Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ κοκκίνισε το ΧΑ

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ξεχωρίζει ο τίτλος της Coca Cola, με άνοδο πλέον του 2%. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Ανοδος και για Jumbo, Σαράντη.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ κοκκίνισε το ΧΑ

Σε θετικό έδαφος πέρασε μετά τις 13:05 το ΧΑ, αλλά με το που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο.

Το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης καλύφθηκε από... αψιμαχίες πωλητών - αγοραστών σε ένα στενό εύρος μόλις 10 μονάδων, με την Coca Cola να κάνει τη διαφορά για τους long.

Για το δεύτερο, η προσοχή των traders στράφηκε στη Wall Street, στα futures του S&P 500 και στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ανακοίνωση-ορόσημο καθώς αφορά και στην επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία της Fed, υπό τον Ζερόμ Πάουελ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, μετά την αλλαγή φρουράς στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υπό την σκιά των πιθανοτήτων για διαφοροποίηση του μείγματος της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε καίρια ζητήματα όπως είναι τα επιτόκια.

Στο ΧΑ, συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση και πολύ χαμηλότερα με τον μ.ο. των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Ενδεικτικό της στάσης επιφυλακτικότητας και της αυξημένης προσοχής με την οποία κινούνται και οι μεν και οι δε.

Με μόλις 21 εκατ. ευρώ τζίρο, από τα οποία το 26% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο καθώς το σημαντικότερο μέρος των κινήσεων traders και επενδυτών έχει μετακυλισθεί προς τα blue chips.

Με άνοδο 2,08% στα 26,01 ευρώ η μετοχή της Coca Cola είναι αυτή που από την πρώτη κιόλας εντολή διαμορφώνει ανοδική τάση, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση των δεικτών. Ικανοποιημένη η αγορά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2017, που δίνουν την ευχέρεια στη διοίκηση του ομίλου να προχωρήσει σε αυξημένο μέρισμα (26% σε σχέση με το 2016) 0,54 ευρώ/μετοχή (μεικτό).

Η υπεραπόδοση της δεικτοβαρούς μετοχής λειτουργεί υπέρ των αγοραστών που ενεργούν σε άλλα blue chips, με αποτέλεσμα η μέχρι τώρα εικόνα να είναι θετική και για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Lamda Development, FF Group, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ και από τον τραπεζικό κλάδο, Πειραιώς και Eurobank.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Ικτίνος, Cenergy, Fourlis, Νηρέας, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, MLS και ΕΥΑΘ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 41/48, με μεγαλύτερη άνοδο οι τίτλοι των Περσεύς, Επίλεκτος, Ελτον, Frigoglass, Creta Farms, Καμπάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v