στο υψηλό ημέρας των 16,40 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,50%. Πρώτη, τεχνική, αντίσταση στα 16,80 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 17,70 - 18,00 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 16,22 ευρώ, στα 17,58 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Σαφώς λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και όλα δεν είναι προς την θετική κατεύθυνση.

Έτσι, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις αθροίζει η Κρι Κρι (+2,56%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά, παίρνοντας ανοδικά "καύσιμα" και από την σημερινή παρουσίαση της εταιρείας στην ΕΘΕ, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Επίλεκτος (+9,32%), ενώ τρίτωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Έλτον (+5,92%).

"Μία κατηγορία μόνος του" ο Περσέας (+9,52%), αντέδρασε στο χθεσινό -9,25% η Αλουμύλ (+7,44%), στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,492 ευρώ (κλείσιμο 7/2) η Ιντερτέκ (+19,86%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+1,11%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Fourlis (+2,01%), που ερχόταν από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι.

Από την άλλη, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-8,18%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για MIG (-6,88%) και ΕΛΧΑ (-5,98%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,94 ευρώ (κλείσιμο 8/12) η Ιντρακόμ (-5,1%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην Μινέρβα (-7,38%), ενώ τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Intralot (-2,92%), που έκλεισε χαμηλότερα των 1,35 ευρώ και έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου.

Δεν δείχνει να αλλάζει προς το καλύτερο η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η σημαντική στήριξη στις 811 μονάδες, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 828, που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στο 845 που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, (+1,19%), αυτός ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίστασης 2114 - 2116, που διάσπαση θα μας φέρει στο κύριο 2138 που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πλησιάζει τα χαμηλά τρέχοντος έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με την 'προσγείωση' να είναι αποτέλεσμα 'εισαγόμενων' πιέσεων και να οφείλεται στις αναταράξεις των Διεθνών Αγορών" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στα θετικά το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών γίνονται εν μέσω συγκρατημένου τζίρου, γεγονός που δείχνει ότι το θετικό εγχώριο χρηματιστηριακό κλίμα των τελευταίων μηνών, δεν έχει δώσει ολοκληρωτικά τη θέση του στη δυσπιστία, αλλά πλέον ο Δείκτης εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση (correlation) με Ξένους δείκτες - οδηγούς, όπως είναι ο DAX.

Αυτό που θα μας προβληματίσει περισσότερο είναι να δούμε επιθετικό "ξεφόρτωμα" τίτλων, τη στιγμή που θετικοί καταλύτες όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Οι "πληγές" της τελευταίας δεκαετίας στην Ελληνική Οικονομία και κατ' επέκταση στην επενδυτική ψυχολογία, δεν παραβλέπονται και είναι φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνος προκειμένου να καθιερωθεί μακροχρόνια ανοδική τάση, με υψηλούς όγκους συναλλαγών και χαμηλότερη διακυμανσιμότητα.

Από διαγραμματική άποψη, ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις στις 811, 798 και στις 775 μονάδες και αντιστάσεις στις 845, 856 και 895 μονάδες.

Αντίστροφα από το Γενικό Δείκτη κινείται η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που έχει αυξηθεί περίπου 80 μονάδες βάσης σε σχέση με τα πρόσφατα πολυετή χαμηλά της. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν οι χειρότερες για το Ελληνικό Κρατικό ομόλογο, σε διάστημα ενός έτους.

"Σε πτωτική τάση βρίσκονται και οι υπόλοιπες μεγάλες Κρατικές ομολογιακές εκδόσεις, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα περιορίσουν το ύψος των ετήσιων αγορών τους και θα στρέψουν το βλέμμα τους στον πληθωρισμό, συσφίγγοντας σταδιακά τη νομισματική κυκλοφορία" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+2,27%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,43%).

Επιστρέφουν οι αγοραστές στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενθαρρυνόμενοι από το γύρισμα της Wall Street σε θετικό πρόσημο, όμως η μεταβλητότητα καλά κρατεί.

Σημαντικά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρότερα για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου της Ιαπωνίας έδειξαν πως η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,9%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ισχυρή ανοδική πορεία της Γερμανίας επεκτάθηκε και στο τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6% από το τρίτο τρίμηνο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις του Bloomberg. Η Οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Για το 2017, το ΑΕΠ της Χώρας έτρεξε με ρυθμό 2,2%, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο από το 2011.

Αύξηση κατά 2,7% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2017, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%. Τα στοιχεία ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση 0,6% σε τριμηνιαία και 2,7% σε ετήσια βάση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε χαμηλά τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, υποχώρησε κατά 1% από τον προηγούμενο μήνα και ενισχύθηκε 1,4% από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με το Reuters, "σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου υποχώρησε 0,7% από τον Δεκέμβριο και ενισχύθηκε 1,6% από το προηγούμενο έτος".

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις που έκανε κατά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι "η Fed θα παραμείνει σε εγρήγορση για τυχόν ρίσκα στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα διατηρήσει τις ουσιαστικές βελτιώσεις που έγιναν στο ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κρίση του 2007".

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έντεκα μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 0,2%. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις, οι λιανικές πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες τον τελευταίο μήνα του έτους, έναντι αρχικής εκτίμησης για άνοδο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", πρωτογενές πλεόνασμα 1,88 δισ. ευρώ καταγράφεται τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καλείται να ολοκληρωθεί, πιάνοντας τον στόχο του 3,5%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο του στόχου (722 εκατ. ευρώ).

Η Bank of America/Merrill Lynch αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της ΕΕΕ σε "buy", από "underperform" πριν.

Ο Διεθνής Οίκος χαρακτηρίζει ισχυρά τα κέρδη του 2017 της εταιρείας και προβλέπει ότι η Cοca Cola θα πετύχει περιθώριο 11% στα ΕΒΙΤ, ένα χρόνο νωρίτερα από τον σχεδιασμό. Παράλληλα προβλέπει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν με ρυθμό 5,8% την περίοδο 2018 - 2019.

"Σε ότι αφορά τις Πρώτες Ύλες η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αντιστάθμιση κινδύνου ειδικά στη Ζάχαρη και το Αλουμίνιο", τονίζει ο Οίκος.

Τη σύσταση "οverweight" και την τιμή - στόχο των 3,7 ευρώ διατηρεί για τη μετοχή της Κρι Κρι η Beta Sec., μετά και την παρουσίαση της εισηγμένης, στην οποία παρουσιάστηκαν τα μεγέθη και οι προοπτικές της.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου, για το 2017, θα καταγράψουν άνοδο 29% στα 9,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση των EBITDA κατά 14%. Σημειώνει ότι παρά το ράλι του 2017 και τις ισχυρές επιδόσεις της μετοχής μέχρι στιγμής στο έτος, η αποτίμηση παραμένει ελκυστική, με P/Ε στο 12,3 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2018.

Η μετοχή προσφέρει μερισματική απόδοση άνω του 3% για την επόμενη τριετία, με τη μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή στην περίοδο 2016 - 2019 να διαμορφώνεται στο 20%.

Πληρωμές πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, είτε αυτές αφορούσαν σε οφειλές προς Προμηθευτές, είτε επιστροφές φόρων, είτε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης πραγματοποίησε το 2017 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα συνολικά στοιχεία στη διάρκεια του έτους δείχνουν πληρωμές 903,1 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, στα 194,1 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επιστροφές φόρων και στα 511,1 εκατ. οι πληρωμές εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 3,977 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 645 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τα 765 εκατ. εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 2,567 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Προμηθευτές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 818,08 (-0,46%) και 829,23 μονάδων (+0,90%), στις 17.00 βρέθηκε στις 824,74 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40,2 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, και ΕΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΦΦΓΚΡΠ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Lamda Development και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Τιτάν, Jumbo. Folli Follie Group.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων εκτόξευσαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντικά μειωμένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.100 συμβόλαια).

Στα 6.043 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.272 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17.940, 9.198 για τον Φεβρουάριο, 8.671 για τον Μάρτιο, 71 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.115,75) κινήθηκε μεταξύ 2.089,25 και 2.123 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.982), Εθνική (16.923), MIG (9.584), Alpha Bank (4.318), Πειραιώς (2.783), ΔΕΗ (1.199), Μυτιληναίο (358), Intralot (698), Viohalco (513), ΟΤΕ (252), Ελ. Πετρέλαια (168), ΟΠΑΠ (106), Ιντρακόμ (550), Τέρνα Ενεργειακή (102), Cenergy (170), Τρ. Αττικής (1.029), ΕΕΕ (111), Ελλάκτωρα (690).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.306, Eurobank 39.482, Εθνική 137.910, Alpha Bank 27.252, Τρ. Αττικής 11.669, Intralot 16.396, ΔΕΗ 10.765 και Πειραιώς 16.954.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                           Name of Issuer                NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.798.010 τεμ., (από 9.788.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.501.268 τεμ. (115.503.046), Πειραιώς 9.209.059 τεμ. (9.122.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v